Меню

Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

Грипът (инфлуенцата) е вирусна инфекция, причинявана от семейството на вирусите на грипа, наречено Ортомиксовируси (Orthomyxoviridae). Три вида от общо петте в това семейство заразяват хора, млекопитаещи и птици – грипен вирус А, грипен вирус Б и грипен вирус С.

 1. Вирусите от група А (с няколко вида, означавани с буквите N и H и цифра след тях – прочетете) са виновни за големите епидемии и за пандемиите. Те заразяват птиците, някои млекопитаещи и човека. Миграцията на дивите птици е едно от обясненията както за бързата генетична промяна на тази група вируси, така и за пренасянето му на големи разстояния.

По принцип не само един-единствен вирус или негов щам участва в инфекцията. Възпалението може да започне с един, но дори вътре в клетката частите на вирусния геном може да се рекомбинират в нови щамове и те съответно да станат част от възпалението. Обикновено освен вирусите от група А към инфекцията се включва и локално разпространения щам на вирус Б.

 1. Грипният вирус Б е само един в групата си, от него, освен хората, боледуват тюлените и моржовете. Този вирус мутира 2-3 пъти по-бавно от вирусите от група А и никога не е причинявал пандемия. Той обаче се променя достатъчно често, за да не може човек да изгради истински дълготраен имунитет срещу него. 
 2. Групата С също има един представител, мутира още по-бавно от вирус Б, заразява хора, кучета и прасета и понякога причинява сериозни заболявания сред тези животни, както и локални епидемии. При хората грипният вирус С се среща много по-рядко от А и Б и обикновено води до леки заболявания сред децата.


През 1979 г. и след това през 1981 г. е приета конвенция за система на наименованията на вирусите. Според нея се използват следните компоненти:

 • Антигенен тип (например, A, B, C)
 • Гостоприемник (например, свине, коне, пилета и т.н., като за човешките не се дава наименование)
 • Географско разпространение (например, Денвър, Тайван, и т.н.)
 • Номер щам (например, 15, 7, и т.н.)
 • Година на изолация (например, 57, 2009 г., и т.н.)
 • За вирусите на грип А, типа хемаглутинин и невраминидаза се описва в скоби – например (H1N1), (H5N1).
   

Какви са симптомите на грипа?

Най-честите симптоми на грипа са хрема, втрисане, висока температура, зачервено гърло, мускулни болки, силно главоболие, кашлица, липса на сили и общо неразположение. Най-типични и помагащи за диагнозата са висока температура, кашлица, хрема, макар симптоматиката да се различава при всеки вид вирус А.

Симптомите започват „без предупреждение“ обикновено ден или два след заразяването с вируса (но инкубационният период може да е от няколко часа до 3 дни). Заради общите симптоми, грипът често се бърка с обикновената настинка (особено в ранните стадии), но грипът е по-тежкото заболяване, протича с по-висока температура – 38-39°C, от настинката. Двете заболявания се причиняват от различни вируси, които нанасят и различни поражения на клетките.

При децата грипът може да предизвика още гадене, повръщане, диария и болки в корема, макар тези симптоми да са по-типични при заразяване с ентероколитни вируси (наричано още стомашен грип).

Хремата като симптом обикновено не се смята за сериозен проблем. И макар да е неприятна и дразнеща при възрастните и големите деца, по-рядко води до по-сериозни състояния. Тя обаче е потенциална заплаха дори за живота на малките бебета. Защото те дишат предимно през носа. През първите си месеци бебето няма добре развит дихателен апарат и не може да диша през устата продължително време. Когато носът му е запушен, това може да доведе до липса на кислород, посиняване и дори до задушаване.
 

Какви са усложненията от грипа?

Инфекциите от вируса на грипа причиняват по-тежки ефекти върху здравето на човека, отколкото вирусите на настинката. Повечето хора се възстановяват напълно от болестта за около 2-3 седмици, но други могат да развият различни усложнения. Грипът дори може да застраши живота на хора с намалена имунна защита, на най-малките и на възрастните. Рискова група са и бременните жени.

Вирусите на грипа могат да причинят вирусна пневмония, а стресът, който те причиняват върху имунната система и върху целия организъм, да доведе до вторична бактериална пневмония. Други следгрипни усложнения са синузит, ларингит, бронхит, ушни възпаления (отити).

Грипът може да утежни и редица хронични заболявания на белите дробове и сърцето.


последна актуализация декември 2016

Още по темата

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Как точно се разболяваме от грип?

  Как се заразяваме? Как да се борим с вирусите на грипа? Можем ли да се предпазим? Как да се лекуваме?

 • Прогнозен поленов календар на България за 2023 година

  За какво може да послужи: насочва лекаря към евентуалния алерген; предупреждава ви за предстоящ старт в цъфтежа на вашия алерген; помага ви да изберете най-доброто...

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

Харесай ни във Facebook