Меню

Обиколка на талията и затлъстяване

Обиколка на талията и затлъстяване

Излишните мазнини и обиколката на талията

При наднормено тегло и затлъстяване енергията, която приемаме чрез храната е повече от тази, която изразходваме чрез движението. Ядем повече, отколкото изразходваме. Неизразходената енергия остава в тялото ни под формата на мазнини. Тези излишни мазнини се трупат под кожата – в т.нар. адипозна тъкан, т.е. тъкан, състояща се от мастни клетки. Често обичаме да казваме, че "имаме сланинки", когато говорим за нея. Дори и при децата, тя е видима, особено в областта около корема. Измерването на обиколката на талията само ще потвърди това.

Когато е претоварена с излишни мазнини, адипозната тъкан освобождава адипоцити (=мастни клетки) от възпалителен тип, които вредят на целия организъм като увеличават риска от метаболитни и сърдечно-съдови заболявания. Коремните мазнини са в състояние да произведат възпалителни адипоцити в по-голямо количество в сравнение с подкожните мазнини на други места. Затова коремната обиколка е важен показател за потенциални рискове за здравето.

Коремната обиколка на децата с наднормено тегло при момчетата още на възраст 8-9 години, а при момичетата след 11-годишна възраст е по-голяма с 2.5-5 см, сочи проучване сред педиатри у нас, проведено през 2006 г. Тоест, още при децата с наднормено тегло има и по-висок риск за здравето.

Измерването на Индекс на телесна маса, обиколката на талията и съотношението между талия/височина (W/Hr) може да се използва за бърза диагностика на метаболитен синдром, кардиологични проблеми и диабет. В допълнение се препоръчва и проследяване за наличие на затлъстяване в областта шията. Установено е, че пълните деца с талия над 90% от приетото за възрастта или с обиколка на талията/височина (W/Hr) над 0.5 имат риск да развият метаболитен синдром.

Каква трябва да е обиколката на талията?

 
Възраст Момчета Момичета
2-5 години 51.9 см 51.8 см
6-11 години 64.5 см 64.7 см
12-17 години 79.8 см 78.9 см
17-18 години 86.6 см 83.9 см

Данните са на база изследване от на C. Li, E.S. Ford, A.H. Mokdad, S. Cook. Recent trends in waist circumference and waist-height ratio among US children and adolescents. Pediatrics, 118 (2006), pp. e1390–e1398.


Според изследване*, обиколката на талията (suprailiac skinfold) е в пропорционална зависимост с нивата на кръвното налягане** и показателите за дебелина на кожата около мускулите бицепс и трицепс и в областта на гърба - subscapular skinfold. Тези измервания се правят с цел оценка на риска от метаболитен синдром или сърдечно съдови заболявания.

За деца под 5 години – http://www.who.int/childgrowth/standards/ssf_for_age/en/

За деца над 5 години – http://www.who.int/growthref/who2007_bmi_for_age/en/

 

Внимание

Деца с наднормено тегло, затлъстяване и диабет развиват заболяването често в резултат от наследствена обремененост от родителите и/или в резултат от неправилни навици на хранене и начин на живот. Установено е, че метаболитният синдром се свързва с наличието на определен генотип на PAI-1 гена. Това е ген, който кодира протеин Plasminogen activator inhibitor-1, основен фактор за контрол на процесите на кръвосъсирване. Връзката му с метаболитния синдрoм се основава на изследвания, които показват, че клетките от мастната тъкан синтезират този протеин и колкото повече мастна тъкан (мазнини) има, толкова по-високо е неговото ниво в кръвта. Това води до намалeна възможност за разграждане на съсиреци, образувани в кръвта и директно увеличава риска от запушване на кръвоносните съдове от съсиреци. Тоест, неправилните навици на хранене и начин на живот могат да доведат до натрупване на повече мастна тъкан, която синтезира опасния протеин.

 


*Maffeis, C.abEmail Author, Pietrobelli, A.a, Grezzani, A.a, Provera, S.a, Tatò, L.a. Obesity ResearchVolume 9, Issue 3, March 2001, Pages 179-187. Waist circumference and cardiovascular risk factors in prepubertal children.

**систоличното и диастолично

***Nutrition. 2017 Jun;38:113-119. doi: 10.1016/j.nut.2017.01.012. Epub 2017 Feb 24. The excessive caloric intake and micronutrient deficiencies related to obesity after a long-term interdisciplinary therapy.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook