Меню

Грип: Как да намалим риска от заболяване?

Грип: Как да намалим риска от заболяване?

Грипът (Grippe, Influenza) е остро инфекциозно заболяване, често протичащо под форма на епидемии, обикновенно през есенно-зимния сезон. Причинители на грипа са множество вируси (тип А, В, С). Особена тревожност в последните години предизвикаха новопоявилите се подтипове А Н1N1 – „свински” грип и A H5N1– „птичи” грип. Има и инфекции, които протичат по сходен начин с грипните, но се причиняват от други вируси (миксовирус, аденовирус, риновирус и т.н.). Това са т.нар. грипоподобни синдроми.

Заразяването става по въздушно-капков път. Голям брой от хората, влезли в контакт с болен, също се разболяват. Трябва да се има предвид, че вирусите имат относително висока устойчивост в околната среда. При кихане и кашляне, чрез слюнката, те могат да попаднат върху предмети от околната среда, където да останат жизнеспособни до няколко часа. Когато докоснем заразена повърхност, можем неволно да пренесем причинителя до лигавицата на устата, носа или окото и по този начин да му дадем възможност да навлезе в организма и да се размножи. Времето от навлизането му в организма до изявата на клиничната картина се нарича инкубационен период. При грипа той е относително кратък – обикновено не повече от 3-4 дни. Повече за това как се заразяваме от грип – тук.


Как да намалим риска от заболяване?

 1. Спазване на прости хигиенни правила Най-общото правило е да не допуснем вирусите да осъществят контакт с лигавицата – на носа, очите, устата.

Минусовите температури не плашат грипните вируси, но температура над 56°C ги унищожава. Те бързо загиват при директна слънчева светлина, от повечето дезинфектанти и детергенти. Добрата хигиена и честото миене на ръцете, значително намалява риска от заразяване.
 

Няколко прости правила са:
 • Избягване на затворени пространства, където се събират много хора – На такива места има и потенциални вирусоносители, както и всички възможности за лесно предаване на вируса от човек на човек. Такива места са МОЛ-ове, детски центрове на закрито и др. Това обаче е трудно – както в обществения транспорт и офиса, така и в детските ясли и градини. Поликлиниката и лекарският кабинет също трудно се избягват по време на епидемия.
 • Често проветряване на помещенията, където престояват повече хора;
 • Избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце;
 • Носене на маска – може да се носи както от болния, така и от здравия. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива.
 • Добра хигиена на помещенията – Честото миене на повърхностите (включително електрически ключове, телефонни апарати, парапети на стълби), облъчването с ултравиолетова светлина са добри санитарни мерки. Разредената белина убива вируса, като осигурява и дълготраен дезинфекционен ефект, но тя дразни дихателните пътища (дори и след като изсъхне) и не е подходяща за помещения, които обитава болният, особено децата. Същото се отнася и за повечето миещи препарати. Подходящи са меките детергенти без миризма или био-почистващи препарати; дезинфектанти на растителна основа, като например чаено дърво, екстракт от семената на грейпфрут и др. Няколко капки от съответните масла или екстракти във водата за миене са достатъчни; обработка на повърхностите с разтвор на сребърна вода - има уреди, с които може да си произведете сребърна вода в домашни условия.
 • Избягване на тютюневия дим  – Тютюневият дим нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции;
 • Избягване на преохлаждане или изсушаване на лигавиците – Преохлаждането или изсушаването на лигавиците в резултат на претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване) също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.


Предприемане на специфични противовирусни мерки

 • Поставяне на противогрипни ваксини и профилактичен прием на противовирусни препарати – Възможните странични ефекти ограничават този тип мерки само до потенциално рисковите групи (хора с тежки хронични заболявания, хора изложени на висок риск, поради професията си – напр. лекари).
 • Противогрипна профилактика с помощта на хомеопатични средства – Тази профилактика е с добра ефикасност, абсолютна безвредност и приложимост при всички пациенти, независимо от възрастта и общото им здравословно състояние.
 • Прилагане на неспецифични имуномодулатори, имуномодулатори, съобразени с възрастта на пациента – Такива са черен бъз, клеева тинктура, коластра, вит. С и др. При наличие на автоимунно заболяване, имуностимулаторите са противопоказни.


Цегет+ е висококачествен натурален имуностимулатор със стандартизирани екстракти от Ехинацея, Ацерола с високо съдържание на натурален витамин C и натурален Селен. Цегет+ влияе благоприятно както при първи симптоми, така и при грип, настинка, вируси и при възстановяване на организма след боледуване. Цегет+ е изкючително добър и за превенция, като подсилва имунната система и собствените защитни сили на организма.

Цегет+ комбинира Ехинацея, Ацерола и Селен, за да предостави пълна грижа за имунната система. Натуралните и органични активни съставки гарантират добра усвояемост от организма и следователно положителен ефект. Цегет+ набавя жизнено важни за тялото елементи, които тялото не може да си произведе само, като витамин Ц и селен. Цегет+ е също и мощен антиоксидант заради наличието на биофлавоноиди и Селен. Цегет+ повишава естествения имунитет. Цегет+ може да се взима като превантивно средство при опасност от грип, настинка, летен вирус, вируси и при отслабена имунна система. Цегет+ също така облекчава организма и влияе благоприятно при тези състояния. Цегет+ също и спомага доброто възстановяване след боледуване.

 1. Цегет+ е напълно натурален имуностимулатор, подходящ както за възрастни, така и за деца над 4 години, както и за бременни след 3-я месец от бременността или кърмещи.
 2. Цегет+ може да се приема и от деца под посочената възраст след консултация със специалист. Таблетката може да се стрие, да се разтвори в течност или да се сдъвче.
 3. Цегет+ е изцяло натурален и безвреден в обозначените дози продукт. Не съдържа изкуствени продукти, оцветители и консерванти!
 4. Цегет+ за здрава имунна система!


Повече за Цегет+ ТУК.

За съжаление, дори и да бъдат взети всички профилактични мерки, пак съществува риск, макар и по-малък, от разгръщане на вирусното заболяване. Веднъж разгърнал се, грипът задължително изисква консултация с лекар. Той ще прецени как е най-удачно да протече лечението.
 

Хранене и имунитет

Ако не се храним правилно, нашите имунни клетки също не се хранят правилно. Ако не получаваме чрез храната нужната енергия и градивни вещества, нашите имунни клетки също не я получават. Затова поддържането на питателен режим на хранене е важна част от силния имунитет и преболедуването без усложнения. Повече по темата четете в раздел Имунитет.

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook