Меню

Прием на антибиотици от кърмещата майка

Прием на антибиотици от кърмещата майка

Какво е важно, ако се налага да приемате антибиотик по време на кърмене?

На първо място, много важно е приемът на антибиотик да ви бъде изписан от лекар. Той може да прецени необходим ли е наистина антибиотик. Важно е да знаете, че настинката и грипът например се причиняват от вирусна инфекция и антибиотично лечение срещу тях не е ефективно, освен ако не се насложи бактериална инфекция.

Ако все пак се наложи антибиотично лечение, има много препарати, които са напълно съвместими с кърменето и не налагат то да се прекъсва.

Повечето от често използваните антибиотици стигат до кърмата в много ниско количество, обикновено под 1% от майчината доза преминава в млякото. Такива са например антибиотиците от групата на Пеницилините и Цефалоспорините, които могат да се приемат с нисък риск от майки кърмачки.

Различните лекарства имат различен профил и затова е най-разумно да се проверява конкретно предписания от лекаря медикамент за съвместимостта му с кърменето. 

Актуална информация за съвместимите с кърменето препарати и степента на риска можете да получите на www.e-lactancia.org като въведете активната съставка на медикамента (пише я с малки букви под търговското име – например за Аугментин е амоксицилин-клавуланова киселина)

Ако имате колебания относно предписания медикамент, обсъдете го с лекаря или фармацевта.

Като правило, ако дадения антибиотик има форма за даване директно на бебета, следователно няма причина да не може майката да се лекува с такъв препарат (както казахме, много минимална част преминава в кърмата).

Рискове

Ако приеманият препарат се отделя в майчината кърма, той може да доведе до промяна в чревната микрофлора (микробиом) на детето. Детето трябва да бъде наблюдавано за странични реакции като млечница или диария. Добре е да знаете също, че пеницилинът може да предизвика алергична реакция у детето – ако забележите обрив, той може да е знак за алергия. Важно е в бъдеще да не давате пеницилин на детето. (Източник: документ на СЗО/УНИЦЕФ)

Антибиотиците се изписват от лекарите при бактериални инфекции, защото тяхното действие е насочено срещу бактериите-причинители на инфекцията, но заедно с тях се унищожават и полезните бактерии в нашия микробиом – т.е. балансът между добрите и лошите бактерии се нарушава. Според степента, в която антибиотикът преминава в кърмата, той може да повлияе и на чревния микробиом на детето. Затова е важно антибиотик да се приема само при реална нужда от него, по преценка на лекаря и да се избира такъв, който носи минимални рискове за детето.

Приема на антибиотици комбинирайте с про- и пребиотици

Приемът на антибиотик е добре да бъде съчетан с прием на про- и пребиотици от майката и детето, т.е. полезни бактерии и тяхната храна. За превенция на диария при прием на антибиотик ESPGHAN и Световната гастроентерологична организация препоръчват следните пробиотичните щамове Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) и Saccharomyces boulardii (S. boulardii). Търсете ги в продукта, който купувате – какво се съдържа в него е указано на етикета. 

Кърмене и грип

За кърмещите майки – няма основание да спрат кърменето, ако са болни от грип. Вирусът не навлиза в кърмата. Той се предава само по въздушно капков път. Деца, болни от грип трябва да продължават да се кърмят, защото в кърмата има антитела и бактерицидни вещества, които ги защитават.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook