Меню

Какво да пият децата: мляко

Какво да пият децата: мляко

Млякото съдържа всички необходими на човека вещества – вода, хранителни вещества, минерали и витамини, както и редица биоактивни съставки. То е добър източник на белтък с високо качество. Профилът на белтъчините в млякото се определя като еталон, тъй като в него се съдържат всички жизненоважни аминокиселини, в това число 8-те незаменими за човека. Множество фактори в млякото – ензими, левкоцити и имуноглобулини имат имунопротективна роля. Дори по време на пости, не са лишавали децата и бременните от мляко, тъй като последствията при хранителен режим с изключване на млякото са отслабване на съпротивителните сили и изоставане на растежа и развитието. При спазване на вегетарианска диета е наложително да се търсят подходящи алтернативни източници, които да заместят млякото.


Кърма

Кърмата е първата храна за новороденото, която е жизнено важна още от раждането на детето. Тя задоволява напълно потребностите от вода и хранителни вещества на кърмачето през първите 4-6 месеца. Експертите към СЗО препоръчват за хранене на кърмачето до 6-ия месец единствено кърма, без необходимост от допълнителен прием на вода или други течности. Кърмата съдържа около 88% вода, затова бебето не се нуждае от допълнителни течности през първите 6 месеца, когато е само на кърма, стига да има неограничен достъп до гърдата винаги, когато поиска.

Mайчиното мляко е с най-висока оценка по всички показатели – състав, температура, стерилност, безвредност... Опитът да се замести с каквото и да е друго мляко е по-малко или повече компромис. В миналото когато се случвало кърмачките да нямат достатъчно мляко за бебето си, са търсели „млечна майка“, която да го кърми. Повече за кърменето и ползите от него тук.


Мляко за кърмачета

Когато кърменето е неуспешно или недостатъчно, кърмата се замества с мляко за кърмачета – изцяло или като дохранване след кърменето. Млеката за кърмачета и малки деца са на базата на краве мляко, което е обработено, за да се доближат максимално по състав до майчиното мляко, да задоволяват потребностите на децата от хранителните вещества, витамини и други съставки с благоприятен здравен ефект. Предлагат се най-често под формата на мляко на прах, приготвят се с изворна или преварена вода. Не използвайте минерална вода или чешмяна вода с високо съдържание на флуор.


Кърмене и прясно мляко

 1. Прясното краве мляко не е подходящ заместител на майчиното мляко. Предлагането му в кърмаческия период и в периода на захранването не се препоръчва, защото съставът му в значителна степен се различава от този на човешкото мляко:
 2. Съдържанието на протеини и някои минерали е 2-3 пъти по-високо. Установено е, че след отбиване, в периода на захранването, децата в индустриалните държави получават 3-4 пъти по-висок прием на протеини от препоръчителното.
 3. Има по-високо съдържание на наситени мастни киселини; Съдържанието на някои необходими за кърмачето вещества, като есенциални мастни киселини, цинк, желязо и витамин C е твърде ниско.
 4. Недостатъчно е количеството витамин Д. Непреварено краве мляко може да предизвика и гастроинтестинални проблеми, особено през първите 6 месеца.

Млеката за кърмачета и малки деца са с адаптиран състав, съответно на възрастта, и са вариант за предпочитане пред немодифицираното краве мляко, макар и те да не са равностоен заместител на кърмата.

В случай, че кърменето без ограничение продължава и след навършване на една годинка при меню с достатъчен прием на протеини от животински произход – от месото, рибата или яйцата, не е необходимо да се предлага краве мляко, според Американската педиатрична асоциация.


Прясно и кисело мляко

Калориите в чаша краве мляко от 200 мл са около 130 и са главно за сметка на млечните мазнини и лактозата. С чаша краве мляко се доставят около ¼ от потребностите от лесноусвоим калций, магнезий, фосфор и витамин Д. Витамините са представени почти в целия спектър, но рекордно е съдържанието на витамин В2. Млякото съдържа и редица микроелементи, важни за растежа и нормалната жизнена дейност, но е бедно на желязо. Биоактивните съставки – хормони и витамини – участват в регулацията на обменните процеси и защитата на организма. Не може да се отрече, че част от полезните съставки (ензими и витамини) намаляват при различните процеси на обработка на млякото – продължителна топлинна обработка, хомогенизиране, обезмасляване и др.


Кога да предложим на детето краве мляко

При отсъствие на алергия или предразположение към атопия, немодифицирано пастьоризирано краве мляко би могло да бъде включено най-рано 8-и –10-и месец, като компонент в състава на храни за захранване, ако родителите нямат възможност да набавят преходно мляко за кърмачета, с което да ги приготвят. Като напитка, прясно мляко би могло  да се предложи след навършване на 1 година.

Причините за отлагане на въвеждането на краве мляко са:

 • увеличен риск от алергия към млечния белтък, тъй като храносмилателната и имунна система на кърмачето са все още незрели;
 • твърде ниско съдържание на желязо;
 • високо съдържание на фосфор и електролити в него, което увеличава натоварването на бъбреците.

