Меню

Запек

Запек

Децата над 3 годишна възраст, както и възрастните, отделят изпражнения обичайно 1 път дневно, а кърмачетата и малките деца до 3 г отделят изпражнения средно 1 до 3 пъти дневно. Отделените изпраженения са меки и оформени. Ако обаче детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти (виж Бристол скалата), това означава, че то има запек.

Нормална честота на дефекациите по възраст

 

Възраст

Средно изхождания на седмица

Средно изхождания на ден

от 0 до 3 м, кърмени от 5 до 40 2.9
от 0 до 3 м, хранени с мляко за кърмачета от 5 до 28 2
от 6 до 12 м от 5 до 28 1.8
от 1 до 3 г от 4 до 21 1.4
над 3 г от 3 до 14 1

 

Брой и цвят на изпражненията до 6-а седмица при кърмените бебета:

 

 

При бебетата и децата преобладава т.нар. функционален запек, който не е свързан с анатомична аномалия и не е следствие на друго заболяване.

 

Как да преценим дали детето има запек?

  1. За поставянетто на диагноза "Запек" при кърмачета и деца до 4 г. е необходимо да са налице два от следните критерии в продължение на 1 месец, а при деца над 4 г. – в продължение на 2 месеца:

отделяне на изпраженения 2 или по-малко пъти на седмица;

поне един епизод седмично на неволно отделяне на изпражнения или зацапване на бельото при изградени навици;

волево подтискане на отделянето на изпраженения;

болезнено отделяне на твърди изпраженения;

изпражнения с голям диаметър, запушващи тоалетната;

съпътстващи симптоми като: неспокойствие, намален апетит и/или бързо засищане. Симптомите изчезват след отделяне на голямо количество изпражнения.

 

  1. При функционален запек основната информация, която родителите съобщават на лекаря е:

oтделяне на първите изпраженения след раждането, наречени мекониум, в първите 48 часа след раждането;

поява на запека през междинен период – преустановяване на кърмене, приучване към гърне, започване на детска градина, училище, след епизод на остър запек;

обемисти, твърди и с голям калибър изпражнения;

зацапване на бельото;

болка и дискомфорт при отделянето на изпражнения, задържане на дефекацията, заемане на характерни пози (изпъват си крачетата, подпират се на мебели, пристъпват от крак на крак);

кръв върху изпражненията, дължаща се на анални фисури (цептатинки в аналния канал);

намален апетит, коремна болка;

неволно отделяне на урина, инфекции на пикочните пътища и други симптоми от страна на пикочните пътища;

характерен хранителен режим – децата приемат храни, бедни на фибри, не пият достатъчно течности, хранят се предимно с млечни продукти, шоколади, какао, ядки, мазни храни.

 

Какво да направите?

При подозрение за запек родителите следва да се консултират с детски гастроентеролог. Лечението на функционалния запек продължава около 4-6 месеца. Обикновено не се налага предварително провеждане на изследвания. Очаква се повлияване.

 

Фази на лечението

 

  1. Фаза I

Освобождаване (очистване ) на дебелото черво от натрупаните изпраженения. Постига се за 2-3 дни с използването на:

• Клизми и микроклизми;

Melilax Pediatric

                                                     

АКТИВЕН КОМПЛЕКС ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ МЕД И ПОЛИЗАХАРИДИ ОТ АЛОЕ И СЛЕЗ

За кърмачета и деца
6 микроклизми за еднократна употреба, от 5 g всякo    

Показания

Melilax Pediatric е подходящ за лечение на запек при деца и кърмачета, също и при наличие на висцерална чувствителност (като например в случай на раздразнен колон), рагади и хемороиди. Продуктът освобождава червата и намалява неприятните усещания, раздразнението и възпалението, които се проявяват в случай на запек.
 

Как действа

Melilax Pediatric обединява балансиращото очистително действие със защитното и успокоително действие по отношение на ректалната лигавица.
Двойното действие на Melilax се постига благодарение на PROMELAXIN, активен комплекс от различни видове нектарен мед и манов мед, специално селекционирани и обработени въз основа на тяхното съдържание на монозахариди, полизахариди и меланоидини, обогатен с полизахаридна фракция от алое и слез.
 

Дозировка и начин на употреба

Вижте информационната листовка.
 

Предупреждения: да не се използва при установена свръхчувствителност или индивидуална алергия към една или повече съставки. В случай на продължителен запек е важно да се консултирате с лекар, за изключване на други заболявания. Микроклизмата е за еднократна употреба и поради това не трябва да се използва повторно, ако е използвана половин доза,
като например в случай на кърмачета.

 

Състав

Активни вещества 73,2% Promelaxin - активен комплекс от различни видове мед и полизахариди от алое и слез; титър в: монозахариди ≥ 50%, полизахариди (молекулно тегло > 20 000 Dalton) ≥ 0,3% Освен това съдържа: водно-глицеринова смес, лимонов сок, есенциално масло от лавандула.

 

Производител: Aboca S.p.A. Societa Agricola, Италия

Прочетете внимателно информационната листовка и инструкциите за употреба

Повече за Melilax Pediatric

• Супозитории (свещички);

• Орални лаксативи – PEG 3350, сенна, натриев пикосулфат;

• Комбинирана терапия –комбинация от горепосочените.

 

 

 

  1. Фаза II

Предотвратяване на тенденцията за подтискане на дефекацията и превенция на повторно натрупване на изпражнения:

• Ежедневен прием на медикаменти – омекотители, осмотични лаксативи, стимулатори;

• Поставяне на детето за 5-10 мин на гърне или тоалетна сутрин и/или вечер 15-30 мин след храна, за използване на гастро-количния рефлекс (при напълването на стомаха започват контракции на дебелото черво);

• Насърчаване със стикери и други награди при успешно отделяне на изпраженения, което действа мотивиращо за децата и превръща проблема в игра;

• Прием на по-голямо количество фибри, като дневното количество фибри в грамове се изчислява по формулата: годините на детето + 5. Например, за едно 10 годишно дете необходимото дневно количество фибри в грамове е 15 гр

 

(фибри гр/дневно = 10+5= 15 гр фибри дневно)

 

Медикаментозното лечение подпомага за спряване с проблема запек, но основното, което родителите трябва да постигнат, е промяната в хранителния режим на детето.

 

Таблица с подходящи храни при запек:

Храни с богато съдържание на фибри

Хранителните влакнини, наричани още диетични фибри, са несмилаемата част от храната с растителен произход. Липсата им може да предизвика нарушен дисбаланс на чревната флора и съответно запек, натрупване на токсични вещества от недобре преработената храна и др. Има два основни вида диетични фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите (във вода) влакнини регулират нивото на глюкозата в кръвта, намаляват LDL холестерола и риска от сърдечни заболявания, но с малки изключения, нямат разхлабващ ефект. Неразтворимите са тези, които улесняват отвеждането на отпадните продукти от червата, подпомагат храносмилането и преминават през червата и стомаха по-бързо. Освен разхлабващия ефект, важни ползи от тях са предпазването от сърдечни заболявания и регулирането на калорийния прием.

Таблицата по-долу може да бъде полезна при съставянето на подходящо меню, богато на влакнини. Важно е да знаете и кои храни какви влакнини съдържат.

Бобовите, пълнозърнестите и семената съдържат както разтворими, така и неразтворими влакнини.

Омекването и образуването на сос при готвене (дължащ се на нишестето и влакнините) са ясен признак за високо съдържание на разтворими влакнини – такива са бобът, овесът и оризът.

Кората на плодовете и целите зърна не се разтваря лесно в устата - признак за наличие на неразтворими влакнини.

В някои преработени храни се добавят фибри, някои от които диетични фибри. Най-често сред разтворимите това са целулоза (cellulose), смоли (gums - guar gum, carrageenan), инулин (inulin), и pectin. Сред неразтворимите най-често използвани са полидекстроза (polydextrose) и трици (bran).

