Меню

Как се лекува грип

Как се лекува грип

Как да разпознаем грипа?

Обикновено заболяването е с внезапно начало – рязко повишаване на температурата, често с разтрисане, силна отпадналост, болки по мускулите и ставите, главоболие, болки в очните ябълки, дразнене в очите и в гърлото, суха кашлица. Този остър стадий обичайно трае 3-5 дни, но напоследък се наблюдават и форми с по-затегнато протичане и по-продължителна фаза на изявена клинична картина (7 и дори 10 дни). Разбира се, срещат се и форми, при които заболяването отминава за 1-2 дни, но тогава често е възможно да се касае за друг тип вирусно заболяване.

След острия епизод, ако не настъпи усложнение, постепенно температурата спада и болният започва да се възстановява. При много от пациентите този възстановителен период може да се проточи десетина и повече дни със симптоми на отпадналост, бърза уморяемост, безапетитие, „подкашляне”.

При всички случаи, ако се стигне до поява на симптоми на грип, трябва да се обърнете към специалист.

 

Как да разпознаем усложненията от грипа?

Ако симптомите на грипа се задържат повече от 5 дни или след период на кратко подобрение настъпи ново повишаване на температурата и обостряне на симптомите, трябва да се следи за евентуално настъпили усложнения – най-честите усложнения са бронхит, пневмония, отит, синуит (при по-големи деца и при възрастни).

 

Как се лекува грипа?

При разгърната картина, лечението трябва да бъде под лекарски контрол.

 

 1. Контролиране на температурата

При повишаване на температурата се активират клетките на имунната защита. Това са клетките, които унищожават вируси и бактерии. Активирането им, включително производството на повече такива клетки, е естествена реакция на организма. Мерките за свалянето на температура при стойности до около 38.5 пречат на тази естествената реакция на организма да се справи с болестта. Затова следва да говорим за контролиране на повишената температура до стойности под 38.5, а при бебетата - под 38 градуса.  Повече за температурата тук.

 

 1. Имуномодулатори и имуностимулатори, съобразени с възрастта на пациента

Такива са черен бъз, клеева тинктура, коластра, вит. С и др. При наличие на автоимунно заболяване, имуностимулаторите са противопоказни.

Defendyl® сироп за по-добър имунитет

За по-добър имунитет на деца в предучилищна възраст

Defendyl® Сироп е хранителна добавка с Имуноглюкан и витамин С. Имуноглюкан® е естествено биоактивно вещество, изолирано от гъбата кладница.

Defendyl® влияе благоприятно върху имунитета, който отслабва вследствие на умора, чести инфекции, вземане на антибиотици или дълготрайни болести.

Продуктите на Defendyl® са разработени в резултат на двайсетгодишни изследвания, които потвърждават имуностимулиращия им ефект и безопасност дори след многомесечна употреба. Безопасността на продуктите на Defendyl® е потвърдена с клинични изследвания при възрастни и деца над едногодишна възраст.

Продуктите на Defendyl® са подходящи за
цялото семейство, за диабетици и вегетарианци.
Не съдържат глутен и лактоза.

 

 

Практичен пример за приложение 

Предимства:

 • Подходящ за употреба в продължение на месеци без прекъсване
 • Засилва имунитета преди и по време на сезона на простудните заболявания
 • При нужда дозата може да се удвои
 • Неутрален на вкус
 • Просто дозиране според телесното тегло на детето, приложена мерителна чашка
 • Само веднъж дневно
 • Подходящ и за възрастни, които предпочитат течната форма
 • След първо отваряне на шишенцето може да се ползва 3 месеца
 • 1 шишенце е достатъчно за 1-2 месечна употреба (в зависимост от теглото на детето)

 

Можем да вземаме сироп Defendyl® непрекъснато в продължение на 6 месеца и повече.
Изчислете препоръчителната доза сироп Defendyl® 

За деца над 7 годишна възраст и за възрастни се предлага също и Defendyl® капсули

 

Повече за продуктите Defendyl® тук

 

Производител: Medis, d.o.o., Словения.

 

Пчелните продукти имат доказан противовирусен, антибактериален и противогъбичен ефект. Използват се както за профилактика на вирусни инфекции и грип, така и за лечението им и за по-бързо възстановяване. За профилактика се препоръчва редуването на различни имуномодулиращи препарати, съобразени с възрастта на детето. Следва да се има предвид, че при деца под 2 години не се препоръчва да се използват пчелни продукти заради риска от алергизация, както и спиртни извлеци (тинктури) – заради съдържанието на алкохол. За деца се препоръчва да се дава ехинацея във вариант на глицеринов извлек.

 

 1. Овлажняване на въздуха, промивки на носа, справяне с хремата

Повече за вирусните ринити - тук.

Назик кидс

 

Нежно облекчение на ринита при деца

 • Бързо и нежно отпушва носа
 • Бързо облекчава ринита
 • Подпомага зарастването на носната лигавица
 • За деца над 2 - годишна възраст

 

Свойства на Назик кидс:

Физиологичната роля на въздухопроводните пътища в носа е да затоплят, овлажняват и филтрират вдишвания въздух, като по този начин предпазват бронхиалното дърво от охлаждане и изсушаване. Поради тези функции, носните пътища са покрити с добре кръвоснабдена лигавица. Различни фактори (напр. хрема или хирургични интервенции) могат да увредят назалната лигавица. Подобни стимули предизвикват набъбване на лигавицата на носа, нарушено дишане през носа и усещане за „запушване" на носа.
С оглед облекчаване на възпалителното набъбване на носната лигавица, предизвикано от хрема или хирургична интервенция, Назик кидс назален спрей се прилага локално върху назалната лигавица, осигурявайки директно въздействие от страна на активните вещества ксилометазолин хидрохлорид и декспантенол.
Ксилометазолин хидрохлорид осигурява продължително отбъбване на оточната лигавица и облекчаване на дишането през носа, което се проявява в рамките на няколко минути след приложението. Рационалното засилване на този ефект се постига посредством комбинирането на ксилометазолин хидрохлорид с декспантенол. Декспантенол представлява производно на пантотеновата киселина, витамин необходим за всички тъкани в човешкия организъм, компонент на редовния хранителен режим.

ЛИСТОВКА: Информация за потребител

 

Производител: KLOSTERFRAU

Вносител: Phoenixpharma      

Централен офис София
ул. Околовръстен път 199А
тел: 02 9658 100
факс: 02 9658 172
напиши e-mail
www.phoenixpharma.bg

Офис Варна
ул. Света Ирина 19
ет. 2, ап. 3
тел: 052 389901
факс: 052 389900

 

 1. Облекчаване на кашлицата

Наличието на кашлица може да бъде сигнал за усложнение.

Какво да правите при кашлица, вижте тук.

 

Джуниър-Ангин за деца

 

Джуниър-Ангин предоставя комплексно 2в1 решение при болки в гърлото и суха кашлица - пастили за възпалено гърло и сироп за суха кашлица и възпалено гърло.

И двата продукта имат приятен плодов вкус, които децата обичат, а благодарение на природния си състав се справят успешно с възпалението на лигавицата и болките в гърлото.

Комбинацията от слез и исландски лишей в Джуниър Ангин предпазва и успокоява лигавицата на гърлото и устата при инфекции с възпалено гърло и суха кашлица.

Слезът съдържа муцини и укрепва защитния слой, който се образува върху лигавиците. Билката има и има успокояващ ефект, като намалява възпалението.

 

Джуниър-Ангин сироп за деца 100 мл.

Успокоява възпалената лигавица, образува защитен слой върху лигавицата и осигурява естествена помощ срещу проникване на микробите. Той е с приятен плодов вкус на череша и се използва при:

 1. суха, непродуктивна кашлица;
 2. болки в гърлото и възпаление на лигавицата на устата и гърлото, възникнало вследствие на настинка.

 

Джуниър Ангин таблетки за смучене

Те са с приятен плодов вкус на ягода и са за деца над 4г. Създават защитно покритие за устната и фарингеална лигавица, като успокояват болките в гърлото.

 

ЛИСТОВКА Джуниър ангин сироп 100 мл: Информация за потребител

ЛИСТОВКА Джуниър ангин таблетки за смучене: Информация за потребител

 

Производител: KLOSTERFRAU

Вносител: Phoenixpharma      

Централен офис София
ул. Околовръстен път 199А
тел: 02 9658 100
факс: 02 9658 172
напиши e-mail
www.phoenixpharma.bg

Офис Варна
ул. Света Ирина 19
ет. 2, ап. 3
тел: 052 389901
факс: 052 389900

 

 1. Подходяща диета

Рецептата е по-лека храна и повече течности. Детето не трябва да се насилва да се храни, но е важно да се дават настоятелно течности, защото високите температури могат да обезводнят организма.

Препоръчва се приемането на сурови плодове и зеленчуци и соковете от тях.

Не случаен е фактът, че болният загубва апетит – така организмът се стреми да освободи сили и енергия за борба с болестта.

 

 1. Много почивка и сън

Децата са много по-чувствителни към сигналите на тялото си. Когато едно дете не се чувства добре, то само търси почивка и сън. Вслушвайте се в неговите потребности.

 

 1. Препарати против грип

Подходящите за всеки конкретен случай препарати може да назначи единствено лекарят, след като прегледа болния. Не подценявайте консултацията с педиатър в никакъв случай, той може да прецени и риска от усложнения, както и кога инфекцията прераства в бактериална и дали се налага прилагането на антибиотик.

Както лекарите непрекъснато предупреждават, вирусната инфекция не се влияе от антибиотиците и прилагането им само може да утежни състоянието на болния. Дори напротив –  затруднява организма с преработката на субстанция, която не му е необходима и която в добавка нарушава чревната флора.

 

Хомеопатични препарати

Един от начините да се тушират неприятните симптоми, придружаващи разгърнатата картина на грипа е с приема на комбинирани хомеопатични препарати за това състояние (т.нар. специалитети). Такъв специалитет например е Парагрип, от който се приемат по 2 таблетки за смучене на всеки час, като приемите се разреждат при подобрение. Малките деца могат да приемат таблетките, разтворени в малко вода.  Хомеопатичната комбинация, заложена в Парагрип, съдейства за намаляване интензитета на симптомите и по-бързо възстановяване на пациента. Парагрип е подходящ при протичане на вирусната инфекция с главоболие, болки в мускулите, повишена температура, отпадналост. Може да се взема като допълнение към Осцилококцинум. Парагрип намалява болките в мускулите и ставите, болките в очните дъна, главоболието, чувството за отпадналост, съдейства за по-бързо овладяване на температурата и за по-бързото възстановяване.

След отминаване на острата фаза, ако има дълго продължаващи оплаквания от уморяемост, „остатъчна кашлица” и т.н. полезна може да бъде следната хомеопатична комбинация:

Influenzinum 15 СН – 10 гранули се изсмукват еднократно и Sulfur iodatum 9 СН – смучат се 2 пъти дневно по 5 гранули за 7-10 дни. Дозата и тук е идентична за деца и за възрастни. При малките деца гранулките могат да бъдат схрусквани или да бъдат давани разтворени в малко вода.

Осцилококцинум - За профилактика и лечение на настинка и грип

 

 

  ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ, пилули в еднодозова опаковка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ

За 1 доза от 1д пилули:

        Anas barbariae, hepatis et cordis
        extractum 200K................0.01 ml

Помощни вещества: лактоза, захароза.

 

 

 

 ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА

Пилули в еднодозова опаковка.

 

Противопоказания

Свръхчувствителност към активните вещества или към някое от помощните вещества.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

- Пациентите с редки наследствени състояния на непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозна малабсорбция или захаразно-изо-малтазна недостатъчност не трябва да приемат това лекарство.

- Ако след употреба на продукта симптомите продължават или състоянието се влоши, да се преоцени лечението.

 

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие

Не са провеждани проучвания за взаимодействията.

 

Фертилитет, бременност и кърмене

Не се очаква неблагоприятен ефект по време на бременност и кърмене, тъй като системната експозиция е пренебрежимо малка.

 

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини

Няма наблюдавано въздействие върху способността за шофиране и работа с машини.

 

Нежелани лекарствени реакции

Няма съобщения за нежелани лекарствени реакции.

 

Предозиране

Неприложимо.

 

  ФАРМАКОЛОГИЧНИ СВОЙСТВА

Терапевтичните показания на този лекарствен продукт
се основават на традиционната хомеопатична употреба

на неговите съставки
.

 

 

 

  ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДАННИ

 

Списък на помощните вещества

Захароза, лактоза.

 

Несъвместимости

Неприложимо.

 

Срок на годност

5 години.

 

Специални условия на съхранение

Този лекарствен продукт не изисква специални условия
на съхранение.

 

Данни за опаковката

Картонена кутия съдържаща 6 еднодозови опаковки
от 1g.

 

Повече информация:

 

Контакти:

София 1408
кв. Южен парк
бл. 28,вх. А, ет. 3, ап. 6
тел.: 02/ 963 2091; 02/ 963 0906
факс: 02/ 963 4500
уеб сайт: www.boiron.bg

 

Карта:

Виж голяма

 

 

Противовирусни препарати

Тъй като тези препрарати имат множество странични ефекти, тяхното предписване става само по преценка на лекар при тежко протичащ грип. Този тип препарати се изписват в първите дни (около 2-3 дни) на грипната инфекция, за да бъдат ефикасни.

 

Може ли да се боледува повторно?

Боледувалите от грип изграждат временен имунитет около 1 година само срещу щама на вируса, от който са били болни.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook