Меню

Йога за бременни

Йога за бременни

Бременността е благословията на Природата! Във всяка жена е заложено, закодирано продължението на рода. Жената е мостът между невидимия и видимия свят, порталът, през който идва Животът!

Йога е древна, хилядолетна наука, която помага на човек да има пълно здраве – това е не само здраве на физическото тяло, но и овладяване на емоциите, ума, състояние на покой и блаженство, независимо от външните условия. Всичко това е било важно през вековете, сега е също толкова важно за съвременното забързано ежедневие. Йога е изключително балансирана наука, подходяща за всеки, като възраст и здравословно състояние. Според това в кой етап на живота сме и как се чувстваме – има подходящи практики – за напълно начинаещи, терапевтични, за напреднали, за бременни, за деца, бавни и динамични. 

Повечето лекари препоръчват по време на бременността да се правят единствено Йога за бременни, плуване и дълги разходки. (с плуването трябва да се внимава и да се избягват обществени басейни, за да се намали риска от вагинални инфекции.)

Как помага йога на бременните

В миналото жената е била повече Жена – със своите плюсове и минуси. В днешни времена жената е поставена в позиция да се състезава и да се доказва – едновременно силна, можеща, справяща се с хиляди задачи едновременно. И някак се губи мекотата на женската природа, така нужна за едно спокойно майчинство. Често бременната жените жени работят почти до края на бременността си, бързат, неспокойни са, не си дават почивка, време за себе си, не внимават как се хранят. От там идва и неспокойният сън или безсъние, проблемите с храносмилането, липсата на енергия, отпадналост, подути крайници, раздразнителност. Часовете по Йога за бременни помагат на жените да се успокоят и да намерят време за себе си, а това е важно и за техните бебета.

От кога да започнем?

По време на бременноста се случват множество анатомични и физиологични промени. С нарастването на плода матката се увеличава и започва да притиска диафрагмата и белите дробове. Това води до задъхване, особено в легнала по гръб позиция. При жени с астма, дишането може да се затрудни още повече. Недостатъчният кислород води до забързване работата на сърцето, което като цяло може да е причина за повече от обичайния стрес и чувство на умора. Това са само част от промените в тялото и психиката на бременната жена. В Йога има както физически, така и дихателни упражнения и релаксация, които помагат по-леко да преминем през този период.

По правило Йога за бременни се започва от 3ти месец на бременността, когато плодът вече добре се е закрепил за стената на матката.

Жени, които са практикували Йога преди да забременеят и не са лежали за задържане, може да практикуват и от самото начало на бременността. 

! Важно и задължително е бременната жена да се консултира със своя гинеколог преди да започне Йога за бременни.   

Йога за бременни - видео курс с Елица Йоргова

Йога за бременни с Елица Йоргова – видео курс за лека и вълшебна бременност!

Видео програмата е подходяща за бременни жени от 1ви до 9ти месец, при които няма противопоказания, установени след лекарска консултация. Подходящо за след раждане и за напълно начинаещи жени.

Включва:

14 видео урока Йога за бременни – физически упражнения, които е добре да правиш всеки ден, за да избегнеш болки в кръста, подготовка на тазобедрени стави и т.н – ( виж пълното съдържание )

Дихателни упражнения, които ще ти помогнат за пълноценно използване на белите дробове, почивка на сърцето и качествено снабдяване с кислород до всяка твоя и на бебето клетка

2 релаксации, за да поддържаш ума и сърцето си спокойни и радостни, и да се свързваш с твоето бебе

Теоретични материали за Йога

Авторски песни с наричания към бебето

Бонус видеа

Галерия снимки Йога за бременни

Ползи

Да имаш лека и вълшебна бременност

Да регулираш покачването на теглото

Да се освободиш и предотвратиш болки в кръста и гърба

Да подготвиш тазобедрени стави и тялото си за леко и бързо раждане

Да се свързваш съзнателно с твоето бебе и да изградиш характера му още от утробата

Да бъдеш спокойна и радостна по време на бременността си

Да се възстановиш бързо след раждането

Да възпиташ в себе си полезни навици за движение и дишане

Да обичаш себе си още повече!

 

Подходящи упражнения за всеки триместър

Първи триместър

 • само леки ставни упражнения, които поддържат тялото да няма блокажи и болки, приятни са и водят до успокояване на ума.
 • бавни дихателни упражнения, като много важно е въвеждането и усвояването на дълбокото коремно дишане, което е ключово и по време на раждането.
 • Релаксация: тя е много важна част от ежедневната рутина на майката, защото жената още не е свикнала с физиологичните и хормонални промени в тялото си и има резки емоционални приливи и отливи. Дори и 10 минутна релаксация води до намаляване на стресовите хормони и създаване на чувство на покой, свързване с бебето.

Втори триместър

Изборът зависи от физическото състояние на бременната.

 • Упражнения за тазобедрени стави
 • Упражнения за тазовото дъно
 • Упражнения за кръста и гърба
 • Леки разтягащи упражнения за вътрешната част на бедрата
 • Балансиращи упражнения
 • Дихателни упражнения в помощ при безсъние и тревожност, както и за отпушване на ноздрите
 • Психологически утвърждения към бебето и майката
 • Дълга релаксация, медитация
 • И много други.

Трети триместър

Изборът зависи от състоянието на бременната. При медицинска забрана за движение не се прави йога.

 • продължават упражненията от втори триместър, но вече някои от тях ще бъдат по-трудни.

Важно: следваме нуждите на своето тяло, спираме и да си почиваме.

При жени с трудна подвижност се препоръчва да правят само ставните упражнения от първи триместър, дишане и релаксация.

Важно е бременната жена да е подвижна през цялата си бременност. Това не е болест, а чудо на природата, благословия да имаш бебе и за това изключително важно е настроението на жената да бъде радостно, позитивно. Съвременната наука Епигенетика е доказала, че по невронен път всяко едно настроение, чувство, мисъл се отразява на бебето на 100% и оттам изгражда бъдещата представа за света, в който ще дойде.

Затова психологическата подготовка и настройка на бременната жена са толкова важни. Нека да погледне по този начин на нещата – когато се грижи за себе си – да бъде спокойна и радостна, да не бърза – първо, че прави голям подарък на тялото си – не го изхабява, не предизвиква преждевременно остаряване, поддържа се млада и красива, но и второ – спокойна майка – спокойно бебе. 

Ползи от Йога за бременни

 • Лека и вълшебна бременност
 • Регулира се покачването на теглото и после бързо се възстановява
 • Предотвратява и освобождава от болки в кръста и гърба
 • Подготвя тазобедрени стави и тялото си за леко и бързо раждане
 • Съзнателно свързване с бебето, пренатално възпитание
 • Чувство на спокойствие  и радост по време на бременността си
 • Бързо възстановяване след раждането
 • Възпитава в жената полезни навици за движение и дишане
 • Движението и спокойствието на жената се отразява положително и на плода
 • Обичаш и приемаш себе си още повече!


Специално за читателите на Дневникът на мама и татко - авторката предоставя 20% отстъпка при поръчка на видео курса www.online.yoga-plovid.com с промокод МАМА20

 

Още по темата

Продукти

Харесай ни във Facebook