Меню

Как преждевременното раждане оказва влияние върху характера

Как преждевременното раждане оказва влияние върху характера

17 ноември – световен ден на недоносените бебета

След раждането, преждевременно родените бебета са отделени от близките си и това е травматично преживяване, което ги лишава от подхранващата близост с близките в този важен период, поради необходимостта от престой в интензивно отделение. В допълнение, те могат да получат лечение например с кортикостероиди, което може да промени тяхното метаболитно и хормонално развитие в посока да бъдат по-чувствителни например към стрес и безпокойство. Притеснените родители на тези деца могат да бъдат свръх протективни, с което да допринесат към склонността тези деца да бъдат по-тревожни и по-трудно да поемат рискове. Тези фактори са посочени в статия на Time, посветена на влиянието на преждевременното раждане върху личностните характеристики. Поводът за статията е изследване сред 26 годишни, което установява, че преждевременно родените и родените с ниско тегло по-често носят черти като интровертност, невротизъм и аутистични черти и са по-малко склонни да поемат рискове или да постигат съгласие.

Tемпераментът и характерът определят начина, по който се чувстваме, мислим и реагираме. Счита се, че темпераментът е генетично заложен и ние се раждаме с него, докато характерът е неговата надстройка – добавените към темперамента житейски уроци от преживяванията и взаимодействието с другите оформят характера. Това се случва в юношеството. Личността се оформя още по-късно, когато към темперамента и характера се добави и поведението ни – начина, по който реагирме в различните ситуации. Личността е и нашата индивидуалност с нашите възгледи и вярвания. Учените установяват, че преждевременното раждане може да окаже влияние върху нашия темперамент, характер и личност, а позитивните родителски грижи могат да помогнат в преодоляването на това влияние.

Възможно е например темпераментът ни да е избухлив, но да сме научили урока си да го удържаме. Логично, бебетата и малките деца тепърва започват да учат и не можем да им се сърдим, ако например не могат да сдържат емоциите си (ако го правим, по-скоро ще им навредим). Можем обаче да им помогнем като потърсим обяснение за тяхното поведение в темперамента. Знаейки, че той е вроден и неизменен, няма да им се сърдим или да се опитваме да ги променяме, но можем да ги учим и подкрепяме да контролират своята импулсивност.

Особено валидно е това за недоносените деца, при които самоконтролът е по-труден отколкото при родените в термин. Учените откриват, че тези затруднения са сходни при израслите в институции деца. Препоръката им е основна цел да бъде подобряването на умението им за самоконтрол като превенция на проблеми в развитието (Изследването е проведено сред 6 годишни деца и е публикувано на 12 ноември 2019). Важен фактор за подобряването на това умение се оказва позитивното родителство: Преждевременно родените деца, които по темперамент са по-емоционално негативни и склонни към дистрес, е по-вероятно да имат и повече поведенчески проблеми в бъдеще () в сравнение с родените в термин, но позитивното родителство може да повлияе положително както на поведението, така и на умственото им развитие и тези резултати се отчитат още на 3 – годишна възраст (J Child Psychol Psychiatry).

Типовете темперамент

  • Холеричен: страстни и енергични хора, които лесно се ядосват.
  • Меланхоличен: тъжни хора, които лесно се разстройват и имат страхотна артистична чувствителност.
  • Флегматичен: студени и рационални хора.
  • Сангвиничен: щастливи и оптимистични хора, които изразяват привързаност към другите хора и са уверени в себе си.
     

 

При децата типовете темпераменти са основно три: приспособими деца, предпазливи деца и жизнени и борбени деца. Прочетете повече за тях прочетете тук.

Колкото по-малки са децата, толкова по-трудно за тях е да контролират вродения им темперамент. Затова не можем да им се сърдим, ако техният и нашият темперамент са трудно съвместими, но можем да намерим път и подход към тях. Характерът се оформя чак към периода на юношеството, а личността ни по-късно. Място за надграждане обаче винаги има – чрез възпитанието, чрез връзката си с тях, чрез средата, в която израстват, чрез примера ни, към вродените черти, ние добавяме модели на мислене и поведение, които могат да окажат благоприятно влияние върху характера и личността на нашите деца.


Всяка година повече от 6000 недоносени бебета се раждат преждевременно в България. Фондация "Нашите недоносени деца" се бори да осигури по-добри условия за качествена грижа за всички тези деца. Не само чрез даряване на апаратура, но и чрез изграждане на семейни стаи, защото всяко бебе има нужда да бъде със своите родители. В център "Малки чудеса" се работи с недоносените деца след тяхното изписване, за да растат здрави, усмихнати и щастливи. Ако желаете да подкрепите работата им, можете да го направите с смс дарение с текст DMS BEBE на номер 17 777 или на donate.premature-bg.com 


Референции: https://exploringyourmind.com/the-differences-between-personality-temperament-and-character/

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook