Меню

Препълване на гърдите

Препълване на гърдите

Това е състояние, което обичайно настъпва 2-3 ден след раждането на детето и се изразява в бързо нарастване на гърдите. Те стават по-тежки, твърди, топли и понякога болезнени при допир. Ареолата и зърното са много твърди, възможно е зърната да се "изгубят". Бебето засуква трудно – възможно е да захапва само зърното.

При подходящо лечение това продължава 24-48 часа. Обичайно е по-изразено при първораждащи жени и по-поносимо и леко при раждане на второ и следващо дете.

 

Причини за препълване

Някои майки си го обясняват със „слизането на млякото“. Причината е бързото образуване на по-голямо количество мляко и оток в гърдите на жената. 

 

Какво може да се направи

Най-добре е препълването на гърдите да бъде предотвратено – това може да стане, ако детето е дадено на майката възможно най-рано след раждането и му бъде дадена възможност да суче често – винаги когато пожелае.

Ако въпреки всичко препълването възникне, може да се приложат следните мерки:

 1. Нежно масажиране на гърдите отгоре надолу по посока на ареолата и зърното (необходимо е повече търпение, отколкото сила и натиск, които могат да причинят много силна болка). Понякога отнема 30-40 минути;
   
 2. Топли компреси (топли кърпи) на гърдите няколко минути преди кърмене помага на кърмата да потече;
   
 3. Топъл душ или вана непосредствено преди кърмене;
   
 4. Изцеждане на малко количество кърма непосредствено преди кърмене с цел намаляване на напрежението и по-лесно засукване.
   
 5. Обратен натиск (линкът е към официалния български превод на статията) непосредствено преди кърмене – обичайно при препълване на гърдите, ареолата и зърното са много твърди и бебето засуква трудно. При притискане на ареолата с петте пръста на едната ръка (като лале) по посока на гръдната стена, се намалява отока на тъканта в областта на ареолата и така детето може да засуче по-лесно и ефективно;
 6. Mасаж по време на кърмене и компресия на гърдата – тази техника подобрява ефективността на сукането.
   
 7. Масаж на гърба;
   
 8. Физиотерапия.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook