Меню

Проблемно гърло

Проблемно гърло

В тази статия:
Какво да предложите на първо време?
Какво да правите, ако не мине за ден-два?
От какво е болно детето?
Най-чести съпътстващи симптоми при болно гърло в детска възраст

Случвало ли ви се е детето да се оплаче от болки в гърлото или да усетите, че има променен дъх. Тогава би следвало да си зададете няколко въпроса:


Какво да предложите на първо време?

Ако проблемът е болка в гърлото:

За да успокоите детето, можете да облекчите болката със сиропче или нещо за смучене, както и да започнете да предлагате по-често топли напитки (в никакъв случай горещи!) и повече течности. За да помогнете на организма да се справи, можете да подсилите имунитета като предложите  витамин С (за предпочитане под формата на плодове, например цитрусови плодове или фреш) за 3-5 дни, противовирусни средства, компреси локално (например с извара – около 1 см извара в тензух се слага върху гърлото, покрива се с найлон и се увива плътно с шал за 8 часа. Извара можете да купите или да направите – 1 чаша прясно мляко се кипва и пресича с  1 с.л. оцет ). Имунната система на детето може да успее да пребори болестта за ден-два или пък да се появят и други симптоми (например хрема, кашлица, температура, подути лимфни възли.

 

Джуниър-Ангин за деца

 

Джуниър-Ангин предоставя комплексно 2в1 решение при болки в гърлото и суха кашлица - пастили за възпалено гърло и сироп за суха кашлица и възпалено гърло.

И двата продукта имат приятен плодов вкус, които децата обичат, а благодарение на природния си състав се справят успешно с възпалението на лигавицата и болките в гърлото.

Комбинацията от слез и исландски лишей в Джуниър Ангин предпазва и успокоява лигавицата на гърлото и устата при инфекции с възпалено гърло и суха кашлица.

Слезът съдържа муцини и укрепва защитния слой, който се образува върху лигавиците. Билката има и има успокояващ ефект, като намалява възпалението.

 

Джуниър-Ангин сироп за деца 100 мл.

Успокоява възпалената лигавица, образува защитен слой върху лигавицата и осигурява естествена помощ срещу проникване на микробите. Той е с приятен плодов вкус на череша и се използва при:

 1. суха, непродуктивна кашлица;
 2. болки в гърлото и възпаление на лигавицата на устата и гърлото, възникнало вследствие на настинка.

 

Джуниър Ангин таблетки за смучене

Те са с приятен плодов вкус на ягода и са за деца над 4г. Създават защитно покритие за устната и фарингеална лигавица, като успокояват болките в гърлото.

 

ЛИСТОВКА Джуниър ангин сироп 100 мл: Информация за потребител

ЛИСТОВКА Джуниър ангин таблетки за смучене: Информация за потребител

 

Производител: KLOSTERFRAU

Вносител: Phoenixpharma      

Централен офис София
ул. Околовръстен път 199А
тел: 02 9658 100
факс: 02 9658 172
напиши e-mail
www.phoenixpharma.bg

Офис Варна
ул. Света Ирина 19
ет. 2, ап. 3
тел: 052 389901
факс: 052 389900

 

Какво да правите, ако не мине за ден-два?

Ако на следващата или по-следващата сутрин детето все още има оплаквания, добре е да го прегледа лекар – болките в гърлото могат да бъдат самостоятелно заболяване (тонзилит) и най-често се дължат на вирусна инфекция. Но могат да бъдат и симптом на редица инфекциозни заболявания от вирусен или бактериален произход и да се налага по-сериозно лечение, назначено от лекар.

 

При първи симптом – гърлобол, най-важно е да се прецени дали се касае за стрептококова инфекция на гърлото – чрез провеждане на бърз стреп-тест*, и дали е вирусна или бактериална инфекция на гърлото – чрез провеждане на кръвна картина и С – реактивен протеин. Лекарят ще ви насочи към лаборатория.
При стрептококова инфекция детето, особено когато има по-слаб имунитет, може да развие ангина или скарлатина. Лекарят ще изпише антибиотик както при налично носителство, така и при активно заболяване.
Вашето внимание е важно и в двата случая: за да следите за други симптоми и усложнения и за да уверите, че не е бактерия (както ще ви посъветва и лекарят) като пуснете изследване на гърлен секрет и кръвни показатели.

*Изследването за стрептококова инфекция се провежда в лаборатория чрез взимане на гърлен секрет. Стандартното изследване включва и антибиограма и отнема около 3-5 дни. В някои лаборатории вече се предлага и бърз стреп тест, който за 10 минути дава резултата.

 

Детето се нуждае от чист въздух, почивка и от човек, който да се грижи за него:
 • Да следи за появата на съпътстващи симптоми, в случай на влошаване на състоянието;
 • Да реагира адекватно, според симптомите и състоянието;
 • Да осигурява правилно хранене – не забравяйте, че в различните етапи от инфекцията, детето се нуждае от различна храна. При всички случаи, предлагайте много течности, за да избегнете обезводняване.
 
Някои родители прибягват до решения, които понякога могат да попречат на лечението.

Такива са например приемът на антибиотик без мнението на лекар и свалянето на невисока температура под 38º C. Тези бързи мерки понякога могат да възпрепятстват задействането на защитния механизъм на детето (имунната система) и да затруднят, усложнят или забавят лечението. Внимание: Даването на противо-температурни средства е показано при температура над 38º C, както и при изразен гърлобол, тъй като тези медикаменти не повлияват само високата температура, но и болката и възпалението.

 

От какво е болно детето?

 1. Болящото гърло обикновено е съпроводено от други симптоми.
 2. Комбинацията от тях може да даде насока за възможната причина, нашата реакция и лечението.
 3. Наличието на гнойни налепи по сливиците в съчетание с увеличени лимфни възли насочва към бактериална инфекция на гърлото или към възможна мононуклеоза, което налага провеждането на кръвни тестове за диагностично уточняване. Наличието на обрив насочва към вирусна ангина или скарлатина.

 

Най-чести съпътстващи симптоми при болно гърло в детска възраст

Децата под 1 година все още нямат развити сливици (=тонзиларен апарат), съответно до тази възраст децата не боледуват от ангина (възпаление на небните дъги), но могат да развият тонзилофарингит. Колкото по-малко е детето, толкова по-драматично протича заболяването, с отказ да приема храна и течности.

Важно е да се знае също, че всяка една от детските шарки започва с болки в гърлото и последващи специфични симптоми – обрив, увеличени лимфни възли, увеличение на коремни органи, температура и др.

 

 1. Болно гърло + втрисане или изпотяване – може да е вирусна инфекция, в това число грип, както и мононуклеоза. И двете заболявания протичат и с висока температура , мускулни болки, отпадналост.

 

 1. Болно гърло + кашлица – може да е грип, остър синузит, гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), ларингит, коклюш (магарешка кашлица).

 

 1. Болно гърло + висока температура – може да е грип, остър синузит, гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), ларингит, мононуклеоза, стрептококово гърло (ангина, скарлатина), тонзилит.

 

 1. Болно гърло + хрема или запушен нос – може да е грип, остър синузит, гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

 

 1. Болно гърло + обрив на кожата – може да е морбили, варицела, мононуклеоза, стрептококово гърло.

 

 1. Затруднено преглъщане – може да бъде причинено от афти в устата – причината е Коксаки вирус или гингивостоматит. Затруднено преглъщане може да има и при никнене на зъби.

 

Вижте симптомите на всички инфекциозни заболявания тук.

 

 

 

 

Още по темата

 • Виновник за честите ангини може да е... скарлатината

  Ако детето ви боледува от гнойна ангина, възможно е в неговото обкръжение да има болни от скарлатина или носители на бактерията, причинител на скарлатината. Повечето деца...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Хомеопатия и възпалено гърло

  Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаление на гърлото като се прилага самостоятелно или като терапия, допълваща антибиотичното лечение...

 • Барбара Рен - за децата и стресът

  Каква е връзката между храненето, възпаленията, имунитета, начина на живот и психическото състояние на децата? Може ли още преди раждането да се мисли за преодоляване на...

 • Приложение на хомеопатията при бременни, кърмачки и деца

  Как хомеопатията може да бъде успешно приложена при проблеми в периода на бременността, кърменето и отглеждането на малкото дете; Вярна ли е тезата за "плацебо"...

 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо неразположение. Ако навреме откриете някои симптоми,...

 • Таблица: Бактериални инфекции и причинителите им

  Стрептококи, стафилококи, пневмококи, листерия, гонорея, ешерихия коли, протеус, псевдомонас и още много бактерии – много заболявания се дължат на тях - т.нар. патогенни...

Публикации


Пишете ни във facebook или по e-mail. Ще потърсим различни мнения сред специалисти и родители и ще публикуваме събраните гледни точки в нашия сайт, запазвайки вашата анонимност. С ваше съгласие, ще публикуваме вашите въпроси  ►►►

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook