Меню

Далекогледство при децата

Далекогледство при децата

Обектите, които гледаме, отразяват светлина. Тази светлина, под формата на светлинни лъчи, преминава през очните среди и тогава ние възприемаме (разбираме) какво гледаме. Тези светлинни лъчи нормално се пресичат (фокусират) в една точка, наречена макула. Оттам информацията за това, което гледаме, се предава от двете очи по зрителните пътища към мозъка и ние я възприемаме. Образът на това, което гледаме, трябва да попадне в тези точки и в двете очи – те си кореспондират, за да предадат заедно пълната картина на това, което виждаме. Ако обаче образът не попадне в кореспондиращите точки на двете очи или образът, който попада там е неясен, тогава и това, което се предава към мозъка, е неясен обект. 

 Елементите, от които зависи най-общо окото като оптична система са: 

1. Оптични среди на тази система с техните коефициент на пречупване на светлината и дължина на окото; 
2. Фокусната точка –  мястото, което нормално би следвало да съвпада с макулата. 

Когато сноп успоредни лъчи премине през очните среди и се пречупи така, че те да се съберат и попаднат върху ретината, тогава там се формира ясен образ. Мозъкът не предава ясен образ, когато лъчите се пресекат пред или зад ретината, а не върху нея. Говорим за рефракционна грешка – рефракция означава пречупване. Тоест, има грешка в пречупването на светлината. Ъгълът, под който тя се пречупва, не е какъвто трябва. 

 

За далекогледство (хиперметропия) говорим, когато светлинните лъчи се кръстосват зад ретината. Възможни причини са слаба пречупвателна сила на оптичния апарат или по-къса ос на окото:

Признаци

Обикновено, поради по-малкия размер на окото, голямата част от новородените се раждат далекогледи и с нарастване на очната ябълка това далекогледство намалява. Съществуват обаче и случаи, в които диоптърът е твърде висок и не се израства напълно. В такъв случай детето остава далекогледо. Ефектът на далекогледството върху зрителната система и детето варира спрямо големината на диоптъра, възрастта на детето, начина му на живот. Различаваме слаба (до +2Д), средна (от +2 до +5Д) и висока степен на далекогледство (над +5Д).

 1. Внимание: Окото може да компенсира далекогледството!

Това означава, че окото може да се приспособи така, че да фокусира даден предмет, независимо, че той е по-близо. Децата и юношите могат да видят един предмет нормално, в случаите, когато техният диоптър е нисък или среден. Това обаче е свързано с известно напрежение на оптичната система, което рано или късно води до проблеми и затова е рисково.

За да разпознаете дали при вашето дете съществува този риск, наблюдавайте за следните симптоми:

 • замъглено зрение след зрително натоварване
 • главоболие
 • напрежение в очите
 • зачервяване

 

 1. Внимание: Окото може да не вижда добре и да стане мързеливо!

При по-висок диоптър или в случай, че окото не може да го компенсира, не се получава ясен образ и то става амблиопично или “мързеливо”. По-ясно виждащото око постепенно става водещо, за сметка на другото, което не подава достатъчно информация на мозъка и той спира да го използва. Без да се използва, това око не само че не се развива, но дори обратното – деградира. Вероятността да имат мързеливо око е по-голяма за децата, чиито родители носят очила или имат същия проблем, както и за преждевременно родените и родените с ниско тегло.

За какво да следите:

 1. Може да се появи кривогледство – по-често очите се кривят навътре, което понякога е постоянно, а в някои случаи се появява само при умора, засилва се при работа наблизо и съответно увеличава чувството за напрежение.

Езотропия (кривене на очите навътре)

Очите кривят навътре - езотропия 

 

За съжаление, в детска възраст има случаи на деца с мързеливо око именно поради далекогледство на едно или и на двете очи. Това е състояние, при което детето не може да осъзнае, че не вижда ясно, поради факта, че никога не е получавало ясен образ. Не съобщава за проблем, докато той не стане по-сериозен. 

Защо е важно да вземете мерки сега?

 • Причина 1: Защото състоянието може да се подобри единствено до около 8 годишна възраст и най-добри резултати се получават при ранно начало на терапията. Затова очният преглед на 3 години е много важен – тогава детето говори и разбира, а така може да съдейства. Навременното изписване на очила или отстраняване на проблема предотвратяват или стопират процеса на развитие на мързеливо око.
 • Причина 2: Защото е важно, когато детето започне да чете и пише, то да вижда отлично. Възможно е да не се справя с четенето, писането, уроците, без да е ясно защо. Как ще се чувства? А какво ще си помислите вие? Търсенето на причината може да коства време, напрежение, ниско самочувствие у детето.

Терапия

Именно поради възможността в детска възраст окото да компенсира до определена степен далекогледството чрез напрежение на акомодацията, съществуват термините скрито или латентно далекогледство, и явна хиперметропия (далекогледство).

 1. Скритото е това, което окото компенсира и при очен преглед би могло да остане недиагностицирано. Затова при деца, изписването на очила се извършва след поставяне на капки, които да блокират тези възможности на окото, така че от скрито, далекогледството да стане явно, за да се види явната хиперметропия.
 2. Средно и високостепенно далекогледство се коригира с очила по преценка на офталмолога на база резултата след циклоплегия. Очилата се изписват съобразно възрастта на детето и неговия пълен очен статус. Възможно е с растежа диоптърът да намалее до степен да изчезне или да премине дори в късогледство.

Обикновено при далекогледство диоптърът не расте с възрастта и понякога намалява, но не съществува универсална формула, по която да се определи при кое дете как ще се развие. Важното в случая е в предучилищна възраст да се избегне развитието на мързеливо око при високостепенна хиперметропия, а при ниска и средна да се избегнат нежеланите симптоми като главоболие и замъглено зрение при близка работа.

Далекогледството при децата е различно от това при възрастните

С напредване на възрастта, способността на окото да компенсира далекогледство намалява, поради намаляване на обема на акомодация. Точно тази физиологична особеност на окото изисква да се прави разлика между далекогледство при деца и такова при възрастни. Например +3,0 диоптъра при дете биха останали напълно незабелязани, докато при възрастен биха довели до сериозно неудобство при четене и работа наблизо. Изписването на очила за далекогледство при деца е строго съобразено с възрастта и изисква индивидуален подход. Затова е желателно това да става в детски очен кабинет, където апаратурата и специалистите са подбрани точно с цел работа с деца.

Още по темата

 • Има ли детето ви нужда от очила и защо?

  Има няколко индикатора, които ще ви помогнат да си отговорите дали детето се нуждае от очила. Кои са те и кои са най-честите проблеми с очите при децата? Защо е важно да...

 • Дезифенктантите – опасни за детските очи

  До 4 г окото все още се развива и такива инциденти могат да оставят трайни увреждания. Кои са те, как да предпазите детето и какво да направите при дезинфектант в окото на...

 • Защо е важно да проверявате очите навреме

  Заведете детето на профилактичен очен преглед,

  защото може да се окаже, че има късогледство, далекогледство, астигматизъм или кривогледство. Вероятно е детето да...

 • Мързеливо око при децата

  Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, по-ясно виждащото око става водещо, а другото – мързеливо. При някои деца може да не се открие до първите...

 • Астигматизъм при децата

  Признак, че детето ви има астигматизъм, са неясно виждане наблизо или надалеч, главоболие, напрежение в очите, зачервяване, често мигане и търкане, поява на ечемици,...

 • Късогледство при децата

  Проблемът при късогледство е, че колкото и детето да се опитва да вижда надалеч, не може. Много малките деца не могат да осъзнаят това и да си кажат. Но именно с растежа...

Публикации

Харесай ни във Facebook