Меню

Прием на антибиотици от кърмещата майка

Прием на антибиотици от кърмещата майка

Какво е важно, ако се налага да приемате антибиотик по време на кърмене?

На първо място, много важно е приемът на антибиотик да ви бъде изписан от лекар. Той може да прецени необходим ли е наистина антибиотик. Важно е да знаете, че настинката и грипът например се причиняват от вирусна инфекция и антибиотично лечение срещу тях не е ефективно, освен ако не се насложи бактериална инфекция.

Ако все пак се наложи антибиотично лечение, има много препарати, които са напълно съвместими с кърменето и не налагат то да се прекъсва.

Повечето от често използваните антибиотици стигат до кърмата в много ниско количество, обикновено под 1% от майчината доза преминава в млякото. Такива са например антибиотиците от групата на Пеницилините и Цефалоспорините, които могат да се приемат с нисък риск от майки кърмачки.

Различните лекарства имат различен профил и затова е най-разумно да се проверява конкретно предписания от лекаря медикамент за съвместимостта му с кърменето. 

Актуална информация за съвместимите с кърменето препарати и степента на риска можете да получите на www.e-lactancia.org като въведете активната съставка на медикамента (пише я с малки букви под търговското име – например за Аугментин е амоксицилин-клавуланова киселина)

Ако имате колебания относно предписания медикамент, обсъдете го с лекаря или фармацевта.

Като правило, ако дадения антибиотик има форма за даване директно на бебета, следователно няма причина да не може майката да се лекува с такъв препарат (както казахме, много минимална част преминава в кърмата).

Рискове

Ако приеманият препарат се отделя в майчината кърма, той може да доведе до промяна в чревната микрофлора (микробиом) на детето. Детето трябва да бъде наблюдавано за странични реакции като млечница или диария. Добре е да знаете също, че пеницилинът може да предизвика алергична реакция у детето – ако забележите обрив, той може да е знак за алергия. Важно е в бъдеще да не давате пеницилин на детето. (Източник: документ на СЗО/УНИЦЕФ)

Антибиотиците се изписват от лекарите при бактериални инфекции, защото тяхното действие е насочено срещу бактериите-причинители на инфекцията, но заедно с тях се унищожават и полезните бактерии в нашия микробиом – т.е. балансът между добрите и лошите бактерии се нарушава. Според степента, в която антибиотикът преминава в кърмата, той може да повлияе и на чревния микробиом на детето. Затова е важно антибиотик да се приема само при реална нужда от него, по преценка на лекаря и да се избира такъв, който носи минимални рискове за детето.

Приема на антибиотици комбинирайте с про- и пребиотици

Приемът на антибиотик е добре да бъде съчетан с прием на про- и пребиотици от майката и детето, т.е. полезни бактерии и тяхната храна. За превенция на диария при прием на антибиотик ESPGHAN и Световната гастроентерологична организация препоръчват следните пробиотичните щамове Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) и Saccharomyces boulardii (S. boulardii). Търсете ги в продукта, който купувате – какво се съдържа в него е указано на етикета. 

Кърмене и грип

За кърмещите майки – няма основание да спрат кърменето, ако са болни от грип. Вирусът не навлиза в кърмата. Той се предава само по въздушно капков път. Деца, болни от грип трябва да продължават да се кърмят, защото в кърмата има антитела и бактерицидни вещества, които ги защитават.

Още по темата

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • В първия час след раждането – здравей бебе!

  Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Анкета - Нужди на жената след раждане

  Анонимна анкета на проект "Бойна майка" за първите седмици след раждането, която ще помогне за работата върху това бъдещите майки да имат достатъчно помощ и удобства във...

 • Сезонен вирус или COVID-19?

  Можете ли да разграничите сезонните вируси от COVID-19? Откъде най-често идват заразените случаи в практиката на д-р Гочева? Опасни ли са детските градини, кой плаща за...

 • Какво ни прави по-силни – ролята на родителите

  Вируси, теломери и микробиом: Как да програмираме в децата по-голяма устойчивост срещу заплахите за здравето?

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook