Меню

Колики

Колики

Коликите се характеризират с ранно начало – в първите седмици след раждането и изчезват към третия месец. Дължат се най-вероятно на незрялост на храносмилателната система на бебето, която не е в състояние да отделя достатъчно ензими за разграждане на приетата от него храна. Натрупващите се поради това продукти и газове раздуват червата и затрудняват придвижването на чревното съдържимо към ануса.

Бебето усеща болки, което го кара да плаче. Коремчето му се подува, чува се къркорене, свива и опъва крачетата си, става много неспокойно. Най-често това се случва в следобедните часове на деня. Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност.

Какво да направите:

 • твърде лакомото хранене може да предизвиква поемането на въздух. Ако бебето се храни с биберон, изберете такъв, който не позволява поглъщането на въздух;
 • поставете го по корем на скута си или върху гърдите си;
 • поносете го и го полюлейте като поставите топла кърпа или пелена върху коремчето му. Най-лесно е затоплянето с ютия. Може да сложите на коремчето върху дрешките му и грейка с топла вода, завита в пелена;
 • направете нежен масаж на коремчето със затоплена длан в посока на часовниковата стрелка;
 • предложете на бебето чай от лайка, копър, анасон (стига да не е алергично);
 • обсъдете с лекаря даването на капки против колики - дозировка, продължителност и т.н.

 

Медикаменти срещу колики

Има различни медикаменти срещу колики, включително и хомеопатични. Има такива, които разграждат лактозата в млякото и по този начин премахват първопричината за коликите - вторичната ферментация на лактозата. 

Независимо че повечето медикаменти са на растителна основа, те трябва да се прилагат много внимателно заради незрялата храносмилателна система на бебето.

Colief капки за бебета против колики

COLIEF НАМАЛЯВА ЧАСОВЕТЕ ПЛАЧ

Colief капки за бебета с неутрална лактаза са хранителна добавка под формата на капки за добавяне към кърмата или млякото предназначено за кърмачета с цел преасимилиране на лактозата и премахване на причината за образуване на излишни газове, облекчаване кърмачаските колики, подпомагане усвояването на млечната захар и значително съкращава времето на плача.

Colief капки за бебета срещу колики са нов подход срещу коликите. Те са насочени към справянето с първопричината за появата на бебешките колики, а именно временната физиологична лактозна нетолерантност или т.нар. временнен физиологичен лактазен дефицит, състояние при което неразградената и неусвоена лактоза засяда и дебелото черво където ферментира от активността бактериите отделяйки млечна киселина и водород, които причиняват подуване, газове и болка – КОЛИКИ.

Временната физиологична лактозна нетолерантност е доказана от изследванията като основна причина за КОЛИКИТЕ при бебетата а това състояние е резултат от недостига на ензима лактаза, който разгражда млечната захар (лактоза) по естествен път в червата.

 

Капки за бебета срещу колики Colief

 1. Colief Капките за бебета са важно научно постижение в борбата с КОЛИКИТЕ причинени от това състояние.
 2. Colief е естествен подход към бебешките колики, подходящ както за кърмени, така и за бебета хранени с млека предназначени за кърмачета.
 3. Colief позволяват бебетата да бъдат хранени с „обичайното“ им мляко, кърма или адаптирано, без да се използват заместители и намаляват храносмилателните затруднения.
 4. Colief капки за бебета срещу колики съдържа неутрален ензим лактаза, който прибавен към млякото разгражда лактозата на лесно усвоими глюкоза и галактоза, като запазва необходимата за развитието на бебето енергия.
За бебетата е важно да не се отстрани цялата лактоза, тъй като това стимулира организма да създава сам ензима. За това 4 капки Colief разграждат 70% от лактозата в 100 мл. мляко

 

Colief може да се използва още от раждането. Colief трябва да се прибавя с при всяко млечно хранене, докато бебето навърши 3-4 месеца,След тази възраст причината за затрудненията на бебето няма да я има вследствие на наличието на достатъчно количество лактаза в тялото.

 

Какво представлява Colief капки за бебета?

Colief са капки с естествено произвеждания от човека ензим ЛАКТАЗА, който е отговорен за пълното усвояване на млечната захар.

Лактазата (β-Galactosidase) в Colief е изолирана от контролирана ферментация на дрожди Kluyveromyces lactis, с активност мин. 49500 ONPGu/g. и пик на действие при неутрална киселинност (Рн 7), каквато е на млякото.

 

Какво прави Colief капки за бебета?

Colief са капки за бебета срещу колики с ензим лактаза, които се добавят в мляко или кърма при всяко хранене на бебето за намаляване съдържанието на лактоза (млечна захар) в него.

Ензимът лактаза в Colief е с естесвен произход и подпомага разграждането на лактозата най-добре при ph 7 каквато е киселинността на млякото. Добавен предварително към храната на бебето той подкрепя разграждането на лактозата до прости и лесноусвоими захари – галактоза и глюкоза като по този начин подпомага нейното усвояване от организма. Благоприятно повлиява храносмилателните функции и съдейства за избягване на газообразуването, напрежението в стомаха, а оттам и на коликите.

Кога се може да се използват Colief капки за бебета?

Colief капки за бебета срещу колики се добавят към млякото при всяко хранене на бебето до 3-4 месечна възраст. След тази възраст признаците на колики физиологично  отшумяват. След третия месец, или ако коликите не са толкова изразени, добавянето на Colief може да бъде редуцирано, в началото – като се намали дозировката, а след това и честотата на добавянето им (само при включването на алтернативни храни) и накрая само веднъж дневно, което да предшества пълното им изключване. Обикновено това става в края на 4-я месец. Ако признаците на колики се появят отново, може да започнете добавянето на Colief капки за бебета по обичайната схема.

Дозировка на Colief капки за бебета:

Еднократна доза:        4 капки с всяко хранене
Препоръчвана доза:   при 7 хранения / 28 капки дневно
за дневен прием:        при 6 хранения / 24 капки дневно

При по-чести хранения еднократната доза може да се намали на 3 капки с цел спазване на дневната доза.
Продължителност на приема: до 4 месечна възраст или затихване на коликите.
Да не се превишава препоръчваната дневна доза!

Повече информация за употреба и дозировка тук.

 

Важно!

 1. Колийф съдържат ензим лактаза, който се разрушава от високата температура, добавяйте към топло, а не горещо мляко.
 2. Не давайте капките директно на бебето.
 3. Не ги добавяйте във вода, сок или чай, капките действат в млякото.
 4. Приготвяйте млеката предназначени за кърмачета винаги според инструкциите на производителя.
 5. Продуктът е хранителна добавка, да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

 

Условия на съхранение:

Да се съхранява при температура до 25°C на сухо и недостъпно за малки деца място.

Веднъж отворен, да се съхранява в хладилник. Да се пази замръзване. Да се употребява до три седмици след отваряне. Да не се употребява след изтичане срока на годност отбелязан на опаковката и ако предпазното фолио на флакона е нарушено.

 

Производител:
Crosscare Ltd,Broomhill Road, Tallaght,Dublin 24, Ireland.www.colief.com

Colief® Infant Drops is a registered trademark of Crosscare Ltd.
Patent Number EP 1289569.

Вносител :
МАКАВЕ ЕООД 


1517 София
ул. Константин Фотинов No113A, ет. 3, офис 9
тел: 0878702023, 0878 70 20 26
e-mail: metev.ivan@gmail.com; metev@makave.eu

www.makave.eu
www.colief-bg.com

 

 

Влияят ли коликите върху развитието на бебето

Коликите не влияят на психическото или нервно-психическото състояние на бебето. То расте и се развива добре. Не винаги плачът е свързан с колики. Понякога зад него се крие друга сериозна причина. Ако бебето плаче продължително – повече от два часа, не се колебайте да потърсите своя педиатър.

 

Материалът е от книжното издание "Дневникът на мама и татко".

Още по темата

Публикации

 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо...
 • Диария

  Диарията е многократно отделяне на рядко-кашави воднисти изпражнения, с повече слуз, белезникави ядки и неприятна...
 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа...
 • Закърмване на новороденото

  В началото стомахчето на бебето може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене, а нуждата от силна...
 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook