Меню

Истината за термина на раждане

Истината за термина на раждане

Знаете ли, че едва пет процента от жените раждат точно на датата на термина си? Обикновено от наблюдаващият бременността гинеколог се очаква да установи възможно най-точно термина, така че всички необходими изследвания да се извършат в срок. Точната дата на термина е изключително важна, защото с нейна помощ по-лесно се проследява дали бебето се развива в норма.

Като човек, свикнал да работи с определени срокове, през бременността си бях изненадана, когато детето ми се появи пет дни преди предварително изчисления термин. Впоследствие открих за себе си една изключително важна истина за бременността: датата, на която бебето ще се роди, е напълно непредсказуема.
 

Игра на изчисления

Повечето от жените не са сигурни за точната дата на зачеването, но обикновено са наясно с първия ден от началото на последната си менструация. Бихте могли да изчислите термина си, като сметнете 280 дни от началото на последното менструално кървене. Така ще получите приблизителната дата за раждане на вашето бебе. Например, ако последната ви менструация е започнала на 1 септември, терминът ще бъде на 7 юни. Този метод е валиден, при условие че месечният ви цикъл е на всеки 28 дена. Ако обаче месечният ви цикъл е на по-голям период, вероятността да родите по-късно от датата на термина е много голяма. Ако периодът е по-малък, очаквайте, че раждането ще започне преди предвидения термин. Изчисляването на бременността по този начин (от първия ден на последната менструация) се използва от повечето гинеколози и акушерки днес. Този метод определя така наречената гестационна възраст на бебето. Тя е различна от биологичната възраст, която е с 2 седмици по-малка и която се брои от датата на зачеването.

Друг популярен метод за отчитане на бременността са лунарните месеци. Един лунарен месец е с продължителност колкото един пълен кръг на Луната около Земята, т.е. 28 дни. Следователно бременността продължава 10 лунарни месеца, считано от първия ден на последната менструация.

Ехографията на бебето, направена през първия триместър, е много по-достоверен начин за определяне на термина. По време на това изследване лекарят ви ще изчисли дължината на фетуса и размера на гестационния сак. Ако цифрите не съвпадат с очакваните за датата на последната менструация, ще се наложи да регулирате датата на термина. Но дори при изчисление с абсолютна точност не очаквайте, че бебето ще се появи по разписание. Защото никой не може да каже със сигурност кое предизвиква раждането. Ако това не е първото ви раждане, бихте могли да се ориентирате по предишния си опит. В случай, че сте първескиня, попитайте майка си кога е започнало раждането при нея. Ако майка ви е родила седмица след термина, вероятността и вие да родите със същото закъснение е много голяма.
 

По-скоро от очакваното

Около 80% от бременните раждат в периода 37–42 г.с. Какво се случва с останалите 20%? Около 11% от жените раждат преждевременно. Експертите не са напълно сигурни къде се крие причината за този факт. Рискови фактори са наличието на аномалии във формата на фетуса или многоплодната бременност. Вероятно съществува обвързаност и между преждевременното раждане и наличието на инфекция като бактериална вагиноза. Дори телосложението ви може да окаже влияние – жените с тегло под нормата също са подложени на риск.
 

Голямото чакане

Ако датата на термина ви вече е отминала, вероятно се чудите дали не преносвате. По-често преносват жените над 30 години (за разлика от жените под тази възраст), но никой не може да каже със сигурност защо някои бебета се раждат по-късно от датата на термина. Възможно е ключът към загадката да се окаже полът на нероденото: изследване е доказало, че момчетата биват преносвани по-често за разлика от момичетата.

В началото на 40-ата или 41-вата г.с. два пъти седмично ще се следят тоновете на бебето. Ако бременността продължи и след 42-рата г.с., съществува риск качеството на плацентата да се влоши, да намалее количеството на околоплодните води или бебето да започне да поглъща част от екскрементите си, наречени мекониум (тъмнозелена, почти черна субстанция, която се събира в червата на бебето по време на бременността). На този етап от развитието си бебетата започват да се упражняват в дишане и могат да вдишат мекониума в белите си дробове, което да доведе до сериозни усложнения след раждането. Тъй като бебето продължава да расте, повишава се и рискът от цезарово сечение. От тези съображения лекарят може да предизвика раждане в 42-рата г.с. Независимо дали ще родите точно на датата на термина си, или седмици след това, няма никакво значение. След като сте изминали този дълъг период от девет месеца, радостта от срещата с позакъснялото бебе е гарантирана.
 

Можем ли да повлияем на термина

Нетърпеливостта на жените често е причина да молят гинеколозите си за индукция (предизвикване на раждането). Експертите твърдят, че раждането не бива да се предизвиква, освен ако няма основателна здравословна причина за това. Медицински показания за предизвикване на раждането са наличието на белези, че плодът страда; при преносване на плода или ако състоянието на жената не позволява да износи докрай бременността (влошаване на сърдечната функция, диабет, хипертония). Предизвиканото раждане може да повиши риска от развиване на инфекции, да наложи цезарово сечение и дори да стресира нероденото бебе. И докато броят на желаещите да раждат с помощта на секцио се повишава (заради страх от родилните болки или от усложнения), еспертите съветват да се избягва  планираното секцио. Като всяка операция то носи рискове като кървене, инфекции и усложнения от анестезията. Освен това възстановяването след секцио е много по-трудно в сравнение с естественото раждане.

Автор: Анелия Атанасова

Още по темата

Харесай ни във Facebook