Меню

7 месеца

Логопедът обяснява

От 7 до 8 месеца

периода между навършването на 7 и 8 месеца или т.нар. осми месец

Ако през седмия месец бебето разбира, че може да експериментира с различни височини на гласа си, то през осмия, то вече може и да шепне. Това е и възрастта, в която то открива образа си в огледалото и започва да се усмихва на бебето отсреща.

През осмия месец бебетата недвусмислено различават непознати от хора, които познават или са виждали. Те вече не позволяват да бъдат взети от всекиго, като реагират с отдръпване или плач, ако непознат понечи да ги вземе.

Можем да подпомогнем търсенето на предмети с поглед, като показваме различни предмети на детето и го питаме „Къде е..“. Нека не забравяме освен конкретни предмети да назоваваме и какво правят те или пък да описваме собствените си действия. Подходящи в тази възраст са игри с криене на предмети и играчки близки до детето. Много забавни за бебето са и игрите с различни изражения в огледалото.

Гергана Димова, логопед

Прегледи на 7 месеца

Прегледи и имунизации на 7 месеца

  1. Измерване на ръста и теглото
  2. Оценка на психическото развитие
  3. Проверка за белег след БЦЖ имунизацията. 
    На децата без белег се прави проба Манту. 
    Отрицателните се имунизират.
  4. Отрицателните се имунизират с БЦЖ

Разнообразяване на менюто. Има ли забранени храни?

Ако кърмите, разнообразяването на предлаганите храни продължава наред с кърменето на вашето бебе. Децата на формула също продължават да имат нужда и от хранения, които са само с мляко. Ако захранвате с пюрета, в този период е важно да започнете да предлагате намачкани, а не пасирани храни. Бебето трябва да започне да се справя с по-груба консистенция – и да се научи да дъвче. Захранването, водено от бебето добре тренира страничното захапване и дъвченето – дори да не сте привърженик на метода, може да започнете да предлагате на детето между храненията коричка хляб или парче сварен зеленчук, с които да тренира.

Ако трябва да се върнете на работа около годинката или ако имате намерение да отбиете към края на първата година, това е добър период, в който да започнете да замествате полека едно цяло кърмене с твърди храни – най-често обедното. 

Бавното и постепенно заместване на кърмене с твърди храни ще ви позволи да запазите кърменето без резки спадове в количеството на млякото за останалите кърмения. При хранене с формула твърдите храни обичайно изместват напълно шишето с мляко, но когато вашето дете яде по-малко или няма много апетит поради зъбоникнене или друго, млякото допълва твърдите храни.

В този период можете да захраните с безглутенови каши и жълтък, както и да предложите на детето първите млечни продукти - хапки сирене, кисело мляко и кефир – в много малки количества, като компонент от друга храна.


Нови зеленчуци
Чушка, домат, зелен боб, леща, спанак, подправки като магданоз и копър и др.

Ако детето има запек, можете да въведете и предлагате зеленчуци с повече неразтворими фибри като: тиквички, целина, броколи, зеле, домати, моркови, краставици, зелен боб, тъмно-зеленолистни зеленчуци, кореноплодни. 

Нови плодове
След като въведете първите 5 плода (припомнете си), можете да предложите плодове според сезона, под формата на пюре, кисел или храна за ядене с пръсти. Преди навършване на 6 месеца се предлгат под формата на пюре, след това - намачкани с вилица, а също и като храна за ядене с пръсти - нарязани на меки ивички, с дебелината на женски пръст и по-къси от него, които детето да може д си вземе. Твърдите плодове (и зеленчуци), поради риск от задавяне, се предлагат на пара или сварени, около месец по-късно. Ако ги предлагате сурови - трябва да са пасирани.  Бананът и меките плодове можете да предлагате намачкани и сурови след 6-8 седмици от началото на захранването. 

Ако детето има запек, можете да въвеждате и предлагате разхлабващи плодове като круша и слива.

 

Необходимото на организма количество витамин С и каротин се набавя изцяло от плодовете и зеленчуците, затова не ги пропускайте. Новите научни проучвания доказват, че растителнитe влакнини (фибри), които постъпват със зеленчуците, плодовете, зърнените и бобовите храни, повлияват благоприятно баланса на микрофлората в червата, което е свързано с подобряване на имунната функция, намаляване на възпалителните процеси и риска от затлъстяване. От друга страна, фибрите забавят попадането на захарите в кръвта – с което се избягва рязкото покачване на кръвната захар. 

 

Нови меса
Вероятно все още не сте въвели всички видове меса от първоначалния списък. Продължавайте.

Риба
В този период можете да предложите на детето риба. Включвайте я в менюто поне веднъж седмично. Най-подходящо е да започнете с „постни” риби като бяла риба, треска, хек, но непременно след това включете богатите на необходимите за децата омега-3 мастни киселини риби като сьомга, херинга, сардина, пъстърва. Поднасяйте я добре претрита през пръсти за отстраняване на костиците.

Рибата съдържа дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са особено важни в кърмаческа и ранна детска възраст, тъй като са необходими за развитието на мозъка и съдействат за интелектуалното развитие на детето, повлияват благоприятно имунитета, намаляват риска от инфекции и автоимунни заболявания 

До навършване на 12 месеца не предлагайте риба акула, риба тон, риба меч и морски продукти (миди, скариди и др.), поради възможността за натрупване на живак в тях. Морските дарове могат да предизвикат и алергии.


Примерни часове на основните хранения:

12 ч-13 ч – редуване през ден на зеленуково пюре + 1/4 жълтък с месно-зеленчуково пюре с 20 г месо

17 ч – каша с мляко и плодове

Детето получава по половин чаена чаша на всяко от двете хранения и допълнително 550 мл мляко или кърма на ден.

Детето получава 1-2 допълнителни закуски между основните хранения, включващи меки храни за ядене с пръсти.

Храната постепенно започва да се намачква.

Ако детето наддава повече, препоръчително е да не предлагате каши и кисел, а предимно плодово пюре за следобедна закуска.

Количествата са ориентировъчни.


Газо- и киселино-образуващи храни

Бобовите (грах, леща, нахут и зрял фасул) са богати на растителен белтък, на минерали (желязо) и витамини от група В. Затова последните тенденции са за въвеждането им още след навършване на 7-ия месец. Те обаче могат да предизвикат газове.

Зелевите са богати на влакнини, които улесняват храносмилането, но също могат да предизвикат газове.

Доматите са киселино-образуващи и могат да раздразнят стомахчето. 

Цитрусите, също както доматите, са киселино-образуващи и могат да предизвикат обриви и да дразнят стомахчето. 

Въвеждайте тези храни в по-малки количества и постепенно за по-дълъг период от време. Наблюдавайте как детето понася тези храни. Ако получава силни газове от бобовите и зелевите, или киселини от доматите, отложете и опитайте отново след около месец. 

Зеленолистни не предлагайте на бебето в суров вид – съдържащата се в тях оксалова киселина може да дразни стомахчето и да попречи за усвояването на калция.

Ако детето е захранено преди 6-ия месец, можете да предложите и глутенова каша. Прочетете.

Превенция на алергии

През 2012 г Европейската Академия по алергии и клинична имунология (EAACI) изготви свои препоръки, според които захранването с алергизиращи храни (фъстъци под формата на храна за ядене с пръсти или фъстъчено масло), риба, яйца, цитруси не е нужно да бъде отлагано дори при децата, предразположени към алергии. Прочетете. 

Забраненият списък

Храните, които остават в забранения списък, са кравето мляко като напитка, медът, гроздето. Прочетете

Относно ядките – фъстъците доказано могат  да се предложат на детето още след 6 месечна възраст – но под формата на фъстъчено масло или храни за ядене с пръсти (подобни по форма на Зрънчо). Предлагането на цели (несмлени) ядки на малки деца не се препоръчва заради опасността от задавяне. 

Пиене от шише с биберон

Някои бебета, особено тези на изключително кърмене, отказват да пият от шише с биберон. Добрата новина е, че по-късно няма да се налага да ги отказвате от биберона. Той може да навреди на захапката, затова принципно зъболекарите препоръчват най-късно до 1 годинка да са премахнати всички шишета с биберони, както и залъгалките. Може да научите бебето да пише течности от обикновена чаша или да опитате с преходна чаша с обратна клапа.

По текста работиха от Христина Янева-Хедра и Елена Бачева, използвани са материали от книгата "Дневникът на мама и татко".

Харесай ни във Facebook