Меню

Обичайни неразположения през бременността

Обичайни неразположения през бременността

По време на бременността, някои жени е възможно да имат едни или други временни неразположения. Те не са опасни за протичането на бременността, но могат да предизвикат дискомфорт у бременната.

Най-често срещаните неразположения, свързани с бременността, са:

  1. Гадене и повръщане

Обичайно преминава до 16-20 седмица на бременността. Временното спиране на приема на витамини, съдържащи желязо, може да облекчи симптомите. Попитайте за това вашия лекар.

  1. Запек

Ако отделяте изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или те са сухи, твърди и обемисти (виж Бристол скалата), това означава, че имате запек. Увеличаването на приема на фибри или съдържащи ги добавки е по-доброто решение от лаксативите, някои от които могат да предизвикат диария или коремни болки. Попитайте лекаря. 

  1. Рефлукс (киселини)

Зачестява с напредването на бременността, поради увеличения размер на матката, която „избутва“ стомаха, особено в легнало положение. Храненето начесто (3 ч) по малко, не по-късно от 3 часа преди лягане, избягването на храните, които ги причиняват, както и някои медикаменти, могат да облекчат състоянието. 

  1. Хемороиди

Често срещан проблем в хода на бременността и след раждането. Избягването пикантни храни и алкохол и приема достатъчно течности и фибри за осигуряване на редовна дефекация, както и някои медикаменти, могат да помогнат. 

  1. Разширени вени

Като цяло състоянието не причиняват вреда на майката и бебето и се подобрява след края на бременността.

  1. Болки в таза

Упражнения за бременни, физиотерапия, акупунктура или носене на подходящо облекло могат да донесат облекчение на това състояние. 
 

  1. Болка, изтръпване, "иглички" в ръката

Няма данни за медикаментозно облекчение на това състояние. 

 


Снимка: unsplash.com

Още по темата

Харесай ни във Facebook