Меню

Каква е разликата между лазене и пълзене?

Пълзенето е придвижване по корем напред, на лакти.

На 5-6 месеца повечето бебета постепенно се научават да пълзят. Наричат пълзенето войнишко, защото прилича на пълзящите по земята войници. Подобно на тях, детето тръгва с дясната ръчичка и лявото краче напред или обратно и ги редува. Можете да го мотивирате с интересна играчка. Осигурете достатъчно време и място за тренировки по корем – обезопасено място на пода – кът на бебето и вашата компания. Следващата цел е бебето да се научи да лази.
 

Лазенето е придвижване на "четири крака".

На 7 месеца и половина повечето бебета се научават да лазят. Насърчавайте го като го поставяте в позиция по корем и го придържате да стои подпряно на колена и длани. В един момент то ще започне да се олюлява напред-назад, след което ще тръгне да се придвижва напред. Целта е да се задържи самостоятелно в тази позиция – тогава първо ще се люшка напред-назад, после ще започне да лази. Следете да има координация между ръце и крака – тоест, да тръгва например с дясната ръка и левия крак или обратно – с лявата ръка и десния крак – и да ги редува.

Важно е да знаете, че:

 1. За всяко умение е отредена точна възраст и ред, в които тялото (мускулите, костите) и неговият команден център (мозъкът) са в готовност да го постигнат.
 2. Насърчаването на всяко умение става, когато настъпи реда и възрастта за него. Най-важното е да осигурите нужните условия, така че детето да го постигне по естествен път и самостоятелно.
 3. Всяко постигнато умение е условие за постигане на следващото. Затова забавянето на едно води до забавяне и на останалите. Наблюдавайте и насърчавайте постигането на уменията навреме. Ако забележите забавяне, обърнете се към специалист.

Кое умение кога да стимулирате и очаквате? Открийте в новото ни приложение "Дневникът на мама и татко" за родители с деца от 0 до 12 месеца включително! В него можете да следите уменията и техните срокове, както и да водите дневник със снимки и записки за всяко постижение! И още много!

Към магазина

 

Още по темата

Публикации

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на...
 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. 
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на...
 • Кашлица при децата

  Кашлицата при децата е основен симптом при много заболявания. Затова е важно посещението на детето с кашлица при...

Харесай ни във Facebook