Меню

Хомеопатията в помощ през бременността - гадене и рефлукс

Стомашните неразположения са често срещан пробен в хода на бременността. Използването на безвредните, но ефикасни хомеопатични медикаменти, може значително да облекчи оплакванията на бременната жена.

Едни от най-често срещаните проблеми в първия триместър на бременността – това са гаденето и повръщането. Обичайно пикът на тези оплаквания е в 9-та седмица. Рядко продължава след 14-та седмица. Според различните статистически източници, засегнати са между 65 и 85 % от бременните жени, като 80% от засегнатите имат гадене не само сутрин, но и през целия ден. Тези изяви водят до значително влошаване на качеството на живот. Статистиката сочи, че 35% от жените не могат да продължат да работят заради тези оплаквания, а 25 % се чувстват толкова зле, че не могат да изпълняват и елементарни домашни задължения.

Тези оплаквания могат да се повлияят ефикасно и без никакви странични ефекти с помощта на добре подбраните хомеопатични медикаменти. Разбира се, жените с тежки изяви (повръщане повече от 5 пъти на ден, загуба на тегло с повече от 5 % и електролитен дисбаланс) се насочват за болнично лечение, а хомеопатичното лечение при тях остава като допълваща терапия. 

Още при първите признаци на гадене и/или повръщане в първия триместър на бременността, се препоръчва предписването на два хомеопатични медикамента. Първият от тях е Luteinum 15 CH. През 2009 г. едно френско специализирано издание за акушерство („Les dossiers de l'obstétrique”) публикува проучване с участието на 128 бременни жени, които имат гадене и повръщане в първите три месеца на бременността и на които е предписан Luteinum 15 CH. Резултатите от проучването показват, че при 73 % от тях е наблюдавано силно намаление до пълно изчезване на симптомите. Клиничният опит показва, че ефектът е още по-добър, когато към този хомеопатичен препарат се добави и  Sepia officinalis 15 CH. Дозирането е по 5 гранули дневно и от двата медикамента.

Ако включването на тези два медикамента се окаже недостатъчно, към тях може да се добави и някой от следните хомеопатични лекарства :

  • Colchicum automnale 9 CH. Предпочита се, когато жената има желание за най-различни храни, но техния вид и мирис предизвикват гадене и прилошаване;
  • Nux vomica 9 CH. Подходящ е, когато гаденето (по правило най-силно сутрин), се облекчава след повръщане. Езикът е обложен, а стомахът е много чувствителен към натиск. Често жената усеща кисел или метален вкус в устата, а оригванията и киселините допълват картината на нейните оплаквания.
  • Tabacum 9 СН. Изписваме, когато гаденето е съпроводено от изразена вегетативна симптоматика (пребледняване, световъртеж, студена пот, прилошаване). При пътуване в кола, както и при затопляне, оплакванията се влошават. Бременната се чувства облекчена, когато е на свеж въздух или когато поеме нещо кисело (кисела ябълка, оцет).
  • Cocculus indicus 9 СН. Подходящ е, когато на бременната жена ú се гади не само при вида и миризмата на храната, но и при мисълта за нея. Тя често се оплаква и от световъртеж, метален вкус в устата, запек.
  • Ipeca 9 CH предпочитаме, когато повръщането не води до облекчаване на гаденето. Езикът не е обложен, но има повишено слюноотделяне и понякога усещане за сладникав вкус в устата.

Гореизброените медикаменти (самостоятелно или в комбинация) се приемат между 3 и 6 пъти дневно по 5 гранули, като принципът е, че честотата на примите зависи от тежестта на симптомите - колкото по-изразени са оплакванията, толкова по-чести са приемите.

Допълнително може да помогне и фракционираното хранене т.е. хранене, което е начесто и на малки порции, както и масажирането на акупресурна точка Р-6, намираща се във вдлъбнатината на предмишницата, на 2-3 пръста над китката. 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook