Меню

Кърмене с плоски зърна - има начин

Кърмене с плоски зърна - има начин

По време на бременността, под действието на хормоните гърдите ни се променят, за да може да се подготвят за изхранването на бъдещото бебе или бебета. Добре е сами да обръщаме внимание на тези неща, тъй като за съжаление по време на женската консултация рядко може да стане въпрос за това, а колкото повече предварителната информация имаме, толкова по-малка е вероятността да имаме трудности или по-лесно бихме могли да се справим с тях. Обичайно гърдите стават чувствителни, още в самото начало и това е един от ранните признаци за бременност. С развитието на плода те увеличават обема си, кръвоносните съдове стават големи и ясно видими под кожата, ареолите стават също по-големи и по-тъмни, зърната може да изпъкнат, ако преди това не са били изпъкнали или при стимулация сами да изпъкват. Понякога обаче това не се случва. Зърната на някои жени остават вътре в ареолата доста дълго време или са дори вдлъбнати. Това не е дефект, а анатомична особеност.
Важно е да се отбележи, че т.нар. предварителна подготовка на зърната с цел загрубяване(търкането има с хавлиена кърпа и подобни) е отдавна отречена и дори може да е вредна за бременността. Преди време също се препоръчваше една техника на внимателно издърпване още по време на бременността, но и това се оказа неефективно

И така на първо място, не става въпрос за “дефекти”, а за анатомични особености и никоя жена не бива да се срамува да обсъжда това с личния си лекар или АГ от женска консултация. Никоя жена не бива да бъде критикувана за това как изглеждат зърната или гърдите. Ако съществува физиологичен проблем, който би могъл да попречи на кърменето, това трябва да се обсъди възможно най-внимателно и то след като сме опитали и обсъдили различни мерки и идеи за успешно кърмене. А това определено не става само с един поглед и препоръка за силиконови зърна веднага след раждането.

Видове. Различаваме дава вида зърна – такива, които обикновено стоят в структурата на ареолата, но могат да се оформят (изпъкнат) и такива, които не могат да се оформят или биха се оформили много трудно – истински вдлъбнати. За целите на хирургията са разграничени три степени на инверсия (Han and Hung 1999)

 • Първа степен – зърното може да се оформи лесно и остава изпъкнало, без да се връща обратно.
 • Втора степен – зърното може да се оформи с ръка и да изпъкне, но не така лесно както при първа степен и се стреми да се върне обратно в ареолата.
 • Трета степен – зърното е силно вдлъбнато и е много трудно да се изкара навън и ако все пак се изкара се връща бързо обратно.

Често пъти, степента на инверсия е такава, че не пречи на бебето да поеме дълбоко ареолата и да изтегли зърното. Понякога може да е нужно малко повече време и опити, за да се случи по най-добрия начин. Също така, в следващи бременности доста майките съобщават, че кърменето е значително по-лесно, вероятно заради променената форма на зърната. За съжаление все още има вярвания, според които плоското зърно е пречка за успешното кърмене. Всъщност, това как изглежда зърното на майката, когато не е в устата на бебето няма почти никакво значение за ефективното сукане. В повечето случаи добрата поза за кърмене и техника за  засукване помага за това (по-голяма част от ареолата да влезе в устата на бебето и зърното да се разтегне, така че да е удобно за сукане).

Истински вдлъбнатите зърна остават вдлъбнати при всяка ситуация. Смята се, че последните могат да бъдат коригирани само оперативно и то преди бременността или след периода на кърмене.
Все пак хубавата новина е, че бебето в повечето случаи не се нуждае толкова от зърно, за да суче, то де факто се нуждае от гърдата, а зърното е ориентир.

Ето и какво може да помогне за успешното кърмене:

 • Първи контакт и първо кърмене веднага след раждане. Първата и най-важна мярка е кърменето да започне в рамките на първия един час от раждането, когато бебетата по принцип най-активни, имат силни инстинкти и рефлекси. Гърдата може да се формира(стисне при ареолата или малко по-назад), за да стане удобна за поемане в устата на бебето. Във вашата ситуация, може да е нужно повече търпение и постоянство.
 • Изцеждане на коластрата, ако бебето не успява да засуче. В първите дни коластрата е в малки количества, за това вероятно ще ви е по-удобно ако цедите на ръка. Така стимулирате гърдите, а бебето има с какво да се храни. За предпочитане е тя да се дава с лъжичка, капкомер или спринцовка. Добра идея е да се избягват бибероните и шишетата – бибероните по своята същност имитират само зърното на майката, но не и гърдата. Предлагането на биберони залъгалки би влошило сериозно и без това трудната ситуация.
 • Стимулиране и оформяне на зърното с пръсти.  Има различни начини за това. Намерете този, с който се чувствате комфортно. Помага и ако приложите парче плат напоено със студена вода. Студено стимулира нервите и понякога зърното може да излезе и само по този начин.
 • Формиране на гърдата – това става като сплеснете гърдата с ръка малко зад ареолата или самата ареола, така че да се намали обема й в тази част и така да стане по-удобна за засукване от бебето. Добре е да внимавате пръстите ви да не пречат на бебето да засуче.
 • Изцеждане с помпа преди кърмене. Всяка помпа може да помогне за издърпване на зърното навън и след като това се случи, може да предложите на бебето да го засуче.
 • Силиконов протектор. Ако бебето твърдо отказва гърда, тогава можете да опитате кърмене със силиконови протектори. Добре е това да се случи след консултация с опитен консултант по кърмене, тъй като има някои тънкости и особености, които може да се окажат решаващи за успешното кърмене. На първо място е важно да изберете правилния за вас размер. Размерът на силиконовото зърно е спрямо размера на вашето зърно, а не спрямо големината на устата на бебето. Следващата стъпка е правилното поставяне, така че да бъде максимално удобно за бебето и ефективно за гърдата. Вдлъбнатите зърна понякога излизат малко, друг път не. В случая използвате силиконовото зърно, за да ориентирате по-добре бебето и то да засуче гърдата по-дълбоко. Използването на силиконовото зърно не е гаранция за успех – при някои двойки майки и бебета се получава чудесно, при други майката споделя за болезнено кърмене(вероятно от разтягане на връзките, които придържат зърното вдлъбнато в гърдата. Важно условие е бебето да засуче така гърдата със силиконово зърно, както би я засукало (дълбоко и ефективно), ако нямаше нужда от него - т.е. очаква се бебето да отвори широко уста и да поеме дълбоко гърдата, не да смуче само зърното.

  Кърменето с плоски или вдлъбнати зърна е възможно, макар понякога да изисква повече време и усилия, за да се случи. Позитивната нагласа е помоганала на много майки в трудни ситуации. Ако нищо от гореизброеното не помогне, винаги остава варианта за хранене на бебето с изцедена кърма. Независимо как бебето получава кърма, тя си остава златния стандарт в храненето на бебетата. А емоционалната връзка на кърменето, може да бъде постигната по много различни начини.


  Източник: Breastfeeding and Human Lactation, 2015

 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook