Меню

Има ли детето ви нужда от очила и защо?

Има ли детето ви нужда от очила и защо?

Има няколко индикатора, които ще ви помогнат да си отговорите дали детето се нуждае от очила:
 1. Детето свива очи или често примигва и ги търка;
 2. Може да се оплаква от главоболие или болка в очичките;
 3. Появяват се проблеми в училище и учителят или вие откривате, че се дължат на това, че детето не вижда добре.

Понякога, и то не толкова рядко, изобщо не разбираме, че детето има проблеми с очите, докато не го заведем на очен преглед.

Децата са силно приспособими към различни условия, затова не могат да преценят сами, че не виждат ясно, чак до възрастта, в която вече да могат да се сравнят с други хора. Затова очните прегледи при детски офталмолог са едни от задължителните в предучилищна възраст – на 1, 3 и 6 години.

Най-честите проблеми, които могат да доведат до намалено зрение при децата са т.нар. Рефракционни аномалии или грешки на оптичния апарат на окото. В тази група влизат:

Според Световната здравна организация (WHO), в световен мащаб близо 13 млн деца на възраст между 5 и 15 години са с трайно намалено зрение, поради некоригирана рефракционна грешка. Тези състояния са лесни за диагностициане, измерване и коригиране с очила или контактни лещи, за да може детето да развие пълноценно своя зрителен капацитет. Ако, обаче, те останат неоткрити и некоригирани, те стават основна причина за трайно ниско зрение и в зряла възраст, като в редки случаи дори и до практическа слепота.

http://ftp.who.int/nmh/references/RE-estimates-references.pdf


Ранни сигнали за проблем

Наблюдавайте на какво разстояние от телевизора сяда детето, за да вижда. Ако сяда твърде близо - опитайте се да го преместите по-далеч.  Ако то отказва, може да е защото не вижда добре.

 1. Следете дали присвива очите в опит да види нещо – честото присвиване също е знак за късогледство.
 2. Проверявайте, когато разглежда книжки, взира ли се в тях? Вземете книжката и проверете от какво разстояние му е най-лесно да я разглежда. Ако бързо се уморява, почва да търка очичките или да казва, че го боли главата - може да става дума за далекогледство.
 3. Проверявайте как вижда с едното и с другото око. По-често децата не осъзнават, че имат проблем с едното око, ако другото компенсира с добро зрение. Затова, опитайте да закриете едното, а после другото око. Ако има проблем, малките деца реагират с раздразнимост, когато се закрие здравото око. Веднага казват, че не виждат. Възможно е да има “мързеливо око” .

Дори да не откриете нищо, имайте впредвид, че понякога очните проблеми остават невидими и само преглед при специалист може да ги установи.

 

Как изглеждат проблемните състояния?

Обектите, които гледаме, отразяват светлина. Тази светлина, под формата на светлинни лъчи, преминава през очните среди и тогава ние възприемаме (разбираме) какво гледаме. Тези светлинни лъчи нормално се пресичат (фокусират) в една точка, наречена макула. Оттам информацията за това, което гледаме, се предава от двете очи по зрителните пътища към мозъка и ние я възприемаме. Образът на това, което гледаме, трябва да попадне в тези точки и в двете очи – те си кореспондират, за да предадат заедно пълната картина на това, което виждаме. Ако обаче образът не попадне в кореспондиращите точки на двете очи или образът, който попада там е неясен, тогава и това, което се предава към мозъка, е неясен обект. 

 Елементите, от които зависи най-общо окото като оптична система са: 

1. Оптични среди на тази система с техните коефициент на пречупване на светлината и дължина на окото; 
2. Фокусната точка –  мястото, което нормално би следвало да съвпада с макулата. 

Когато сноп успоредни лъчи премине през очните среди и се пречупи така, че те да се съберат и попаднат върху ретината, тогава там се формира ясен образ. Мозъкът не предава ясен образ, когато лъчите се пресекат пред или зад ретината, а не върху нея. Говорим за рефракционна грешка – рефракция означава пречупване. Тоест, има грешка в пречупването на светлината. Ъгълът, под който тя се пречупва, не е какъвто трябва. 

 Според това къде се кръстосват лъчите, рефракционните аномалии биват:

 1. Далекогледство (хиперметропия)  – светлинните лъчи се кръстосват зад ретината
 2. Късогледство (миопия) – светлинните лъчи се кръстосват пред ретината
 3. Астигматизъм по-различен вид рефракционна аномалия, която зависи предимно от пречупването на светлинните лъчи от оптичния апарат на окото - и най-вече от роговицата.

Очаквайте следващите статии, в които подробно ще опишем проблемите и начините за превенция или лечение!

Още по темата

 • Защо е важно да проверявате очите навреме

  Заведете детето на профилактичен очен преглед,

  защото може да се окаже, че има късогледство, далекогледство, астигматизъм или кривогледство. Вероятно е детето да...

 • Когато разликата между зрението на двете очи е по-голяма, по-ясно виждащото око става водещо, а другото – мързеливо. Така наречената амблиопия може да се избегне,...

 • Астигматизъм при децата

  Признак, че детето ви има астигматизъм, са неясно виждане наблизо или надалеч, главоболие, напрежение в очите, зачервяване, често мигане и търкане, поява на ечемици,...

 • Далекогледство при децата

  Голямата част от новородените се раждат далекогледи и с нарастване на очната ябълка това далекогледство намалява. Понякога обаче диоптърът е твърде висок и не се израства...

 • Алергичен ринит при децата

  Кои са дихателните алергени, как се установява към какво е алергично детето, има ли ограничения във възрастта за тестуване, как се лекува алергичния ринит + някои често...

 • Късогледство при децата

  Проблемът при късогледство е, че колкото и детето да се опитва да вижда надалеч, не може. Много малките деца не могат да осъзнаят това и да си кажат. Но именно с растежа...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook