Меню

Късогледство при децата

Късогледство при децата

Проблемът при късогледство е, че колкото и детето да се опитва да вижда надалеч, не може. Много малките деца не могат да осъзнаят това и да си кажат. Но именно с растежа на детето нараства и диоптъра. Освен това, че не вижда, влияе на самочувствието и игрите на детето. А помислете – децата учат чрез играта. В ученическа възраст проблем със зрението е равен на несправяне с някои задачи. Решението е да се открие и коригира навреме. Както и да направите всичко възможно, детето ви да не развие късогледство. 

Обектите, които гледаме, отразяват светлина. Тази светлина, под формата на светлинни лъчи, преминава през очните среди и тогава ние възприемаме (разбираме) какво гледаме. Тези светлинни лъчи нормално се пресичат (фокусират) в една точка, наречена макула. Оттам информацията за това, което гледаме, се предава от двете очи по зрителните пътища към мозъка и ние я възприемаме. Образът на това, което гледаме, трябва да попадне в тези точки и в двете очи – те си кореспондират, за да предадат заедно пълната картина на това, което виждаме. Ако обаче образът не попадне в кореспондиращите точки на двете очи или образът, който попада там е неясен, тогава и това, което се предава към мозъка, е неясен обект. 

Елементите, от които зависи най-общо окото като оптична система са: 

1. Оптични среди на тази система с техните коефициент на пречупване на светлината и дължина на окото; 
2. Фокусната точка –  мястото, което нормално би следвало да съвпада с макулата. 

Когато сноп успоредни лъчи премине през очните среди и се пречупи така, че те да се съберат и попаднат върху ретината, тогава там се формира ясен образ. Мозъкът не предава ясен образ, когато лъчите се пресекат пред или зад ретината, а не върху нея. Говорим за рефракционна грешка – рефракция означава пречупване. Тоест, има грешка в пречупването на светлината. Ъгълът, под който тя се пречупва, не е какъвто трябва. 


За късогледство (миопия) говорим, когато светлинните лъчи се кръстосват пред ретината.

Дължи се на това, че очните среди пречупват светлината твърде силно – под твърде голям ъгъл (рефракционна миопия) или когато предно-задната ос на окото е по-дълга (осева миопия) – ретината е твърде далеч, точно както някои хора имат по-дълги ръце например. Най-често късогледството се дължи на комбинация от двете.

При късогледство зрението зависи силно от големината на диоптъра (Д) и винаги е намалено за далеч.

 • ниска степен (до -3 диоптъра)
 • средна (от -3 до -6 диоптъра)
 • висока степен (над -6,0 диоптъра)

Колкото по-висок е диоптърът, толкова по-близо е точката, в която се вижда ясно. Например, -1,0 диоптъра означава, че предмети на 1 метър разстояние са ясни, а по-надалеч не са на фокус. При -3,0 диоптъра фокусът вече е на 33 см, и след това разстояние започва да става неясно.Възможно ли е детето ви да е късогледо?

При работа на близо децата с късогледство виждат ясно и не усещат напрежение, освен ако не се приближават твърде близо. Опасността от поява на мързеливо око (едното око да не може да компенсира късогледството и другото да стане водещо) е по-малка, защото за близо те развиват 100% качествено зрение. Проблемът е, че колкото и да опитват да видят надалеч, не могат. Окото не може да се нагоди да вижда добре надалеч. (При далекогледите окото успява да се нагоди да вижда надалеч, макар да е напрегнато и това пречи за навременното откриване на далекогледството, особено при децата.) За да видят далечен предмет, близкогледите трябва да се приближат или да примижат и дори и тогава сами установяват, че имат проблем, когато трябва да гледат надалеч. За родителите също е по-лесно да видят, че детето не вижда добре.

За да разпознаете късогледото дете, следете за следните симптоми:

 • детето се спъва по-често 
 • детето се приближава твърде много до телевизор, книжки и др.
 • детето не разпознава хора на сравнително близка дистанция
 • детето често си присвива очите или примигва
 • често си търка очите
 • ако е ученик, възможно е да не вижда добре написаното на дъската

Късогледството е по-рядко срещано в ранна детска възраст. По-често се среща при недоносените деца – ретинопатия на недоносеното е един от основните рискови фактори за развитие на късогледство в предучилищна възраст. 

Обикновено късогледство се развива в училищна възраст. Тогава децата лесно осъзнават необходимостта от очила. Ако все пак това се случи по-рано, обикновено диоптърът е висок и се дължи на твърде дългата предно-задна ос (генетично онаследена, спомнете си примера с дългите ръце). В тези случаи, освен ранното изписване на очила, ежегодните очни прегледи са задължителни, за да се следи състоянието на окото.

 • Внимание, късогледството прогресира, затова трябва да бъдат взети мерки навреме

 

Причини за късогледството

За разлика от далекогледството, което в детска възраст не прогресира, а обратното, късогледството прогресира и диоптърът се увеличава, особено в юношеска възраст. Причините не са точно установени, предполага се, че освен генетична заложеност, има и влияние на храненето и двигателната активност на майката по време на бременността, влияние на околната среда (начинът, по който се стимулира зрението още от първите месеци и по-късно, включително организацията на стаята, работното място, осветлението), влияние на хормоните през пубертета, изписване на очила с по-висок от необходимия диоптър и не на последно място – зрителните навици.


Навици, които разглезват окото

При късогледите деца много бързо се изгражда вредният навик да гледат твърде наблизо, просто защото там им е най-ясно. Колкото повече време детето прекарва с екран или книга на разстояние по-малко от 40 см, толкова по-принудено е окото да стане късогледо, за да свикне да работи на това малко разстояние. Те могат да прекарат часове, гледайки твърде близо и това да води до умора и главоболие, а след време окото свиква да фокусира на близо и късогледството постепенно се увеличава. Детето започва да избягва дейности, при които не вижда добре, като например игра навън, спорт, ходене на непознати места. Предпочита книги и игра на компютър и таблет, където се чувства сигурно, защото вижда добре. За да се избегне това, нужно е късогледството да се коригира с очила. 

Съветът на очните лекари е не повече от един час на ден пред екран, така ще оставе време за почивка на очите. При децата, най-добрата почивка на очите от "близките" срещи с екраните, а по-нататък и с книгите и учебниците, са игрите и разходките на открито и спортът. 

Коригиране на късогледството

Прегледът при очен лекар е важен, защото подходът за корекция на късогледството зависи от възрастта на детето и неговия очен статус. При първия преглед лекарят ще установи степента на късогледство, дали има и други отклонения и според това ще ви даде рецепта за очила. Ако погледнете отново схемата по-горе – ще разберете ролята на очилата и контактните лещи. Те, също както очните среди, имат леща. Лещите пречупват ъгъла на светлината – коригират го така, че лъчите да се съберат на правилното място и детето да вижда ясно.

 1. Решение 1 – очила

При ниска степен на късогледство може очила да се носят само при необходимост – когато детето гледа дъската в училище, телевизия, други дейности надалеч. При средна и висока степен е необходимо носене на очилата постоянно, защото фокусното разстояние на окото е под 33 см, т.е. не виждат ясно в почти всички случаи.

Няма как окото да се разглези или да стане мързеливо, защото то просто не вижда без очила, което само по себе си води до напрежение, главоболие и умора. Следователно при средно и високо късогледство е по-добре да се носят очила.

Диоптърът може да се увеличи, ако бъдат изписани очила с по-висок от необходимия. Но ако очилата са правилно изписани, то причина за нарастването на диоптъра трябва да се търси другаде (виж изборените по-горе причини).
 

 1. Решение 2 – контактни лещи

След определена възраст може да се премине от очила към контактни лещи. Те са по-безопасни при определени спортове и освен това дават по-добър цялостен образ. Няма конкретна възраст, която да се посочва за подходяща. Водеща е нуждата на детето, неговата зрялост да може да се грижи за очите си и лещите, и мотивацията както на детето, така и на родителите, защото те трябва да следят дали детето се справя с лещите. А понякога се налага и родителите да са тези които се грижат изцяло за тях.

 1. Решение 3 – операция на очите

Трети вариант за корекция на късогледство е хирургичният. Но той не е препоръчителен в детска възраст. Едно от основните изисквания е диоптърът да не се увеличава през последната една година. Обикновено, за да се пристъпи към такава хирургия се изчаква детето да навърши 18 г. и диоптърът да спре да нараства.


Профилактични прегледи

Добре е да следите състоянието на очите на вашето дете като го водите на очен преглед всяка година и следите за симптоми. Така можете да откриете проблеми с очите навреме. Възможните последствия от ненавременното откриване на късогледството са свързаните с него навици и изолация на детето, както и нарастването на диоптъра. Тоест, ако сложите очила навреме, диоптърът няма да нараства толкова бързо и детето ви ще се чувства по-комфортно. Можете да заведете детето на очен лекар като вземете направление от личния му лекар. Тези прегледи са задължителни и лекарят трябва да ви насочи към тях на следните възрасти:  6 месеца, 1 година, 3 години. След това програмата предвижда профилактични изследвания на зрението веднъж годишно в периода между 7 и 18 г. Не си спестявайте профилактичните прегледи и през останалите години, особено ако детето ви вече има открито късогледство.

 

Има ли опция диоптърът да намалее?

При късогледство диоптърът не намалява, а обратното – с растежа се увеличава. Изследвания показват, че децата, които прекарват повече време навън е по-малко вероятно да развият късогледство, но също, че времето, прекарано навън не може да помогне за намаляването му, ако детето вече има късогледство. Счита се обаче, че ако късогледството бъде открито навреме, може да бъде предотвратено нарастването му. 

Въпреки че се търсят методи за намаляване на прогресията при късогледство, все още няма такъв, който да може да се ползва свободно и да води до доказан ефект. Много очни специалисти, както и родители, не приемат т.нар. специални газопропускливи твърди контактни лещи за решение, защото те също не са доказано ефективни и същевременно носят рискове от инфекции и усложнения.

 

Още по темата

 • Далекогледство при децата

  Голямата част от новородените се раждат далекогледи и с нарастване на очната ябълка това далекогледство намалява. Понякога обаче диоптърът е твърде висок и не се израства...

 • Има ли детето ви нужда от очила и защо?

  Има няколко индикатора, които ще ви помогнат да си отговорите дали детето се нуждае от очила. Кои са те и кои са най-честите проблеми с очите при децата? Защо е важно да...

 • Дезифенктантите – опасни за детските очи

  До 4 г окото все още се развива и такива инциденти могат да оставят трайни увреждания. Кои са те, как да предпазите детето и какво да направите при дезинфектант в окото на...

 • Защо е важно да проверявате очите навреме

  Заведете детето на профилактичен очен преглед,

  защото може да се окаже, че има късогледство, далекогледство, астигматизъм или кривогледство. Вероятно е детето да...

 • Мързеливо око при децата

  Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, по-ясно виждащото око става водещо, а другото – мързеливо. При някои деца може да не се открие до първите...

 • Астигматизъм при децата

  Признак, че детето ви има астигматизъм, са неясно виждане наблизо или надалеч, главоболие, напрежение в очите, зачервяване, често мигане и търкане, поява на ечемици,...

Публикации

Харесай ни във Facebook