Меню

9 месеца

Какво може детето на 9 месеца?

Според стандартите и показателите за развитие и учене на 9-месечна възраст детето може:

  1. Да сяда и да се задържа в това положение без да губи равновесие.
  2. Да се изправя самó, хванато за опора, да пристъпва встрани, а после и напред.
  3. Да достига самó желаната играчка и да я взема в ръце.
  4. Да хваща малък предмет между палеца и показалеца, да го прехвърля от една ръка в друга и да го пуска.
  5. Да опипва предмет с ръцете си, да чука две кубчета едно в друго.
  6. Да реагира по различен начин на шум и на музика.

Ръст и тегло – за периода от 7 до 9 месеца наддава на тегло с общо около 1350 гр и увеличава ръста си с общо около 4,5 см;

Хранене – предъвква, без да има храна в устата, като се подготвя за прием на нови, по-твърди храни; 

Безопасност – плаче при неволно удряне, падане и др.

Хигиена – подава ръцете си, когато възрастният му ги мие.

 

Детето се развива в още редица аспекти, като личност, емоции и общуване, игра, учене, познание на света, език. Прочетете за тях в Стандартите и показателите за развитие и учене от 7 до 9 месеца. 

Как да стимулирате потенциала на детето и да създадете благоприятна среда за учене и развитие през следващите 3 месеца прочетете.

Логопедът обяснява

От 9 до 10 месеца

периода между навършването на 9 и 10 месеца или т.нар. десети месец

На тази възраст децата вече разбират много по-добре – при това не само отделните думи. Те могат да се ориентират в изречението. Така например, ако попитаме бебето колко голямо ще порасне, то ще вдигне ръцете си нагоре, за да „отговори“. Освен невербалните отговори (без използване на думи), бебетата през десетия месец могат да ни отговарят и вербално – след стимулация (произнасяне на срички) от наша страна и даване на достатъчно време, по подражание те могат да повторят нашите срички.

Не се колебайте да демонстрирате и стимулирате употребата на общоприетите жестове при бебетата. Това не би повлияло на умението и желанието им да говорят.

Гергана Димова, логопед

Прегледи на 9 месеца

Прегледи и имунизации на 9 месеца

  1. Измерване на ръста и теглото
  2. Оценка на психическото развитие
  3. Измерване на обиколката на главата и гърдите

Нужда от повече протеини

Млечните хранения...

от Христина Янева-Хедра

Приемът на твърди храни при повечето деца продължава да се увеличава с порастването – а количеството мляко, от което имат нужда, намалява пропорционално. Ако кърмите, вследствие на намаленото количество мляко може с изненада да установите, че напълно е изчезнало усещането за рефлекса на потичане и не винаги можете да разберете дали детето наистина нещо гълта. Освен това, вашето порастващо детенце суче във все по-акробатичен стил, който на моменти прераства буквално в агресия към гърдата. В този период започват да се появяват някои дразнещи навици като склонността на детето да чопли бенки или да си играе с другото зърно по време на кърмене. Важно е да му предлагате алтернатива – напр. да си държи нещо в ръчичката, докато суче, или да покривате неизползваната в момента гърда, за да обезкуражавате играта с нея.

При бебетата, които се хранят с шише, обичайно вече са заместени  2 или 3 хранения. Независимо от това, в моменти, в които детето не се чувства добре или апетитът му е нарушен покрай боледуване или никнене на зъбки, може да има дни, в които да се връща отново към млякото и да яде само минимални количества твърда храна. Разумно е да започне постепенно отвикване от шишето с мляко през нощта.

Хранене

В периода до 1 годинка е важно да предлагате повече протеини (белтъчини). Те помагат на детето да расте. Добре е да се предлагат при обедното хранене. Протеини има в месото и бобовите (белена червена леща, белен нахут и др). 

Ако детето ви често има запек, включвайте в менюто му по-често храни, съдържащи повече влакнини (фибри). Те представляват несмилаемата част от храната с растителен произход. Липсата им може да предизвика нарушен дисбаланс на чревната флора и съответно запек, натрупване на токсични вещества от недобре преработената храна и др. Има два основни вида диетични фибри – разтворими и неразтворими. Неразтворимите са тези, които улесняват отвеждането на отпадните продукти от червата, подпомагат храносмилането и преминават през червата и стомаха по-бързо. 

Източници на неразтворими влакнини: пълнозърнеста пшеница, пълнозърнести пшенични трици, ядки (ако предлагате ядки трябва да са смлени, под формата на масла или други детски храни), ечемик, кафяв ориз, булгур, тиквички, целина, броколи, зеле, домати, моркови, краставици, зелен боб, тъмно-зеленолистни зеленчуци, кореноплодните зеленчуци. Прочетете

Харесай ни във Facebook