Киселини и рефлукс през бременността
Повечето бременни, особено към края на бременността си, се оплакват от киселини. Киселините са симптом на едно обичайно състояние през бременността, което е преходно и няма отражение върху развитието на плода – гастроезофагеалния рефлукс (ГЕР).
Какво представлява
Гастро-езофагеалният рефлукс, известен също като "кисел рефлукс", представлява спонтанното връщане на стомашно съдържимо обратно към хранопровода. Стомашните киселини изгарят хранопровода като предизвикват чувство за парене между гърдите и гърлото, а до устата може да стигне възкиселия им вкус.
Кога се появява
С напредването на бременността, киселините и паренето стават все по-чести и неприятни. До 80% от бременните жени имат рефлукс през последния триместър.[1] Вероятността нараства при втора и последваща бременност, по-напреднала възраст на бременната или при наличие на киселини преди бременността. Наддаването на тегло също е фактор, увеличаващ вероятността за рефлукс през третия треместър.[2]
Причини
Водещата причина е свързана с въздействието на хормоните през бременността върху функциите на стомаха и върху бариерите, които спират връщането на храната обратно от стомаха към хранопровода. Основна бариера е сфинктерът на хранопровода (езофагус означава хранопровод) – мускулатура, разположена между стомаха и хранопровода и изпълняваща ролята на клапа. Тази клапа би следвало да се отваря само при преглъщане, но отпускането ú под влиянието на хормони през бременността (естроген, прогестерон) позволява и обратния път на стомашното съдържимо. Друго често срещано и по-старо обяснение на киселините през бременността е увеличаващия се размер на матката, която „избутва“ стомаха, особено в легнало положение.
Препоръки
При повечето бременни рефлуксът протича леко и може да бъде облекчен чрез различни подходи, ефектът от които е индивидуален. Тук са изброени и редица провокиращи фактори, избягването на които е първо решение за справяне с киселините.
- въздържане от алкохол и тютюнопушене
- въздържане от люто, киселино-образуващи храни (домати, портокали) и кафе. Тези храни могат да влошат симптомите при някои хора. Можете да разберете коя точно храна ви причинява киселини, като спрете консумацията ú за няколко дни.
- шоколадът и ментата могат да влошат състоянието. Те действат отпускащо на клапата между хранопровода и стомаха.
- хранене начесто (5-6 пъти дневно) с малки порции. Преяждането води до повишено налягане в стомаха, което допълнително оказва натиск върху клапата.
- избягване на навеждане до 2-3 часа след хранене
- избягване на храненето 2-3 часа преди лягане
- повдигане на горната част на леглото с 10-15 см. с цел връщането на храна нагоре по хранопровода да бъде затруднено. Последвайте този съвет, ако получавате киселини нощем.
- избягване на лекарства, които могат да увеличат симптомите на ГЕР (консултирайте се с лекаря)
- избор на продукти без рецепта. Предлагат се различни решения за справяне с проблема: чрез понижаване на киселинността в стомаха; чрез спиране на връщането на киселините благодарение на бариерата между стомаха и хранопровода; чрез директна защита на лигавицата на стомаха и хранопровода от киселините.
Добро решение за бременните жени са също така хомеопатията, както и продуктите без химични съставки.
При избор на продукти без рецепта е важно да се консултирате с лекаря или фармацевта. При по-тежки симптоми, той ще ви назначи подходящо лечение, включващо вероятно и други лекарствени препарати.
Източници:
[1] Neilson JP. Interventions for heartburn in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 4. Art. No.: CD007065. DOI: 10.1002/14651858.CD007065.pub2.–61.
[2] Gastroesophageal reflux symptoms during and after pregnancy: a longitudinal study.
Pregnancy care guidelines, Australian Government Department of Health