Меню

Защо е важно да проверявате очите навреме

Защо е важно да проверявате очите навреме

Замисляли ли сте се защо някои хора имат проблем със зрението? Вероятно ще кажете, че се предава с гените и ще чакате, докато се случи. За гените – няма да сгрешите, но не забравяйте, че в първите години техният ефект върху развитието на зрителната система може да се намали. Как?

Заведете детето на профилактичен очен преглед,

защото може да се окаже, че има късогледство, далекогледство, астигматизъм или кривогледство. Вероятно е детето да не се справя и представя добре, заради това, че не вижда, а вие дори да не подозирате за това. Но, ако не вземете мерки сега, тези малки проблеми с очите могат да породят и голям проблем, какъвто е мързеливото око (амблиопия). Лекарите следят най-много за амблиопия във възрастите 1, 3 и 6 години, защото тя е причина за повечето от случаите, довели до намалено зрение във възрастта под 60 години. 3% от децата до 6 г по света имат амблиопия. 

Защо е важно да вземете мерки сега?

  • Причина 1: Защото състоянието амблиопия може да се подобри единствено до около 8 годишна възраст и най-добри резултати се получават при ранно начало на терапията. Затова очният преглед на 3 години е много важен – тогава детето говори и разбира, а така може да съдейства. Навременното изписване на очила или отстраняване на проблема предотвратяват или стопират процеса на развитие на мързеливо око.
  • Причина 2: Защото е важно, когато детето започне да чете и пише, то да вижда отлично. Възможно е да не се справя с четенето, писането, уроците, без да е ясно защо. Как ще се чувства? А какво ще си помислите вие? Търсенето на причината може да коства време, напрежение, ниско самочувствие у детето.

При по-високи степени на астигматизъм, той не може да бъде компенсиран и окото никога не получава ясен образ. Това е генетично заложено и вродено и започва да се проявява след 2 годишна възраст. Точно затова може да стане причина за развитие на мързеливо око, ако е в по-висока степен (над 2,5 диоптъра двуочно астигматизъм или разлика между двете очи, по-голяма от 1,5 диоптъра астигматизъм ). Ако бъде навременно открит и коригиран с очила, този краен негативен ефект на астигматизма върху зрителната система може да бъде предотвратен.

Прочетете повече:

Ранни сигнали за проблем

  1. Далекогледство
  2. Късогледство
  3. Астигматизъм

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook