Изследването LEAP – ранно запознаване с фъстъците предпазва от алергия
През последните 10 години случаите на алергия към фъстъци в САЩ и много други страни са се удвоили. Тя представлява необичаен отговор на имунната система към иначе безобидните фъстъчени протеини в храната. От нея страдат най-често децата и точно при тях тя може да доведе до сериозни последствия. Добрата новина е, че обикновено с възрастта фъстъчената алергия се „израства“.
При съмнение или при вече проявена алергична реакция към фъстъци обикновено се препоръчва избягване на храните, които ги съдържат, по време на бременност, кърмене и в ранното детство.
Алергията може да се „възпитава“
Участващите в едно проучване на американската Immune Tolerance Network, наречено „Ранно запознаване с фъстъците“ (Learning Early About Peanut – LEAP) прилагат точно обратния подход. Проучването, ръководено от проф. Гидеон Лек от Кралския колеж в Лондон, залага на хипотезата, че когато редовното ядене на продукти, съдържащи фъстъци, започне от ранна възраст, би предизвикало защитен имунен отговор, вместо алергична реакция.
В проучването, чийто резултати бяха публикувани през февруари 2015 г., участват над 600 деца на възраст между 4 и 11-месечна възраст с висок риск за фъстъчена алергия. Те са разделени на две групи на случаен принцип – едната група консумира поне три пъти седмично храни, които съдържат фъстъци, а другата ги избягва.
Когато навършили 5 години сравнили честотата на фъстъчената алергия между двете групи. 17% от децата в групата, която избягва фъстъци, развили алергия до 5-годишна възраст, докато само при 3% от децата, хранени със съдържащи фъстъци закуски, имали симптоми на алергия. Изводът на учените е, че при рискови бебета много ефективно за предотвратяването на алергична реакция е захранването с фъстъци през първите 11 месеца от живота им.
„В продължение на десетилетия алерголозите препоръчват малките деца да избягват консумацията на алергенни храни като фъстъци, за да се предотвратят хранителни алергии,“ отбелязва проф. Лек, водещият изследовател на проучването. „Нашите резултати показват, че този съвет е неправилен и може да допринесе за увеличаването на случаите на алергия към фъстъци и на други хранителни алергии.“
Дали децата са предпазени от алергия в дългосрочен аспект?
Екипът от учени обаче не спрял дотук. В продължение на проучването те искали да отговорят на въпроса дали децата са предпазени от алергия в дългосрочен аспект. 556 деца от първоначалните 640, участвали в проучването били подложени на едногодишна диета, изключваща фъстъците – 274 деца първоначални консуматори и 282 избягвали фъстъците. След 12 месеца на въздържане от фъстъци само 4,8% от първоначалните потребители на такава храна били алергични, в сравнение с 18,6% от групата на децата, които на практика не са ги консумирали 6 години – силно значима разлика.
Резултатите от продължението на изследването (LEAP-ON) били обсъдени в началото на март 2016 г. на годишната среща на Американската академия по алергии, астма и имунология (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) и публикувани в New England Journal of Medicine, показват, че превенцията на фъстъчена алергия, постигната чрез консумацията на фъстъци в бебешка възраст при деца в риск, се запазва и след едногодишен период на избягване на фъстъчени храни.
„Това изследване предлага успокоение, че яденето на съдържащи фъстъци храни като част от нормалната диета, с епизодични периоди на избягването им, е безопасна практика за повечето деца след успешна терапия за толерантност“, казва д-р Джералд Непом, директор на Immune Tolerance Network. „Изглежда имунната система помни и поддържа своето състояние на толерантност, дори без редовно излагане на съдържащи фъстъци храни.“
Базата данни и цифри от двете изследвания са публично достъпни в портала на ITN за клинични изследвания, TrialShare. Подробно описание на двете изследвания може да намерите тук.
Още от Чайка Христова