Меню

Бременност 7-9м

Послание

Скъпи бъдещи родители!

Добре дошли на страниците на Дневникът на мама и татко! Тук ще намерите най-важното знание и информация по пътя на вашата бременност и грижа за детето! 

Вие носите щастието в себе си и ние вярваме, че то ще расте! Надяваме се да бъдем поне мъничка част от него, вдъхвайки ви кураж и увереност, че знаете и правите най-важното. Какво е то ви е добре известно – това са положителната нагласа, пълноценното хранене и движение, наблюдението и грижата за вашето и на бебето състояние, комуникацията и обичната ви връзка с него. Когато ги носите в себе си – те са споделени, но тяхната магична сила не свършва с раждането. Учените са доказали, че тя е най-силна през първите 1000 дни – от момента на зачеването, до втория рожден ден. И че допринася значително за бъдещото здраве и възможности на вашето дете.

Бъдете здрави в тези трудни пандемични времена и не спирайте да задавате въпроси!

Елена Бачева,

Основател на "Дневникът на мама и татко"

Хранене през третия триместър

Храненето ви през бременността влияе на здравето на детето ви през целия му живот. Пропускането да стимулирате образуването на определен орган или система чрез пълноценно хранене може повлияе на нейното бъдещо функциониране. Препоръките за хранене на бременната са съобразени с потребностите на вашето бебе. В тях са предвидени достатъчно прием на белтъци (протеини), калций, витамини. Третият триместър е критичен период за развитието на имунната му система – точно сега, обърнете внимание на приема на витамин Д и омега-3 мастните киселини. Най-активно се развива и мозъкът – обърнете внимание на приема на желязо. То е важно и за имунната система. При нужда, консултирайте се с лекаря за прием на хранителни добавки. 

Не пропускайте да следите за здравословното ви наддаване на тегло. През третия триместър то би следвало да бъде средно 0,5 кг на седмица, но зависи и от статуса ви към момента на забременяването. Вижте и следете според нормата в таблицата.

 

За повече информация: вижте Национални препоръки за хранене по време на бременност

*Michael Greger, M.D., 2015

 

Каквото зависи от вас

Спомнете си за изборите, чрез които "програмирате" здравето на вашето дете през целия му живот – "Петте кода на здравето". Решаващо е програмирането през бременността, следвано от периода от раждането до втората година – общо "Първите 1000 дни." Макар в центъра на тези избори да е майката, те зависят много и от таткото и обкръжението. Все повече, таткото и останалите ще бъдат преки участници в грижите за бебето. За това е време заедно да започнете да мислите и за важните избори, касаещи пряко детето. Тук само ще ви подсетим за тях, и доколкото е възможно, ще ви захранваме с информация.

Кодове на здравето на вашето дете 

1. Как да се грижите за себе си и семейната атмосфера

2. Как да родите

3. Как да храните детето си 

4. Как да се отнасяте и да си взаимодействате с детето

5. Как да наблюдавате и стимулирате неговото здраве и развитие

Вашето дете ще получи по един пълен комплект гени от мама и татко. За някои неща ще се активизират, т.е. експресират майчини гени, за други – бащини, докато другите ще "замълчат". Лошо хранене или семеен климат още преди раждането могат да отключат някои гени на заболявания, които иначе биха замълчали. Валидно е, разбира се и обратното – да закодирате доброто здраве например! Да ви припомним за програмирането:

“Програмирането е процес, при който специфичен стимул или въздействие в критичен период на развитието, може да има дълготрайни положителни или отрицателни здравни ефекти.”
Проф. A. Лукас

Грижи за бебето в болницата

Когато бебето се роди, то ще ви бъде дадено за вашата първа среща, след което още в родилна зала ще му бъде направена Оценка на състоянието по скалата Апгар. От нея ще стане ясно дали се адаптира успешно към външния свят или му е нужна медицинска помощ. Бебето ще бъде изкъпано, повито и настанено в своето легълце. 

Настаняването ще зависи от ранга на болницата и състоянието на вас и бебето. Има опции да бъдете в едно и също, в отделни, но свързани или в отделени помещения без връзка. В неонатологиите от първо ниво на компетентност има и стая/кът за новородени деца с нарушения в адаптацията или с неонатална патология.

Част от специалистите ще поемат грижите за вас, а друга – за вашето бебе. Тези, които се грижат за бебето ще бъдат лекарите – неонатолози, акушерките и някои медицински сестри. Те ще следят теглото и състоянието на бебето до изписването му, ще направят необходимите изследвания и първите имунизации – всичко това съгласно безплатната за всички деца у нас програма "Детско здравеопазване" на Националната Здравно-осигурителна каса. В някои болници ще ви предложат и допълнителни скринингови изследвания, които ще помогнат да получите най-ясна картина за състоянието на детето. 

Акушерките и медицинските сестри ще ви съдействат за първото кърмене на бебето, ще полагат основни грижи за него – хигиена, смяна на пелени и др. и ще ви покажат как вие да правите всичко това сами. Тяхната подкрепа може да ви се стори в някои болници недостатъчна, но знайте, че това се дължи на липсата на достатъчно медицински специалисти и подкрепа за тях на национално ниво. В много държави след раждането консултациите с тях продължават и в следващите месеци, но не и у нас. За да бъде компенсирана липсващата информация, в почти всички болници в страната, след раждането се подарява книжката "Дневникът на мама и татко".  

Насърчаване на кърменето и близкия контакт с детето 

Международните препоръки към здравните заведения са да насърчават кърменето и контакта в първия час след раждането, защото: 

Кърменето помага детето ви да боледува по-малко, да има по-силна имунна система, да бъде по-защитено срещу чревни и други инфекции, особено ако е недоносено (прочетете за всички ползи от кърменето тук).

Поставянето на голото новородено върху голата майчина гръд в този първи час улеснява кърменето и помага на детето да се адаптира към своето самостоятелно съществуване, усещайки познатата близост на майчиния мирис, глас и ударите на сърцето й. (прочетете за всички ползи тук). 

Ако кърменето и ранният контакт с бебето бъдат вашият личен избор, поинтересувайте се за следните възможности:
 1. Непосредствено след раждането да получите бебето и то да остане непрекъснато при вас, най-малко за един час или докато първото кърмене е факт, да има пряк контакт с вашата кожа, за да му се даде възможност да намери самó гърдата.
 2. В случай че това се налага да се отложи поради раждане с цезарово сечение или усложнения в здравословното ви състояние, да ви дадат детето възможно най-скоро (препоръчително до половин час), след като го поискате и сте в състояние да се грижите за него.
 3. При нужда от съвет или проблеми, да има към кого да се обърнете за подкрепа. Ние ви препоръчваме да помислите включително за телефонни консултации с доброволни или платени консултанти по кърмене, ако в болницата няма кой да ви окаже нужната подкрепа.
 4. Ако временно сте отделена от детето, трябва да ви покажат как да се изцеждате на ръка и с помпа и да ви разяснят как да поддържате лактацията.
 5. В случай че бебето ви трябва да лежи в детското отделение, да ви дадат възможност да бъдете с него през по-голямата част от деня, ако това е вашето желание.
 6. Новороденото ви дете да не получава друга храна или течност, а само майчино мляко, освен когато има медицинско основание за това.
 7. Бебето да остане при вас през цялото денонощие. 
 8. Да можете да помолите за помощ и отмяна, ако сте много изтощена. Персоналът да се погрижи за вас, така че да имате сили за детето.
 9. Да кърмите на поискване – т.нар. саморегулиране. Това означава да давате на детето ви да суче веднага щом прояви интерес и колкото време пожелае, в рамките на разумното, в случай, че това е ОК за вас.
 10. Ако детето е прекалено сънливо и не проявява желание да се храни, да имате възможност да го вземете на ръце, да го носите и стимулирате, така че да го събудите и да го сложите на гърдата винаги, когато пожелаете, например, за да облекчи препълнените гърди.
 11. Ако детето ви има нужда от адаптирано мляко, след като ви изпишат от родилното отделение, трябва да ви обяснят как да го приготвяте и как да го давате на бебето
Описаните по-горе практики са възприети в недействащия вече у нас стандарт "Болница – приятел на бебето"

Майките са на различно мнение относно това дали престоят в болницата е време за почивка, или трябва да се отдадат изцяло на бебето. Стига да е възможно, най-важната роля на майката още в болницата е да осигури на бебето изключително кърмене и възможно най-ранен и продължителен контакт с него. Помислете предварително от кои майки искате да бъдете и се поинтересувайте за условията в избраната болница. В повечето държавни болници у нас няма достатъчно акушерки и сестри, които да ви осигурят подкрепа при кърмене. Затова подготовката на кърменето е също толкова важна като подготовката ви за самото раждане.

 

Подготовка за раждането

Избор на болница

Важно е в този последен триместър да изберете в коя болница ще раждате, в случай, че още не сте решили. Вашият наблюдаващ акушер-гинеколог може да ви насочи към предварителна консултация със специалистите там. С текстовете по-долу се надяваме да ви ориентираме какво да очаквате от болницата в която ще раждате и да помогнем за вашия избор, ако имате такъв :-)

При рискова бременност или начало на раждането преди 34-та гестационна седмица, важно е да изберете болница с по-високо ниво на компетентност – такива са по-големите болници. Ако нямате достъп до такава, след раждането ще ви преместят.*

Присъствие на близки по време на раждането е допустимо, ако сте в самостоятелна родилна стая и сте дали съгласие за това. Трябва също болнцата да го допуска – добре е да се поинтересувате, ако искате да имате спътник в този важен момент.** 

Роли на медицинските специалисти

След постъпването ви в родилното отделение ключова роля за вас и вашето раждане имат лекарите акушер-гинеколози и акушерките. Акушер-гинеколозите са вашите лекари. Акушерките са онези, които ви подготвят за самото раждане още когато преполовите вашата бременност (след 26 седмица), но и тези, които ще ви научат и подкрепят в кърменето и грижите за бебчето в първите 2 седмици след раждането. 

Място на раждането

При нормално раждане, ще бъдете настанени в предродилна зала, в очакване на "пълно разкритие" – тоест пълно отваряне на родовите пътища за излизане на бебето. Когато това се случи, ще бъдете преместени в родилна зала, където акушер-гинекологът и неговият екип от акушерки и други специалисти ще акушират вашето раждане. Ако раждате секцио, ще бъдете въведени последователно в предоперацонната зала за подготовка, а след това – в операционната, където ключова роля има и анестезиолог, който ще се погрижи за обезполяването на раждането чрез упойка и ще следи вашето състояние по време на операцията. И в двата случая, на раждането на вашето бебче ще присъства и неонатолог. Неонатолозите са лекарите на новородените бебета. Тяхна отговорност е адаптацията, здравето и при необходимост – лечението им.


* В зависимост от наличните специалисти, техният брой и квалификация, броя легла, родилни зали, оборудване, изследвания, брой раждания и др., болниците се делят на първо (най-ниско), второ или трето ниво на компетентност. 

** стандарт Акушерство и гинекология

Важните списъци

Знаем, че в третия триместър е важно да се подготвите за идването на бебето и че това помага да се чувствате по-спокойни. Знанията и уменията са само едната част от подготовката. Другата са пазарувките. С помощта на родители, минали през изпитанието, наречено "Списъци", подготвихме няколко такива за вас. Вижте ги:

Списъци за болницата

Има три отделни багажа, които трябва да подготвите за болницата: чанта за раждането, чанта за престоя на вас и бебето и чанта за изписването. Изискванията са различни за различните болници, затова ако вече сте избрали къде ще раждате, първо проверете дали избраната болница има списък. Колкото по-добре се информирате за формалностите около раждането, толкова по-спокойни ще преминете през него. Събрахме на едно място почти всичко, което попада в различните списъци, за да ви ориентираме. Поинтересувайте се кога има ден на отворените врати в избраната от вас болница. В този ден, можете да разгледате родилното, стаите и санитарните помещения и да попитате за списък за родилното или за това какво е разрешено да носите там и какво не. Така ще можете да разпределите багажа си и няма да пропуснете нещо важно за сметка на нещо непотребно.

 1. Не прекалявайте с багажа – ако всичко е наред, ще бъдете в болницата само 3-5 дни. Помислете кое наистина ще ви трябва. Повечето неща от списъка се носят при всяко пътуване извън дома.
 2. Пригответе багажа си в 3 чанти/сакове – малка за родилното, по-голяма за престоя ви в стаята след раждането и още една – с вещите за изписване на бебето.  

Прочетете подробно за съдържанието на трите чанти тук или директно разпечатайте списъка:

 

 

 

 

Планиране на кърменето

Не всички майки искат да кърмят, а някои не успяват, въпреки огромното си желание. Някои майки споделят, че подготовката им за кърменето им е помогнала да се справят, макар че когато дойде практиката е полезно да има някой до теб. Въпреки че е най-естественото нещо, кърменето не се случва автоматично. В миналото хората са живеели много по-задружно и е имало кой да даде съвет. Може би ако знаете какво да правите и ако имате към кого да се обърнете за подкрепа ще ви е по-лесно. По-долу ще намерите кратка информация и линкове към всички наши ресурси и видеа, посветени на кърменето. 

Но преди това – посвещаваме няколко реда на тези от вас, които все още се колебаят дали да кърмят. За предимствата се говори много – ние сме отделили кратка статия за доказаните научно ползи. Задавайки си въпроса защо ползите са толкова големи обаче, ще стигнете до нещо по-интересно и ... дори космическо. То е, че чрез кърменето се извършва първият етап от заселването на бактериите, които в бъдеще ще обитават нашите черва. Тяхната съкупност се нарича микробиом и на него сме посветили цял раздел. Интересното е, че е предвидено чрез кърмата в нас да се преселят точно определени обитатели, които имат уменията да обучат най-важното в нас – имунната и храносмилателната ни система. Имунната, да ни защитава и да разпознава чуждите от своите; храносмилателната – да усвоява храната. Тези живи наши първи обитатели са бифидобактериите (90%) и лактобацилите. И тъй като са живи, те също имат храна – и това за олигозахаридите, съдържащи се също така в кърмата. 

Ако при бебето нивата на тези бактерии са ниски, логично е в бъдеще те да са по-склонни да развият някои заболявания, свързани с храненето и имунитета – като например хранителни непоносимости, алергии (например атопичен дерматит, алергичен ринит), затлъстяване. Затова, макар и с внимание, на детето при нужда могат да се дават директно самите бактерии – пробиотици за бебета като добавка в млякото. При невъзможност за кърмене, може да се включат специални адаптирани формули с добавка на нужните бифидобактерии. Установено е, че приемът на пробиотици в късната бременност може да има благоприятно въздействие върху развитието на чревната микробиота на бебето. Това е важно да се обсъди с вашия лекар. Важно е също така да знаете, че трябва да приемате точно тези щамове, които ще бъдат нужни на детето ви след раждането. Можете да прочетете за тях тук.

А сега да се върнем на двата основни въпроса, свързани с подготовката ви да кърмите:

1. Какво да правите

Поставете бебето на гърдата си и започнете да кърмите по възможност – в първите 1-2 часа след раждането – ще видите, че бебето е по-подготвено за този момент дори от вас. Намирането на гърдата е инстинкт, без който не бихме оцеляли – затова се препоръчва то да лежи върху вас – докато сте в легнала позиция или облегнати назад. Първоначално гърдите ви произвеждат коластра – в малко количество, което да се побере в миниатюрното бебешко стомахче, тя съдържа всички необходими хранителни вещества за новороденото. Препоръчва се честото кърмене на поискване (8-12 пъти на денонощие), което дава възможност бебето да поеме достатъчно коластра, но освен това стимулира гърдите ви да произвеждат още кърма. Седмица по-късно, бебето ще има нужда от повече – 700-800 мл. кърма дневно. Важно е да знаете, че тя вече ще изглежда различно – по-рядка и по-светла. Това е нормално, не мислете, че е по-лоша – кърмата постоянно се променя по състав, винаги съобразена с нуждите на вашето бебе. Някои майки започват да се притесняват дали бебето получава достатъчно. Затова ще ви помогне тази табличка. Не бързайте да давате адаптирано мляко, преди да сте се уверили, че има проблем. Още много информация за кърменето можете в сайта. Препоръчваме ви да прегледате и темата за кърменето в следващите страници по възраст.

2. Към кого да се обърнете

Повечето проблеми, свързани с кърменето, се случват през първите две седмици на новороденото. Това е периодът, в който имате най-голяма нужда от подкрепа. Затова нашето послание е да се обърнете към обучен консултант по кърмене веднага щом кърмата не потича, изпитвате болка, бебето не засуква или нещо друго не е наред. Имайте предвид, че у нас държавата не е осигурила обучени специалисти, които да ви обърнат достатъчно внимание в болницата или по време на детската консултация. Затова лесно се прибягва до включване на заместители на майчиното мляко, а това лишава вашето бебе от най-добрата и естествена за него храна – вашата кърма. 

За щастие, у нас има доброволни консултанти по кърмене (поклон на всички тях!), които без заплащане ще отговорят на вашите въпроси, стига да им позвъните:

Телефон на консултант по кърмене:

Предварително уговорете с него възможността да ви консултира по телефона. Кърменето не винаги се получава лесно (започва безпроблемно), а персоналът в болницата може да няма достатъчно време да ви обърне внимание. Добре е да има на кого да разчитате за съвет в този важен момент.

 

Харесай ни във Facebook