Меню

Обиколка на талията и затлъстяване

Обиколка на талията и затлъстяване

Излишните мазнини и обиколката на талията

При наднормено тегло и затлъстяване енергията, която приемаме чрез храната е повече от тази, която изразходваме чрез движението. Ядем повече, отколкото изразходваме. Неизразходената енергия остава в тялото ни под формата на мазнини. Тези излишни мазнини се трупат под кожата – в т.нар. адипозна тъкан, т.е. тъкан, състояща се от мастни клетки. Често обичаме да казваме, че "имаме сланинки", когато говорим за нея. Дори и при децата, тя е видима, особено в областта около корема. Измерването на обиколката на талията само ще потвърди това.

Когато е претоварена с излишни мазнини, адипозната тъкан освобождава адипоцити (=мастни клетки) от възпалителен тип, които вредят на целия организъм като увеличават риска от метаболитни и сърдечно-съдови заболявания. Коремните мазнини са в състояние да произведат възпалителни адипоцити в по-голямо количество в сравнение с подкожните мазнини на други места. Затова коремната обиколка е важен показател за потенциални рискове за здравето.

Коремната обиколка на децата с наднормено тегло при момчетата още на възраст 8-9 години, а при момичетата след 11-годишна възраст е по-голяма с 2.5-5 см, сочи проучване сред педиатри у нас, проведено през 2006 г. Тоест, още при децата с наднормено тегло има и по-висок риск за здравето.

Измерването на Индекс на телесна маса, обиколката на талията и съотношението между талия/височина (W/Hr) може да се използва за бърза диагностика на метаболитен синдром, кардиологични проблеми и диабет. В допълнение се препоръчва и проследяване за наличие на затлъстяване в областта шията. Установено е, че пълните деца с талия над 90% от приетото за възрастта или с обиколка на талията/височина (W/Hr) над 0.5 имат риск да развият метаболитен синдром.

Каква трябва да е обиколката на талията?

 
Възраст Момчета Момичета
2-5 години 51.9 см 51.8 см
6-11 години 64.5 см 64.7 см
12-17 години 79.8 см 78.9 см
17-18 години 86.6 см 83.9 см

Данните са на база изследване от на C. Li, E.S. Ford, A.H. Mokdad, S. Cook. Recent trends in waist circumference and waist-height ratio among US children and adolescents. Pediatrics, 118 (2006), pp. e1390–e1398.


Според изследване*, обиколката на талията (suprailiac skinfold) е в пропорционална зависимост с нивата на кръвното налягане** и показателите за дебелина на кожата около мускулите бицепс и трицепс и в областта на гърба - subscapular skinfold. Тези измервания се правят с цел оценка на риска от метаболитен синдром или сърдечно съдови заболявания.

За деца под 5 години – http://www.who.int/childgrowth/standards/ssf_for_age/en/

За деца над 5 години – http://www.who.int/growthref/who2007_bmi_for_age/en/

 

Внимание

Деца с наднормено тегло, затлъстяване и диабет развиват заболяването често в резултат от наследствена обремененост от родителите и/или в резултат от неправилни навици на хранене и начин на живот. Установено е, че метаболитният синдром се свързва с наличието на определен генотип на PAI-1 гена. Това е ген, който кодира протеин Plasminogen activator inhibitor-1, основен фактор за контрол на процесите на кръвосъсирване. Връзката му с метаболитния синдрoм се основава на изследвания, които показват, че клетките от мастната тъкан синтезират този протеин и колкото повече мастна тъкан (мазнини) има, толкова по-високо е неговото ниво в кръвта. Това води до намалeна възможност за разграждане на съсиреци, образувани в кръвта и директно увеличава риска от запушване на кръвоносните съдове от съсиреци. Тоест, неправилните навици на хранене и начин на живот могат да доведат до натрупване на повече мастна тъкан, която синтезира опасния протеин.

 


*Maffeis, C.abEmail Author, Pietrobelli, A.a, Grezzani, A.a, Provera, S.a, Tatò, L.a. Obesity ResearchVolume 9, Issue 3, March 2001, Pages 179-187. Waist circumference and cardiovascular risk factors in prepubertal children.

**систоличното и диастолично

***Nutrition. 2017 Jun;38:113-119. doi: 10.1016/j.nut.2017.01.012. Epub 2017 Feb 24. The excessive caloric intake and micronutrient deficiencies related to obesity after a long-term interdisciplinary therapy.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook