Меню

Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

 

Грипът (инфлуенцата) е вирусна инфекция, причинявана от семейството на вирусите на грипа, наречено Ортомиксовируси (Orthomyxoviridae). Три вида от общо петте в това семейство заразяват хора, млекопитаещи и птици – грипен вирус А, грипен вирус Б и грипен вирус С.


 

 

 1. Вирусите от група А (с няколко вида, означавани с буквите N и H и цифра след тях – прочетете) са виновни за големите епидемии и за пандемиите. Те заразяват птиците, някои млекопитаещи и човека. Миграцията на дивите птици е едно от обясненията както за бързата генетична промяна на тази група вируси, така и за пренасянето му на големи разстояния.

По принцип не само един-единствен вирус или негов щам участва в инфекцията. Възпалението може да започне с един, но дори вътре в клетката частите на вирусния геном може да се рекомбинират в нови щамове и те съответно да станат част от възпалението. Обикновено освен вирусите от група А към инфекцията се включва и локално разпространения щам на вирус Б.

 1. Грипният вирус Б е само един в групата си, от него, освен хората, боледуват тюлените и моржовете. Този вирус мутира 2-3 пъти по-бавно от вирусите от група А и никога не е причинявал пандемия. Той обаче се променя достатъчно често, за да не може човек да изгради истински дълготраен имунитет срещу него. 
 2. Групата С също има един представител, мутира още по-бавно от вирус Б, заразява хора, кучета и прасета и понякога причинява сериозни заболявания сред тези животни, както и локални епидемии. При хората грипният вирус С се среща много по-рядко от А и Б и обикновено води до леки заболявания сред децата.
   През 1979 г. и след това през 1981 е приета конвенция за система на наименованията на вирусите. Според нея се използват следните компоненти:

 •     Антигенен тип (например, A, B, C)
 •     Гостоприемник (например, свине, коне, пилета и т.н., като за човешките не се дава наименование)
 •     Географско разпространение (например, Денвър, Тайван, и т.н.)
 •     Номер щам (например, 15, 7, и т.н.)
 •     Година на изолация (например, 57, 2009 г., и т.н.)
 •     За вирусите на грип А, типа хемаглутинин и невраминидаза се описва в скоби –например (H1N1), (H5N1).

Какви са симптомите на грипа?

Най-честите симптоми на грипа са хрема, втрисане, висока температура, зачервено гърло, мускулни болки, силно главоболие, кашлица, липса на сили и общо неразположение. Най-типични и помагащи за диагнозата са висока температура, кашлица, хрема, макар симптоматиката да се различава при всеки вид вирус А.

Джуниър-Ангин за деца

 

Джуниър-Ангин предоставя комплексно 2в1 решение при болки в гърлото и суха кашлица - пастили за възпалено гърло и сироп за суха кашлица и възпалено гърло.

И двата продукта имат приятен плодов вкус, които децата обичат, а благодарение на природния си състав се справят успешно с възпалението на лигавицата и болките в гърлото.

Комбинацията от слез и исландски лишей в Джуниър Ангин предпазва и успокоява лигавицата на гърлото и устата при инфекции с възпалено гърло и суха кашлица.

Слезът съдържа муцини и укрепва защитния слой, който се образува върху лигавиците. Билката има и има успокояващ ефект, като намалява възпалението.

 

Джуниър-Ангин сироп за деца 100 мл.

Успокоява възпалената лигавица, образува защитен слой върху лигавицата и осигурява естествена помощ срещу проникване на микробите. Той е с приятен плодов вкус на череша и се използва при:

 1. суха, непродуктивна кашлица;
 2. болки в гърлото и възпаление на лигавицата на устата и гърлото, възникнало вследствие на настинка.

 

Джуниър Ангин таблетки за смучене

Те са с приятен плодов вкус на ягода и са за деца над 4г. Създават защитно покритие за устната и фарингеална лигавица, като успокояват болките в гърлото.

 

ЛИСТОВКА Джуниър ангин сироп 100 мл: Информация за потребител

ЛИСТОВКА Джуниър ангин таблетки за смучене: Информация за потребител

 

Производител: KLOSTERFRAU

Вносител: Phoenixpharma      

Централен офис София
ул. Околовръстен път 199А
тел: 02 9658 100
факс: 02 9658 172
напиши e-mail
www.phoenixpharma.bg

Офис Варна
ул. Света Ирина 19
ет. 2, ап. 3
тел: 052 389901
факс: 052 389900

Симптомите започват „без предупреждение“ обикновено ден или два след заразяването с вируса (но инкубационният период може да е от няколко часа до 3 дни). Заради общите симптоми, грипът често се бърка с обикновената настинка (особено в ранните стадии), но грипът е по-тежкото заболяване, протича с по-висока температура – 38-39°C, от настинката. Двете заболявания се причиняват от различни вируси, които нанасят и различни поражения на клетките.

При децата грипът може да предизвика още гадене, повръщане, диария и болки в корема, макар тези симптоми да са по-типични при заразяване с ентероколитни вируси (наричано още стомашен грип).

Хремата като симптом обикновено не се смята за сериозен проблем. И макар да е неприятна и дразнеща при възрастните и големите деца, по-рядко води до по-сериозни състояния. Тя обаче е потенциална заплаха дори за живота на малките бебета. Защото те дишат предимно през носа. През първите си месеци бебето няма добре развит дихателен апарат и не може да диша през устата продължително време. Когато носът му е запушен, това може да доведе до липса на кислород, посиняване и дори до задушаване.

Назик кидс

 

Нежно облекчение на ринита при деца

 • Бързо и нежно отпушва носа
 • Бързо облекчава ринита
 • Подпомага зарастването на носната лигавица
 • За деца над 2 - годишна възраст

 

Свойства на Назик кидс:

Физиологичната роля на въздухопроводните пътища в носа е да затоплят, овлажняват и филтрират вдишвания въздух, като по този начин предпазват бронхиалното дърво от охлаждане и изсушаване. Поради тези функции, носните пътища са покрити с добре кръвоснабдена лигавица. Различни фактори (напр. хрема или хирургични интервенции) могат да увредят назалната лигавица. Подобни стимули предизвикват набъбване на лигавицата на носа, нарушено дишане през носа и усещане за „запушване" на носа.
С оглед облекчаване на възпалителното набъбване на носната лигавица, предизвикано от хрема или хирургична интервенция, Назик кидс назален спрей се прилага локално върху назалната лигавица, осигурявайки директно въздействие от страна на активните вещества ксилометазолин хидрохлорид и декспантенол.
Ксилометазолин хидрохлорид осигурява продължително отбъбване на оточната лигавица и облекчаване на дишането през носа, което се проявява в рамките на няколко минути след приложението. Рационалното засилване на този ефект се постига посредством комбинирането на ксилометазолин хидрохлорид с декспантенол. Декспантенол представлява производно на пантотеновата киселина, витамин необходим за всички тъкани в човешкия организъм, компонент на редовния хранителен режим.

ЛИСТОВКА: Информация за потребител

 

Производител: KLOSTERFRAU

Вносител: Phoenixpharma      

Централен офис София
ул. Околовръстен път 199А
тел: 02 9658 100
факс: 02 9658 172
напиши e-mail
www.phoenixpharma.bg

Офис Варна
ул. Света Ирина 19
ет. 2, ап. 3
тел: 052 389901
факс: 052 389900

Какви са усложненията от грипа?

Инфекциите от вируса на грипа причиняват по-тежки ефекти върху здравето на човека, отколкото вирусите на настинката. Повечето хора се възстановяват напълно от болестта за около 2-3 седмици, но други могат да развият различни усложнения. Грипът дори може да застраши живота на хора с намалена имунна защита, на най-малките и на възрастните. Рискова група са и бременните жени.

Вирусите на грипа могат да причинят вирусна пневмония, а стресът, който те причиняват върху имунната система и върху целия организъм, да доведе до вторична бактериална пневмония. Други следгрипни усложнения са синузит, ларингит, бронхит, ушни възпаления (отити).

Грипът може да утежни и редица хронични заболявания на белите дробове и сърцето.


последна актуализация декември 2016

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook