Меню

Кариеси при кърмещата майка

Кариеси при кърмещата майка

Те се срещат вероятно доста по-често, отколкото кариесите на ранното детство при децата. Често можете да чуете, че кърменето е виновно и за тях, защото „изтощава организма“ ви и извлича калций от костите.

Действително изследванията откриват повишен риск от развитие на възпалителни процеси и кариеси при жените, при които костната плътност е намалена. По време на кърмене това може да се случи:

 1. ако жената влиза в цикъла бременност-раждане-кърмене с недостиг на калций и вит. Д;
 2. при поредни бременности с много кратък интервал между тях;
 3. ако кърми близнаци или дарява значителни количества кърма;
 4. ако поради алергии при детето е подложена на дългосрочна безмлечна и ограничена диета;
 5. при специфични заболявания (напр. при глутенова непоносимост; проблеми с щитовидната и паращитовидните жлези; дългосрочен прием на определени лекарства като хепарин и др.).

В тези случаи от костите се извлича калций с бърза скорост, а натрупването му е затруднено. За да намалите вероятността от проблеми, е много важно да се грижите да поемате достатъчно калций по време на бременността и после докато кърмите, особено ако се налага да сте на безмлечна диета.
 

Калций и витамин Д

Другият важен момент е да обръщате внимание и да ограничавате или да спрете приема на всички храни и напитки, които затрудняват усвояването на калций – такива са например:

 • кафето, черният и зеленият чай;
 • газираните напитки! – всички видове!;
 • соята и соевите продукти;
 • овесените ядки;
 • голяма част от зърнените, особено ако не са изкисвани, покълнали или ферментирали.

За подобряване усвояването на калций е необходимо също така да проверите какви са нивата на витамин Д в кръвта ви. Огромната част от съвременните жени са не само в риск, а със сериозен недостиг на витамин Д, което застрашава усвояването на калций и може да стане причина за подобни проблеми с костите и зъбите.


Похапване на сладки неща

Те може да се усложнят още повече от ограничена и еднообразна диета, която създава липси на витамини и минерали, както и от компенсирането на диетичните ограничения с прием на сладки храни. По време на кърмене се ожаднява и огладнява, а най-често държите под ръка за похапване именно сладки неща (дори те да са сушени плодове, а не шоколад) и зърнени храни (бисквити, крекери, солети и т.н.). Посягането към тях по време на нощните кърмения обаче създава риск за зъбите – така че може да е по-разумно поне нощем да държите наблизо нарязани парченца кашкавал или ябълка, които намаляват нивото на ph в устата.


Посещение на зъболекаря

Естествено, както във всяка друга ситуация, е важно и докато сте кърмачка, да спазвате стриктна орална хигиена и да продължавате да посещавате редовно зъболекаря си, като своевременно се лекуват възникналите проблеми. Почти всички зъболекарски процедури, включително правенето на рентгенова снимка на зъбите, умъртвяването на зъб с арсен и използването на упойки, не представляват проблем и не изискват дори временно прекъсване на кърменето. Ако се налага антибиотично лечение заради проблеми със зъбите, най-често може да се подбере антибиотик, който е съвместим и не налага да спирате да кърмите.

 


Референции: Hujoel PP. Vitamin D and dental caries in controlled clinical trials: systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2013 Feb;71(2):88-97. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00544.x. Epub 2012 Nov 9.

Още по темата

 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Вашето майчинско тяло

  Пълен указател на промените, които тялото ви претърпява след раждането – от върха на главата до пръстите на краката.

 • Емоционално възстановяване след раждането

  Списък на настроения и чувства, характерни за периода след раждането

 • Кърмене с плоски зърна - има начин

  Какво да направите, ако имате плоски зърна, за да дадете най-добрата храна на вашето бебе – кърмата.

 • Прием на антибиотици от кърмещата майка

  Кои антибиотици оказват минимален риск при кърмене, какви са рисковете за детето, кои са страничните ефекти за детето

Публикации

Харесай ни във Facebook