Меню

Киселини и рефлукс през бременността

Киселини и рефлукс през бременността

Повечето бременни, особено към края на бременността си, се оплакват от киселини. Киселините са симптом на едно обичайно състояние през бременността, което е преходно и няма отражение върху развитието на плода – гастроезофагеалния рефлукс (ГЕР).


Какво представлява

Гастро-езофагеалният рефлукс, известен също като "кисел рефлукс", представлява спонтанното връщане на стомашно съдържимо обратно към хранопровода. Стомашните киселини изгарят хранопровода като предизвикват чувство за парене между гърдите и гърлото, а до устата може да стигне възкиселия им вкус.


Кога се появява

С напредването на бременността, киселините и паренето стават все по-чести и неприятни. До 80% от бременните жени имат рефлукс през последния триместър.[1] Вероятността нараства при втора и последваща бременност, по-напреднала възраст на бременната или при наличие на киселини преди бременността. Наддаването на тегло също е фактор, увеличаващ вероятността за рефлукс през третия треместър.[2]

 

Причини

Водещата причина е свързана с въздействието на хормоните през бременността върху функциите на стомаха и върху бариерите, които спират връщането на храната обратно от стомаха към хранопровода. Основна бариера е сфинктерът на хранопровода (езофагус означава хранопровод) – мускулатура, разположена между стомаха и хранопровода и изпълняваща ролята на клапа. Тази клапа би следвало да се отваря само при преглъщане, но отпускането ú под влиянието на хормони през бременността (естроген, прогестерон) позволява и обратния път на стомашното съдържимо. Друго често срещано и по-старо обяснение на киселините през бременността е увеличаващия се размер на матката, която „избутва“ стомаха, особено в легнало положение.


Препоръки

При повечето бременни рефлуксът протича леко и може да бъде облекчен чрез различни подходи, ефектът от които е индивидуален. Тук са изброени и редица провокиращи фактори, избягването на които е първо решение за справяне с киселините.

 • въздържане от алкохол и тютюнопушене
 • въздържане от люто, киселино-образуващи храни (домати, портокали) и кафе. Тези храни могат да влошат симптомите при някои хора. Можете да разберете коя точно храна ви причинява киселини, като спрете консумацията ú за няколко дни.
 • шоколадът и ментата могат да влошат състоянието. Те действат отпускащо на клапата между хранопровода и стомаха.
 • хранене начесто (5-6 пъти дневно) с малки порции. Преяждането води до повишено налягане в стомаха, което допълнително оказва натиск върху клапата.
 • избягване на навеждане до 2-3 часа след хранене
 • избягване на храненето 2-3 часа преди лягане
 • повдигане на горната част на леглото с 10-15 см. с цел връщането на храна нагоре по хранопровода да бъде затруднено. Последвайте този съвет, ако получавате киселини нощем.
 • избягване на лекарства, които могат да увеличат симптомите на ГЕР (консултирайте се с лекаря)
 • избор на продукти без рецепта. Предлагат се различни решения за справяне с проблема: чрез понижаване на киселинността в стомаха; чрез спиране на връщането на киселините благодарение на бариерата между стомаха и хранопровода; чрез директна защита на лигавицата на стомаха и хранопровода от киселините.   

Добро решение за бременните жени са също така хомеопатията, както и продуктите без химични съставки.

При избор на продукти без рецепта е важно да се консултирате с лекаря или фармацевта. При по-тежки симптоми, той ще ви назначи подходящо лечение, включващо вероятно и други лекарствени препарати.


 

Източници:

[1] Neilson  JP. Interventions for heartburn in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 4. Art. No.: CD007065. DOI: 10.1002/14651858.CD007065.pub2.–61.

[2] Gastroesophageal reflux symptoms during and after pregnancy: a longitudinal study.
Pregnancy care guidelines, Australian Government Department of Health 

 

Още по темата

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Гастроезофагеален рефлукс

  Необясним плач и раздразнимост, хълцане и нарушение в съня, увреждане на зъбния емайл могат да са свързани с гастроезофагеален рефлукс. Какви са причините, симптомите и...

 • Стомашните неразположения са често срещан пробен в хода на бременността. Използването на безвредните, но ефикасни хомеопатични медикаменти, може значително да облекчи...

 • За проблема "рефлукс" от личен опит

  Тази статия е предназначена за родители, чиитo бебета след кърмене често повръщат. Мисля, че опитът, който имам, може да бъде полезен. Предполагам, че повечето родители на...

 • Хемороиди през бременността

  Хемороидите могат да създадат проблеми по всяко време – най-често – около средата на втория и през третия триместър на бременността. Как да ги разпознаете и как да се...

 • Обичайни неразположения през бременността

  По време на бременността, някои жени е възможно да имат едни или други временни неразположения. Те не са опасни за протичането на бременността, но могат да предизвикат...

 • Хомеопатията в помощ през бременността - хемороиди

  Често срещан съдов проблем в хода на бременността, както и непосредствено след раждането са хемороидите. Можем да облекчим проблема с хомеопатия.

Харесай ни във Facebook