Меню

Мързеливо око при децата

Мързеливо око при децата

Мързеливо око (амблиопия) означава намалено зрение на едното или двете очи, което се развива без да се открие аномалия в зрителната система, нарушаваща нейната анатомия и функция. 

Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, в мозъка постъпва информация главно от по-ясно виждащото око. Постепенно то става водещо и изгражда много повече връзки с мозъка, отколкото е нормално. Това става за сметка на другото око, което не изгражда такива връзки или изгражда твърде малко. Така то постепенно става "мързеливо", не подава достатъчно информация на мозъка и той спира да го използва. Без да се използва, това око не само че не се развива, но дори обратното – деградира.

Състоянието може да се подобри само до около 8 годишна възраст и най-добри резултати се получават при ранно начало на терапията. Това е и причината да се набляга на прегледа на 3 годишна възраст – тогава детето говори и разбира и може да съдейства при прегледа. 
 

Възможно ли е детето ви да има амблиопия? 

Признаците са:

 1. нееднакви зеници – например едната е бяла – този признак е видим още след раждането и иска спешна намеса – до десетата седмица от раждането!
 2. кривене на очите
 3. детето не вижда добре

Вероятността да имат мързеливо око е по-голяма за децата, чиито родители носят очила или имат същия проблем, както и за преждевременно родените и родените с ниско тегло.
 

Причини

Амблиопията, т. нар. “мързеливо око”, може да се дължи на три главни причини:

 1. Помътняване на очните среди, най-често заради вродена катаракта (перде)

Вродена катаракта (перде)

Зениците не са еднакви. Помътняването възпрепятства достигането на светлината до ретината. Най-честа причина за него е вродената катаракта (перде) на окото. Ако не се вземат мерки до 10-та седмица, това състояние води до Амблиопия - мързеливо око.

 • Внимание: Този вид амблиопия изисква най-ранна и спешна диагностика и лечение и е най-трудна за коригиране. За нея родителите трябва да са нащрек още от раждането. Следи се дали зениците на детето са еднакви. Ако родителите забележат бяла зеница, или такава, която “свети” или просто има разлика между зениците на двете очи, трябва да се извърши незабавна консултация с детски офталмолог.

  Голямата част от вродените катаракти се откриват късно, а моментът за лечение е до 10-та седмица. Затова е важно родителите да бъдат наблюдателни и да не изпуснат момента. Най-рискова група са недоносените. На тях веднага след раждането трябва да се прави скрининг – ако имате недоносено дете, попитайте дали е направен, защото скринингът е задължителен (За недоносените, родени с тегло под 1500 г или гестационна възраст под 32 г.с. и деца с апаратна вентилация над 72 ч или кислородолечение над 30 дни. има задължителен очен преглед на 4-6 седмична възраст)

  Ако не бъде открита до четвъртия месец, вродената катаракта води до мързеливо око (амблиопия), а оперативната намеса не е способна да предотврати това състояние.
 1. Кривене на очите (страбизъм)
Езотропия (кривене на очите навътре)

В първите 6 месеца от живота се развива нужното зрение, за да започне детето да координира очните движения. След тази възраст не би следвало да има кривене на очите. В тази група влиза и кривенето на главата, което не се свързва с “крива шия”. Понякога кривенето на главата е свързано с кривене на очите. Детето избира позиция на главата, в която очите да са най-малко криви и да има най-ясен образ. Когато има дори и малко отклонение на едно от очите, то води до потискане на образа от едното око (едното око не вижда така добре) и съответно нервните пътища от него до мозъка не са еднакво развити, както от другото око.

 1. Късогледство, далекогледство и астигматизъм на едното или и на двете очи

Когато диоптърът е голям, окото не може да фокусира ясно. Ако това е проблем, който е налице от ранна детска възраст, той е причина да не се развие пълноценно зрителната система. Ако някой от родителите носи очила или има мързеливо око, това е повод да се направи преглед на детето, защото има известна наследственост в рефракционниге аномалии.

Прочетете повече:

 1. Далекогледство
 2. Късогледство
 3. Астигматизъм


Защо е важно да вземете мерки сега?

 • Причина 1: Защото, както видяхте, в първите няколко месеца след раждането може да се открият състояние, които неминуемо да доведат до амблиопия. Ако обаче се вземат навременни мерки, има възможност да се предотврати появата на "Мързеливо око". 
 • Причина 2: Защото дори вече да го има, състоянието "Мързеливо око" може да се подобри единствено до около 8 годишна възраст и най-добри резултати се получават при ранно начало на терапията. Ако детето е по-голямо – очният преглед на 3 години е много важен – тогава детето говори и разбира, а така може да съдейства. Навременното изписване на очила или отстраняване на проблема предотвратяват или стопират процеса на развитие на мързеливо око.
 • Причина 3: Защото е важно, когато детето започне да чете и пише, то да вижда отлично. Възможно е да не се справя с четенето, писането, уроците, без да е ясно защо. Как ще се чувства? А какво ще си помислите вие? Търсенето на причината може да коства време, напрежение, ниско самочувствие у детето.


Как да откриете, че детето не вижда добре?

Очният преглед е най-сигурния начин да си отговорите на този въпрос. На 6 м и на 1 г по програма "Детско здравеопазване" има оценка на зрението, която се прави от личния лекар. При всяко съмнение, родителите могат да помолят личния лекар за мнение и направление за офталмолог, или директно да заведат детето. Препоръчителни възрасти са още 3 г и 6 г.  Прегледът на 3 г. се прави най-вече за превенция на развитие на “мързеливо око”. Което ще рече – лекарят да открие дали при вашето дете има риск да го развие и ако има такъв, да назначи лечение и следващи прегледи. А ако вече има налично “мързеливо око”, то неговото ранно диагностициране ще има за цел да спре процеса и да спомогне за повишаване на зрението на засегнатото око или очи. 


Има ли детето ви нужда от очила и защо?

Има ли детето ви нужда от очила и защо?

Има няколко индикатора, които ще ви помогнат да си отговорите дали детето се нуждае от очила. Кои са те? Прочетете.
 Как се лекува амблиопия?

Зрителната система се развива най-бързо до 4 месечна възраст, тоест, ако в този период се открие катаракта, трябва да се действа спешно, както е посочено по-горе.

Но макар и с по-ниски темпове, зрителната система продължава да се развива до 8 годишна възраст. До тогава тя е най-чувствителна и поява на горепосочените причини може да попречи на достигане на пълноценно зрение. Обратното също важи. Това е времето, когато най-добре се повлиява амблиопията и се получават най-добри резултати спрямо подбраното лечение. 

Ако се открие “Мързеливо око”, когато детето е по-голямо – около 3-4 годишно се предприемат определени стъпки, съответстващи на причината за проблема:

1. Рефракционна грешка (късогледство, далекогледство, астигматизъм) се коригира с диоптрични очила, които лекарят ще ви изпише. Следва период на проследяване  от страна на офталмолога. Ако подобрението не е достатъчно, се започва оклузия, или “закриване” на здравото око или поставяне на капки два пъти седмично, т. нар. пенализация. Цели се намаляване на доминантността на здравото око и развиване на липсващите от мързеливото око нервни импулси и пътища.

Когато има вече развита амблиопия, нервните пътища от мързеливото око са неразвити или са в по-малка от нормалното степен, за сметка на тези от здравото око, където са развити в абнормно голямо количество. Здравото око става доминантно и мозъкът губи стимул да развива амблиопичното око. Това изисква здравото да се закрие, и то продължително време, за да може да се компенсира в някаква степен този дисбаланс в нервните пътища от едното и другото око.

В много детски очни кабинети вече има апарати специално за определяне на рефракция при бебета, деца и некооперативни пациенти. Такъв е Plusoptix. Той служи за ориентир на офталмолога дали може да очаква при детето рефракционна аномалия, дали зениците са с еднакъв размер и дали има значима разлика между двете очи. Данните, които той дава са база на последващите изследвания за определяне на зрителните функции на детето за определена възраст, но не са достатъчно достоверни сами по себе си, за да се доверим изцяло на апарата. Винаги се правят допълнителни изследвания и се преценява според възрастта има ли нужда от корекция.

2. Ако се открие кривогледство, то може да се пробва отново повлияване с очила, ако има нужда от такива. Отново след период на проследяване се преценява състоянието на детето, дали да се закрие окото (зависи дали се криви само едното око или се сменят ту едното, ту другото) или да се направи операция. Какъв режим ще се следва и какви стъпки ще се предприемат, това е въпрос на индивидуална преценка за всяко дете. Затова е много важно да се следи от един и същи детски очен лекар, да има постоянство и дисциплина в спазването на инструкциите от страна на родителите и да се проследява състоянието на детето адекватно като да се спазват посочените срокове за преглед от лекаря, да се ходи при лекаря, който е назначил терапията. 

Колкото по-рано се открие наличието на проблем с очичките на детето, толкова по-добре. Така до 8 години малкият пациент и неговият лекар разполагат с достатъчно време да се предприеме най-доброто лечение да се стигне до най-благоприятни резултати.
 

Зрителни упражнения

На децата с амблиопия се препоръчва, когато провеждат оклузия, докато е закрито здравото и те гледат с мързеливото око, да играят игри на таблет или телевизор, да четат, да пишат, или най-общо тези неща, които комплексно натоварват зрителния анализатор, така че да се стимулира създаването на нервните пътища.
 

Лечение след 8 г 

Според основното проучване за лечение на амблиопиа, звършено и публикувано през 2004г. - Amblyopia treatment study (ATS) проведено от Pediatric Eye Disease Investigator Group (PEDIG), пациентите под 7 годишна възраст са най-податливи на лечение и най-голям процент от тях постигат високи резултати. Това проучване служи за изготвяне и на протоколите за лечение – как да се провежда оклузия, по колко часа на ден, кога да са следващите прегледи. Според това проучване амблиопия след 7 годишна възраст също може да се третира, но с не толкова добри резултати. Но методите на лечение са горепосочените - оклузия или пенализация с капки и зрително натоварване на мързеливото око.


По текстовете работиха д-р Гергана Светославова и Елена Бачева

Още по темата

 • Дезифенктантите – опасни за детските очи

  До 4 г окото все още се развива и такива инциденти могат да оставят трайни увреждания. Кои са те, как да предпазите детето и какво да направите при дезинфектант в окото на...

 • Защо е важно да проверявате очите навреме

  Заведете детето на профилактичен очен преглед,

  защото може да се окаже, че има късогледство, далекогледство, астигматизъм или кривогледство. Вероятно е детето да...

 • Астигматизъм при децата

  Признак, че детето ви има астигматизъм, са неясно виждане наблизо или надалеч, главоболие, напрежение в очите, зачервяване, често мигане и търкане, поява на ечемици,...

 • Далекогледство при децата

  Голямата част от новородените се раждат далекогледи и с нарастване на очната ябълка това далекогледство намалява. Понякога обаче диоптърът е твърде висок и не се израства...

 • Има ли детето ви нужда от очила и защо?

  Има няколко индикатора, които ще ви помогнат да си отговорите дали детето се нуждае от очила. Кои са те и кои са най-честите проблеми с очите при децата? Защо е важно да...

 • Късогледство при децата

  Проблемът при късогледство е, че колкото и детето да се опитва да вижда надалеч, не може. Много малките деца не могат да осъзнаят това и да си кажат. Но именно с растежа...

Публикации

Харесай ни във Facebook