Какво да пият децата: мляко
Млякото съдържа всички необходими на човека вещества – вода, хранителни вещества, минерали и витамини, както и редица биоактивни съставки. То е добър източник на белтък с високо качество. Профилът на белтъчините в млякото се определя като еталон, тъй като в него се съдържат всички жизненоважни аминокиселини, в това число 8-те незаменими за човека. Множество фактори в млякото – ензими, левкоцити и имуноглобулини имат имунопротективна роля. Дори по време на пости, не са лишавали децата и бременните от мляко, тъй като последствията при хранителен режим с изключване на млякото са отслабване на съпротивителните сили и изоставане на растежа и развитието. При спазване на вегетарианска диета е наложително да се търсят подходящи алтернативни източници, които да заместят млякото.
Кърма
Кърмата е първата храна за новороденото, която е жизнено важна още от раждането на детето. Тя задоволява напълно потребностите от вода и хранителни вещества на кърмачето през първите 4-6 месеца. Експертите към СЗО препоръчват за хранене на кърмачето до 6-ия месец единствено кърма, без необходимост от допълнителен прием на вода или други течности. Кърмата съдържа около 88% вода, затова бебето не се нуждае от допълнителни течности през първите 6 месеца, когато е само на кърма, стига да има неограничен достъп до гърдата винаги, когато поиска.
Mайчиното мляко е с най-висока оценка по всички показатели – състав, температура, стерилност, безвредност... Опитът да се замести с каквото и да е друго мляко е по-малко или повече компромис. В миналото когато се случвало кърмачките да нямат достатъчно мляко за бебето си, са търсели „млечна майка“, която да го кърми. Повече за кърменето и ползите от него тук.
Мляко за кърмачета
Когато кърменето е неуспешно или недостатъчно, кърмата се замества с мляко за кърмачета – изцяло или като дохранване след кърменето. Млеката за кърмачета и малки деца са на базата на краве мляко, което е обработено, за да се доближат максимално по състав до майчиното мляко, да задоволяват потребностите на децата от хранителните вещества, витамини и други съставки с благоприятен здравен ефект. Предлагат се най-често под формата на мляко на прах, приготвят се с изворна или преварена вода. Не използвайте минерална вода или чешмяна вода с високо съдържание на флуор.
Кърмене и прясно мляко
- Прясното краве мляко не е подходящ заместител на майчиното мляко. Предлагането му в кърмаческия период и в периода на захранването не се препоръчва, защото съставът му в значителна степен се различава от този на човешкото мляко:
- Съдържанието на протеини и някои минерали е 2-3 пъти по-високо. Установено е, че след отбиване, в периода на захранването, децата в индустриалните държави получават 3-4 пъти по-висок прием на протеини от препоръчителното.
- Има по-високо съдържание на наситени мастни киселини; Съдържанието на някои необходими за кърмачето вещества, като есенциални мастни киселини, цинк, желязо и витамин C е твърде ниско.
- Недостатъчно е количеството витамин Д. Непреварено краве мляко може да предизвика и гастроинтестинални проблеми, особено през първите 6 месеца.
Млеката за кърмачета и малки деца са с адаптиран състав, съответно на възрастта, и са вариант за предпочитане пред немодифицираното краве мляко, макар и те да не са равностоен заместител на кърмата.
В случай, че кърменето без ограничение продължава и след навършване на една годинка при меню с достатъчен прием на протеини от животински произход – от месото, рибата или яйцата, не е необходимо да се предлага краве мляко, според Американската педиатрична асоциация.
Прясно и кисело мляко
Калориите в чаша краве мляко от 200 мл са около 130 и са главно за сметка на млечните мазнини и лактозата. С чаша краве мляко се доставят около ¼ от потребностите от лесноусвоим калций, магнезий, фосфор и витамин Д. Витамините са представени почти в целия спектър, но рекордно е съдържанието на витамин В2. Млякото съдържа и редица микроелементи, важни за растежа и нормалната жизнена дейност, но е бедно на желязо. Биоактивните съставки – хормони и витамини – участват в регулацията на обменните процеси и защитата на организма. Не може да се отрече, че част от полезните съставки (ензими и витамини) намаляват при различните процеси на обработка на млякото – продължителна топлинна обработка, хомогенизиране, обезмасляване и др.
Кога да предложим на детето краве мляко
При отсъствие на алергия или предразположение към атопия, немодифицирано пастьоризирано краве мляко би могло да бъде включено най-рано 8-и –10-и месец, като компонент в състава на храни за захранване, ако родителите нямат възможност да набавят преходно мляко за кърмачета, с което да ги приготвят. Като напитка, прясно мляко би могло да се предложи след навършване на 1 година.
Причините за отлагане на въвеждането на краве мляко са:
- увеличен риск от алергия към млечния белтък, тъй като храносмилателната и имунна система на кърмачето са все още незрели;
- твърде ниско съдържание на желязо;
- високо съдържание на фосфор и електролити в него, което увеличава натоварването на бъбреците.
Кисело мляко
Може да се въведе по-рано – през 9-ия месец, като компонент на захранващите храни, поради благоприятния ефект на млечно-киселите бактерии върху стомашно-чревната микрофлора.
Препоръчителни количества за прием на мляко и млечни продукти
Млякото е храна. За него трябва да се говори и мисли като за храна, както при бозата. Предлагайте млякото след като детето се е нахранило с подходящите ястия от дневното меню. В противен случай, консумираното преди основното хранене мляко ще „препълни“ коремчето му и то ще откаже да се храни
Вижте препоръките от експертите за средно дневните количества мляко и млечни продукти:
Препоръчителни количества мляко и млечни продукти
Колко мляко и млечни продукти да предлагаме на бебетата и децата до 7 годишна възраст? Вижте тук най-новите препоръки на специалистите.
Пълномаслено мляко или обезмаслено мляко – зависи от възрастта
Според официалното становище на експертите по хранене у нас, за деца до 3 години млякото и млечните продукти в детското меню трябва да са с обичайна масленост ) от 3,2% до 3,5%. Едно от нещата, което прави кърмата хранителна, е високото съдържание на млечни мазнини – 3.6%. Малкото дете се нуждае от млечните мазнини.
Не се допуска предлагане на прясно, квасено мляко, сирена и други млечни продукти с добавени растителни мазнини.
Обезмасленото и полуобезмасленото мляко съдържат по-малко мазнини и съответно калории. Колкото по-малки са обаче, децата имат по-високи потребности от енергия, за да растат. Млечните мазнини са източник на енергия, а енергийните потребности на малкото дете са относително много по-високи от тези на възрастните. Същевременно не бива да се пренебрегва важната роля на мазнините като градивен елемент за растеж и развитие на мозъка през първите няколко години от живота.
Чрез баланасиран внос на млечни мазнини се осигурява по-добро усвояване на мастноразтворимите витамини (витамини А и Д) и калций, налични в млякото, за формиране на здрави кости и зъби.
Съдържание на мазнини:
- Натурално прясно мляко - 3.5 – 3.8%
- Полуобезмаслено мляко - около 2%
- Обезмаслено мляко - от 0.1 до 1%
Внимание:
- В кравето мляко няма достатъчно желязо
Желязото е необходимо при изграждането на червените кръвни клетки, а те пренасят кислорода в организма. Недостатъчният прием на желязо може да се отрази на растежа, поведението и усвояването на знания в училищна възраст. Най-голям е рискът, ако детето не получава достатъчно желязо през първата година от живота. Важно е да се осигурява достатъчен прием на желязо от други храни като месо, риба, бобови, зърнени храни или мляко, обогатено с желязо. От кравето мляко усвояването на желязото е затруднено.
- Млякото и млечните продукти са достатъчен източник на калций, но не и на витамин Д
Калцият е важен в периода на растежа - за костите и зъбите. Усвояването му от организма се подпомага от витамин Д. Чрез млякото децата получават препоръчителното дневно количество калций, но приемат по-малко от половината от препоръчителната дневна доза витамин Д.
Препоръчителните дози са, както следва:
Калций: 1-3 години – 500 мг/дневно; 3-7 години – 800 мг/дневно; 7-10 години – 1000 мг/дневно; 10-19 години– 1300 мг/дневно.
Витамин Д – за деца над 1 г – 600 IU (международни единици)
- Прекомерната консумация на мляко може да доведе до анемия и потискане на апетита
Част от децата неохотно приемат т.нар. преходна храна, която се приближава до общата за цялото семейство, и консумират твърде много мляко. Прекомерната консумация от децата на мляко (700 мл – 1 л дневно) от децата може да доведе до анемия следствие на ниското съдържание на желязо в него. Прекомерната му консумация не дава възможност за прием на достатъчни количества храни, добри източници на този минерал. Това допълнително потиска апетита, а менюто не се разнообразява с нови немлечни храни. С такъв модел на непълноценно хранене се забавя „възпитаването” на вкуса и развитието на дъвкателни умения и артикулация.
- При прием на мляко има риск от алергия към белтъка на кравето мляко
Белтъчините на кравето мляко са добър познайник на педиатри и алерголози като изключително силен алерген. Те са сред първите в класацията на причиняващи алергии храни – познати още като 8-те „големи”. Тези обвинения не бива да се отхвърлят с лека ръка, независимо, че не винаги може да се докажат, затова четете внимателно информацията на етикетите и търсете дали в състава са включени млечни съставки.
От менюто на алергичните към млечните протеини деца временно се изключват както прясното мляко, така и млечните продукти - предпазна мярка, която се предприема след консултация със специалист. Най-често млечната алергия се „израства” и след първата или втората година отзвучава, което позволява след тази възраст безпроблемно да се консумира мляко.
- Непоносимост към лактозата
Някои деца упорито отказват да пият прясно мляко, поведение, което често родителите драматизират излишно. Възможно е те да страдат от различна степен на непоносимост към лактозата и несъзнателно да избягват млякото, от което ги боли коремчето, което често е съпроводено и с разстройство. Препоръчва се млякото за тези деца да се включва в различни кремове или ястия с мляко.
Населението по нашите земи от хилядолетия консумира мляко и млечни продукти. Това е довело до адаптационни изменения в организма, вследствие на които при израстването на индивида усвояване на лактозата от мляко не се потиска. Значително рядко се проявяват симптоми на лактозен интолеранс. Състоянието, при което е налице непоносимост към лактоза, е най-честата причина, поради която някои хора избягват да пият повече от една чаша прясно мляко на ден.
- Козето мляко не е толкова полезно
Козето мляко е бедно на фолиева киселина и витамин В12. При хранене изключително с козе мляко децата развиват пернициозоподобна анемия, а растежът и развитието им често се забавя. Специалистите определят козето мляко като неподходяща суровина за производство на млека, предназначени за кърмачета. То е не по-малко алергенно от кравето. При алергия към протеините на кравето мляко не се препоръчва козе, тъй като често предизвиква кръстосана алергична реакция. Предвид факта, че лактозата в него е в количества близки до това в кравето мляко, не е подходящо при лактозен интолеранс.
Качество на млякото
От значение за качеството на млякото е начинът на отглеждане на кравите. Установено е, че млякото на крави на свободна паша съдържа повече полезни съставки, като конюгирана линолова киселина и др. Неблагоприятен е ефектът на хормоните, използвани с цел повишаване на млеконадоя. Вследствие на тази стимулация нараства рискът от инфекциозни заболявания на кравите и се налага прилагане на антибиотици. Затова се се доверете при избора на мляко на сертифицирани производители с гаранции за стриктен контрол на качеството.
Млякото, което се предлага в търговската мрежа, е пастьоризирано и хомогенизирано; може да съдържа царевичен сироп, оцветители, ароматизатори, захар, натриев моноцитрат, витамин А палмитат и др.
Домашно издоеното мляко трябва да бъде сварено на водна баня в специални млековарки. Ако се наложи да се съхранява по-продължително се оставя в хладилник или се подквасва.
Предлаганото от улични търговци „домашно“ мляко няма никаква гаранция за качество и неподправеност.
Айрян и плодови млека от кисело мляко
Киселото мляко се усвоява по-лесно от организма, в сравнение с прясното. То е източник на лесноусвоим калций, на пълноценен белтък, на витамини. Благодарение на съдържащите се в него млечно-кисели бактерии, то помага за поддържането, развитието и възстановяването на т.нар. “полезни бактерии” в чревния тракт. Установеният баланс на полезните млечнокисели бактерии спомага за чревното здраве, имунната защита на организма – подобрява се перисталтиката на червата, намалява газообразуването и подуването на корема, предпазва от храносмилателен дискомфорт, диарии или запек.
Подсладените млечни напитки са предпочитана от децата алтернатива на прясното мляко, но при избора им, добре е да четете внимателно информацията на етикетите.
Според препоръките на специалистите:
Прясното пастьоризирано мляко, киселото мляко и другите млечни продукти трябва да са произведени от сурово мляко, което отговаря на изискванията на действащото законодателство; Айрянът, когато е предназначен за консумация от деца, се приготвя чрез смесване на кисело мляко и питейна вода, без да се добавя готварска сол и/или захар; При добавяне на плодове, плодово пюре, сок от плодове към киселото мляко, тяхното количество трябва да е най-малко 6%, а в плодовите млека и плодовите кисели млека за пиене – най-малко 3%, за осигуряване на достатъчно количество плодов компонент; Не се препоръчва предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато са с добавени плодове, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Oбщото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15%.
Използвани източници: Препоръки за здравословно хранене, НЦОЗА, http://ncphp.government.bg/; Физиологични норми, 2005 и др.
снимка: photl.com
Още от Д-р Светлана Тусчиева