Източници на разтворими влакнини: овесено брашно, овесени ядки, овесени трици, леща, ябълки, круши, цитрусови плодове, ягоди, ядки, ленено семе, боб, изсушен грах, краставици, целина и моркови.

Източници на неразтворими влакнини: пълнозърнеста пшеница, пълнозърнести, пшенични трици, семена, ядки, ечемик, кафяв ориз, булгур, тиквички, целина, броколи, зеле, лук, домати, моркови, краставици, зелен боб, тъмно-зеленолистни зеленчуци, стафиди, грозде, кората на плодовете и кореноплодните зеленчуци.

При съставянето на менюто не бива да се забравя и необходимостта от висока хранителна стойност на детската диета. Основен принцип остава разнообразието – редуването на различни, допълващи се взаимно храни. При по-малките и при кърмачетата някои храни не се препоръчват. Посочения грамаж може да варира според производителя.

Според правилото, прието през 1994 г от Американския институт по превенция на рака, необходимата дневна доза хранителни влакнини при децата се равнява на тяхната възраст + 5 и се брои в грамове (напр. дете на 3 г следва да приема 3+5 = 8 г хранителни влакнини). За сравнение, нормата при възрастни е 25 г дневно за жените (по време на временност се увеличава) и 38 г за мъжете.

 

Плодове  
1 чаша пресни или замразени малини 8 г фибри
1 средно голяма круша с кората 5.5 г фибри
1 средно голямо киви 5 г фибри
1 средно голяма ябълка с кората 4.4 г фибри
1 средно голям банан 3.1 г фибри
1 средно голям портокал 3.1 г фибри   
1 чаша ягоди 3 г фибри
100 г лимон 2.5 г фибри
100 г пъпеш 2 г фибри
1 средно голяма праскова 2 г фибри
1 средно голям грейпфрут 1 г фибри
150 г манго без кора 2.5 г фибри

 

Зеленчуци  
1 среден готвен артишок 10.3 г фибри
1 чаша готвен зелен грах 8.8 г фибри
1 чаша варени броколи 5.1 г фибри
1 чаша варени листа от ряпа 5 г фибри
1 чаша готвено брюкселско зеле 4.1 г фибри
1 чаша готвена сладка царевица 4 г фибри
100 г цвекло 4 г фибри
1 малък картоф, печен с кожата 3 г фибри
1/4 чаща доматено пюре 3 г фибри
100 г цвекло 4 г фибри
1 салата (маруля) 3 г фибри
1 средно-голям печен сладък картоф 3.8 г фибри
1 средно голям домат 2 г фибри
1 средно-голям суров морков 1.7 г фибри
1 чаша суров спанак 1 г фибри
1/2 нарязана крастравица 1 г фибри
1 чаша суров спанак 1 г фибри
1/2 нарязана крастравица 1 г фибри

 

 Бобови, ядки и семена  
1 чаша готвен грах на зърна 16.3 г фибри
1 чаша готвен грах 15.5 г фибри
1 чаша готвен  зрял боб 13.2 г фибри
1/4 слънчогледово семе 3.9 г фибри
23 бадемови ядки 3.5 г фибри
49 ядки шам фъстък 2.9 г фибри
28 г орехи (19 половинки) 2.7 г фибри

 

източници: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, 2012, www.wikihow.com, http://www.webmd.com и др

 

Храни, които трябва да се ограничат:

 

  1. Фаза III

постигане на ежедневна дефекация

 

• Намаляване на лекарствата – продължителност 1-2 месеца

• Намеса при повторна поява на запек – поставяване на лаксативна свещичка, клизма и при несправяне, своевременна консултация с педиатър.

 

Бристол скала на изпражненията

За подпомагане на пациентите и техните родители за описание на изпражененията е удобно използването на Бристол скалата (Bristol scale):

Бристол скала на изпражненията

Ако детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти, това означава, че то има запек. Воднисти, без твърди частици изпражнения означават диария. За подпомагане на пациентите и техните родители за описание на изпражененията е удобно използването на Бристол скалата (Bristol scale).

 

 

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook