Меню

Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

Грипът (инфлуенцата) е вирусна инфекция, причинявана от семейството на вирусите на грипа, наречено Ортомиксовируси (Orthomyxoviridae). Три вида от общо петте в това семейство заразяват хора, млекопитаещи и птици – грипен вирус А, грипен вирус Б и грипен вирус С.

 1. Вирусите от група А (с няколко вида, означавани с буквите N и H и цифра след тях – прочетете) са виновни за големите епидемии и за пандемиите. Те заразяват птиците, някои млекопитаещи и човека. Миграцията на дивите птици е едно от обясненията както за бързата генетична промяна на тази група вируси, така и за пренасянето му на големи разстояния.

По принцип не само един-единствен вирус или негов щам участва в инфекцията. Възпалението може да започне с един, но дори вътре в клетката частите на вирусния геном може да се рекомбинират в нови щамове и те съответно да станат част от възпалението. Обикновено освен вирусите от група А към инфекцията се включва и локално разпространения щам на вирус Б.

 1. Грипният вирус Б е само един в групата си, от него, освен хората, боледуват тюлените и моржовете. Този вирус мутира 2-3 пъти по-бавно от вирусите от група А и никога не е причинявал пандемия. Той обаче се променя достатъчно често, за да не може човек да изгради истински дълготраен имунитет срещу него. 
 2. Групата С също има един представител, мутира още по-бавно от вирус Б, заразява хора, кучета и прасета и понякога причинява сериозни заболявания сред тези животни, както и локални епидемии. При хората грипният вирус С се среща много по-рядко от А и Б и обикновено води до леки заболявания сред децата.


През 1979 г. и след това през 1981 г. е приета конвенция за система на наименованията на вирусите. Според нея се използват следните компоненти:

 • Антигенен тип (например, A, B, C)
 • Гостоприемник (например, свине, коне, пилета и т.н., като за човешките не се дава наименование)
 • Географско разпространение (например, Денвър, Тайван, и т.н.)
 • Номер щам (например, 15, 7, и т.н.)
 • Година на изолация (например, 57, 2009 г., и т.н.)
 • За вирусите на грип А, типа хемаглутинин и невраминидаза се описва в скоби – например (H1N1), (H5N1).
   

Какви са симптомите на грипа?

Най-честите симптоми на грипа са хрема, втрисане, висока температура, зачервено гърло, мускулни болки, силно главоболие, кашлица, липса на сили и общо неразположение. Най-типични и помагащи за диагнозата са висока температура, кашлица, хрема, макар симптоматиката да се различава при всеки вид вирус А.

Симптомите започват „без предупреждение“ обикновено ден или два след заразяването с вируса (но инкубационният период може да е от няколко часа до 3 дни). Заради общите симптоми, грипът често се бърка с обикновената настинка (особено в ранните стадии), но грипът е по-тежкото заболяване, протича с по-висока температура – 38-39°C, от настинката. Двете заболявания се причиняват от различни вируси, които нанасят и различни поражения на клетките.

При децата грипът може да предизвика още гадене, повръщане, диария и болки в корема, макар тези симптоми да са по-типични при заразяване с ентероколитни вируси (наричано още стомашен грип).

Хремата като симптом обикновено не се смята за сериозен проблем. И макар да е неприятна и дразнеща при възрастните и големите деца, по-рядко води до по-сериозни състояния. Тя обаче е потенциална заплаха дори за живота на малките бебета. Защото те дишат предимно през носа. През първите си месеци бебето няма добре развит дихателен апарат и не може да диша през устата продължително време. Когато носът му е запушен, това може да доведе до липса на кислород, посиняване и дори до задушаване.
 

Какви са усложненията от грипа?

Инфекциите от вируса на грипа причиняват по-тежки ефекти върху здравето на човека, отколкото вирусите на настинката. Повечето хора се възстановяват напълно от болестта за около 2-3 седмици, но други могат да развият различни усложнения. Грипът дори може да застраши живота на хора с намалена имунна защита, на най-малките и на възрастните. Рискова група са и бременните жени.

Вирусите на грипа могат да причинят вирусна пневмония, а стресът, който те причиняват върху имунната система и върху целия организъм, да доведе до вторична бактериална пневмония. Други следгрипни усложнения са синузит, ларингит, бронхит, ушни възпаления (отити).

Грипът може да утежни и редица хронични заболявания на белите дробове и сърцето.


последна актуализация декември 2016

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook