Меню

Прием на антибиотици от кърмещата майка

Прием на антибиотици от кърмещата майка

Какво е важно, ако се налага да приемате антибиотик по време на кърмене?

На първо място, много важно е приемът на антибиотик да ви бъде изписан от лекар. Той може да прецени необходим ли е наистина антибиотик. Важно е да знаете, че настинката и грипът например се причиняват от вирусна инфекция и антибиотично лечение срещу тях не е ефективно, освен ако не се насложи бактериална инфекция.

Ако все пак се наложи антибиотично лечение, има много препарати, които са напълно съвместими с кърменето и не налагат то да се прекъсва.

Повечето от често използваните антибиотици стигат до кърмата в много ниско количество, обикновено под 1% от майчината доза преминава в млякото. Такива са например антибиотиците от групата на Пеницилините и Цефалоспорините, които могат да се приемат с нисък риск от майки кърмачки.

Различните лекарства имат различен профил и затова е най-разумно да се проверява конкретно предписания от лекаря медикамент за съвместимостта му с кърменето. 

Актуална информация за съвместимите с кърменето препарати и степента на риска можете да получите на www.e-lactancia.org като въведете активната съставка на медикамента (пише я с малки букви под търговското име – например за Аугментин е амоксицилин-клавуланова киселина)

Ако имате колебания относно предписания медикамент, обсъдете го с лекаря или фармацевта.

Като правило, ако дадения антибиотик има форма за даване директно на бебета, следователно няма причина да не може майката да се лекува с такъв препарат (както казахме, много минимална част преминава в кърмата).

Рискове

Ако приеманият препарат се отделя в майчината кърма, той може да доведе до промяна в чревната микрофлора (микробиом) на детето. Детето трябва да бъде наблюдавано за странични реакции като млечница или диария. Добре е да знаете също, че пеницилинът може да предизвика алергична реакция у детето – ако забележите обрив, той може да е знак за алергия. Важно е в бъдеще да не давате пеницилин на детето. (Източник: документ на СЗО/УНИЦЕФ)

Антибиотиците се изписват от лекарите при бактериални инфекции, защото тяхното действие е насочено срещу бактериите-причинители на инфекцията, но заедно с тях се унищожават и полезните бактерии в нашия микробиом – т.е. балансът между добрите и лошите бактерии се нарушава. Според степента, в която антибиотикът преминава в кърмата, той може да повлияе и на чревния микробиом на детето. Затова е важно антибиотик да се приема само при реална нужда от него, по преценка на лекаря и да се избира такъв, който носи минимални рискове за детето.

Приема на антибиотици комбинирайте с про- и пребиотици

Приемът на антибиотик е добре да бъде съчетан с прием на про- и пребиотици от майката и детето, т.е. полезни бактерии и тяхната храна. За превенция на диария при прием на антибиотик ESPGHAN и Световната гастроентерологична организация препоръчват следните пробиотичните щамове Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) и Saccharomyces boulardii (S. boulardii). Търсете ги в продукта, който купувате – какво се съдържа в него е указано на етикета. 

Кърмене и грип

За кърмещите майки – няма основание да спрат кърменето, ако са болни от грип. Вирусът не навлиза в кърмата. Той се предава само по въздушно капков път. Деца, болни от грип трябва да продължават да се кърмят, защото в кърмата има антитела и бактерицидни вещества, които ги защитават.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook