Меню

Как преждевременното раждане оказва влияние върху характера

Как преждевременното раждане оказва влияние върху характера

17 ноември – световен ден на недоносените бебета

След раждането, преждевременно родените бебета са отделени от близките си и това е травматично преживяване, което ги лишава от подхранващата близост с близките в този важен период, поради необходимостта от престой в интензивно отделение. В допълнение, те могат да получат лечение например с кортикостероиди, което може да промени тяхното метаболитно и хормонално развитие в посока да бъдат по-чувствителни например към стрес и безпокойство. Притеснените родители на тези деца могат да бъдат свръх протективни, с което да допринесат към склонността тези деца да бъдат по-тревожни и по-трудно да поемат рискове. Тези фактори са посочени в статия на Time, посветена на влиянието на преждевременното раждане върху личностните характеристики. Поводът за статията е изследване сред 26 годишни, което установява, че преждевременно родените и родените с ниско тегло по-често носят черти като интровертност, невротизъм и аутистични черти и са по-малко склонни да поемат рискове или да постигат съгласие.

Tемпераментът и характерът определят начина, по който се чувстваме, мислим и реагираме. Счита се, че темпераментът е генетично заложен и ние се раждаме с него, докато характерът е неговата надстройка – добавените към темперамента житейски уроци от преживяванията и взаимодействието с другите оформят характера. Това се случва в юношеството. Личността се оформя още по-късно, когато към темперамента и характера се добави и поведението ни – начина, по който реагирме в различните ситуации. Личността е и нашата индивидуалност с нашите възгледи и вярвания. Учените установяват, че преждевременното раждане може да окаже влияние върху нашия темперамент, характер и личност, а позитивните родителски грижи могат да помогнат в преодоляването на това влияние.

Възможно е например темпераментът ни да е избухлив, но да сме научили урока си да го удържаме. Логично, бебетата и малките деца тепърва започват да учат и не можем да им се сърдим, ако например не могат да сдържат емоциите си (ако го правим, по-скоро ще им навредим). Можем обаче да им помогнем като потърсим обяснение за тяхното поведение в темперамента. Знаейки, че той е вроден и неизменен, няма да им се сърдим или да се опитваме да ги променяме, но можем да ги учим и подкрепяме да контролират своята импулсивност.

Особено валидно е това за недоносените деца, при които самоконтролът е по-труден отколкото при родените в термин. Учените откриват, че тези затруднения са сходни при израслите в институции деца. Препоръката им е основна цел да бъде подобряването на умението им за самоконтрол като превенция на проблеми в развитието (Изследването е проведено сред 6 годишни деца и е публикувано на 12 ноември 2019). Важен фактор за подобряването на това умение се оказва позитивното родителство: Преждевременно родените деца, които по темперамент са по-емоционално негативни и склонни към дистрес, е по-вероятно да имат и повече поведенчески проблеми в бъдеще () в сравнение с родените в термин, но позитивното родителство може да повлияе положително както на поведението, така и на умственото им развитие и тези резултати се отчитат още на 3 – годишна възраст (J Child Psychol Psychiatry).

Типовете темперамент

  • Холеричен: страстни и енергични хора, които лесно се ядосват.
  • Меланхоличен: тъжни хора, които лесно се разстройват и имат страхотна артистична чувствителност.
  • Флегматичен: студени и рационални хора.
  • Сангвиничен: щастливи и оптимистични хора, които изразяват привързаност към другите хора и са уверени в себе си.
     

 

При децата типовете темпераменти са основно три: приспособими деца, предпазливи деца и жизнени и борбени деца. Прочетете повече за тях прочетете тук.

Колкото по-малки са децата, толкова по-трудно за тях е да контролират вродения им темперамент. Затова не можем да им се сърдим, ако техният и нашият темперамент са трудно съвместими, но можем да намерим път и подход към тях. Характерът се оформя чак към периода на юношеството, а личността ни по-късно. Място за надграждане обаче винаги има – чрез възпитанието, чрез връзката си с тях, чрез средата, в която израстват, чрез примера ни, към вродените черти, ние добавяме модели на мислене и поведение, които могат да окажат благоприятно влияние върху характера и личността на нашите деца.


Всяка година повече от 6000 недоносени бебета се раждат преждевременно в България. Фондация "Нашите недоносени деца" се бори да осигури по-добри условия за качествена грижа за всички тези деца. Не само чрез даряване на апаратура, но и чрез изграждане на семейни стаи, защото всяко бебе има нужда да бъде със своите родители. В център "Малки чудеса" се работи с недоносените деца след тяхното изписване, за да растат здрави, усмихнати и щастливи. Ако желаете да подкрепите работата им, можете да го направите с смс дарение с текст DMS BEBE на номер 17 777 или на donate.premature-bg.com 


Референции: https://exploringyourmind.com/the-differences-between-personality-temperament-and-character/

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook