Меню

Проблемно гърло

Проблемно гърло

Случвало ли ви се е детето да се оплаче от болки в гърлото или да усетите, че има променен дъх. Тогава би следвало да си зададете няколко въпроса:


Какво да предложите на първо време?

Ако проблемът е болка в гърлото:

За да успокоите детето, можете да облекчите болката със сиропче или нещо за смучене, както и да започнете да предлагате по-често топли напитки (в никакъв случай горещи!) и повече течности. За да помогнете на организма да се справи, можете да подсилите имунитета като предложите  витамин С (за предпочитане под формата на плодове, например цитрусови плодове или фреш) за 3-5 дни, противовирусни средства, компреси локално (например с извара – около 1 см извара в тензух се слага върху гърлото, покрива се с найлон и се увива плътно с шал за 8 часа. Извара можете да купите или да направите – 1 чаша прясно мляко се кипва и пресича с  1 с.л. оцет ). Имунната система на детето може да успее да пребори болестта за ден-два или пък да се появят и други симптоми (например хрема, кашлица, температура, подути лимфни възли.


Какво да правите, ако не мине за ден-два?

Ако на следващата или по-следващата сутрин детето все още има оплаквания, добре е да го прегледа лекар – болките в гърлото могат да бъдат самостоятелно заболяване (тонзилит) и най-често се дължат на вирусна инфекция. Но могат да бъдат и симптом на редица инфекциозни заболявания от вирусен или бактериален произход и да се налага по-сериозно лечение, назначено от лекар.

 

При първи симптом – гърлобол, най-важно е да се прецени дали се касае за стрептококова инфекция на гърлото – чрез провеждане на бърз стреп-тест*, и дали е вирусна или бактериална инфекция на гърлото – чрез провеждане на кръвна картина и С – реактивен протеин. Лекарят ще ви насочи към лаборатория.
При стрептококова инфекция детето, особено когато има по-слаб имунитет, може да развие ангина или скарлатина. Лекарят ще изпише антибиотик както при налично носителство, така и при активно заболяване.
Вашето внимание е важно и в двата случая: за да следите за други симптоми и усложнения и за да уверите, че не е бактерия (както ще ви посъветва и лекарят) като пуснете изследване на гърлен секрет и кръвни показатели.


*Изследването за стрептококова инфекция се провежда в лаборатория чрез взимане на гърлен секрет. Стандартното изследване включва и антибиограма и отнема около 3-5 дни. В някои лаборатории вече се предлага и бърз стреп тест, който за 10 минути дава резултата.

 

Детето се нуждае от чист въздух, почивка и от човек, който да се грижи за него:
 • Да следи за появата на съпътстващи симптоми, в случай на влошаване на състоянието;
 • Да реагира адекватно, според симптомите и състоянието;
 • Да осигурява правилно хранене – не забравяйте, че в различните етапи от инфекцията, детето се нуждае от различна храна. При всички случаи, предлагайте много течности, за да избегнете обезводняване.
 
Някои родители прибягват до решения, които понякога могат да попречат на лечението.

Такива са например приемът на антибиотик без мнението на лекар и свалянето на невисока температура под 38º C. Тези бързи мерки понякога могат да възпрепятстват задействането на защитния механизъм на детето (имунната система) и да затруднят, усложнят или забавят лечението. Внимание: Даването на противо-температурни средства е показано при температура над 38º C, както и при изразен гърлобол, тъй като тези медикаменти не повлияват само високата температура, но и болката и възпалението.

От какво е болно детето?

 1. Болящото гърло обикновено е съпроводено от други симптоми.
 2. Комбинацията от тях може да даде насока за възможната причина, нашата реакция и лечението.
 3. Наличието на гнойни налепи по сливиците в съчетание с увеличени лимфни възли насочва към бактериална инфекция на гърлото или към възможна мононуклеоза, което налага провеждането на кръвни тестове за диагностично уточняване. Наличието на обрив насочва към вирусна ангина или скарлатина.

 

Най-чести съпътстващи симптоми при болно гърло в детска възраст

Децата под 1 година все още нямат развити сливици (=тонзиларен апарат), съответно до тази възраст децата не боледуват от ангина (възпаление на небните дъги), но могат да развият тонзилофарингит. Колкото по-малко е детето, толкова по-драматично протича заболяването, с отказ да приема храна и течности.

Важно е да се знае също, че всяка една от детските шарки започва с болки в гърлото и последващи специфични симптоми – обрив, увеличени лимфни възли, увеличение на коремни органи, температура и др.

 1. Болно гърло + втрисане или изпотяване – може да е вирусна инфекция, в това число грип, както и мононуклеоза. И двете заболявания протичат и с висока температура , мускулни болки, отпадналост.
 1. Болно гърло + кашлица – може да е грип, остър синузит, гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), ларингит, коклюш (магарешка кашлица).
 1. Болно гърло + висока температура – може да е грип, остър синузит, гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), ларингит, мононуклеоза, стрептококово гърло (ангина, скарлатина), тонзилит.
 1. Болно гърло + хрема или запушен нос – може да е грип, остър синузит, гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
 1. Болно гърло + обрив на кожата – може да е морбили, варицела, мононуклеоза, стрептококово гърло.
 1. Затруднено преглъщане – може да бъде причинено от афти в устата – причината е Коксаки вирус или гингивостоматит. Затруднено преглъщане може да има и при никнене на зъби.


Вижте симптомите на всички инфекциозни заболявания тук.

 

 

 

 

Още по темата

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Виновник за честите ангини може да е... скарлатината

  Ако детето ви боледува от гнойна ангина, възможно е в неговото обкръжение да има болни от скарлатина или носители на бактерията, причинител на скарлатината. Повечето деца...

 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо неразположение. Ако навреме откриете някои симптоми,...

 • Хомеопатия и възпалено гърло

  Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаление на гърлото като се прилага самостоятелно или като терапия, допълваща антибиотичното лечение...

 • Барбара Рен - за децата и стресът

  Каква е връзката между храненето, възпаленията, имунитета, начина на живот и психическото състояние на децата? Може ли още преди раждането да се мисли за преодоляване на...

Публикации

Харесай ни във Facebook