Меню

Кариеси при кърмещата майка

Кариеси при кърмещата майка

Те се срещат вероятно доста по-често, отколкото кариесите на ранното детство при децата. Често можете да чуете, че кърменето е виновно и за тях, защото „изтощава организма“ ви и извлича калций от костите.

Действително изследванията откриват повишен риск от развитие на възпалителни процеси и кариеси при жените, при които костната плътност е намалена. По време на кърмене това може да се случи:

  1. ако жената влиза в цикъла бременност-раждане-кърмене с недостиг на калций и вит. Д;
  2. при поредни бременности с много кратък интервал между тях;
  3. ако кърми близнаци или дарява значителни количества кърма;
  4. ако поради алергии при детето е подложена на дългосрочна безмлечна и ограничена диета;
  5. при специфични заболявания (напр. при глутенова непоносимост; проблеми с щитовидната и паращитовидните жлези; дългосрочен прием на определени лекарства като хепарин и др.).

В тези случаи от костите се извлича калций с бърза скорост, а натрупването му е затруднено. За да намалите вероятността от проблеми, е много важно да се грижите да поемате достатъчно калций по време на бременността и после докато кърмите, особено ако се налага да сте на безмлечна диета.
 

Калций и витамин Д

Другият важен момент е да обръщате внимание и да ограничавате или да спрете приема на всички храни и напитки, които затрудняват усвояването на калций – такива са например:

  • кафето, черният и зеленият чай;
  • газираните напитки! – всички видове!;
  • соята и соевите продукти;
  • овесените ядки;
  • голяма част от зърнените, особено ако не са изкисвани, покълнали или ферментирали.

За подобряване усвояването на калций е необходимо също така да проверите какви са нивата на витамин Д в кръвта ви. Огромната част от съвременните жени са не само в риск, а със сериозен недостиг на витамин Д, което застрашава усвояването на калций и може да стане причина за подобни проблеми с костите и зъбите.


Похапване на сладки неща

Те може да се усложнят още повече от ограничена и еднообразна диета, която създава липси на витамини и минерали, както и от компенсирането на диетичните ограничения с прием на сладки храни. По време на кърмене се ожаднява и огладнява, а най-често държите под ръка за похапване именно сладки неща (дори те да са сушени плодове, а не шоколад) и зърнени храни (бисквити, крекери, солети и т.н.). Посягането към тях по време на нощните кърмения обаче създава риск за зъбите – така че може да е по-разумно поне нощем да държите наблизо нарязани парченца кашкавал или ябълка, които намаляват нивото на ph в устата.


Посещение на зъболекаря

Естествено, както във всяка друга ситуация, е важно и докато сте кърмачка, да спазвате стриктна орална хигиена и да продължавате да посещавате редовно зъболекаря си, като своевременно се лекуват възникналите проблеми. Почти всички зъболекарски процедури, включително правенето на рентгенова снимка на зъбите, умъртвяването на зъб с арсен и използването на упойки, не представляват проблем и не изискват дори временно прекъсване на кърменето. Ако се налага антибиотично лечение заради проблеми със зъбите, най-често може да се подбере антибиотик, който е съвместим и не налага да спирате да кърмите.

 


Референции: Hujoel PP. Vitamin D and dental caries in controlled clinical trials: systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2013 Feb;71(2):88-97. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00544.x. Epub 2012 Nov 9.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook