Меню

0 месеца

Събуждане на сетивата

Бебето се ражда с вродени рефлекси, които му помагат да започне своята адаптация към живот извън тялото на майката. Първите от тях са изплакването и засукването. Те се появяват веднага след раждането.

Как говорят бебетата?

Веднага след раждането си, бебетата ни говорят чрез своите инстинкти и рефлекси. Основният им език е плачът. Те не плачат съзнателно – плачът е вроден рефлекс, който се задейства, когато имат нужда от нас: при умора, глад, жажда, болка, превъзбуда поради претоварване от външни дразнители. А откликването на плача е майчински инстинкт, а не разглезване. Освен чрез плача си, бебетата искат да ни кажат нещо и когато отказват да бъдат кърмени или хранени, дори когато отказват да пишкат или акат.

Тъй като продължават да търсят сигурност, те се раждат с инстинкта за сгушване. Той се изразява в желанието им да бъдат вземани на ръце, да бъдат гушкани и милвани. Когато са в скута на възрастен, чуват пулса му и това им носи успокоение, земното притегляне изчезва, топлината на тялото се зарежда от тялото на възрастния и всичко е както по-рано, в утробата. Инстинктът за сгушване изчезва след втория месец и затова неговото задоволяване е от изключително значение.

Обикновено, в първите два месеца от живота на бебето, родителите са твърде заети с физическите преживявания на бебето – хълцане, оригване, връщане на храна и обръщат по-малко внимание на неумелите опити от страна на бебето за социално общуване. Но ранния контакт очи-в-очи, кожа до кожа (прочететете), честото гушкане и галене поставят добра основа за добро общуване в следващите етапи от развитие на бебето.
 

Говор

Речта е като къща, на чиито покрив се намира говорът. Представете си колко стабилна трябва да е основата на тази къща и колко внимателно трябва да са подредени тухлите й, за да можем да изградим покрива. Всички тези тухлички се редят ден подир ден още от преди раждането на бебето и реденето продължава непосредствено след това, чак докъм третата година от живота на детето.

Но през първите 4 седмици, плачът все още няма онази интонационна окраска, която съмсем скоро ще започне да ви „подсказва“ защо плаче бебето. Той е инстинктивна реакция – това се затвърждава и от факта, че бебетата с вродена глухота също плачат. Добре е да следим за някои специфики на самия плач – тих и вял, дрезгав или т.нар плач „котешко мяукане“, който може да ни насочи към генетичен проблем.

Стимулираща среда и подкрепа

Това, което би успокоило здравото плачещо бебе е физическата близост и контаткът „кожа до кожа“ с майката, но това не означава, че на новороденото е безсмислено да се говори. Напротив! В този период се развиват интонационните полета в мозъка, затова те могат да“ разчетат“ посланието в гласа ни, независимо, че не разбират значението на думите. Доказано е, че бебетата чуват още докато са в утробата и могат да различат някои звуци, както и гласът на майката след раждането. Много често тези звуци, въздействащи още в пренаталното развитие на бебето, му помагат да се успокои, когато е разстроено. Затова е изключително важно общуването с бебето да започне още преди раждането.

В този период допирът и обонянието са нещото, което успокоява бебето, затова е добре, когато не сме наблизо, да предложим на малкото човече мека играчка или друг текстил, като е добре те да носят познат за детето аромат.

автор: Гергана Димова – логопед

 

РАЗВИТИЕ НА СЕТИВАТА

След раждането бебето не познава тялото си. Мозъкът научава за света наоколо и за тялото, чрез зрението, обонянието, вкуса, допира, слуха, движението, вестибуларна система – усещането за баланс.
 

 1. Зрение

Всички се раждаме с едно невероятно качество, наречено прозапгнозия – способността да разпознаваме човешки лица. Детето разпознава майка си и само тази гледка е от значение през първите дни от живота ни. То я вижда от самото начало - тогава погледът му стига на около 20 см от лицето му. Точно колкото е разстоянието до лицето на майката, докато го кърми. До края на първия месец това разстояние се увеличава до 90 см.

Бебетата обаче виждат черно-бяло в контур – чак до около 4-тия месец. Затова ярките цветове са на мода в този период.
 

Стимулираща среда и подкрепа

Контакт очи-в-очи с бебето, без да се разсейвате с друго. Правете само това. При хранене с шише, сменяйте страната, както при кърменето, за да тренира и двете очички. Избирайте играчки с ярки цветове.

Пример: Бебето е будно и спокойно, майката го взема на ръце, усмихва му се и му говори какво ще прави сега, гледа бебето в очите. Бебето също я гледа. Сменя пелената и продължава да говори на бебето. Приготвя бебето за хранене, слага го на гърдата, майката продължава да му говори и да го гали леко по слепоочието. Бебето обикновено отваря по-широко очи.
 

 1. Обоняние

Ароматът на кърмата е като миризмата на околоплодната течност. Поставено на корема на майка си, току-що роденото бебе има един основен ориентир – миризмата. То лесно достига гърдата на майка си, за да се нахрани. Новородените не само усещат миризми, но могат да реагират на тях с гримаса. Още след първата седмица от живота си те могат да различат миризмата на кърмата на своята майка и тази на друга майка.

Обонянието е едно от най-ранно развиващите се сетива – още от края на първия триместър бебето в утробата може да различава миризмата на храната на майката, която преминава през амниотичната течност. Бебетата в утробата изпитват отвращение към неприятни миризми, като например тютюнев дим.
 

Стимулираща среда и подкрепа

Много бебета се успокояват от миризмата на майка си, затова много родители слагат близо до бебетата нощница или друга дреха на майката. Аромати като лавандула също имат успокояващ ефект.
 

 1. Вкус

Вкусът на кърмата е сладък. Бебетата го предпочитат – при повечето от тях сладките разтвори предизвикват сучене, а горчивите се отхвърлят. Дори сега да отбягват горчивото, вкусът се възпитава и променя.
 

Стимулираща среда и подкрепа

Детето може да не отказва повечето храни, които ще му се предлагат в бъдеще, ако при липса на реакция от страна на детето, диетата на майката включва разнообразни вкусове, които се предават чрез кърмата. 
 

 1. Допир

Новороденото усеща докосване и болка. Най-чувствителни са очите, челото, дланите и стъпалата. Усещането за допир също е силно развито още от утробата.
 

Стимулираща среда и подкрепа

Стимулиране на бебето и успокояване чрез допир:
Бебешката кожа е много чувствителна и бебетата имат нужда от нежно докосване и масаж. Контактът кожа-кожа е изключително успокояващ за новородените – особено ако поставяте голото бебе на вашите гърди или корем. Този контакт им помага да регулират дишането и телесната температура. Можете да носите бебето в слинг или кенгуру. Ритмичните движения като поклащане, танцуване или ходене създават на новороденото усещане за сигурност и им помагат да спят по-добре.
 

 1. Слух

Още в утробата - след 24-26 седмица, може да усетите бебето да реагира на звуци като се движи. Възможно е след година да разпознае например песен, слушана преди да се роди.

Слухът е напълно развит след раждането. Детето се „спасява“ от прекомерния шум чрез дълбокия и продължителен сън.

Чува познатия глас на майка си – той е спомен от пренаталното му битие. Благодарение на него добива представа, че светът, в който е попаднало, е добро място за живеене. Така способността му да чува му дава сигурност.

От слуха зависи и говора. Още в родилния дом се прави скрининг на слуха на всички новородени. Има някои рискови групи деца като например недоносените, при които е задължително да се направи слухов тест при специалист, още в първия месец. 

 

Стимулираща среда и подкрепа

Проверка на слуха: Изпляскайте силно с ръце и проследете реакцията няколко дни след раждането. Новородените реагират на подобни звуци с премигване или стряскане. След първия месец могат ви проследят, ако им говорите и се движите.

Стимулация на слуха: Бебетата предпочитат звуци с по-висока честота, така че не се срамувайте да говорите така на бебето си. Избягвайте силни шумове – те могат да увредят слуха на бебето.
 

Движение

Може би всичко, което правим, е свързано с движения – наричат ги още двигателна дейност. При новородените, тези движения не са съзнателни.Често сме благодарни на рефлекса си, за да се справим с някоя ситуация. Същото е и при бебетата. Сученето и плачът например са техен безусловен рефлекс. Как иначе ще оцелеят... 

Когато са будни, новородените сякаш са се сгушили в утробата на майка си. Те движат едновременно и двете ръчички или крачета, въртят главичката си, дори могат да мигат. Махат с крачетата, сякаш въртят педали, а плачът им се чува и в съседите ;-).
 

Стимулираща среда и подкрепа

Стимулиране на двигателната дейност на новороденото: При бодърстване оставяйте бебето по корем. Това помага за укрепването на мускулатурата, а освен това в тази поза бебето е най-активно. Подпрете крачетата с вашите ръце – усетило опора, бебето ще се оттласне – това е така нареченото рефлекторно пълзене. Правете масаж и гимнастика на детето.
 

Развитие на мозъка

Децата се раждат с милиарди нервни клетки, наречени неврони, намиращи се в мозъчната кора. Невроните пренасят информация, но за да се случи това, те се свързват едни с други – невронна връзка. Развитието на детето е свързано с развитието на мозъка и може да бъде оптимизирано чрез правилна стимулация. За това са важни движението, комуникацията, стимулирането на сетивата. Родителската роля и средата, в която расте детето е решаваща. 

За ориентир на родителите се използват стандарти. За първи път след 1974 г, през 2012-2013 г у нас бяха разработени нови стандарти за децата от 0 до 3 г. Наименованието им е Стандарти и показатели за развитие и учене в ранна детска възраст. (Дневникът на мама инициира разработката на кратка версия за родители.) Добавянето на понятието учене напомня, че развитието и ученето са неделимо свързани. Още от самото си раждане и дори преди това, ние започваме да учим. Именно в това се състои създаването на нови и нови невронни връзки. Затова оптималната среда и подкрепа на детето в процеса на учене са важни. 

Какво представляват стандартите за развитие и учене?

Снимка: Полина Тодорова

За да се създадат стандарти е необходимо проследяване на развитието на достатъчно голям брой деца (представителна извадка), растящи в благоприятна, стимулираща развитието среда. Когато значима част от тях имат едни и същи постижения, тези постижения се приемат за стандарт. За постигането на посочените в стандарта умения и постижения са помогнали родителите. Затова към стандартите, както и в много наши материали ще намерите съвети за това как да осигурите подходящата среда и стимули на детето да се развива и учи. 

СТАНДАРТИ И ПОКАЗАТЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ И УЧЕНЕ В РАННОТО ДЕТСТВО: ОТ РАЖДАНЕТО ДО ТРИ ГОДИНИ 

 Съставител и научен редактор: доц. д-р М. Атанасова-Трифонова 

Автори: доц. д-р М. Атанасова-Трифонова, проф. д-р Л. Пенева, проф. д.ф.н. Ю. Стоянова, д-р И. Янчева, гл. ас. д-р Н. Колчева, гл. ас. д-р М. Мутафчиева

Кратка версия: доц. д-р М. Атанасова-Трифонова, проф. д-р Л. Пенева, редакция – Елена Бачева 

Пълна версия на документа

През 2012-2013, екип от специалисти от ИИНЧ БАН, СУ "Климент Охридски", НБУ и педиатри, по инициатива и с подкрепата на УНИЦЕФ, проведе мащабно емпирично изследване сред 963 деца на възраст от раждането до 36 месеца. Изследвани бяха основните постижения и умения на тези деца по отношение на тяхното физическо, познавателно, социално, емоционално и езиково развитие. Получените резултати, след широка консултация с национални и международни експерти, послужиха за създаването на нови стандарти и показатели за развитие и учене в ранна детска възраст. 

Стандартите не са диагностично средство за оценка на проблеми в развитието, но ориентират какво могат да постигат децата в различните възрастови периоди, при създаване на благоприятна, стимулираща развитието среда. 

 

 

Стандарти  за развитие и учене
Таблици за ръст и тегло (СЗО)

 

Помогнете ни да направим тези текстове по-добри. Споделете вашите мисли по следните теми:
Какво наблюдавате?
Какво ви впечатлява?
Какво ви тревожи?
Какво ви се иска да сте знаели по-рано?
Пишете ни - Контакт

 

по текстовете работиха Елена Бачева и доц. Диана Димитрова

Сън, плач, къпане, тоалет, масаж, по корем, спешни случаи

Сън

Първите 3 месеца са период, в който бебето постепенно се нагажда към околната среда. В същото време, ако главата му не порастваше толкова много, то щеше да си седи в утробата поне още 3 месеца, за да "узрее" за външния живот. Тези 3 месеца са известни като "Липсващият четвърти триместър". С други думи, тясното и уютно местенце за сън, близостта до вас, постоянният достъп до храна, люшкането, му напомнят за утробата. Затова целта е да ги наподобим, за да му помогнем да се адаптира по-лесно.

Най-важното:

 1. Стаята

Най-безопасно е бебето да спи във вашата стая. Кошчето или леглото на бебето може да сложите до вашето легло. Температурата на стаята нощем – около 20 градуса. Денем – около 22 градуса. Ако бебето е недоносено – с 1-2 градуса повече. Проветрявайте често. Когато не сте в стаята – бебефонът е незаменим помощник.

 1. Мястото за сън

Легло или кошче. Както вече казахме, бебетата обичат да им е тясно като в утробата, затова помагат кошчетата за спане. Не се притеснявайте, че бебешките матраци са твърди – бебетата трябва да спят на твърда основа. Завивки – за новородените бебешките чувалчета са незаменими – не се притеснявате, че бебето ще се захлупи, а по-нататък – и че ще се развие. Има зимни и летни чувалчета. Ако предпочитате одеалце – да стига до кръста на бебето, подпъхнато под матрачето. Дрехи, спални чували, чаршафчета, завивки – от естествени материи. За прането им също избирайте най-нежните препарати за бебешки дрехи.

 1. Спане по гръб, без възглавница

Изследванията показаха, че по гръб е най-безопасната поза за сън. Все пак, нашите консултанти и много лекари препоръчват, ако детето връща храна, да се сложи в първите месеци леко настрани (може гръбчето да се подпре с навита на руло хавлиена кърпа), за да се избегне опасността от задавяне.

След като през 1992 г., Американската Педиатрична Асоциация излиза с тази препоръка, синдромът на внезапна детска смъртност намалява с над 40%. Новородените бебета трябва да спят в креватче или в „гнездо“ в леглото на родителите, най-добре в бебешки спален чувал, без допълнителни играчки, възглавници или свободни краища, в които могат да се заплетат или да затруднят дишането си. До около 4-ия -5-ия месец, бебето не може да се обръща самостоятелно.

 

 1. Дали да будите бебето нощем

Ако е здраво, наддава добре и се кърми 7-8 пъти в денонощието, не. За изкуствено хранените здрави бебета, 6- часовата пауза нощем е подходяща. Недоносените обаче имат нужда и от нощно хранене.

 1. Ритуал преди лягане

Къпане, тоалет, масажче, песен, ударите на вашето сърце, които бебето е свикнало да чува още в утробата, му помагат постепенно да изгради своя ритъм на сън и будуване. В детството се оформя вътрешният биологичен часовник, именно чрез създаването на рутинно повтарящи се действия.

 1. Биберон-залъгалка

Едно от златните правила за успешно кърмене гласи: Не използвайте биберон или биберон-залъгалка, особено през първия месец. 
 

Плач и синдром на раздрусаното бебе

Съвсем нормално е бебето да плаче, понякога дори нетърпимо. Нормално е вие да се изнервяте. Опасно е да не можете да овладеете нервите си и в опита да го успокоите, да го раздрусвате силно. Вратните мускули на бебето все още не са укрепнали и не държат главата – ако го раздусате силно, тя стремглаво се движи напред-назад, което може да доведе до сериозно нараняване на мозъка, а от там – до парализа, загуба на зрение, умствено изоставане, епилепсия и др.

Как да овладеете нервите си? Американската Асоциация на невролозите-хирурзи съветва:

 • Поемете дълбоко въздух и бройте до 10
 • Оставете бебето да плаче и се отдалечете или излезте
 • Обадете се на някого за емоционална подкрепа
 • Обадете се на педиатъра – възможна е медицинска причина за плача на бебето
 • Никога не оставяйте детето само с гледачи, близки и други хора, на които нямате пълно доверие
 • Проверявайте внимателно препоръките за детегледачката, на която оставяте детето


Техники за успокояване

Един от най-големите привърженици на идеята за четвъртия триместър е педиатър д-р Харви Карп, известен с техниките за успокояване на бебета. Според него чрез тях можем да активираме успокояващия рефлекс. Техниките могат да започнат да се прилагат около 3-тата седмица след раждането, когато сученето/храненето е тръгнало добре и са най-успешни до около 3-ия месец:

 1. Повиване

Повиването излиза от мода през 17-18 век, а преди това предците ни са повивали бебетата си от палеолитния период, от около 4-4500 години. Повиването основно се е критикувало, заради дойките, които повивали бебетата и ги оставяли по цял ден без гушкане и смяна на пелените, както и с идеите, че след 9 месеца, бебето иска вече свобода на крайниците.

В днешно време повиването се завръща, като средство за успокояване на бебето, удължаването на съня му и предотвратяването на стрясканията по време на сън, заради рефлекса на Моро. Така бебето се чувства гушкано и по-лесно се адаптира от тясната среда на утробата в широкия бял свят. Дори да не ги повивате, сами ще забележите как бебетата обичат тесни пространства и често се сгушват в крайчеца на кошарата си.

При повиването е важно да знаем, че стегнато се повиват ръчичките, но крачетата, трябва да могат да се движат свободно. Внимание: Педиатрите и ортопедите абсолютно забраняват повиването на новородени бебета с изпънати крачета, особено ако това се прави стегнато. Причината е да се предпази детето от дисплазия на тазобедрената става, което е състояние срещащо се едва при 0,4% от новородените.

Повиваме ръцете на бебето, стегнато и не оставяме никакви свободни краища, които могат да разтворят пелената за повиване или да омотаят бебето. Повече за повиването тук

 1. Гушкане настрани или през корема

Често бебетата имат тремори, на някои трепери брадичката при плач, стряскат се от собствените си ръце или когато ги поставяме по гръб. Заради това най-успешната поза за успокояване на бебето е да го гушнем настрани или през корема. Така деактивираме рефлекса на Моро, който е известен още като рефлекс на стряскането. Проявява се, когато „изпуснете“ врата и главичката на бебето. Ръчичките му се разперват и после сякаш се прегръщат, като пръстчетата се свиват. Този рефлекс продължава до 2-рия месец. За сън, обаче, най-подходящата поза е по гръб.

 1. Бял шум

Белият шум или звукът „шшш“ действа изключително успокояващо на бебето, тъй като то е свикнало в утробата на силния звук от шуртенето на кръвта в артериите на майката и бумтенето на сърцето ѝ. Шушка се близо до ухото на бебето, със силата на неговия плач, иначе то няма да Ви чува. Когато то започне да намалява децибелите, намалявате и Вие интензитета на звука. Водещо е бебето. Можете да ползвате и запис на бял шум.

 1. Люлеене

Люлеенето и поклащането са отдавна познати форми за успокояване на бебето. То е било люляно в топлите води на утробата през цялото си вътре-маточно развитие и люшкането, задейства успокояващия му рефлекс. Винаги люшкайте бебето внимателно, като придържате главата и шията му. Люшкането трябва да е енергично и колкото по-разстроено е бебето, толкова по-бързи са движенията. Като започне да се успокоява, намалете интензитета. Никога не люшкайте бебето когато сте разстроени или гневни. Оставете бебето на безопасно място и потърсете помощ.

 1. Сучене

Черешката на тортата е сученето. Когато бебето е разстроено едно от най-добрите средства за успокоение е сученето. Няма нищо лошо също в това бебето да заспива на гърдата Ви. Когато го слагате в креватчето, ако то е заспало на гърдата, съвсем леко го разбудете, за да усети, че е в леглото и заспива само. Ако се разбуди твърде много и се разстрои, поставете го отново на гърдата докато се успокои и се унесе и отново го върнете в креватчето му, като съвсем леко го разбудите. Когато не искате да давате зърното, можете да подадете на бебето добре измития си палец, който то да посмуче за успокояване. Oколо 2-3-ия месец, бебето може вече да използва собствения си палец, за успокояване. Няма повод за притеснение ако детето Ви използва често палеца си, до около две-три годинки се отказват сами. Ако след третата година, детето Ви все още използва палец за успокоение, трябва да потърсите емоционални или други причини. Около 4-5-тата година, трябва да откажете детето от смученето, преди появата на постоянните зъбки.

Можете да съчетаете 5-те техники заедно, за най-добри резултати. Винаги се консултирайте с педиатър, ако не можете да успокоите бебето, дори и след като сте приложили 5-те успокояващи техники. Пълната статия на Вероника де Буур за съветите на д-р Карп през първия месец прочетете тук 


Къпане и тоалет

Какво ще ви трябва: ваничка, термометър за ваничката, съд с чиста топла вода, хавлийка, място за повиване и чисто чаршафче за постелка, чисти дрешки, измиващо средство, спирт и антибиотична пудра, бебешко олио, мляко или лосион, крем против подсичане, пелена, физиологичен разтвор (серум), тампончета памук, бебешки клечки за уши, ножичка или нокторезачка. 

Как да използвате всички тези "принадлежности" за къпане и тоалет вижте тук:

Подготовка за къпане и тоалет

Подготовка 

Видео: Тоалетът на бебето

Видео: Тоалет

Видео: Къпане на бебето - първи стъпки

Видео: Къпане


Най-важното:

 1. Първото къпане можете да направите още на първия ден след изписването.

Не къпете детето веднага след хранене. Изчакайте поне половин час. Ако пъпчето не е паднало, това не е пречка да изкъпете детето. 

 1. Можете да къпете бебето всеки ден или – до два-три пъти седмично

Няма странични реакции от ежедневно къпане на здраво бебе, родено в термин, с телесна температура над 36.5oC (MacGillivray, 1996). Предполага се, че ако къпането се ограничи до два-три пъти седмично, намалява рискът от възпаление на кожата, абсорбцията на химикали и промени в кожно-киселинното равновесие (Kuller et al, 2002).

 1. Можете да го къпете само с вода или да използвате pH неутрален продукт, специално разработен за новородени.

Като цяло има две течения за най-добър метод при къпане и хидратиране на новороденото. Според Trotter (2004) за къпане трябва да се използва само вода в първите две до четири седмици от живота на детето, а след това могат да се използват pH неутрално почистващи продукти за бебета. Според Hopkin (2004) е безопасно да се използват лек, pH неутрален продукт, специално разработен за новородени в първите две до четири седмици от живота на детето. Специално разработените измивни средства за бебешка кожа са с pH 5,5 или pH неутрални и много леки, с цел да избегне контактен и алергичен дерматит. (Hopkins, 2004).

Редуването на бани, с и без почистващо средство се препоръчва от Американската Асоциация по женско здраве и неонатални сестри (Lund et al, 2001). Препоръките са базирани върху доказателства, получени от две проучвания, в които са включени преждевременно родени бебета. (Nopper et al, 1996; Lane and Drost, 1993).

Ако вашето бебе е недоносено, не го къпете всеки ден: При проучване относно къпане на недоносени бебета се съобщава за странични физиологични и  поведенчески реакции, така че ежедневното къпане на недоносените бебета не се препоръчва. (Peters, 1998). В САЩ се приема, че не трябва да се използват бебешки продукти при недоносени. (Lund et al, 2001).

Прочетете пълния текст от д-р Анастасия Миланова за къпането на новороденото, основан на доказателства и проучвания. 

 1. Обърнете специално внимание на почистването на половите органи и не оставяйте детето с пълна пелена.
  В урината има амоняк, който дразни кожата и може да доведе до подсичане, а във фекалиите има бактерии, които могат да доведат до инфекции на пикочните пътища.
Бактериите от поаканите пелени се задържат върху секретите, които се събират под кожичката на членчето и между големите срамни устни. Затова почистването им след всяко къпане е важно. Прочетете как. Рискът е да се стигне до бъбречни инфекции, за които може да не разберете. Те протичат без симптоми, но след години могат да се окажат причина за сериозни бъбречни заболявания. Хигиената, прегледа на коремни органи на 6 месечна възраст и редовното изследване на урина са превенция срещу скритите бъбречни заболявания.


Масаж

След изписването от родилния дом и възвръщането на теглото на бебето от раждането, можете да започнете с масажа. Ако детето има здравословни проблеми – преди началото му се консултирайте с лекаря. Последните световни проучвания показват, че масажът и гимнастиката са профилактика на затлъстяването, подсилват имунитета, подобряват психо-моторното и емоционалното им развитие. Прочетете за масажа в книжката "Дневникът на мама и татко".

Поставяне по корем

Започнете да поставяте бебето по корем поне 2-3 пъти на ден, след като навърши 2 седмици. Удобно е да го сложите върху корема си, върху коленете си или на пода (килимче) с ръце пред гърдичките. По корем то задържа главата вдигната, което развива мускулатурата на гърба. Мускулите му обаче са все още слаби, затова не бива да го задържате повече от 30 секунди. Ако случайно заспи, обърнете го по гръб. Ако плаче, не се отказвайте и опитайте отново след известно време. Поставянето по корем е първата стъпка към прохождането и опознаването на тялото. То е много важно, затова сме подготвили за вас отделна статия по темата. Прочетете я.

Първата разходка:

Между 1 и 3 седмична възраст, в зависимост от сезона. Ако е топло - можете да изведете детето още на 1 седмица. Ако е студено – помогнете му да свикне с ниските температури, като го облечете добре и всеки ден го оставяте навън (на терасата) по малко  – първият ден 5 минути, следващият - 10 минути и така след 20 минутен престой, можете да преминете към официална разходка като постепенно му доставите поне 2 часа навън. Условието е бебето да е здраво, нахранено и подходящо облечено – според сезона. Разходката е част от закаляването.

Спешни случаи

Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме.

 1. Когато бебето повърне

Обърнете го настрани, за да не се задави. Почистете го и му дайте вода на малки глътки с лъжичка или биберон. Не го хранете в рамките на следващия час (виж раздел Функционални нарушения при хранене). Имайте предвид, че при бебетата и малките деца бързо може да настъпи дехидратация от няколко поредни повръщания в рамките на кратко време.

 1. Когато бебето падне

Ако бебето или детето падне от височина по-голяма от ръста му или претърпи силен сблъсък или удар по главата и не се разплаче скоро след това или е неадекватно, не го размествайте, придържайте главата му стабилна и повикайте линейка. Ако след подобен инцидент бебето започне да повръща обилно, ако е сънливо и апатично или прекалено възбудено и неспокойно, отведете го в спешен кабинет. При съмнения за нараняване на кости и стави, когато детето отказва да движи крайник и/или той е подут и посинял, отведете го в спешен кабинет.

 1. Бебето се задави

Ако бебето се задави, но кашля и издава звуци или се разплаква, изправете го и го успокоявайте, докато започне да диша нормално. Ако не успява да се изкашля или не може да диша и издава звуци, хванете го стабилно върху едната си ръка по корем и направете до 5 удара между плешките. При положение, че това не даде резултат, обърнете го върху другата си ръка по гръб и направете до 5 извънгръдни притискания в средата на гърдите. Редувайте до 5 удара по гърба с до 5 извънгръдни притискания до успешното освобождаване на дихателните пътища. Ако в рамките на три цикъла не успеете да помогнете на бебето, повикайте линейка и продължете. 
За дете, което вече може да стои изправено, ударите по гърба се извършват като детето е леко приведено напред, а вместо извънгръдни притискания се предприемат притискания в областта на корема между пъпа и края на гръдната кост.

Прочетете всичко от Реакция при спешни случаи

Адаптация към живота извън утробата

Жълтеница

Още в първите дни след раждането, при всички новородени се покачва нивото на индиректния билирубин в кръвта. Черният дроб би следвало да го преработи, но поради своята незрялост не успява и непреработената част от него се отлага частично в кожата и променя цвета ù. Тъй като билирубинът е жълт пигмент, кожата се оцветява в жълто. Най-често жълтеницата при новородените е безвредна, твърди прочутият американски педиатър д-р Уилям Сиърс, прочететеПри повечето бебета не е необходимо лечение, спиране на кърмата или предлагане на вода. 

Понякога обаче жълтеницата може да продължи по-дълго – такава е например жълтеницата от майчина кърма и жълтеницата при гладуващо новородено. Справянето в тези случаи е важно, за да се избегнат усложнения. Това означава добро хранене с цел доставяне на достатъчно хранителни вещества и вода, както и редовно изхождане на бебето.

Кога има основание за притеснение?

Ако детето пожълтее видимо през първите 24 часа или след 3–4-ия ден, както и ако жълтеницата е тежка и/или продължи след първите 1-2 седмици, се търси друга причина и се изисква по-сериозно наблюдение и изследвания.

Случаи, при които има очакване, че ще е по-тежко изразена са тези, при които детето е преждевременно родено, има данни за кръвногрупова несъвместимост, кръвонасядане при раждането, късно срязана пъпна връв, хипотереоидизъм, галактоземия, а майката е със заболявания като вирусна или бакериална инфекция, захарен диабет и други.

Прочетете как да се справите с физиологичната жълтеница.

Милиа

При около половината новородени, по нослето, брадичката и бузките, а понякога на венците и горната устна, можете да забележите ситни бели мехурчета – милиа. Свързани са с развитието на мастните жлези. Преминават от само себе си за около две седмици. Не е нужно да правите нищо. 
 

 

Оригване и връщане на храна

След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон  имат нужда да се оригват повече, в сравнение с кърмените бебета. Ако кърмачето засуква добре и суче ефективно от гърдата, то поглъща значително по-малко въздух и по-рядко се нуждае от оригване. 

Често оригването се придружава и с отделяне от устата на малко количество непреработена храна. Тя се стича от ъгъла на устата отстрани по бузката на бебето. Това се нарича връщане на храна и преминава спонтанно след първите няколко седмици. Поради възможността да се върне част от поетото мляко, малко по-късно след храненето е добре, особено в първите месеци, децата винаги да се слагат да спят настрани.

Прочетете как да помогнете на бебето да се оригне.

Ако връщането на храна е често, не винаги е свързано с оригване и бебето е неспокойно – говорете с вашия лекар. Може би става дума за недостатъчност на мускула, разделящ хранопровода от стомаха – т.нар. гастро-езофагеален рефлукс. Най-често при гастро-езофагеален рефлукс можете да наблюдавате:

 • необясним плач и раздразнимост
 • дъговидно извиване на тялото след нахранване
 • хълцане и нарушение в съня

Прочетете повече за гастро-езофагеалния рефлукс.

Ако бебето ви да повръща „на фонтан” до 2-3 часа след нахранване – това говори за пилорна стеноза, което е често явление при момченцата след 20-я ден от раждането. При повръщане „на фонтан” повече от 3-4 пъти за деня, веднага потърсете вашия педиатър, за да ви даде указания за по-нататъшно лечение. 

Колики

Бебето усеща болки, което го кара да плаче. Коремчето му се подува, чува се къркорене, свива и опъва крачетата си, става много неспокойно. Най-често това се случва в следобедните часове на деня. При някои бебета това може да продължи до 3-4 часа. Срещу колики при новороденото (намалява продължителността на плача, основно при кърмените деца) и за превенция (до 3 месечна възраст) Световната гастроентерологична асоциация препоръчва прием на пробиотика Lactobacillus reuteri DSM 17938 в следните дозировки: превенция – 10 на осма степен CFU, веднъж дневно, до третия месец. За справяне с коликите - същата дозировка в продължение на 21 дни.

Прочетете повече за коликите.

Изпражнения

С изключение на първите 6 седмици от живота (при некърмените) и първите 3 месеца (при кърмените), наличието на слуз в изпражненията е признак на заболяване (инфекция, дисбактериоза, алергия към кравето мляко, включително при консумацията му от кърмачката). Наличието на кръв не е нормално при никакви състояния – при наличие на кръв в изпражненията, обърнете се към вашия педиатър, който ще ви насочи към преглед от гастро-ентеролог. 

Прочетете повече за нормалната честота и вид на изпражненията в тази възраст

Атопичен дерматит (екзема)

Превенция

от д-р Анастасия Миланова

Ако поради наследственост или други причини вие или лекарят прецените, че детето е склонно към развитие на атопичен дерматит или екзема, или ако желаете да намалите риска от появата им: 

 1. Правете цялостна баня на бебето (къпане и коса) два или три пъти седмично, като избягвате използването на крем и емолиенти (препарати, омекотяващи кожата) през първите две до четири седмици от живота. 
 2. Сменяйте пелените често, за предпочитане е хигиената на дупето да се извършва само с вода и един път дневно с измивно средство с pH 5,5, за да се поддържа характерната за бебешката кожа киселинност – тази киселинност има анти-бактериален ефект. 
 3. Пробиотиците са ефективни в предпазване от развитие на екзема на кърмачета. Ако кърмите, можете да приемате пробиотик Lactobacillus rhamnosus GG* в първите 6 месеца на бебето. Комбинирането на пренатален прием от майката и на директен постнатален прием от детето на пробиотици показва най-добър ефект. 

Прочетете за профилактиката на дерматити.
Прочетете кои пробиотици са подходящи за децa

Бебетата и децата, особено тези, предразположени или имащи екзема или атопичен дерматит, са много по-чусвстивелни към съставките на перилните препарати. Затова специализираните препарати за бебешки дрешки са изчистени от вещества, които дразнят и използването им намалява значително и вероятността от кожни раздразнения. Прочетете повече.

 

Повече за...
Антителата IgA са най-много в коластрата

Новородените имат нужда от антитела, за да защитят лигавицата си, но едва след 6-12 седмица организмът им започва да произвежда собствени антитела. Дотогава разчита на антителата, получени в утробата и на значително по-голямото количество такива в майчиното мляко, особено в коластрата – това са имуноглобулини IgA. IgA се залепя за лигавицата в целия дълъг канал, в който се разгражда храната и покрива повърхността от вътрешната й страна като по този начин я защитава.

Всъщност, ако говорим за имунитет и имунна система – това значи, че говорим за способността на организма да произвежда антитела, които да атакуват нашествениците при нужда. IgA  са най-важните след раждането. 

Прочетете статията “Кърмата като профилактично средство”, от книгата “Азбука на кърменето”, Грю Нюландер, издателство “Славена”, Варна, 2010.

Червата са създадени да пропускат лесно кърмата

Естествено е в първите си месеци живот да получаваме кърма. Полезните антитела в майчиното мляко (като например IgA) лесно преминават в кръвта на бебето благодарение на това, че бариерната структура на червата не е доразвита и те са пропускливи. Не е предвидено обаче да пропускат нещо различно от кърмата: като например бактерии от непозната храна, медикаменти, белтъчни молекули (например от краве мляко). Всички те могат да бъдат лесно пропуснати от червата в кръвта и лимфата, а там да задействат ответната реакция. Например реакцията срещу чужди белтъци се изразява в активиране на антителата ImE. Такова е преминаването на големите вериги на белтъчната молекула в кравето мляко – алергия към белтъка на кравето мляко.

Белтъчините и алергията към белтъка на кравето мляко

Белтъчините (наричани още протеини) са важни за растежа на тъканите – те са основен градивен компонент на клетките. В кърмата има много по-малко белтъчини (едва 6%), в сравнение с кравето мляко и това не е случайно – човешкото бебе има значително по-бавни темпове на растеж в сравнение с повечето животни, включително кравите, тоест, не се нуждае от толкова много протеини, колкото кравите. Ето защо белтъците в кравето мляко не са подходящи за човешкото бебе. Те обаче могат да бъдат приети от бебето, преди то да е готово за това:

 • чрез кърмата: преминаването на белтъците от кравето мляко, което майката консумира в кърмата, може да се случи заради увредена чревна лигавица при майката, например след вирус с диария или когато майката има други храносмилателни проблеми. Това може да предизвика алергични реакции при бебето. Ако имате съмнение за алергия към белтъка на кравето мляко, спрете за три седмици приема на прясно мляко и всякакви млечни продукти (когато това е причината, ефект обичайно настъпва още в рамките на първата седмица). Ако няма ефект, опитайте като спрете друга подозрителна храна
 • чрез мляко за кърмачета: някои бебета проявяват алергия към белтъчната компонента в млеката за кърмачета. Причината е, че има разлика в състава на белтъците и в антигените по повърхността им. Белтъците са най-честите алергени за имунната система, тъй като тя „разпознава“ чуждото от своето най-често чрез антигените по повърхността на белтъчните молекули.
Въглехидратите и лактозната непоносимост

Въглехидратите ни зареждат с енергия, а бебето има голяма нужда от нея, за да расте. Затова въглехидратите съставляват 39% от кърмата. Основният въглехидрат в кърмата е лактозата – известна още като млечна захар. Лактозата подпомага усвояването на калция и желязото. За разграждането й обаче е нужен ензим на име лактаза. Когато лактаза не се произвежда в достатъчни количества или изобщо липсва, говорим за лактозна непоносимост, т.е. няма ензим, който да разгражда лактозата. В повечето случаи това е преходно състояние (при гастроентерити, непоносимост към глутен, непоносимост или алергия към храни, приемани от майката или от детето и др.). Признаци за временна лактозна непоносимост са обилни пенести зеленикави или воднисти изпражнения, газове, болки в стомахчето. Необходима е консултация със специалист. Общите препоръки са за продължаване на кърменето. Промяна в диетата на майката не е нужна – лактозата се произвежда в гърдата и не зависи от диетата на майката. 

В много редки случаи бебетата се раждат с истинска лактозна непоносимост. Сериозните симптоми като повръщане, диария, жълтеница, липса на растеж ще дадат знак на лекарите още в първите дни след раждането.

 

 

Прегледи и имунизации през този период

 1. В първите 24 часа след раждането на детето:        

Обстоен преглед на здравословното състояние
Имунизация против хепатит Б

 1. От 48-ия час след раждането

Имунизация против туберкулоза

 1. Между 14-ия и 20-ия ден след изписването на детето от родилния дом 

Обстоен преглед на здравословното състояние

ВАЖНО:

Някои бебета се раждат с вродена катаракта (перде на окото), в резултат на което зениците не са еднакви. По-често се случва при недоносените бебета. Ако не се вземат мерки до 10-та седмица, това състояние води до Амблиопия - мързеливо око. Прочетете повече. Попитайте лекаря за резултатите от прегледа.


Снимка: wiki

* Проучванията показват, че консумацията на бактерията Lactobacillus rhamnosus GG от майката засилва развитието на по-сложна и разнообразна Bifidobacterium микробиота у детето. Виж повече.

Задоволяване на глада

Кърмене през първия месец

от Христина Янева-Хедра


След раждането...

Вашето бебе току-що е поело първата си глътка въздух - и ако всичко е минало както трябва, би следвало да се озове на гърдата още в рамките на първия час след като се е появило на бял свят.

Когато сложат току-що роденото бебе върху гърдите ви след раждането, то ляга по коремче и се залепва плътно върху вашето тяло. Това е естествена позиция за детето – хората сме носещи бозайници и в тази позиция по съвсем естествен път се задействат поредица от примитивни рефлекси, които ще позволят на бебето да засуче. Макар обичайно да мислим за бебетата като за съвсем безпомощни същества, които нищо не могат да правят самостоятелно, в тази поза ще видите детето си в съвсем нова светлина – изведнъж се оказва, че то е компетентно и способно както да се придвижва, така и да се справи самичко с намирането на храна.

Когато има плътна опора на цялата предна повърхност на тялото, бебето може да повдигне за кратко главата си и да я обърне на едната или другата страна. То може да се оттласква с крачета, ако те се допират до опора (например твърдия след раждането корем или пък възглавница) и да се придвижи напред и нагоре.

Ръчичките може да хващат и опипват – това служи на бебето за ориентир накъде да се насочи. Вашето детенце съвсем целенасочено бута, оформя и хваща зърното. Устичката му следва ръката и децата, които са намерили зърното с ръчичка, знаят къде да засучат!

Допирът до бузката, върху брадичката и устните предизвиква рефлекса на търсене и вашето бебе се обръща по посока дразнението, като отваря устичка в очакване.

Запушването на нослето предизвиква отдръпване на главата назад и пускане на зърното. Натискът върху тила на бебето също задейства рефлекс, който се проявява в извиване на главата назад (и пускане на зърното или плач).

Както виждате, вашето бебе е прекрасно екипирано да се справи с първото кърмене!

И то го прави! Ако имате възможност да лежите на спокойствие след раждането с бебето между гърдите ви, ще видите, че с поредица от целенасочени движения то ще успее да засуче. Процесът е дълъг и отнема обичайно около час, като в него се редуват фази на активност и фази на почивка – бебето ще разглежда любопитно къде е попаднало, ще си почива, ще смуче ръчичките си, отново ще си почине, ще се придвижи донякъде и ще поспи малко, за да започне още по-целенасочено да „пълзи“ и да се смъква към гърдата. Първите му опити да засуче вероятно ще са малко несръчни и е съвсем нормално да пропуска целта, да мрънка настървено и да опитва отново и отново… докато накрая с решително движение успява да обхване гърдата и да засуче точно както трябва!

Дори да не успеете да преживеете първия час след раждането по този начин, не се тревожете – инстинктите на бебето са там и не изчезват веднага след раждането! Когато и да се озовете заедно с бебето си – дори това да е няколко дни или дори няколко седмици след раждането, вашето бебе все още е способно да измине този път и да намери самичко гърдата. Достатъчно е да имате много търпение и да подберете момент, в който бебето е спокойно и не много гладно, за да има самото то нагласата да опита.

След първите два часа, които в идеалния случай сте прекарали във взаимно опознаване с вашето бебе (или в нетърпеливо очакване да го видите и да разберете как е, ако сте били разделени), и вие, и бебето сте уморени и ще имате нужда да поспите. През първите 24 ч вашето бебе вероятно ще спи доста и може да не се буди много често за хранене – и двамата имате нужда от почивка.

През следващите дни...

През втория ден бебето изведнъж осъзнава, че 24-часовото непрестанно обслужване и задоволяване на глада, на които се е наслаждавало в утробата, вече ги няма… и малкото му коремче често-често подава дразнещи сигнали. Тъй като не може да поеме много – стомахчето му е съвсем малко, колкото черешка – бебето има нужда да яде много, много често. То няма да се посвени да ви го покаже, обичайно доста гласовито. Съвсем нормално е детето да иска да суче на всеки час и половина-два… и да прекарва в сукане по около 30-40 мин. Инстинктите на бебето работят прекрасно – то сякаш „знае“, че трябва да си „изработи“ млякото.

Бебето и гърдите са в чудесен синхрон – тъй като стомахчето на бебето е съвсем малко, в първите 2-3 дни в гърдите има малко количество коластра. Тя от своя страна е концентрирана и по-гъста, за да може да помогне на бебето по два основни начина. В малкото количество са концентрирани голямо количество антитела, които да го защитават – а по-гъстата консистенция дава възможност на бебето да се упражнява да координира сукането, дишането и гълтането, което е действително сложна работа. Това е още една от причините коластрата да не е в голямо количество – бебето наистина има нужда от многобройни възможности да се упражнява да суче, за да може да се справя добре, когато от гърдите изведнъж започне да тече обилно количество. И така честото му сукане, което може да ви е докарало даже до сълзи от притеснение защо иска да яде непрекъснато и дали му е достатъчно, дава резултат още на следващия ден – млякото ви слиза 52-72 ч след раждането!

Поведението, действията и звуците на вашето бебе са добър ориентир за това дали то получава мляко от гърдата:

 1. Сукането започва с бързи кратки посуквания в първите няколко минути, последвани от дълбоко ритмично сукане след това, което се задържа поне за няколко минути.
 2. Преглъщането на бебето се чува като ритмично сумтене или като тихо кхъ-кхъ-кхъ.
 3. Бебето може да прави паузи, в които да си почива за кратко, но държи стабилно гърдата в устата си и възобновява сукането по своя инициатива.
 4. В началото на кърменето бебето държи ръчичките си свити в юмручета близо до главичката, но в течение на храненето ръцете се отпускат и слизат по-надолу по тялото. Стегнатите юмручета се разпускат и пръстчетата вече са полусвити.
 5. Детето се пуска от гърдата по свое желание, като изглежда сънено и спокойно – личицето му е изгладено, веждите и устните са отпуснати, тялото е „мекичко“

На третия-четвъртия ден след раждането може да се срещнете с неочаквани предизвикателства.

Обичайно по това време гърдите ви изведнъж се препълват, а вашето бебе може да е сънливо и трудно за хранене заради физиологичната жълтеница. Особено важно е да се грижите детето да суче не по-малко от осем пъти за 24 ч – дори това да означава, че трябва активно да го будите! Бебетата наистина растат, докато спят – но за да растат, им трябват и достатъчно калории. Затова се погрижете детето да се храни често и добре в този период. Честото хранене има още един „бонус“ – коластрата и преходното мляко са леко разхлабващи и ще карат вашето бебе да ака често, а това е най-добрият начин жълтеницата да премине бързо. Много е важно гърдите също да се изпразват често в този период, дори да се налага да цедите след бебето. Особено ако това е първото ви бебе, те все още не знаят колко мляко да произвеждат – и може ентусиазирано да изработват даже излишни количества кърма. За щастие този период на физиологично свърхпроизводство обикновено трае няколко дни и бебето и гърдите се нагаждат едни към други.

Все още е рано за режим...

След прибирането вкъщи вероятно ще установите, че всеки ден е различен от следващия. Бебето все още няма предвидим ритъм на сън и хранене – понякога иска да суче през час, а после спи дълги интервали, или пък спи много през деня, а нощем наваксва с будуване. Това е нормално – бебето все още няма концепция за ден и нощ, а в утробата е било по-активно вечер и нощем (спомняте си „танците“ в бременното коремче всяка вечер, нали – бебето все още е в такъв ритъм, макар и вече извън утробата). Важно е да продължавате да се грижите новороденото ви бебе да суче поне осем пъти за 24 ч, като изпразва добре гърдите – те би трябвало да се чувстват ясно омекнали и олекнали след кърменията. Ако това не става или ако имате проблем с болки, разранявания, недостатъчно или твърде голямо количество кърма, е важно бързо да потърсите помощ.  Вижте и секцията Проблеми при кърмене

Когато всичко с кърменето върви добре, бебето расте с предвидимо темпо – до десетия ден след раждането то възстановява теглото, което е загубило и продължава да наддава по около 30 гр на ден. Така в края на първия месец вашето бебе ще е увеличило теглото си с около килограм.

 

Междувременно кърменията все още ще са основното нещо, което правите – съвсем нормално е в първите седмици да имате чувството, че денонощно се занимавате само с кърмене. И действително е така:

Вашето бебе суче 8-12 пъти в денонощието, средно по около 40 мин на хранене.

 

Това означава, че прекарвате в кърмене около осем часа дневно – един цял работен ден само за хранене! Затова е важно да се грижите за себе си – удобната поза за кърмене, която не натоварва гърба и раменете ви, не е лукс и нещо, което можете да пренебрегнете, а насъщна необходимост, за да се чувствате добре и вие, и бебето.

Към края на първия месец обаче неусетно нещата започват да се променят. Ритъмът на вашето бебе вече се е променил – около 10-ия ден и около третата седмица детето сигурно ви е разтревожило с ден-два неспокойно поведение и много често сукане, но пък видимо е пораснало и… смеете ли да се надявате, май вече е започнало да суче някак по-кратко? Някои деца дори са започнали да правят една пауза от около 4-4,5 часа непрекъснат сън през нощта! Вярно, не точно през нощта, а по-скоро между вечерното къпане и първото събуждане след него, но и това е постижение, нали :-)

В края на първия месец обичайно настъпва хубав период от кърменето – първоначалните притеснения за гърдите (препълване, протичане, дискомфорт и проблеми със засукването) най-често са вече зад гърба ви. Знаете, че вашето дете наддава добре, като се храни изцяло с кърма – а и самото бебе има по-предвидим ритъм на хранене, като дори ви остава малко време да поспите. Наслаждавайте се – заслужили сте си го :-)

 

Затруднения с кърменето

Елена Бачева

След раждането, в много родилни домове все още предлагат на бебетата мляко за кърмачета. Когато вашата гърда е на разположение и денем, и нощем, това с право може да ви изглежда излишно. Но в много ситуации може да се е наложило по някакви причини детето да получава мляко за кърмачета по различни причини. Ако се вземат подходящите мерки, това няма да спре млякото ви, нито ще е фатално за бебето. В повечето случаи е напълно възможно да преминете на изключително кърмене. Изключителното кърмене ще помогне чревната микрофлора да се възстанови само след няколко седмици.

Ако кърменето е невъзможно, можете да помислите за донорска кърма от други майки, особено ако причината е заболяване у детето или вас. В София можете да се обърнете и към Банка за майчина кърма.

При необходимост от дохранване или хранене с мляко за кърмачета, важно е да изберете най-добрия вариант за вашето дете, особено ако то е предразположено към алергии. 

 

 

Повод за консултация със специалист

Детето отказва да суче

Детето е твърде вяло, когато суче

Детето не наддава на тегло

 

Въпроси, които може би си задавате

Да давам ли вода на бебето?

Отговор от Христина Янева-Хедра

Счита се, че в първите седмици жаждата, а не гладът, е основният механизъм, който задейства желанието за сукане при кърмачето. Кърмата съдържа 88% вода – затова вашето бебе няма нужда от допълнителни течности през първите 6 месеца, когато е само на кърма, стига да има неограничен достъп до гърдата винаги, когато поиска. Предното и задното мляко съдържат еднакво количество вода."Воднистата" кърма - синкавото мляко, което започва да се отделя около втората седмица след раждането, всъщност никак не е воднисто! 

 

Каква храна е подходяща за мен докато кърмя?

Отговор от проф. д-р Стефка Петрова

Хранителните потребности на кърмачката са значително увеличени, с около 500-600 ккал дневно през първите 6 м и около 300-400 ккал дневно през вторите 6 м, за секретиране на нормално количество кърма.

Храненето трябва да е здравословно и балансирано, а допълнителният прием на енергия да бъде чрез увеличена консумация на препоръчителните храни – зеленчуци, плодове, кисело или прясно мляко, риба, месо, бобови храни. Секретирането на кърма изисква допълнителни количества вода, ограниченото приемане на течности може да намали количеството кърма. При кърмене е нужно да се пият от 8 до 10 чаши течности дневно. Вода, айран и неподсладени плодови сокове са най-добрият избор. Препоръчва се да се избягват напитки със захар, особено ако жената е наддала много на тегло. 

 

Дали бебето ми получава достатъчно кърма?

Ако още в първия месец имате такива притеснения, потърсете отговора в тази статия и започнете да следите тази табличка – в нея е описано колко голямо е стомахчето на бебето, колко мляко може да поеме и какъв брой наакани памперси да очаквате, за да сте спокойни, че е нахранено. Ако все още нещо ви тревожи – обърнете се към консултант по кърмене.

 

Какво като ... не кърмя

Кърменето е важна част от развитието на имунната система на децата до 6 месечна възраст, защото то осигурява всичко необходимо за правилен растеж и развитие: омега 3, 6, пребиотици, пробиотици за профилактика на алергиите, вит Д и винаги се променя съобразно променящите се нужди на бебето. Освен че кърмените бебета са по-здрави, кърмилите майки също са по-здрави. 

 

Задействане на майчинския инстинкт

Неотдавна попитах родители с малки деца какви въпроси ги вълнуват в този момент.  Някои от тях се питаха: “Дали ще стане добър човек?”.

Какво се случва в началото. Раждане, прохождане, проговаряне. Периоди, наричани от психолозите кризи, в които то учи толкова активно, колкото никога повече няма да учи през живота си. Дали ще стане добър човек може би зависи от първите седем години родителство, в които ние разбираме и решаваме за себе си какви родители ще бъдем.

Ние сме различни, и децата са различни. На всеки от нас му се пада различно предизвикателство. След запознанството с бебето разбираме какво е нашето. Дали ще е плачливо бебе, будещо се нощем, дали ще е злоядо или нещо друго. Има уверени родители, които с лекота се приспособяват към новия начин на живот. Обяснявам си го със задействането на нов начин на мислене и нагласа. Тя е важна и за двамата родители, но през първите три години главната действаща роля се пада на майката.

 

Майката дава връзката

Сигурно вече сте чули за емоционалната връзката на бебето с майката. Да, важна е, защото тя, от своя страна, дава връзката на новороденото със света. Тя може да го направи най-добре. Детето познава нея още от утробата. Научило се е да разпознава нейните чувства, дори да съпреживява с нея моментите на вълнение, гняв, тревога, радост, щастие, тъга… Дори след години, децата ни отразяват. И това много добре се вижда, когато например сме напрегнати. Детето също е напрегнато. Какво да кажем за едно новородено, водено само от инстинктите си и виждащо света през света на майка си.

Трудно е да сдържиш у себе си всички майчини тревоги дали правиш всичко както трябва, дали не пропускаш нещо, защо плаче, защо не се храни. Но точно тогава на помощ идва майчинския инстинкт.

 

Задействане на майчинския инстинкт

Бебето се ражда с рефлекси - рефлекса за сукане и за плач, и с инстинкти - като инстинкта за сгушване. У майката се задействат инстинктите – да разбира от какво има нужда, да “превежда” сигналите, които й дава бебето.

Когато имах малко дете, се срещнах с “Достатъчно добрата майка”.  Не, тя не беше най-добрата майка, а беше тази, която знаеше как да преведе детето си през света.  Когато се запознаеш с нея – т.е. с теорията на известния английски педиатър и психоаналитик Доналд Уиникът, част от товара ти да бъдеш перфектна майка отпада. Спираш да чувстваш вина. Според Уиникът така, както е съществувало в утробата, бебето продължава да съществува и извън нея – то живее с усещането, че всяка негова потребност се удовлетворява автоматично, непосредствено след нейната поява. То „очаква да открива гърдата винаги когато я иска, и тя да изчезва тогава, когато не е желана“. Ако майката се осланя изцяло на външни указания, тя не само може да се обърка, но и не поема достатъчно отговорност за детето си, смята Уиникът. И добавя: „...когато майката вярва на собствената си преценка, се справя най-добре“. Прочети за това.

Четенето, обмяната на опит, съветите, не са излишни и ни дават общата картина, но нека поставим на първо място вътрешния си глас и инстинкта. Какво се случва веднага след раждането – поставено на корема на майка си, бебето може да допълзи до гърдата, като се ориентира по миризмата. Какво велико умение за едно токущо родено човече, за което знаем, че в този период зависи изцяло от нас, за да оцелее! Дори кърменето да не се случи веднага, то може се случи и малко по-късно. Слагането на гърда веднага след раждането и редовното кърмене са най-добрия катализатор на привързването между майка и бебе. И отново – всичко е измислено точно за случая. Бебето се ражда с умението да вижда точно на това разстояние – до очите на майката – докато тя го гушка и кърми. Няма по-голяма сигурност.

 

Бебешкият инстинкт за сгушване

Това е желанието на детето да бъде вземано на ръце, да бъде гушнато, милвано. Когато е в скута на възрастен, то чува пулса му, усеща топлината на тялото му и това му носи успокоение. Всъщност, да бъде сгушено в утробата на майка си е най-познатото нещо за него. Затова сгушването му носи сигурност. Дори поставени в легло, бебетата се примъкват към ъгъла на леглото. Затова и повиването, както е според д-р Карп (прочети) е най-важната част от успокояването. То дава усещане за  уют като обгръща ръцете на бебето, както е било в утробата.

Инстинктът за сгушване изчезва след втория месец и затова неговото задоволяване е от изключително значене бебето да усети света като едно добро място за живеене.

 

Още е рано за разглезване (Прегръдката не е разглезване)

През първите месеци не можем да разглезим бебето като откликваме на нуждите и инстинктите му, защото то не ги прави съзнателно, за да ни дразни или разкарва. Допирът и сгушването просто са реалността, която то познава и търси. Наподобяването на тази реалност и след раждането е един нормален преход към порастването му.

Прегръдката помага на бебето да израстне уверен човек и да може самостоятелно да изследва света само след няколко месеца...

 

Следродилната депресия

В днешни дни все повече говорим за нея. Умората, тъгата, тревожността (прочети) пречат на качественото привързване, а с това създават предпоставки да имаме неспокойно бебе.

Ние сме някак свикнали, че трябва сами да се борим с предизвикателствата на живота, но навременната помощ ще помогне не само на майката, но и ще подпомогне по-нататъшното развитие на детето като емоционално стабилна личност.

 

Дневен режим

По-големите деца обичат да знаят какво предстои. Те имат нужда от подготовка, от нагласа, че ще правят нещо. Това им дава спокойствие. Поставете се на тяхно място. Таткото идва и ви казва: “Хайде, отиваме да се учиш да караш кола”…или “защо не вземеш да се изкъпеш”… същото е и с малките. Особено с новородените.

Изграждането на ориентировъчен „дневен режим“ (прочети) ще улесни детето в адаптацията към новата среда, новите хора и новите преживявания. Ще го настрои към нашия ритъм на живот, ще му помогне да заспива по-лесно и да се буди по-рядко, а не когато най-малко очакваме.

И накрая – не е толкова сложно. В началото то има нужда най-вече от сигурност – която му даваме като го гушкаме и откликваме на плача му. Замислете се – също като нас.

 

Елена Бачева

 

 

Харесай ни във Facebook