Меню

Захранване: кои храни да отложим?

Захранване: кои храни да отложим?

Според последните научни изследвания, високоалергенните храни могат да бъдат предложени след шестмесечна възраст. Няма доказателство в полза на по-късното им въвеждане. Въвежда се само по една храна-алерген, след което се прави пауза от около 3 дни за проследяване на реакцията на детето. След това може да се въведе следваща храна алерген. При въвеждането на тези храни детето трябва да е здраво – без температура, да не е имало ваксинация предния или същия ден, да няма кашлица или настинка. След няколко пъти предлагане на всяка храна алерген поотделно, можете да започнете да ги смесвате, за да увеличите разнообразието и насладата от храната. Препоръчително е да си водите дневник, в който да описвате датата на въвеждането на всяка нова храна и състоянието на детето в дните на и след приема й.*

Кои са храните алергени?

Няколко научни изследвания през последните години доведоха до промяна на списъка със забранени храни в първите месеци след захранването. 

 • Фъстъци

Доказано от изследването LEAP, при децата с повишен риск от алергия към фъстъците ранното им въвеждане (около 6 г фъстъков протеин седмично, при деца между 4 и 11 м) намалява риска от развитие на алергия към фъстъците с до 70-80%. 

Изследователската работа продължава, като резултатите до момента дадоха основание на Европейската академия по алергия и клинична имунология (EAACI) да препоръча за първична превенция от хранителни алергии, веждане на твърди храни след 4 месеца – според стандартните практики за захранване и хранене, без значение от атопична предразположеност, т.е. без значение дали някой в семейството има алергия или предразположеност. С това от забранения списък отпаднаха и следните храни:

 • Яйца, яйчен белтък, риба, цитруси, ягоди, царевица, пшеница

С повишено внимание, те могат да бъдат предлагани на всички деца след 6-месечна възраст.

 • Краве мляко, включено в друга храна

Друго изследване доказа, че предлагането на краве мляко не е нужно да бъде изцяло отлагано за възрастта след навършване на 1 г. Като компонент от храната (в малки количества), то може да се предложи на бебето още на 8 месечна възраст. 

"Допълнително отлагане на въвеждането на продукти от краве мялко е асоциирано с повишен риск от екзема. В допълнените, отлагането на други храни (виж списъка по-горе) е асоциирано с повишен риск от развитие на атопии на 2 годишна възраст." Прочетете изследването.

Подобни са резултатите от още проучвания:

Финландско проучване

Германско проучване

 

Храни, които остават в забранения списък:

 • Пчелен мед 

До навършване на 12 месеца не предлагайте пчелен мед поради риск от ботулизъм. Медът понякога може да съдържа малки количества спори на причинителя на ботулизма. Малките количества спори на ботулиновата бактерия се разграждат в стомашно-чревния тракт на възрастните и по-големите деца, но незрялата стомашно-чревна система на кърмачетата не може да ги разгради, те може да се развият и да предизвикат ботулиново отравяне. 

 

 • Краве мляко под формата на напитка

До навършване на 12 месечна възраст не трябва да се дава прясно и квасено мляко като основна напитка, тъй като е бедно на желязо и създава риск от железен дефицит, както и поради по-високото съдържание на белтък и минерали, което натоварва незрелите функции на бъбреците на кърмачето. Прочетете.

Квасено пълномаслено мляко може да се включва като компонент на ястия след навършване на 7 месеца, а малки количества прясно пълномаслено мляко като компонент на супи и ястия след навършване на 10-месечна възраст.

 

 • Грозде

Причината е в опасността от задавяне

www.allergyuk.org

 

Още по темата

 • Прогнозен поленов календар на България за 2023 година

  За какво може да послужи: насочва лекаря към евентуалния алерген; предупреждава ви за предстоящ старт в цъфтежа на вашия алерген; помага ви да изберете най-доброто...

 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Хранителните алергии

  Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е при захранването на алергичните деца да се подхожда...

 • Готовност и начало на захранване

  Можете да четете тези редове, когато искате да се подготвите за захранването на бебето или вече сте опитали да захраните детето, но сте срещнали някои...

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. 

 • Видео - Първи стъпки в захранването

  УНИЦЕФ предлага съветите за захранване на д-р Ружа Панчева, педиатър и специалист по хранене и диететика с над 20 години опит.

Публикации

Харесай ни във Facebook