Меню

Запек

Запек

Децата над 3 годишна възраст, както и възрастните, отделят изпражнения обичайно 1 път дневно, а кърмачетата и малките деца до 3 г отделят изпражнения средно 1 до 3 пъти дневно. Отделените изпраженения са меки и оформени. Ако обаче детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти (виж Бристол скалата), това означава, че то има запек.

Нормална честота на дефекациите по възраст

 

Възраст

Средно изхождания на седмица

Средно изхождания на ден

от 0 до 3 м, кърмени от 5 до 40 2.9
от 0 до 3 м, хранени с мляко за кърмачета от 5 до 28 2
от 6 до 12 м от 5 до 28 1.8
от 1 до 3 г от 4 до 21 1.4
над 3 г от 3 до 14 1

 

Брой и цвят на изпражненията до 6-а седмица при кърмените бебета:

 

 

При бебетата и децата преобладава т.нар. функционален запек, който не е свързан с анатомична аномалия и не е следствие на друго заболяване.

 

Как да преценим дали детето има запек?

  1. За поставянетто на диагноза "Запек" при кърмачета и деца до 4 г. е необходимо да са налице два от следните критерии в продължение на 1 месец, а при деца над 4 г. – в продължение на 2 месеца:

отделяне на изпраженения 2 или по-малко пъти на седмица;

поне един епизод седмично на неволно отделяне на изпражнения или зацапване на бельото при изградени навици;

волево подтискане на отделянето на изпраженения;

болезнено отделяне на твърди изпраженения;

изпражнения с голям диаметър, запушващи тоалетната;

съпътстващи симптоми като: неспокойствие, намален апетит и/или бързо засищане. Симптомите изчезват след отделяне на голямо количество изпражнения.

 

  1. При функционален запек основната информация, която родителите съобщават на лекаря е:

oтделяне на първите изпраженения след раждането, наречени мекониум, в първите 48 часа след раждането;

поява на запека през междинен период – преустановяване на кърмене, приучване към гърне, започване на детска градина, училище, след епизод на остър запек;

обемисти, твърди и с голям калибър изпражнения;

зацапване на бельото;

болка и дискомфорт при отделянето на изпражнения, задържане на дефекацията, заемане на характерни пози (изпъват си крачетата, подпират се на мебели, пристъпват от крак на крак);

кръв върху изпражненията, дължаща се на анални фисури (цептатинки в аналния канал);

намален апетит, коремна болка;

неволно отделяне на урина, инфекции на пикочните пътища и други симптоми от страна на пикочните пътища;

характерен хранителен режим – децата приемат храни, бедни на фибри, не пият достатъчно течности, хранят се предимно с млечни продукти, шоколади, какао, ядки, мазни храни.

 

Какво да направите?

При подозрение за запек родителите следва да се консултират с детски гастроентеролог. Лечението на функционалния запек продължава около 4-6 месеца. Обикновено не се налага предварително провеждане на изследвания. Очаква се повлияване.

 

Фази на лечението

 

  1. Фаза I

Освобождаване (очистване ) на дебелото черво от натрупаните изпраженения. Постига се за 2-3 дни с използването на:

• Клизми и микроклизми;

Melilax Pediatric

                                                     

АКТИВЕН КОМПЛЕКС ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ МЕД И ПОЛИЗАХАРИДИ ОТ АЛОЕ И СЛЕЗ

За кърмачета и деца
6 микроклизми за еднократна употреба, от 5 g всякo    

Показания

Melilax Pediatric е подходящ за лечение на запек при деца и кърмачета, също и при наличие на висцерална чувствителност (като например в случай на раздразнен колон), рагади и хемороиди. Продуктът освобождава червата и намалява неприятните усещания, раздразнението и възпалението, които се проявяват в случай на запек.
 

Как действа

Melilax Pediatric обединява балансиращото очистително действие със защитното и успокоително действие по отношение на ректалната лигавица.
Двойното действие на Melilax се постига благодарение на PROMELAXIN, активен комплекс от различни видове нектарен мед и манов мед, специално селекционирани и обработени въз основа на тяхното съдържание на монозахариди, полизахариди и меланоидини, обогатен с полизахаридна фракция от алое и слез.
 

Дозировка и начин на употреба

Вижте информационната листовка.
 

Предупреждения: да не се използва при установена свръхчувствителност или индивидуална алергия към една или повече съставки. В случай на продължителен запек е важно да се консултирате с лекар, за изключване на други заболявания. Микроклизмата е за еднократна употреба и поради това не трябва да се използва повторно, ако е използвана половин доза,
като например в случай на кърмачета.

 

Състав

Активни вещества 73,2% Promelaxin - активен комплекс от различни видове мед и полизахариди от алое и слез; титър в: монозахариди ≥ 50%, полизахариди (молекулно тегло > 20 000 Dalton) ≥ 0,3% Освен това съдържа: водно-глицеринова смес, лимонов сок, есенциално масло от лавандула.

 

Прочетете внимателно информационната листовка и инструкциите за употреба

Повече за Melilax Pediatric

 

Производител: Aboca S.p.A. Societa Agricola, Италия

Дистрибутор: Софарма Трейдинг АД, ул. Лъчезар Станчев 5, Софарма Бизнес Тауърс, сграда А, ет 12, София 1756 

• Супозитории (свещички);

• Орални лаксативи – PEG 3350, сенна, натриев пикосулфат;

• Комбинирана терапия –комбинация от горепосочените.

 

 

 

  1. Фаза II

Предотвратяване на тенденцията за подтискане на дефекацията и превенция на повторно натрупване на изпражнения:

• Ежедневен прием на медикаменти – омекотители, осмотични лаксативи, стимулатори;

• Поставяне на детето за 5-10 мин на гърне или тоалетна сутрин и/или вечер 15-30 мин след храна, за използване на гастро-количния рефлекс (при напълването на стомаха започват контракции на дебелото черво);

• Насърчаване със стикери и други награди при успешно отделяне на изпраженения, което действа мотивиращо за децата и превръща проблема в игра;

• Прием на по-голямо количество фибри, като дневното количество фибри в грамове се изчислява по формулата: годините на детето + 5. Например, за едно 10 годишно дете необходимото дневно количество фибри в грамове е 15 гр

 

(фибри гр/дневно = 10+5= 15 гр фибри дневно)

 

Медикаментозното лечение подпомага за спряване с проблема запек, но основното, което родителите трябва да постигнат, е промяната в хранителния режим на детето.

 

Таблица с подходящи храни при запек:

Храни с богато съдържание на фибри

Хранителните влакнини, наричани още диетични фибри, са несмилаемата част от храната с растителен произход. Липсата им може да предизвика нарушен дисбаланс на чревната флора и съответно запек, натрупване на токсични вещества от недобре преработената храна и др. Има два основни вида диетични фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите (във вода) влакнини регулират нивото на глюкозата в кръвта, намаляват LDL холестерола и риска от сърдечни заболявания, но с малки изключения, нямат разхлабващ ефект. Неразтворимите са тези, които улесняват отвеждането на отпадните продукти от червата, подпомагат храносмилането и преминават през червата и стомаха по-бързо. Освен разхлабващия ефект, важни ползи от тях са предпазването от сърдечни заболявания и регулирането на калорийния прием.

Таблицата по-долу може да бъде полезна при съставянето на подходящо меню, богато на влакнини. Важно е да знаете и кои храни какви влакнини съдържат.

Бобовите, пълнозърнестите и семената съдържат както разтворими, така и неразтворими влакнини.

Омекването и образуването на сос при готвене (дължащ се на нишестето и влакнините) са ясен признак за високо съдържание на разтворими влакнини – такива са бобът, овесът и оризът.

Кората на плодовете и целите зърна не се разтваря лесно в устата - признак за наличие на неразтворими влакнини.

В някои преработени храни се добавят фибри, някои от които диетични фибри. Най-често сред разтворимите това са целулоза (cellulose), смоли (gums - guar gum, carrageenan), инулин (inulin), и pectin. Сред неразтворимите най-често използвани са полидекстроза (polydextrose) и трици (bran).

Източници на разтворими влакнини: овесено брашно, овесени ядки, овесени трици, леща, ябълки, круши, цитрусови плодове, ягоди, ядки, ленено семе, боб, изсушен грах, краставици, целина и моркови.

Източници на неразтворими влакнини: пълнозърнеста пшеница, пълнозърнести, пшенични трици, семена, ядки, ечемик, кафяв ориз, булгур, тиквички, целина, броколи, зеле, лук, домати, моркови, краставици, зелен боб, тъмно-зеленолистни зеленчуци, стафиди, грозде, кората на плодовете и кореноплодните зеленчуци.

При съставянето на менюто не бива да се забравя и необходимостта от висока хранителна стойност на детската диета. Основен принцип остава разнообразието – редуването на различни, допълващи се взаимно храни. При по-малките и при кърмачетата някои храни не се препоръчват. Посочения грамаж може да варира според производителя.

Според правилото, прието през 1994 г от Американския институт по превенция на рака, необходимата дневна доза хранителни влакнини при децата се равнява на тяхната възраст + 5 и се брои в грамове (напр. дете на 3 г следва да приема 3+5 = 8 г хранителни влакнини). За сравнение, нормата при възрастни е 25 г дневно за жените (по време на временност се увеличава) и 38 г за мъжете.

 

Плодове  
1 чаша пресни или замразени малини 8 г фибри
1 средно голяма круша с кората 5.5 г фибри
1 средно голямо киви 5 г фибри
1 средно голяма ябълка с кората 4.4 г фибри
1 средно голям банан 3.1 г фибри
1 средно голям портокал 3.1 г фибри   
1 чаша ягоди 3 г фибри
100 г лимон 2.5 г фибри
100 г пъпеш 2 г фибри
1 средно голяма праскова 2 г фибри
1 средно голям грейпфрут 1 г фибри
150 г манго без кора 2.5 г фибри

 

Зеленчуци  
1 среден готвен артишок 10.3 г фибри
1 чаша готвен зелен грах 8.8 г фибри
1 чаша варени броколи 5.1 г фибри
1 чаша варени листа от ряпа 5 г фибри
1 чаша готвено брюкселско зеле 4.1 г фибри
1 чаша готвена сладка царевица 4 г фибри
100 г цвекло 4 г фибри
1 малък картоф, печен с кожата 3 г фибри
1/4 чаща доматено пюре 3 г фибри
100 г цвекло 4 г фибри
1 салата (маруля) 3 г фибри
1 средно-голям печен сладък картоф 3.8 г фибри
1 средно голям домат 2 г фибри
1 средно-голям суров морков 1.7 г фибри
1 чаша суров спанак 1 г фибри
1/2 нарязана крастравица 1 г фибри
1 чаша суров спанак 1 г фибри
1/2 нарязана крастравица 1 г фибри

 

 Бобови, ядки и семена  
1 чаша готвен грах на зърна 16.3 г фибри
1 чаша готвен грах 15.5 г фибри
1 чаша готвен  зрял боб 13.2 г фибри
1/4 слънчогледово семе 3.9 г фибри
23 бадемови ядки 3.5 г фибри
49 ядки шам фъстък 2.9 г фибри
28 г орехи (19 половинки) 2.7 г фибри

 

източници: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, 2012, www.wikihow.com, http://www.webmd.com и др

 

Храни, които трябва да се ограничат:

 

  1. Фаза III

постигане на ежедневна дефекация

 

• Намаляване на лекарствата – продължителност 1-2 месеца

• Намеса при повторна поява на запек – поставяване на лаксативна свещичка, клизма и при несправяне, своевременна консултация с педиатър.

 

Бристол скала на изпражненията

За подпомагане на пациентите и техните родители за описание на изпражененията е удобно използването на Бристол скалата (Bristol scale):

Бристол скала на изпражненията

Ако детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти, това означава, че то има запек. Воднисти, без твърди частици изпражнения означават диария. За подпомагане на пациентите и техните родители за описание на изпражененията е удобно използването на Бристол скалата (Bristol scale).

 

 

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook