Меню

7 месеца

Прегледи на 7 месеца

Прегледи и имунизации на 7 месеца

  1. Измерване на ръста и теглото
  2. Оценка на психическото развитие
  3. Проверка за белег след БЦЖ имунизацията. 
    На децата без белег се прави проба Манту. 
    Отрицателните се имунизират.
  4. Отрицателните се имунизират с БЦЖ

Разнообразяване на менюто. Има ли забранени храни?

Ако кърмите, разнообразяването на предлаганите храни продължава наред с кърменето на вашето бебе. Ако захранвате с пюрета, в този период е важно да започнете да предлагате намачкани, а не пасирани храни. Бебето трябва да започне да се справя с по-груба консистенция – и да се научи да дъвче. Захранването, водено от бебето добре тренира страничното захапване и дъвченето – дори да не сте привърженик на метода, може да започнете да предлагате на детето между храненията коричка хляб или парче сварен зеленчук, с които да тренира.

Ако трябва да се върнете на работа около годинката или ако имате намерение да отбиете към края на първата година, това е добър период, в който да започнете да замествате полека едно цяло кърмене с твърди храни – най-често обедното.

Бавното и постепенно заместване на кърмене с твърди храни ще ви позволи да запазите кърменето без резки спадове в количеството на млякото за останалите кърмения.

В този период можете да захраните с безглутенови каши и жълтък, както и да предложите на детето първите млечни продукти - хапки сирене, кисело мляко и кефир – в много малки количества, като компонент от друга храна.


Нови зеленчуци
Чушка, домат, зелен боб, леща, спанак, подправки като магданоз и копър и др.

Ако детето има запек, можете да въведете и предлагате зеленчуци с повече неразтворими фибри като: тиквички, целина, броколи, зеле, домати, моркови, краставици, зелен боб, тъмно-зеленолистни зеленчуци, кореноплодни. 

Нови плодове
След като въведете първите 5 плода (припомнете си), можете да предложите плодове според сезона, под формата на пюре, кисел или храна за ядене с пръсти. Твърдите плодове се предлагат сварени и пасирани до навършването на около 8 месеца, когато детето ще може вече да яде и по-груби парченца. Бананът и меките плодове можете да предлагате намачкани и сурови след 6-8 седмици от началото на захранването. 

Ако детето има запек, можете да въвеждате и предлагате разхлабващи плодове като круша и слива.

 

Необходимото на организма количество витамин С и каротин се набавя изцяло от плодовете и зеленчуците, затова не ги пропускайте. Новите научни проучвания доказват, че растителнитe влакнини (фибри), които постъпват със зеленчуците, плодовете, зърнените и бобовите храни, повлияват благоприятно баланса на микрофлората в червата, което е свързано с подобряване на имунната функция, намаляване на възпалителните процеси и риска от затлъстяване. От друга страна, фибрите забавят попадането на захарите в кръвта – с което се избягва рязкото покачване на кръвната захар. 

 

Нови меса
Вероятно все още не сте въвели всички видове меса от първоначалния списък. Продължавайте.

Риба
В този период можете да предложите на детето риба. Включвайте я в менюто поне веднъж седмично. Най-подходящо е да започнете с „постни” риби като бяла риба, треска, хек, но непременно след това включете богатите на необходимите за децата омега-3 мастни киселини риби като сьомга, херинга, сардина, пъстърва. Поднасяйте я добре претрита през пръсти за отстраняване на костиците.

Рибата съдържа дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са особено важни в кърмаческа и ранна детска възраст, тъй като са необходими за развитието на мозъка и съдействат за интелектуалното развитие на детето, повлияват благоприятно имунитета, намаляват риска от инфекции и автоимунни заболявания 

До навършване на 12 месеца не предлагайте риба акула, риба тон, риба меч и морски продукти (миди, скариди и др.), поради възможността за натрупване на живак в тях. Морските дарове могат да предизвикат и алергии.


Примерни часове на основните хранения:

12 ч-13 ч – редуване през ден на зеленуково пюре + 1/4 жълтък с месно-зеленчуково пюре с 20 г месо

17 ч – каша с мляко и плодове

Детето получава по половин чаена чаша на всяко от двете хранения и допълнително 550 мл мляко или кърма на ден.

Детето получава 1-2 допълнителни закуски между основните хранения, включващи меки храни за ядене с пръсти.

Храната постепенно започва да се намачква.

Ако детето наддава повече, препоръчително е да не предлагате каши и кисел, а предимно плодово пюре за следобедна закуска.

Количествата са ориентировъчни.


Газо- и киселино-образуващи храни

Бобовите (грах, леща, нахут и зрял фасул) са богати на растителен белтък, на минерали (желязо) и витамини от група В. Затова последните тенденции са за въвеждането им още след навършване на 7-ия месец. Те обаче могат да предизвикат газове.

Зелевите са богати на влакнини, които улесняват храносмилането, но също могат да предизвикат газове.

Доматите са киселино-образуващи и могат да раздразнят стомахчето. 

Цитрусите, също както доматите, са киселино-образуващи и могат да предизвикат обриви и да дразнят стомахчето. 

Въвеждайте тези храни в по-малки количества и постепенно за по-дълъг период от време. Наблюдавайте как детето понася тези храни. Ако получава силни газове от бобовите и зелевите, или киселини от доматите, отложете и опитайте отново след около месец. 

Зеленолистни не предлагайте на бебето в суров вид – съдържащата се в тях оксалова киселина може да дразни стомахчето и да попречи за усвояването на калция.

Ако детето е захранено преди 6-ия месец, можете да предложите и глутенова каша. Прочетете.

Превенция на алергии

През 2012 г Европейската Академия по алергии и клинична имунология (EAACI) изготви свои препоръки, според които захранването с алергизиращи храни (фъстъци под формата на храна за ядене с пръсти или фъстъчено масло), риба, яйца, цитруси не е нужно да бъде отлагано дори при децата, предразположени към алергии. Прочетете. 

Забраненият списък

Храните, които остават в забранения списък, са кравето мляко като напитка, медът, гроздето. Прочетете

Относно ядките – фъстъците доказано могат  да се предложат на детето още след 6 месечна възраст – но под формата на фъстъчено масло или храни за ядене с пръсти (подобни по форма на Зрънчо). Предлагането на цели (несмлени) ядки на малки деца не се препоръчва заради опасността от задавяне. 

Пиене от шише с биберон

Някои бебета, особено тези на изключително кърмене, отказват да пият от шише с биберон. Добрата новина е, че по-късно няма да се налага да ги отказвате от биберона. Той може да навреди на захапката, затова принципно зъболекарите препоръчват най-късно до 1 годинка да са премахнати всички шишета с биберони, както и залъгалките. Може да научите бебето да пише течности от обикновена чаша или да опитате с преходна чаша с обратна клапа.

По текста работиха от Христина Янева-Хедра и Елена Бачева, използвани са материали от книгата "Дневникът на мама и татко".

Харесай ни във Facebook