Кисело мляко

Може да се въведе по-рано – през 9-ия месец, като компонент на захранващите храни, поради благоприятния ефект на млечно-киселите бактерии върху стомашно-чревната микрофлора.
 

Препоръчителни количества за прием на мляко и млечни продукти

Млякото е храна. За него трябва да се говори и мисли като за храна, както при бозата. Предлагайте млякото след като детето се е нахранило с подходящите ястия от дневното меню. В противен случай, консумираното преди основното хранене мляко ще „препълни“ коремчето му и то ще откаже да се храни

Вижте препоръките от експертите за средно дневните количества мляко и млечни продукти:


Препоръчителни количества мляко и млечни продуктиПрепоръчителни количества мляко и млечни продукти

Колко мляко и млечни продукти да предлагаме на бебетата и децата до 7 годишна възраст? Вижте тук най-новите препоръки на специалистите.


 

 Пълномаслено мляко или обезмаслено мляко – зависи от възрастта

Според официалното становище на експертите по хранене у нас, за деца до 3 години млякото и млечните продукти в детското меню трябва да са с обичайна масленост ) от 3,2% до 3,5%. Едно от нещата, което прави кърмата хранителна, е високото съдържание на млечни мазнини – 3.6%. Малкото дете се нуждае от млечните мазнини.

Не се допуска предлагане на прясно, квасено мляко, сирена и други млечни продукти с добавени растителни мазнини.

Обезмасленото и полуобезмасленото мляко съдържат по-малко мазнини и съответно калории. Колкото по-малки са обаче, децата имат по-високи потребности от енергия, за да растат. Млечните мазнини са източник на енергия, а енергийните потребности на малкото дете са относително много по-високи от тези на възрастните. Същевременно не бива да се пренебрегва важната роля на мазнините като градивен елемент за растеж и развитие на мозъка през първите няколко години от живота.

Чрез баланасиран внос на млечни мазнини се осигурява по-добро усвояване на мастноразтворимите витамини (витамини А и Д) и калций, налични в млякото, за формиране на здрави кости и зъби.


Съдържание на мазнини:

 • Натурално прясно мляко - 3.5 – 3.8%
 • Полуобезмаслено мляко - около 2%
 • Обезмаслено мляко - от 0.1 до 1%

 

Внимание:

 1. В кравето мляко няма достатъчно желязо

Желязото е необходимо при изграждането на червените кръвни клетки, а те пренасят кислорода в организма. Недостатъчният прием на желязо може да се отрази на растежа, поведението и усвояването на знания в училищна възраст. Най-голям е рискът, ако детето не получава достатъчно желязо през първата година от живота. Важно е да се осигурява достатъчен прием на желязо от други храни като месо, риба, бобови, зърнени храни или мляко, обогатено с желязо. От кравето мляко усвояването на желязото е затруднено.

 1. Млякото и млечните продукти са достатъчен източник на калций, но не и на витамин Д

Калци­ят е важен в периода на растежа - за костите и зъбите. Усвояването му от организма се подпомага от витамин Д. Чрез млякото децата получават препоръчителното дневно количество калций, но приемат по-малко от половината от препоръчителната дневна доза витамин Д.

Препоръчителните дози са, както следва:

Калций: 1-3 години – 500 мг/дневно; 3-7 години – 800 мг/дневно; 7-10 години – 1000 мг/дневно; 10-19 години– 1300 мг/дневно.

Витамин Д – за деца над 1 г – 600 IU (международни единици)
 

 1. Прекомерната консумация на мляко може да доведе до анемия и потискане на апетита

Част от децата неохотно приемат т.нар. преходна храна, която се приближава до общата за цялото семейство, и консумират твърде много мляко. Прекомерната консумация от децата на мляко (700 мл 1 л дневно) от децата може да доведе до анемия следствие на ниското съдържание на желязо в него. Прекомерната му консумация не дава възможност за прием на достатъчни количества храни, добри източници на този минерал. Това допълнително потиска апетита, а менюто не се разнообразява с нови немлечни храни. С такъв модел на непълноценно хранене се забавя „възпитаването” на вкуса и развитието на дъвкателни умения и артикулация.

 1. При прием на мляко има риск от алергия към белтъка на кравето мляко

Белтъчините на кравето мляко са добър познайник на педиатри и алерголози като изключително силен алерген. Те са сред първите в класацията на причиняващи алергии храни – познати още като 8-те „големи”. Тези обвинения не бива да се отхвърлят с лека ръка, независимо, че не винаги може да се докажат, затова четете внимателно информацията на етикетите и търсете дали в състава са включени млечни съставки.

От менюто на алергичните към млечните протеини деца временно се изключват както прясното мляко, така и млечните продукти - предпазна мярка, която се предприема след консултация със специалист. Най-често млечната алергия се „израства” и след първата или втората година отзвучава, което позволява след тази възраст безпроблемно да се консумира мляко.

 1. Непоносимост към лактозата

Някои деца упорито отказват да пият прясно мляко, поведение, което често родителите драматизират излишно. Възможно е те да страдат от различна степен на непоносимост към лактозата и несъзнателно да избягват млякото, от което ги боли коремчето, което често е съпроводено и с разстройство. Препоръчва се млякото за тези деца да се включва в различни кремове или ястия с мляко.

Населението по нашите земи от хилядолетия консумира мляко и млечни продукти. Това е довело до адаптационни изменения в организма, вследствие на които при израстването на индивида усвояване на лактозата от мляко не се потиска. Значително рядко се проявяват симптоми на лактозен интолеранс. Състоянието, при което е налице непоносимост към лактоза, е най-честата причина, поради която някои хора избягват да пият повече от една чаша прясно мляко на ден.

 1. Козето мляко не е толкова полезно

Козето мляко е бедно на фолиева киселина и витамин В12. При хранене изключително с козе мляко децата развиват пернициозоподобна анемия, а растежът и развитието им често се забавя. Специалистите определят козето мляко като неподходяща суровина за производство на млека, предназначени за кърмачета. То е не по-малко алергенно от кравето. При алергия към протеините на кравето мляко не се препоръчва козе, тъй като често предизвиква кръстосана алергична реакция. Предвид факта, че лактозата в него е в количества близки до това в кравето мляко, не е подходящо при лактозен интолеранс.


Качество на млякото

От значение за качеството на млякото е начинът на отглеждане на кравите. Установено е, че млякото на крави на свободна паша съдържа повече полезни съставки, като конюгирана линолова киселина и др. Неблагоприятен е ефектът на хормоните, използвани с цел повишаване на млеконадоя. Вследствие на тази стимулация нараства рискът от инфекциозни заболявания на кравите и се налага прилагане на антибиотици. Затова се се доверете при избора на мляко на сертифицирани производители с гаранции за стриктен контрол на качеството.

Млякото, което се предлага в търговската мрежа, е пастьоризирано и хомогенизирано; може да съдържа царевичен сироп, оцветители, ароматизатори, захар, натриев моноцитрат, витамин А палмитат и др.

Домашно издоеното мляко трябва да бъде сварено на водна баня в специални млековарки. Ако се наложи да се съхранява по-продължително се оставя в хладилник или се подквасва.

Предлаганото от улични търговци „домашно“ мляко няма никаква гаранция за качество и неподправеност.
 

Айрян и плодови млека от кисело мляко

Киселото мляко се усвоява по-лесно от организма, в сравнение с прясното. То е източник на лесноусвоим калций, на пълноценен белтък, на витамини. Благодарение на съдържащите се в него млечно-кисели бактерии, то помага  за поддържането, развитието и възстановяването на т.нар. “полезни  бактерии” в чревния тракт. Установеният баланс на полезните млечнокисели бактерии спомага за чревното здраве,  имунната защита на организма – подобрява се перисталтиката на червата, намалява газообразуването и подуването на корема, предпазва от храносмилателен дискомфорт, диарии или запек.

Подсладените млечни напитки са предпочитана от децата алтернатива на прясното мляко, но при избора им, добре е да четете внимателно информацията на етикетите.


Според препоръките на специалистите:

Прясното пастьоризирано мляко, киселото мляко и другите млечни продукти трябва да са произведени от сурово мляко, което отговаря на изискванията на действащото законодателство; Айрянът, когато е предназначен за консумация от деца, се приготвя чрез смесване на кисело мляко и питейна вода, без да се добавя готварска сол и/или захар; При добавяне на плодове, плодово пюре, сок от плодове към киселото мляко, тяхното количество трябва да е най-малко 6%, а в плодовите млека и плодовите кисели млека за пиене – най-малко 3%, за осигуряване на достатъчно количество плодов компонент; Не се препоръчва предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато са с добавени плодове, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Oбщото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15%.


Използвани източници: Препоръки за здравословно хранене, НЦОЗА, http://ncphp.government.bg/;  Физиологични норми, 2005 и др.

снимка: photl.com


 

 

Още по темата

 • Какво да пият децата: вода

  Колко вода е нужно да приемат децата чрез храната и напитките? С какво да утоляват жаждата? Да се предлага ли на бебетата вода и кога? Каква вода да предлагаме на децата...

 • Схема на развитие

  Какви са етапите на развитие на малкия човек, какво трябва да очакваме да може да прави през първите дни и седмици, през следващите месеци? Кога може да чуем първите му...

 • Прогнозен поленов календар на България за 2023 година

  За какво може да послужи: насочва лекаря към евентуалния алерген; предупреждава ви за предстоящ старт в цъфтежа на вашия алерген; помага ви да изберете най-доброто...

 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Каква е разликата между лазене и пълзене?

  На 5-6 месеца повечето бебета постепенно се научават да пълзят, а на около 7 месеца и половина – да лазят.

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • Хранителните алергии

  Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е при захранването на алергичните деца да се подхожда...

Публикации

Харесай ни във Facebook