Меню

Как точно се разболяваме от грип?

Как точно се разболяваме от грип?

Както знаем, вирусите се размножават само в живи клетки. Разболяването от грип и размножаването на грипните вируси е процес, преминаващ през няколко етапа.

Първо, вирусът трябва да се свърже с клетката и да навлезе в нея, после да ѝ „достави“ своя геном на място, където той може да произведе нови копия от своята РНК (рибонуклеинова киселина), да „сглоби“ тези компоненти в нови вируси и накрая новите вируси да излязат от клетката (която загива), за да нападнат нови и нови клетки, нови и нови хора.

Човек става заразоносител ден преди да се появят първите симптоми и „сее“ зараза 5 до 7 дни, макар че някои хора може да останат заразоносители и за по-дълъг период. Най-заразни са обаче вторият и третият ден на болестта, като изглежда, че количеството на вирусите, които се разпространяват в тези дни, е свързано с температурата – когато тя е най-висока, се отделят най-много вируси. Децата са много по-силни разпространители на заразата от възрастните и те я предават от деня преди симптомите до две седмици след това. Не всички заразени с вируса на грипа се разболяват, въпреки това обаче, те могат да бъдат заразоносители.
 

Три са основните пътища на заразяване с вируса на грипа:

 1. Директното предаване – когато болният кихне и частиците от секретите му попаднат в очите, устата или носа на здрав човек.
 2. При вдишване на заразен въздух – при кихане и кашляне на заразоносителя се създават и разпространяват по въздуха аерозоли, които съдържат вируса.
 3. Предаването на вируса по пътя ръка-нос, ръка-очи, ръка-уста, когато ръката на здравия е имала контакт с изпражнения от заразени птици или носен секрет от болен, както и при контакт със замърсени от тях повърхности, дори при ръкостискане.

Науката още не е изяснила достатъчно кой от тези три начина има най-голямо значение за разпространението на грипа. Доскоро се смяташе, че заразата се пренася главно чрез аерозолите във въздуха, но напоследък все повече са доказателствата, че контактът със секрети играе водеща роля в заразяването. А един кихащ и кашлящ болен без маска на лицето разпространява секрети в радиус от поне метър и половина. Колко дълго оцелява вирусът върху различните повърхности и във въздуха изглежда се определя от влажността на въздуха и от ултравиолетовите лъчи – сухият въздух през зимата и липсата на слънце удължават живота му. Това е и най-вероятното обяснение за сезонността на грипните епидемии.

Грипният вирус може да оцелее ден-два върху твърда повърхност като пластмаса, например. Но ако е част от капка секрет, това допълнително го предпазва, и върху банкноти например, може да живее до 17 дни.
 

Как да се предпазим?

Най-общото правило е да не допуснем вирусите да осъществят контакт с лигавицата – на носа, очите, устата. Повече по темата, прочетете тук:

 

Грип: Как да намалим риска от заболяване?

Грипът (Grippe, Influenza) е остро инфекциозно заболяване, често протичащо под форма на епидемии, обикновенно през есенно-зимния сезон. Причинители на грипа са множество вируси (тип А, В, С). Особена тревожност в последните години предизвикаха новопоявилите се подтипове А Н1N1 – „свински” грип и A H5N1– „птичи” грип. Има и инфекции, които протичат по сходен начин с грипните, но се причиняват от други вируси (миксовирус, аденовирус, риновирус и т.н.). Това са т.нар. грипоподобни синдроми.

Заразяването става по въздушно-капков път. Голям брой от хората, влезли в контакт с болен, също се разболяват. Трябва да се има предвид, че вирусите имат относително висока устойчивост в околната среда. При кихане и кашляне, чрез слюнката, те могат да попаднат върху предмети от околната среда, където да останат жизнеспособни до няколко часа. Когато докоснем заразена повърхност, можем неволно да пренесем причинителя до лигавицата на устата, носа или окото и по този начин да му дадем възможност да навлезе в организма и да се размножи. Времето от навлизането му в организма до изявата на клиничната картина се нарича инкубационен период. При грипа той е относително кратък – обикновено не повече от 3-4 дни. Повече за това как се заразяваме от грип – тук.


Как да намалим риска от заболяване?

 1. Спазване на прости хигиенни правила Най-общото правило е да не допуснем вирусите да осъществят контакт с лигавицата – на носа, очите, устата.

Минусовите температури не плашат грипните вируси, но температура над 56°C ги унищожава. Те бързо загиват при директна слънчева светлина, от повечето дезинфектанти и детергенти. Добрата хигиена и честото миене на ръцете, значително намалява риска от заразяване.
 

Няколко прости правила са:
 • Избягване на затворени пространства, където се събират много хора – На такива места има и потенциални вирусоносители, както и всички възможности за лесно предаване на вируса от човек на човек. Такива места са МОЛ-ове, детски центрове на закрито и др. Това обаче е трудно – както в обществения транспорт и офиса, така и в детските ясли и градини. Поликлиниката и лекарският кабинет също трудно се избягват по време на епидемия.
 • Често проветряване на помещенията, където престояват повече хора;
 • Избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце;
 • Носене на маска – може да се носи както от болния, така и от здравия. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива.
 • Добра хигиена на помещенията – Честото миене на повърхностите (включително електрически ключове, телефонни апарати, парапети на стълби), облъчването с ултравиолетова светлина са добри санитарни мерки. Разредената белина убива вируса, като осигурява и дълготраен дезинфекционен ефект, но тя дразни дихателните пътища (дори и след като изсъхне) и не е подходяща за помещения, които обитава болният, особено децата. Същото се отнася и за повечето миещи препарати. Подходящи са меките детергенти без миризма или био-почистващи препарати; дезинфектанти на растителна основа, като например чаено дърво, екстракт от семената на грейпфрут и др. Няколко капки от съответните масла или екстракти във водата за миене са достатъчни; обработка на повърхностите с разтвор на сребърна вода - има уреди, с които може да си произведете сребърна вода в домашни условия.
 • Избягване на тютюневия дим  – Тютюневият дим нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции;
 • Избягване на преохлаждане или изсушаване на лигавиците – Преохлаждането или изсушаването на лигавиците в резултат на претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване) също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.


Предприемане на специфични противовирусни мерки

 • Поставяне на противогрипни ваксини и профилактичен прием на противовирусни препарати – Възможните странични ефекти ограничават този тип мерки само до потенциално рисковите групи (хора с тежки хронични заболявания, хора изложени на висок риск, поради професията си – напр. лекари).
 • Противогрипна профилактика с помощта на хомеопатични средства – Тази профилактика е с добра ефикасност, абсолютна безвредност и приложимост при всички пациенти, независимо от възрастта и общото им здравословно състояние.
 • Прилагане на неспецифични имуномодулатори, имуномодулатори, съобразени с възрастта на пациента – Такива са черен бъз, клеева тинктура, коластра, вит. С и др. При наличие на автоимунно заболяване, имуностимулаторите са противопоказни.

За съжаление, дори и да бъдат взети всички профилактични мерки, пак съществува риск, макар и по-малък, от разгръщане на вирусното заболяване. Веднъж разгърнал се, грипът задължително изисква консултация с лекар. Той ще прецени как е най-удачно да протече лечението.
 

Хранене и имунитет

Ако не се храним правилно, нашите имунни клетки също не се хранят правилно. Ако не получаваме чрез храната нужната енергия и градивни вещества, нашите имунни клетки също не я получават. Затова поддържането на питателен режим на хранене е важна част от силния имунитет и преболедуването без усложнения. Повече по темата четете в раздел Имунитет.

 

 

Как да лекуваме грипа?

Макар фармацефтичните компании да предлагат няколко препарата (познати у нас са ремантадин и тамифлу), които могат да спрат размножаването на вируса в човешките клетки и по-нататъшното им нашествие в човешкия организъм, повечето (ако не и всичките) от тях са токсични, имат сериозни странични ефекти и не са подходящи за малки деца. Няколко изследвания доказват още, че тези препарати облекчават симптомите на грипната инфекция, но не намаляват риска от усложненията. Освен това е доказано, че някои щамове на грипните вируси са резистентни към тези препарати.

Както и при останалите вирусни инфекции, лечението на грипа всъщност не е лечение на самата инфекция, а облекчаване на симптомите.  Основните средства за справяне със симптомите и подобряване на общото състояние на организма са:

 • Температуропонижаващите препарати - когато температурата надхвърли 38°С за бебетата под 3 месеца и при 38,4° С за по-големите деца и за възрастните.
 • промивките на носа;
 • инхалациите;
 • препаратите за облекчаване на кашлицата;
 • подходящата диета;
 • много почивка и сън.

Подходящите за всеки конкретен случай препарати може да назначи единствено лекарят, след като прегледа болния. Не подценявайте консултацията с педиатър в никакъв случай, той може да прецени и риска от усложнения, както и кога инфекцията прераства в бактериална и дали се налага прилагането на антибиотик. Както лекарите непрекъснато предупреждават, вирусната инфекция не се влияе от антибиотиците и прилагането им само може да утежни състоянието на болния.

 

Как се лекува грип

Как да разпознаем грипа?

Обикновено заболяването е с внезапно начало – рязко повишаване на температурата, често с разтрисане, силна отпадналост, болки по мускулите и ставите, главоболие, болки в очните ябълки, дразнене в очите и в гърлото, суха кашлица. Този остър стадий обичайно трае 3-5 дни, но напоследък се наблюдават и форми с по-затегнато протичане и по-продължителна фаза на изявена клинична картина (7 и дори 10 дни). Разбира се, срещат се и форми, при които заболяването отминава за 1-2 дни, но тогава често е възможно да се касае за друг тип вирусно заболяване.

След острия епизод, ако не настъпи усложнение, постепенно температурата спада и болният започва да се възстановява. При много от пациентите този възстановителен период може да се проточи десетина и повече дни със симптоми на отпадналост, бърза уморяемост, безапетитие, „подкашляне”.

При всички случаи, ако се стигне до поява на симптоми на грип, трябва да се обърнете към специалист.
 

Как да разпознаем усложненията от грипа?

Ако симптомите на грипа се задържат повече от 5 дни или след период на кратко подобрение настъпи ново повишаване на температурата и обостряне на симптомите, трябва да се следи за евентуално настъпили усложнения – най-честите усложнения са бронхит, пневмония, отит, синуит (при по-големи деца и при възрастни).
 

Как се лекува грипа?

При разгърната картина, лечението трябва да бъде под лекарски контрол.

 1. Контролиране на температурата

При повишаване на температурата се активират клетките на имунната защита. Това са клетките, които унищожават вируси и бактерии. Активирането им, включително производството на повече такива клетки, е естествена реакция на организма. Мерките за свалянето на температура при стойности до около 38.5 пречат на тази естествената реакция на организма да се справи с болестта. Затова следва да говорим за контролиране на повишената температура до стойности под 38.5, а при бебетата - под 38 градуса. Повече за температурата тук.

 1. Имуномодулатори и имуностимулатори, съобразени с възрастта на пациента

Такива са черен бъз, клеева тинктура, коластра, вит. С и др. При наличие на автоимунно заболяване, имуностимулаторите са противопоказни.

Пчелните продукти имат доказан противовирусен, антибактериален и противогъбичен ефект. Използват се както за профилактика на вирусни инфекции и грип, така и за лечението им и за по-бързо възстановяване. За профилактика се препоръчва редуването на различни имуномодулиращи препарати, съобразени с възрастта на детето. Следва да се има предвид, че при деца под 2 години не се препоръчва да се използват пчелни продукти заради риска от алергизация, както и спиртни извлеци (тинктури) – заради съдържанието на алкохол. 

 1. Овлажняване на въздуха, промивки на носа, справяне с хремата
 2. Облекчаване на кашлицата

Наличието на кашлица може да бъде сигнал за усложнение. Какво да правите при кашлица, вижте тук.

 1. Подходяща диета

Рецептата е по-лека храна и повече течности. Детето не трябва да се насилва да се храни, но е важно да се дават настоятелно течности, защото високите температури могат да обезводнят организма. Препоръчва се приемането на сурови плодове и зеленчуци и соковете от тях.

Не случаен е фактът, че болният загубва апетит – така организмът се стреми да освободи сили и енергия за борба с болестта.

Повече за храненето по време на настинка и грип тук.

 1. Много почивка и сън

Децата са много по-чувствителни към сигналите на тялото си. Когато едно дете не се чувства добре, то само търси почивка и сън. Вслушвайте се в неговите потребности.

 1. Препарати против грип

Подходящите за всеки конкретен случай препарати може да назначи единствено лекарят, след като прегледа болния. Не подценявайте консултацията с педиатър в никакъв случай, той може да прецени и риска от усложнения, както и кога инфекцията прераства в бактериална и дали се налага прилагането на антибиотик.

Както лекарите непрекъснато предупреждават, вирусната инфекция не се влияе от антибиотиците и прилагането им само може да утежни състоянието на болния. Дори напротив –затруднява организма с преработката на субстанция, която не му е необходима и която в добавка нарушава чревната флора.
 

Хомеопатични препарати

Един от начините да се тушират неприятните симптоми, придружаващи разгърнатата картина на грипа (главоболие, болки в мускулите и ставите, повишена температура, отпадналост) е с приема на комбинирани хомеопатични препарати за това състояние (т.нар. специалитети). Те съдействат за намаляване интензитета на симптомите и по-бързо възстановяване на пациента.

След отминаване на острата фаза, ако има дълго продължаващи оплаквания от уморяемост, „остатъчна кашлица” и т.н. полезна може да бъде следната хомеопатична комбинация:

Influenzinum 15 СН – 10 гранули се изсмукват еднократно и Sulfur iodatum 9 СН – смучат се 2 пъти дневно по 5 гранули за 7-10 дни. Дозата и тук е идентична за деца и за възрастни. При малките деца гранулките могат да бъдат схрусквани или да бъдат давани разтворени в малко вода.
 

Противовирусни препарати

Тъй като тези препрарати имат множество странични ефекти, тяхното предписване става само по преценка на лекар при тежко протичащ грип. Този тип препарати се изписват в първите дни (около 2-3 дни) на грипната инфекция, за да бъдат ефикасни.
 

Може ли да се боледува повторно?

Боледувалите от грип изграждат временен имунитет около 1 година само срещу щама на вируса, от който са били болни.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook