Меню

Хомеопатията в помощ през бременността - гадене и рефлукс

Стомашните неразположения са често срещан пробен в хода на бременността. Използването на безвредните, но ефикасни хомеопатични медикаменти, може значително да облекчи оплакванията на бременната жена.

Едни от най-често срещаните проблеми в първия триместър на бременността – това са гаденето и повръщането. Обичайно пикът на тези оплаквания е в 9-та седмица. Рядко продължава след 14-та седмица. Според различните статистически източници, засегнати са между 65 и 85 % от бременните жени, като 80% от засегнатите имат гадене не само сутрин, но и през целия ден. Тези изяви водят до значително влошаване на качеството на живот. Статистиката сочи, че 35% от жените не могат да продължат да работят заради тези оплаквания, а 25 % се чувстват толкова зле, че не могат да изпълняват и елементарни домашни задължения.

Тези оплаквания могат да се повлияят ефикасно и без никакви странични ефекти с помощта на добре подбраните хомеопатични медикаменти. Разбира се, жените с тежки изяви (повръщане повече от 5 пъти на ден, загуба на тегло с повече от 5 % и електролитен дисбаланс) се насочват за болнично лечение, а хомеопатичното лечение при тях остава като допълваща терапия. 

Още при първите признаци на гадене и/или повръщане в първия триместър на бременността, се препоръчва предписването на два хомеопатични медикамента. Първият от тях е Luteinum 15 CH. През 2009 г. едно френско специализирано издание за акушерство („Les dossiers de l'obstétrique”) публикува проучване с участието на 128 бременни жени, които имат гадене и повръщане в първите три месеца на бременността и на които е предписан Luteinum 15 CH. Резултатите от проучването показват, че при 73 % от тях е наблюдавано силно намаление до пълно изчезване на симптомите. Клиничният опит показва, че ефектът е още по-добър, когато към този хомеопатичен препарат се добави и  Sepia officinalis 15 CH. Дозирането е по 5 гранули дневно и от двата медикамента.

Ако включването на тези два медикамента се окаже недостатъчно, към тях може да се добави и някой от следните хомеопатични лекарства :

 • Colchicum automnale 9 CH. Предпочита се, когато жената има желание за най-различни храни, но техния вид и мирис предизвикват гадене и прилошаване;
 • Nux vomica 9 CH. Подходящ е, когато гаденето (по правило най-силно сутрин), се облекчава след повръщане. Езикът е обложен, а стомахът е много чувствителен към натиск. Често жената усеща кисел или метален вкус в устата, а оригванията и киселините допълват картината на нейните оплаквания.
 • Tabacum 9 СН. Изписваме, когато гаденето е съпроводено от изразена вегетативна симптоматика (пребледняване, световъртеж, студена пот, прилошаване). При пътуване в кола, както и при затопляне, оплакванията се влошават. Бременната се чувства облекчена, когато е на свеж въздух или когато поеме нещо кисело (кисела ябълка, оцет).
 • Cocculus indicus 9 СН. Подходящ е, когато на бременната жена ú се гади не само при вида и миризмата на храната, но и при мисълта за нея. Тя често се оплаква и от световъртеж, метален вкус в устата, запек.
 • Ipeca 9 CH предпочитаме, когато повръщането не води до облекчаване на гаденето. Езикът не е обложен, но има повишено слюноотделяне и понякога усещане за сладникав вкус в устата.

Гореизброените медикаменти (самостоятелно или в комбинация) се приемат между 3 и 6 пъти дневно по 5 гранули, като принципът е, че честотата на примите зависи от тежестта на симптомите - колкото по-изразени са оплакванията, толкова по-чести са приемите.

Допълнително може да помогне и фракционираното хранене т.е. хранене, което е начесто и на малки порции, както и масажирането на акупресурна точка Р-6, намираща се във вдлъбнатината на предмишницата, на 2-3 пръста над китката. 

Още по темата

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Гастроезофагеален рефлукс

  Необясним плач и раздразнимост, хълцане и нарушение в съня, увреждане на зъбния емайл могат да са свързани с гастроезофагеален рефлукс. Какви са причините, симптомите и...

 • Под каква форма да приемаме фолати (витамин B9)?

  Ако планирате или очаквате бебе, е важно да взимате добавки, за да си набавите нужната доза фолати. Защо това е необходимо и каква добавка да изберете?

 • Фолиева киселина през бременността – таблица

  Нуждите от B9 през бременността нарастват най-много от всички витамини и храната често не може да ги задоволи. Затова се препоръчва прием на таблетки фолиева киселина.

 • Хемороиди през бременността

  Хемороидите могат да създадат проблеми по всяко време – най-често – около средата на втория и през третия триместър на бременността. Как да ги разпознаете и как да се...

 • Обичайни неразположения през бременността

  По време на бременността, някои жени е възможно да имат едни или други временни неразположения. Те не са опасни за протичането на бременността, но могат да предизвикат...

 • Хомеопатията в помощ през бременността - хемороиди

  Често срещан съдов проблем в хода на бременността, както и непосредствено след раждането са хемороидите. Можем да облекчим проблема с хомеопатия.

 • Киселини и рефлукс през бременността

  Повечето бременни, особено към края на бременността си, се оплакват от киселини. Киселините са симптом на едно обичайно състояние през бременността, което е преходно и...

Публикации

 • Хомеопатия и хрема

  Хомеопатичните препарати, които можем да препоръчаме са много и зависят от характеристиките на хремата - кои са те -...
 • Хомеопатия и възпалено гърло

  Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаление на гърлото като се прилага...
 • Как се лекува грип

  Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите,...
 • Хомеопатия и температура

  Когато температурата е повишена, подборът на хомеопатичен медикамент, с помощта на който да противодействаме...
 • Хомеопатия при атопичен дерматит

  Един от методите, които могат значително и трайно да облекчат оплакванията на страдащите от атопичен дерматит е...
 • Прилошаване при пътуване (кинетоза)

  Хубавото ваканционно настроение може да се помрачи, ако ние самите или детето ни страдаме от прилошаване по време на...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook