Меню

Виновник за честите ангини може да е... скарлатината

Виновник за честите ангини може да е... скарлатината

Вашето дете може да е зарaзeно, без да има обрив

Ако детето ви боледува от гнойна ангина, възможно е в неговото обкръжение да има болни от скарлатина или носители на бактерията, причинител на скарлатината. Повечето деца могат да сеят зараза, без дори някой да подозира, че носят бета-хемолитичен стрептокок от група А (Streptococcus pyogenes).

Срещу тази бактерия обикновено не се изгражда силен имунитет. Изгражда се имунитет само срещу произведения от нея токсин – но той се произвежда само когато заболяването се прояви напълно – до обрив.

Най-успешното и сигурно лечение на това остро инфекциозно заболяване е с антибиотик от пеницилиновата група. Но ако родителите или други деца, които са в контакт с детето, са носители на бактерията, лечението може да се окаже безсмислено – след курса на лечение с антибиотика, то пак може да бъде заразено от околните с бактерията, особено ако не е имало обрив.

Важно е установяването и лечението на заразата сред всички, които са в контакт с детето. Това често е въпрос на съвест и инициативност от страна на родители, учители, лекари. Бъдете едни от тях. Нашата цел е с този материал да помогнем на родителите  и учителите да разпознават стадиите на скарлатината и те да станат активната страна в спирането на инфекцията.
 


Заразено ли е детето

За да установите дали сте заразени с бактерията, причинител на скарлатината, е нужно да изследвате гърлен секрет – обърнете се към личния си лекар и поискайте направление за изследване. Ако сте заразени, в лабораторните резултати ще видите бета-хемолитичен стрептокок група А или стрептококус пиогенес. Направената антибиограма ще ви посочи кои антибиотици са ефективни срещу бактерията. В много лаборатории вече се предлага бърз стреп тест, който за 10 минути дава резултата.

 
Пътят на заразата след контакт със заразени

Инкубационният период на болестта е 2-4 дни след контакт, но може да варира от 2 до 12 дни. Бактерията се прихваща обикновено по въздушно-капков път или при пряк контакт със секрети на болен и замърсени с тях повърхности.

Здрави - около половината от контактувалите с болни стават заразоносители или развиват скарлатина. За сравнение, при варицела около 90% от контактните се разболяват.

Здрави заразоносители - малка част (около 10%) от децата са носители на бактерията, без да боледуват. Това обаче не означава, че не сеят заразата.
 

Аналогна (стрептококова) ангина

При някои болестта се развива до ангина, без обрив. Симптомите ѝ са огнено-червено гърло, оток, червени точици по небцето, висока температура. Много често аналогната ангина не се разпознава от родителите, затова е важно детето да се заведе на лекар, който да назначи и лабораторно изследване. При своевременно лечение невинаги се стига до пълната симптоматика на скарлатината, включително до появата на обрив. Понякога няма никакви симптоми на заболяване, а инфекцията се установява след като майките забелязват, че кожата по пръстите на ръцете и краката започва да се лющи. След като се направи гърлен секрет се установява носителство на бета-хемолитичен стрептокок.
 

Скарлатина с обрив

Едва около 15% от децата, имали контакт с тази бактерия, се разболяват от скарлатина. Проявява се пълната симптоматика: обрив, малиново-червен език, бял триъгълник около устата, висока температура.

Обривът започва от ингвиналните гънки – по вътрешната част на бедрата и корема („тип бикини”), зад ушите, по гънките на тялото. Обривът  отминава за 3-4 дни и кожата започва да се лющи.

Обривът е причинен от еритрогенните токсини, произвеждани от бактерията, които увреждат капилярите.

Затворен кръг

Проблемът е, че дори при установен стрептокок в гърлен секрет, някои родители не предприемат лечение на детето. То може да остане здрав заразоносител и да продължи да предава инфекцията, дори на излекувани вече деца. Така болестта продължава да се предава и препредава, получава се нещо като „затворен кръг.”
 

Лечение

При наличие на бактерията, независимо от състоянието на детето (дори при здрав заразоносител), най-сигурното лечение е с антибиотик. Съгласно препоръките на СЗО се провежда 10-дневно лечение съобразно антибиограмата от изследването. Стриктното спазване на срока на лечение е много важно. Най-ефикасни са пеницилиновите или производните на пеницилин препарати, в случаите на алергия към пеницилина – макролидите.

Лечението при диагноза скарлатина започва веднага, без изследване на гърлен секрет, по презумпция, че е  причинена от бета-хемолитичен стрептокок, с пеницилинов препарат или макролид, за да не се губи време.

След третото денонощие от началото на лечението с антибиотик, болният вече не предава заразата.
Установено е, че хомеопатията също действа при заразени със скарлатина деца, но за успешно лечение е необходимо непрекъснато наблюдение на динамиката на болестта от лекар-хомеопат.

 

Усложнения

Опасността от скарлатината се дължи предимно на тежките усложнения след прекарано заболяване. Те могат да са ранни, още докато инфекцията не е отшумяла, или късни – да се проявят между 20-тия ден и 3-тия месец след разболяването. Проявяват се, ако първоначалната инфекция не се лекува, независимо от остротата на протичането ѝ. В днешно време има много по-малко случаи на усложнения от скарлатина. Въпреки това детето стриктно трябва да се наблюдава и изследва за усложнения.


Ранни усложнения:
 • Отит – възпаление в областта на ушите – среща се много често;
 • Възпаление на синусите;
 • Стрептококова пневмония;
 • Гноен плеврит;
 • Менингит – възпаление на мозъка;
 • Лимфаденит – възпаление на лимфните възли;
 • Сепсис – разнасяне на инфекцията в целия организъм.

Късни усложнения:
 • Гломерулонефрит – възпаление на бъбреците;
 • Ревматоидна треска и ставни прояви;
 • Миокардит – възпаление на сърдечния мускул.

 

Изследвания след лечение

След прекараното 10-дневно лечение отново трябва да се изследва гърлен секрет, за да се установи дали лечението е било успешно.

До 20-ия ден трябва да се направи изследване на кръв и урина, за проследяване на усложненията. Чрез изследването на кръв се установява наличието на възпаления, а урината може да даде информация за състоянието на бъбреците.

 

Имунитет

Практиката показва, че има деца, които често са били в контакт със скарлатина, но не се разболяват, и други, които са преболедували от скарлатина 5-6 пъти за един сезон. Зависи от организма на детето, както и от серотипа на бактерията. За разлика от варицелата, при скарлатината не винаги се изгражда антибактериален имунитет, а и той не е траен. Изгражда се имунитет срещу еритрогенните токсини, отделяни от бактерията, но само при децата, които са преболедували скарлатина с обрив. Например при добър антитоксичен, но слаб антибактериален имунитет се развива ангина. Еритрогенните токсини обаче са 3 вида и това обяснява защо и обривът може да се повтори.

При скарлатина не се изгражда и предава имунитет и от майката – кърмените деца са с по-добра имунна защита, но не са напълно предпазени.
Тъй като причинителят на скарлатината е бактерия и срещу нея не се изгражда траен имунитет, срещу нея няма и ваксина.
Детето може многократно да боледува или да е здрав заразоносител.
 

Профилактика

За засилване на имунитета може да се дават, включително и след прекарана форма на заболяването, имуностимулатори на растителна основа (напр. имуномикс, умкалор) и хомеопатични медикаменти (напр. Streptococcinum 15 CH). Прилагането им трябва да става само след консултация с лекуващия лекар. Приемът им обаче също не е гаранция, че при контакт, детето няма да се зарази.

Ясно е, че най-добрата профилактика е избягване на контакт със заразоносители и болни. Това обаче означава всички в контакт с детето да са здрави. Важно е и родителите, братя и сестри и други хора, които са били в контакт с детето и ще продължат този контакт след лечението му, да са здрави и да не са носители на стрептокока. Това може да се провери чрез изследване на гърлен секрет и при наличие на бактерия, те трябва също да се излекуват.

Проблемът е, че при връщане в детското заведение или в училището, в повечето случаи вероятността да има здрави заразоносители е немалка, т.е. детето може отново да се зарази, особено ако не е прекарало скарлатина, а само ангина или е било само носител на бактерията.

 

Мерки в детските заведения и училищата

В детските заведения при наличие на заболели се провежда масово изследване на гърлен секрет и се назначава лечение. Носителите и заболелите се изолират до установяване на чист гърлен секрет. Това поне би трябвало да бъде процедурата навсякъде. Но отново се стига до отговорността на родители и медицински лица да докладват помежду си и пред регионалната здравна инспекция установените случаи. В училищата взимането на гърлен секрет от страна на държавните органи не е задължително, но може да се подаде сигнал до местната Дирекция за надзор на заразните болести, която да направи проверка.

 

У нас е в сила Наредба № 21 от 18.07.2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести (обн. в ДВ, бр. 62 от 29.07.2005г), според която скарлатината подлежи на задължителна регистрация, съобщаване и отчет от Общопрактикуващите лекари, медицинските специалисти от здравните кабинети в училищата, детските заведения и др. Регистрираните заразни болести по чл. 4 се съобщават от медицинските специалисти, които са ги открили, в срок от 24 часа:
1. на регионалната здравна инспекция, на чиято територия е открит случая;
2. на общопрактикуващия лекар на заболялото лице – когато заболяването е открито от друг медицински специалист;
3. на здравния кабинет в учебно и детско заведение – когато заболялото лице посещава училище или детско заведение.

Още по темата

Публикации

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст...
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Странични ефекти от ваксините

  След поставяне на ваксина може да се появи зачервяване около мястото на убождането, температура до 38 градуса C,...
 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо...
 • Най-важното за високата температура

  Температурата е нормална реакция на организма за борба с инфекцията. Ако детето е с температура под 38°С, не...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook