Меню

Витамин D през бременността – таблица

Стимул или въздействие Недостиг/намалено ниво на витамин D3 при бременната
Критичен период от развитието на детето
  • В първия триместър:
    • важен за поддържане на плацентата
    • важен за костната минерализация на плода, формирането на гръбначния мозък и черепа##
  • От 6-ия до 9-ия месец:
    •  важен за формиране на вродения имунитет
Пряк ефект върху здравето 

Повишен риск от:

• гестационен диабет+++ , преклампсия* и  аборт**; хипертония.  
• дефицит на витамин Д3 и калций при детето след раждането до пубертета.
• ниско тегло и изоставане в развитието на плода###
• крехка костна система у новороденото
• неправилно развитие на респираторния тракт на бебето, което е рисков фактор за астма

Дълготраен ефект върху здравето на детето

Повишен риск от:

  • екзема през първата година след раждането****
  • променен вроден и придобит имунитет:
    • по-ниска устойчивост към заразни заболявания******
    • повишен риск от развитие на автоимунни реакции*****
  • проблеми с развитието на скелета и растежа 
  • метаболитен синдром
  • диабет тип 2
  • астматични бронхити и астма
  • повишен риск от множествена склероза***

Признаци за недостиг 

  • Силна умора и отпадналост с болки в мускулите и ставите
  • Обилно потене в областта на главата и шията
  • Тест за ниво на калцитриол в кръвта
Източници
  • 80% от нужната доза – чрез излагане на слънце без слънцезащитен крем (набавя 80% от нужната доза) – 20 мин на ден през лятото и 30 мин на ден през зимата.
  • 20% от нужната доза – чрез храна и добавки:

• 1 с.л. рибено масло
• риба – сьомга, меч, консервирана във вода риба тон или сардини;
• яйца
• кисело и прясно мляко (вкл. такива, обогатени с вит D)
• телешки черен дроб 
• бадемово мляко 
• гъби печурки 

Национално проучване в България, осъществено от Българското дружество по ендокринология през 2012 година показва, че над 76% от населението страда от недостиг на Витамин D. Затова за да си набавим витамин D по време на бременност се препоръчва допълнителен прием чрез храна и хранителни добавки. Алтернатива на хранителните добавки е следенето на нивото на витамин D в кръвта – поне два пъти по време на бременността (в началото и около 28 седмица) и прием на витамина според резултатите.

Дозировка

Дозировката на витамина се измерва в Международни единици – International Units (IU). 

Препоръчителен дневен прием за бременни жени и горна граница е различна: 

  • Vitamin D Council – 4 000-6 000 IU/дн., горна граница 10 000 IU/дн.
  • Endocrine Society – 1500-2000 IU/дн., горна граница 10 000 IU/дн.
  • Food and Nutrition Board – 600 IU/дн., горна граница 4 000 IU/дн.

Норвежко рибено масло

 

Норвежко рибено масло – сироп с лимонов вкус

Норвежко рибено масло омега-3 е най-проучваното рибено масло в света. Изключителният стандарт за качество и чистота, налаган в страна, където дори контролните органи подлежат на контрол, го прави подходящо за деца, както и за възрастни.

Описание

Препоръчителната дневна доза е 1 чаена лъжица (5 ml)
Хранителната стйност на една доза (5 ml) от продукта е следната:
Енергия 170 kJ/41 kcal
Белтъчини 0 g
Въглехидрати 0 g
Мазнини 4,6 g
Наситени мастни киселини 1,2 g
Мононенаситени мастни киселини 1,2 g
Полиненаситени мастни киселини 2,2 g
Омега-3 мастни киселини
EPA* 765 mg
DHA* 480 mg
* като триглицериди

Състав: рибено масло, лимонов аромат, антиоксидант (естествени токофероли).
В една бутилка се съдържа 240 ml рибено масло, което съответства на 48 дози, т.е. една бутилка осигурява рибено масло за 48 дни.
В дневната доза от 5 ml се съдържат EPA и DHA в количества по-високи, отколкото в дневните дози на повечето подобни продукти на българския пазар.
Продуктът трябва да се съхранява на температура до 25º С, а след отварянето си в хладилник. Ако се съхранява в хладилник, е възможно рибеното масло да помътнее. Това не повлиява качеството на продукта.

 

Норвежко рибено масло – високо концентрирано

Норвежко рибено масло високо концентрирано е внимателно подбрано, висококачествено, студенопресовано, извлечено от риба, обитаваща дълбоките студени води на Атлантическия и Тихия океан. Използват се риби от най-ниските нива в хранителната верига, при които естествено съдържащите се в рибата замърсители са възможно най-малко. Най-категоричната гарнция за качеството му, обаче, е произходът му от Норвегия – страна доказала способността си да упражнява ефективен и безпристрастен контрол.

Описание

За разлика от повечето рибени масла, които съдържат омега-3 мастни киселини в значително по-ниски концентрации (18% EPA и 12% DHA), Норвежко рибено масло високо концентрирано съдържа EPA и DHA в концентрации съответно 33-35% и 22-25%.

Препоръчителна дневна доза е 2 капсули дневно.
Хранителната стойност за дневна доза от 1 капсула е следната:
Хранителна стойност за 1 капсула:
Рибено масло: 1000 mg
Полиненаситени мастни киселини: 730 mg
EPA : 310 mg
DHA: 205 mg

Състав: омега-3-етил естери, желатин, овлажнител (глицерол), вода, антиоксидант (смесени натурални токофероли).
Продуктът съдържа 120 меки желатинови капсули, които са достатъчни за 2-месечен курс.
Този продукт не е подходящ за деца.
Трябва да се съхранява на сухо и хладно място до 25º С, далеч от пряка слънчева светлина.

 

Вносител: Хомеостаза

 

 

е-поща: contact@homeostaza.bg
Тел.: +359 887 931 515
www.homeostaza.bg

Прочетете повече факти за витамин Д. 

Прочетете Защо витамин D e толкова важен и как да си го набавим?

Прочетете специализирана информация за:  Гранична стойност на витамин Д3 според Асоциацията на Ендокринолозите; Справка за изследванията за нива на витамин Д3 и риск от развитие на гестационен диабет; Изследвания за различни схеми за допълнителен прием на витамин Д3 и статус на витамин Д3 при здрави бременни.

 


*Прееклампсията е състояние, свързано с високо кръвно налягане и наличие на протеин в урината. Placenta. 2017 Feb;50:70-77. doi: 10.1016/j.placenta.2016.12.019. Epub 2016 Dec 18. Dysregulation of maternal and placental vitamin D metabolism in preeclampsia.

**Braz J Med Biol Res. 2017 Sep 12;50(11):e6527. doi: 10.1590/1414-431X20176527.Women with recurrent spontaneous abortion have decreased 25(OH) vitamin D and VDR at the fetal-maternal interface.

В статията се обръща внимание на възпалението и понижените нива на витамин Д3 и неговия рецептор в ендометриума при жени след аборт.

**Am J Clin Nutr. 2016 Aug;104(2):354-61. doi: 10.3945/ajcn.116.130419. Epub 2016 Jun 29. Vitamin D status is associated with uteroplacental dysfunction indicated by pre-eclampsia and small-for-gestational-age birth in a large prospective pregnancy cohort in Ireland with low vitamin D status.

Статията показва, че при нива на витамин Д3 >75 nmol/L има намален риск от нарущена връзка между плода и плацентата и преклампсия.

***JAMA Neurol. 2016 May 1;73(5):515-9. doi: 10.1001/jamaneurol.2015.4800. Vitamin D Status During Pregnancy and Risk of Multiple Sclerosis in Offspring of Women in the Finnish Maternity Cohort.

Статията показва, че недостигът на витамин Д3 през първия триместър с нива <12.02 ng/mL води до двукратно увеличен риск от развитие на множествена склероза на децата.

****Pediatrics. 2012 Nov;130(5):e1128-35. doi: 10.1542/peds.2012-1172. Epub 2012 Oct 22. Cord blood 25-hydroxyvitamin D3 and allergic disease during infancy.

Статията показва, че недостиг на витамин Д3, установен в кръв от пъпната връв се свързва с повишен риск от развитие на екзема през първата година от раждането на детето, но не повлиява значително чувствителността към хранителни алергени.

*****Недостиг на витамин Д3 по време на бременност повлиява функцията на клетките в костния мозък, зреенето на имунни клетки от вродения имунитет и реактивността на имунни Т-лимфоцити от придобития имунитет. По този начин се активизират автоимунни процеси и отключване на заболявания като множествена склероза и лупус. 

******Кохортно изследване на ученици от Богота, публикувано през 2013 г. в сп. Pediatric Infectious Disease Journal

##При прием на витамен Д3 се повлияват натрупването на калций в плода, чиято нужда е до 30 g до края на раждането. Прави впечатление, че независимо от допълнителния прием на витамин Д3, нивата на калций в кръвта на майката не би се променнил. Наблюдава се само повишено ниво на калцитриол, плацентарен витамин Д3 рецептор и повишен метаболизъм в бъбреците и плацентата. Като цяло тези процеси водят до натрупване на калций в плода и съдействат за формиране на костната система в плода. Трябва да се знае, че серумните нива на калцитриол нарастват през първия триместър, остават двойно повишени до третия триместър и намаляват след раждането.

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook