Меню

Рубрики

Хомеопатията в помощ през бременността - киселини

Киселините са почти неизменен спътник на последните месеци от бременността. Често те са свързани с наличие на гастро-езофагеален рефлукс (връщане на стомашно съдържимо към хранопровода) и в голяма степен се обуславят от увеличения размер на матката, която „избутва“ стомаха, особено в легнало положение.

В тези случаи, освен провеждането на хомеопатично лечение, се препоръчва и предприемането на някои лесни за изпълнение, общи мерки:

  • хранене начесто  (5-6 пъти дневно) с малки порции;
  • избягване на храненето 2-3 часа преди лягане;
  • повдигане на горната част на леглото с цел да се осигури лек наклон (18-20°), което няма да създава неудобство, но механично ще затрудни връщането на храна нагоре по хранопровода.

Хомеопатичните медикаменти ще донесат допълнително облекчение. Най-често се препоръчват:
  • Robinia pseudo-acacia 5 СН – при киселини, нощни болки в стомаха, регургитации (неволно връщане на стомашно съдържимо към устната кухина), кисели повръщания и диарии.
  • Iris versicolor 9 СН – при парене по хода на целия храносмилателен тракт, кисели оригвания и регургитации, повръщане на кисело и вискозно стомашно съдържимо, разстройство и парене в областта на ануса.
  • Asa foetida 5 СН – при болезнени спазми на хранопровода, поглъщане на повече въздух при хранене, подуване в горната част на корема и трудни, болезнени оригвания, които облекчават жената. Симптомите често се влошават през нощта.
  • Sulfuricum acidum 5 СН – рефлукс със силно парене в хранопровода и стомаха, кисели регургитации и повръщания, кисел дъх, кисел и горчив вкус в устата, възпаление на лигавицата на устната кухина с повишено слюноотделяне.

Избраният медикамент или комбинация от медикаменти се приема обичайно 3 пъти на ден по 5 гранули, десетина минути преди основните хранения, както и допълнително по 5 гранули преди лягане и при поява на оплаквания. 

  • Nux vomica 9 CH – препоръчва се прием на 5 гранули преди лягане, с цел намаляване на риска от рефлукс по време на сън.

Комбинираният хомеопатичен препарат Гастроцинезин също се препоръчва преди хранене, както и при поява на оплаквания, свързани със стомашен дискомфорт и рефлукс в доза 1-2 таблетки за смучене.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook