Меню

Как се лекува грип

Как се лекува грип

Как да разпознаем грипа?

Обикновено заболяването е с внезапно начало – рязко повишаване на температурата, често с разтрисане, силна отпадналост, болки по мускулите и ставите, главоболие, болки в очните ябълки, дразнене в очите и в гърлото, суха кашлица. Този остър стадий обичайно трае 3-5 дни, но напоследък се наблюдават и форми с по-затегнато протичане и по-продължителна фаза на изявена клинична картина (7 и дори 10 дни). Разбира се, срещат се и форми, при които заболяването отминава за 1-2 дни, но тогава често е възможно да се касае за друг тип вирусно заболяване.

След острия епизод, ако не настъпи усложнение, постепенно температурата спада и болният започва да се възстановява. При много от пациентите този възстановителен период може да се проточи десетина и повече дни със симптоми на отпадналост, бърза уморяемост, безапетитие, „подкашляне”.

При всички случаи, ако се стигне до поява на симптоми на грип, трябва да се обърнете към специалист.
 

Как да разпознаем усложненията от грипа?

Ако симптомите на грипа се задържат повече от 5 дни или след период на кратко подобрение настъпи ново повишаване на температурата и обостряне на симптомите, трябва да се следи за евентуално настъпили усложнения – най-честите усложнения са бронхит, пневмония, отит, синуит (при по-големи деца и при възрастни).
 

Как се лекува грипа?

При разгърната картина, лечението трябва да бъде под лекарски контрол.

 1. Контролиране на температурата

При повишаване на температурата се активират клетките на имунната защита. Това са клетките, които унищожават вируси и бактерии. Активирането им, включително производството на повече такива клетки, е естествена реакция на организма. Мерките за свалянето на температура при стойности до около 38.5 пречат на тази естествената реакция на организма да се справи с болестта. Затова следва да говорим за контролиране на повишената температура до стойности под 38.5, а при бебетата - под 38 градуса. Повече за температурата тук.

 1. Имуномодулатори и имуностимулатори, съобразени с възрастта на пациента

Такива са черен бъз, клеева тинктура, коластра, вит. С и др. При наличие на автоимунно заболяване, имуностимулаторите са противопоказни.

Пчелните продукти имат доказан противовирусен, антибактериален и противогъбичен ефект. Използват се както за профилактика на вирусни инфекции и грип, така и за лечението им и за по-бързо възстановяване. За профилактика се препоръчва редуването на различни имуномодулиращи препарати, съобразени с възрастта на детето. Следва да се има предвид, че при деца под 2 години не се препоръчва да се използват пчелни продукти заради риска от алергизация, както и спиртни извлеци (тинктури) – заради съдържанието на алкохол. 

 1. Овлажняване на въздуха, промивки на носа, справяне с хремата
 2. Облекчаване на кашлицата

Наличието на кашлица може да бъде сигнал за усложнение. Какво да правите при кашлица, вижте тук.

 1. Подходяща диета

Рецептата е по-лека храна и повече течности. Детето не трябва да се насилва да се храни, но е важно да се дават настоятелно течности, защото високите температури могат да обезводнят организма. Препоръчва се приемането на сурови плодове и зеленчуци и соковете от тях.

Не случаен е фактът, че болният загубва апетит – така организмът се стреми да освободи сили и енергия за борба с болестта.

Повече за храненето по време на настинка и грип тук.

 1. Много почивка и сън

Децата са много по-чувствителни към сигналите на тялото си. Когато едно дете не се чувства добре, то само търси почивка и сън. Вслушвайте се в неговите потребности.

 1. Препарати против грип

Подходящите за всеки конкретен случай препарати може да назначи единствено лекарят, след като прегледа болния. Не подценявайте консултацията с педиатър в никакъв случай, той може да прецени и риска от усложнения, както и кога инфекцията прераства в бактериална и дали се налага прилагането на антибиотик.

Както лекарите непрекъснато предупреждават, вирусната инфекция не се влияе от антибиотиците и прилагането им само може да утежни състоянието на болния. Дори напротив –затруднява организма с преработката на субстанция, която не му е необходима и която в добавка нарушава чревната флора.
 

Хомеопатични препарати

Един от начините да се тушират неприятните симптоми, придружаващи разгърнатата картина на грипа (главоболие, болки в мускулите и ставите, повишена температура, отпадналост) е с приема на комбинирани хомеопатични препарати за това състояние (т.нар. специалитети). Те съдействат за намаляване интензитета на симптомите и по-бързо възстановяване на пациента.

След отминаване на острата фаза, ако има дълго продължаващи оплаквания от уморяемост, „остатъчна кашлица” и т.н. полезна може да бъде следната хомеопатична комбинация:

Influenzinum 15 СН – 10 гранули се изсмукват еднократно и Sulfur iodatum 9 СН – смучат се 2 пъти дневно по 5 гранули за 7-10 дни. Дозата и тук е идентична за деца и за възрастни. При малките деца гранулките могат да бъдат схрусквани или да бъдат давани разтворени в малко вода.
 

Противовирусни препарати

Тъй като тези препрарати имат множество странични ефекти, тяхното предписване става само по преценка на лекар при тежко протичащ грип. Този тип препарати се изписват в първите дни (около 2-3 дни) на грипната инфекция, за да бъдат ефикасни.
 

Може ли да се боледува повторно?

Боледувалите от грип изграждат временен имунитет около 1 година само срещу щама на вируса, от който са били болни.

Още по темата

 • Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

  Видове грипни вируси. Какви са симптомите на грипа? Има ли усложнения от тази вирусна инфекция и какви могат да бъдат те?

 • Грип: Как да намалим риска от заболяване?

  Какви хигиенни правила можем да спазваме и какви специфични противовирусни мерки да предприемем? Противогрипна профилактика; имуномодулатори;

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Възпаление и инфекция не са синоними

  Възпаление или инфекция? Сигурно сте чували и двете думи, когато вие или детето ви се разболеете. Значението на двете думи обаче не е едно и също, макар да се отнасят на...

 • Кога антибиотикът помага и кога вреди?

  Кога наистина се налага антибиотик? Защо с антибиотика шега не бива. Защо в някои случаи антибиотиците не действат? Внимание: Ако сте болни от грип, не предприемайте...

Публикации

Харесай ни във Facebook