Меню

Яж, мислейки за двама - най-важните витамини и минерали

Яж, мислейки за двама - най-важните витамини и минерали

Качеството но храната, която приемате по време на бременността оказва огромно влияние върху правилното развитието на бебето. Ето защо е важно да знаете как да си осигурите най-важните хранителни вещества за вас и вашето неродено дете. Не забравяйте, че витамините и минералите са изключително важни за правилното функциониране на човешкия организъм. Доброто им познаване и изграждането на правилен хранителен режим ще ви гарантира безпроблемна бременност и здраво бебе. 
 

Витамин A

Съществуват две форми на витамин А: ретинол и провитамин А (каротин или бета-каротин). Човешкото тяло трябва да преработи бета-каротина, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, във витамин А. Ретинолът се съдържа в животинските продукти като черен дроб и рибено масло. Някои животински продукти като маслото имат и двете форми на витамин А.

Функции в човешкото тяло

Витамин А е антиоксидант, намалява податливостта на организма към инфекции. Подпомага растежа и възстановяването на тъканите, костите и зъбите. Поддържа кожата здрава и е много важен за зрението.

Признаци за недостиг

Т.нар. кокоша слепота (трудност за виждане на тъмно), суха, лющеща се кожа, чести респираторни инфекции и др.

Признаци за предозиране

Прекалената употреба на каротин може да доведе до жълта пигментация на кожата. Предозирането може да предизвика световъртеж, гадене, главоболие и др. Приеман в големи количества витамин А може да бъде токсичен за плода.

Източници

Моркови, спанак, манго, тиква, масло, мляко, риба и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 770 микрограма, по време на кърмене – 1300 микрограма.


Витамин D

Човешкото тяло произвежда витамин D, когато ултравиолетовите слънчеви лъчи попаднат върху кожата.

Функции в човешкото тяло

Подпомага абсорбирането на калций и фосфор, ето защо от него зависи растежът на костите и зъбите.

Признаци за предозиране

Срещат се рядко и включват: загуба на апетит, камъни в бъбреците, забавяне на растежа, главоболие, високо кръвно налягане, раздразнителност и др.

Източници

Рибено масло, мляко, соеви продукти, жълтък.

Необходимо дневно количество

По време на бременност и кърмене – 5 микрограма.
 

Витамин C

Човешкото тяло не може да произвежда витамин С, поради тази причина той трябва да се набавя чрез храната.

Витамин С е най-нестабилният витамин, той се разгражда от светлина, топлина и въздух. Например почти половината от съдържащия се в половин портокал витамин С е “изчезнал” след 30-минутно излагане на въздух.

Функции в човешкото тяло

Витамин С е силен антиоксидант. Той е необходим за здрава кожа, предотвратяване на инфекции, заздравяване на рани. Увеличава съпротивата на организма към настинки и инфекции. Подпомага усвояването на желязото от организма

Признаци за недостиг

Кървене на венците, суха кожа, умора, раздразнителност, загуба на апетит и др.

Признаци за предозиране

Няма такива. Витамин С се абсорбира лесно, като ненужното количество се отделя с урината.

Източници

Портокалов сок и портокали, киви, лимони, домати, пъпеш и др. плодове и зеленчуци.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 85 милиграма, по време на кърмене – 120 милиграма.


Витамин Е

Функции в човешкото тяло

Силен антиоксидант. Защитава червените кръвни телца, естествен диуретик. Подпомага усвояването на витамин А от организма.

Признаци за предозиране

Открити са много малко симптоми за предозиране, най-общо витамин Е се приема за безопасен.

Източници

Бадеми, слънчогледови семки, растителни мазнини, овесени ядки, житни зародиши и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 15 милиграма, по време на кърмене – 19 милиграма.
 

Витамин К

Лесно се разгражда от ултравиолетовите лъчи, от аспирина. Антибиотиците и някои други лекарства унищожават естествената флора на червата, където се произвежда витамин К.

Функции в човешкото тяло

Важен витамин за съсирването на кръвта. На всички новородени бебета се инжектира витамин К, за да се избегне кървене.

Признаци за недостиг

По-обилно кървене вследствие на проблеми със съсирването.

Признаци за предозиране

Източници

Брюкселско зеле, зелен фасул, броколи, зеле, аспержи.

Необходимо дневно количество

По време на бременност и кърмене – 90 микрограма.
 

В комплексни витамини

В витамините са група водоразтворими витамини, които действат съвместно. Важно е да се приемат в необходимите пропорции. Приемането само на един от витамините може да предизвика недостиг на другите витамини от групата, което ще наруши общото им действие. В витамините, съдържащи се в естествен вид в храните, са в необходимата пропорция. Най-важните витамини от групата са ниацин, тиамин и рибофлавин.

Функции в човешкото тяло

Помагат на организма да произвежда антитела. Доставят енергия, като превръщат въглехидратите в глюкоза, преработват мазнините и протеините. Допринасят за регенерирането на червените кръвни телца. Човешкият мозък е много чувствителен към нивото на глюкоза в организма, ето защо правилното функциониране на мозъка зависи от количеството на В витамините.
 

Видове В витамини:

Фолиева киселина. Поддържа генетичния код на клетките в човешкото тяло. Фолиевата киселина е необходима за правилното развитие на зародиша още в първите дни от бременността.

Много често при жените се наблюдава недостиг на фолиева киселина (обикновено съпътстваща стрес, бременност, кърмене, употреба на противозачатъчни), изразяващ се в умора, обща слабост, разстройство, раздразнителност. Затова се препоръчва прием на 400 микрограма дневно от всички жени в детеродна възраст. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до деформации в плода като заешка устна, бавно развитие, мозъчни увреждания. Съдържа се най-вече в зелените листни зеленчуци (името му произхожда от латинската дума folium – листо): грах, зелен фасул, спанак, както и в соята, различни ядки, житните протеини, многозърнестия хляб и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 600 микрограма, по време на кърмене – 500 микрограма.

Тиамин (В1). Необходим е за нормалното функциониране на нервната система. Разрушава се при излагане на топлина, много нестабилен във вода. Няма симптоми за предозиране. Съдържа се в слънчогледовите семки, житните зародиши, бирената мая, фъстъците, сусама и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност и кърмене – 1,4 милиграма.

Рибофлавин (В2). Подпомага зрението при бременните жени, важен за ускоряване на метаболизма. Бързо се разгражда при излагане на слънчева светлина. Няма симптоми за предозиране. Най-големи количества има в бирената мая, житните зародиши, бадемите, соята, млякото и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 1,4 милиграма, по време на кърмене – 1,6 милиграма.

Ниацин (В3). Ниацинът стабилизира нивото на кръвната захар. Участва в много процеси в човешкото тяло. При недостиг на този витамин може да се наблюдава хиперактивност, агресивно поведение, раздразнителност. Други признаци са липсата на апетит, диария, умора, безсъние и др.

Съдържа се във фъстъците, бирената мая, сусама, слънчогледовите семки, кафявия ориз, многозърнестия хляб и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 18 милиграма, по време на кърмене – 17 милиграма.

Витамин В6. Важен за синтеза на протеините и аминокиселините от организма. Поради тази причина е играе съществена роля за развитието на плода.  Недостигът на витамин В6 може да предизвика нарушения в имунната система, дерматит, косопад и др. При бременните жени липсата на витамина предизвиква задържане на течности. Съдържа се в житните зародиши, бирената мая, бананите, кафявия ориз, нахута и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 1,9 милиграма, по време на кърмене – 2 милиграма.

Витамин В12. Витамин В12 увеличава енергията, участва във формирането на червените кръвни телца. Понякога е наричан “червения витамин”, защото е единственият витамин, който съдържа минерал – кобалт. Съдържа се в големи количества в черния дроб. При недостиг се наблюдава обща слабост, нервност, безсъние, липса на апетит, неприятна телесна миризма, анемия и др.

Този витамин се съдържа почти само в храни от животински произход – извара, яйчен жълтък, прясно и кисело мляко. Количествата му в растителните видове са нищожни.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 2,6 микрограма, по време на кърмене – 2,8 микрограма.

Индустриално произвежданите витамини са хранителни добавки. Те не трябва да се приемат като заместители на здравословното хранене.


Калций

От всички минерали в човешките тъкани калцият е в най-голямо количество. За правилното абсорбиране на хранителния калций са необходими витамин D, флуор и силиций. За бременните жени е важно да приемат достатъчно калций, особено в последните три месеца на бременността, за да осигурят правилното формиране на зъбите и костите на нероденото бебе. Ако майката не приема достатъчно калций, докато кърми, бебето ще “вземе” калций от организма й, което може да бъде причина за бъдещи заболявания на костите на жената.

Количеството на калция трябва да е в балансово съотношение с количеството на фосфора в храната на човека. Твърде високото съдържание на фосфор в храната може да предизвика недостиг на калций в организма.

Функции в човешкото тяло

Почти цялото количество калций (около 90%) в организма се намира в костите и зъбите, където действа съвместно с фосфора и силиция. Но калцият не е важен само за зъбите и костите, а също така и за съкращаването на мускулите, особено на сърдечния мускул (липсата на калций може да доведе до нарушен сърдечен ритъм). Този минерал е необходим и за съсирването на кръвта, функционалното състояние на колагена в тялото, правилното функциониране на нервната система. Калцият подпомага и контрола на кръвното налягане.

Признаци за недостиг

Болки и крампи в мускулите, болки в ставите, зъбен кариес, раздразнителност. Предозирането на магнезий и фосфор също може да предизвика недостиг на калций в организма.

Признаци за предозиране

При приемането на повече от няколко хиляди милиграма дневно може да се появят симптоми на предозиране: запек, гадене, камъни в бъбреците и др.

Източници

Мляко и млечни продукти, риба, соя, бадеми, ленено семе.

Необходимо дневно количество

По време на бременност и кърмене – 1000 милиграма.
 

Фосфор

Фосфорът е вторият по количество минерал в човешкия организъм след калция.

Функции в човешкото тяло

Фосфорът участва в почти всички процеси в човешкото тяло и е част от генетичния код на клетките. Заедно с калция той участва във формирането на зъбите и костите. Фосфорът е част от структурата и на всички меки тъкани на органите (мозък, бъбреци, черен дроб, мускули и др.).

Признаци за недостиг

Много рядко се наблюдава недостиг.

Признаци за предозиране

Наблюдават се, ако има дисбаланс на калция и фосфора в храната. Съотношението между съдържанието на тези минерали в приеманата храна трябва да бъде приблизително 1:1, каквото е в млякото и млечните продукти. Изложени на риск от предозиране са хората, които консумират големи количества храни, богати на фосфор (месо, безалкохолни напитки), а недостатъчно храни, богати на калций. При предозиране може да се наблюдават проблеми на костната система като остеопороза.

Източници

Тиквени и слънчогледови семки, житни зародиши, мляко, бирена мая, соя, бадеми, месо, риба и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност и кърмене – 700 милиграма.
 

Магнезий

Обикновено при преработка на хранителните продукти (готвене, замразяване, консервиране) се губи голяма част от съдържащия се в тях магнезий. Употребата на химически препарати за растителна защита унищожава магнезия в почвата, съответно в растенията.

Функции в човешкото тяло

Функциите на магнезия в човешкото тяло са тясно свързани с тези на калция. Съотношението калций – магнезий трябва да бъде приблизително 2:1. Двата минерала имат противоположно действие при функционирането на мускулите: калцият стимулира тонуса им, а магнезият го отпуска.

Магнезият активира ензимите, които помагат на организма да използва енергията от храната. Подпомага контролирането на кръвното налягане, регулирането на телесната температура и киселинно-алкалното равновесие.

Магнезият активира движенията на червата и помага при запек, действайки като естествен лаксатив (слабително средство). Неутрализира киселинността на стомашния сок и подобрява работата на костно-ставния апарат.

Признаци за недостиг

Понякога е трудно да се установи недостиг на магнезий, тъй като симптомите може да са свързани с други проблеми. Острата недостатъчност на този минерал се изразява с мускулни спазми, липса на апетит, възпаление на венците, потиснатост. Дефицитът на хранителен магнезий може да предизвика болезнени контракции при бременните жени.

Признаци за предозиране

Рядко може да се стигне до предозиране, тъй като бъбреците отделят ненужното количество. Хората с бъбречни проблеми не бива да вземат магнезий като хранителна добавка, без да се посъветват с наблюдаващия ги лекар.

Източници

Тиквени и слънчогледови семки, зърнени храни – овесени ядки, жито, царевица, варива, ядкови плодове и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 350 милиграма, по време на кърмене – 310 милиграма.
 

Желязо

Функции в човешкото тяло

Основната функция на желязото е да пренася вдишания кислород от белия дроб чрез кръвта до всички клетки на организма.

Желязото помага на организма да се справя с настинки и инфекции, като „подкрепя” имунната система. Витамин С подпомага резорбцията на желязото от храната в кръвта, поради което е важно да се приема месо (в което желязото е в най-усвоима за организма форма) със зеленчуци, богати на този витамин.

Нуждата от желязо за плода нараства десетократно в последните 6 седмици от бременността.

Признаци за недостиг

Признаците за недостиг на желязо са: лесна уморяемост, отпадналост, слаба концентрация на вниманието. Най-тежката форма е железодефицитната анемия (намаляване на броя и размера на червените кръвни телца – еритроцитите). Жените са изложени на по-голям риск от железодефицитна анемия от мъжете поради месечния цикъл, бременностите, ражданията и кърменето.

Признаци за предозиране

Предозирането е възможно, ако се приема голямо количество желязо под формата на хранителни добавки. Рядко се получава само от консумиране на храни, богати на желязо. Голямото количество желязо в организма затруднява работата на черния дроб.

Източници

Черен дроб, червено месо, ленено семе, соя, леща и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 27 милиграма, по време на кърмене – 9-10 милиграма.
 

Цинк

Функции в човешкото тяло

Необходим е за синтеза на белтъчните тела в човешкия организъм – на ензимите и хормоните (включително на инсулина). Играе важна роля за растежа и за обновлението на тъканите, както и за имунната защита.

Признаци за недостиг

Съществува риск от малформации на плода и аборт при бременност. Анемия, бавно заздравяване на рани, косопад, кожни проблеми. Високото количество на желязо или мед в храната може да доведе до недостиг на цинк.

Признаци за предозиране

Приемането на големи дози цинк с хранителни добавки може да отслаби резистентността на организма към инфекции. Прекаляването с дневната доза цинк причинява позиви на гадене и повръщане.

Източници

Животински белтъчни храни като месо, риба, яйца, черен дроб, зърнени храни, житни зародиши, тиквени и слънчогледови семки, фъстъци и др.

Необходимо дневно количество

По време на бременност – 11-13 милиграма, по време на кърмене – 12-14 милиграма.

Автор: Анелия Атанасова

Още по темата

Харесай ни във Facebook