Меню

Астигматизъм при децата

Астигматизъм при децата

 

Обектите, които гледаме, отразяват светлина. Тази светлина, под формата на светлинни лъчи, преминава през очните среди и тогава ние възприемаме (разбираме) какво гледаме. Тези светлинни лъчи нормално се пресичат (фокусират) в една точка, наречена макула. Оттам информацията за това, което гледаме, се предава от двете очи по зрителните пътища към мозъка и ние я възприемаме. Образът на това, което гледаме, трябва да попадне в тези точки и в двете очи – те си кореспондират, за да предадат заедно пълната картина на това, което виждаме. Ако обаче образът не попадне в кореспондиращите точки на двете очи или образът, който попада там е неясен, тогава и това, което се предава към мозъка, е неясен обект.  Елементите, от които зависи най-общо окото като оптична система са: 

1. Оптични среди на тази система с техните коефициент на пречупване на светлината и дължина на окото; 
2. Фокусната точка –  мястото, което нормално би следвало да съвпада с макулата. 

Когато сноп успоредни лъчи премине през очните среди и се пречупи така, че те да се съберат и попаднат върху ретината, тогава там се формира ясен образ. Тогава светлинните лъчи се пречупват еднакво във всички меридиани. При астигматизъм обаче 
пречупването не е еднакво. 

 

За астигматизъм говорим, когато кривините на роговичната повърхност са различни и пречупват с нееднаква сила, поради което образът в ретината е неясен. Получава се повече от един фокус, защото не може да се получи пресичане в една точка на успореден сноп лъчи. 

 1. Степени на астигматизъм

Разновидностите на астигматизма са свързани с физиологичните особености на окото.

Обикновено вертикалният меридиан на роговицата е по-силно пречупващ и съществува т.нар. Физиологичен астигматизъм, който е от порядъка -0,50 до -1,0 диоптъра. В тези случаи при децата рядко се изисква корекция с очила. Говорим за нискостепенен астигматизъм.

Другият вариант, в който по-силно пречупващият меридиан е хоризонталният, говорим за обратен или извън правилото астигматизъм. Тогава, дори и в малка степен, той може да създаде проблем.

 

Признаци

Независимо към коя категория спада, астигматизмът предизвиква:

 • неясно виждане наблизо или надалеч
 • главоболие
 • напрежение в очите
 • зачервяване
 • често мигане и търкане
 • поява на ечемици
 • възпаление на клепачите

Вижте по какво може да разпознаете, че детето има проблем с очите.

 

Кога е нужна корекция?

Обикновено децата успяват да компенсират нискостепенен астигматизъм чрез присвиване на клепачите или като гледат настрани или главата е в определена позиция. Ако обаче се появят оплаквания като горепосочените, то това са показания дори и в ниска степен да бъде коригиран астигматизмът.

При по-високи степени обаче, астигматизмът не може да бъде компенсиран и окото никога не получава ясен образ. Това е генетично заложено и вродено и започва да се проявява след 2 годишна възраст. Точно затова може да стане причина за развитие на мързеливо око, ако е в по-висока степен (над 2,5 диоптъра двуочно астигматизъм или разлика между двете очи, по-голяма от 1,5 диоптъра астигматизъм ).

Защо е важно да вземете мерки сега?

Ако бъде навременно открит и коригиран с очила, крайния негативен ефект на астигматизма върху зрителната система може да бъде предотвратен. Затова не пропускайте да поискате от лекаря на детето направление и да направите профилактични очни прегледи на 1 г. ,3 г.  и 6 г. Заведете детето на лекар и в случай, че забелязвате някой от горе-посочените признаци за астигматизъм.

Корекция на астигматизма

Корекцията става с т.нар. цилиндрични стъкла. Те коригират образа в точно определена ос, спрямо най-силно пречупващия меридиан, но на външен вид не се различават от очилата за късогледство или далекогледство.

Не е рядък вариантът пациентът да има късогледство или далекогледство в комбинация с астигматизъм.

Препоръчително е определянето на корекция за астигматизъм да става отново след разширяване на зениците. При наличие на по-висок диоптър се налага да се проследи как детето понася очилата и дали развива достатъчно зрението си.

Най-често диоптърът на астигматизма се стабилизира след 2 годишна възраст и не се увеличава с времето.

 

Рефракционните аномалии са често срещани както в детска, така и в зряла възраст. В световен мащаб близо 150 млн. души са със силно намалено зрение поради рефракционна грешка, част от които поради ненавременно диагностициране и коригиране. При късогледство и астигматизъм има и генетична предразположеност. Затова тези проблеми са едни от основните, за които следим в предучилищна възраст. Понякога, макар и пренебрежими, те оформят поведението на детето и могат да доведат до негативни последици в неговото бъдеще. Това налага родителите да следят и провеждат профилактични прегледи на децатана 1, 3 и 6 г., да са запознати с рисковите фактори и симптомите, за които да следят. Рефракционните грешки не са заболяване, те са особеност на окото, която обаче може да се превърне в проблем, ако не се открие и коригира.

Още по темата

 • Късогледство при децата

  Проблемът при късогледство е, че колкото и детето да се опитва да вижда надалеч, не може. Много малките деца не могат да осъзнаят това и да си кажат. Но именно с растежа...

 • Далекогледство при децата

  Голямата част от новородените се раждат далекогледи и с нарастване на очната ябълка това далекогледство намалява. Понякога обаче диоптърът е твърде висок и не се израства...

 • Има ли детето ви нужда от очила и защо?

  Има няколко индикатора, които ще ви помогнат да си отговорите дали детето се нуждае от очила. Кои са те и кои са най-честите проблеми с очите при децата? Защо е важно да...

 • Защо е важно да проверявате очите навреме

  Заведете детето на профилактичен очен преглед,

  защото може да се окаже, че има късогледство, далекогледство, астигматизъм или кривогледство. Вероятно е детето да...

 • Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, по-ясно виждащото око става водещо, а другото – мързеливо. Така наречената амблиопия може да се избегне,...

 • Алергичен ринит при децата

  Кои са дихателните алергени, как се установява към какво е алергично детето, има ли ограничения във възрастта за тестуване, как се лекува алергичния ринит + някои често...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook