Меню

Хиперлактация

Хиперлактация

Твърде многото кърма понякога се превръща в също толкова сериозен и притеснителен проблем, колкото и недостатъчното мляко. Това състояние често е некомфортно, болезнено и свързано с редица неприятни физически преживявания за вас и за детето. За щастие обаче има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието между това, което гърдите предлагат и нуждите на бебето.

Кога твърде многото мляко е проблем?

Всяка майка се надява да има много мляко за своето бебе и да се чувства спокойна, че то се храни добре и дори му остава. Затова обикновено обилното количество кърма е повод за радост и облекчение. Ако вие и бебето се чувствате добре и храненията са приятни и без стрес за двама ви, тогава няма нужда да се предприема каквото и да е.

Понякога обаче твърде изобилното количество мляко създава проблеми при вас и при бебето.

ПРОБЛЕМИ ПРИ МАЙКАТА

 • Гърдите ви са непрекъснато напрегнати и постоянно текат
 • Когато бебето се пусне от гърдата в началото на кърменето, млякото тече на силни струи
 • Постоянно се налага да изцеждате за облекчение на гърдите след сукането на бебето
 • Изцеденото мляко след кърмене е значително количество (повече от 50-60 мл)
 • Често получавате запушвания, които може да се развиват в мастит
 • Усещате болки по време на и след кърмене, защото бебето стиска зърното
 • Зърната може да се разраняват от дърпането на детето
 • Кърменията са изтощителни и нервни, защото бебето се дърпа и плаче на гърдата

ПРОБЛЕМИ ПРИ БЕБЕТО

 • Детето се дави от твърде силна струя, кашля, поема много въздух при хранене
 • Често повръща мляко по време на и след кърмене, понякога и през носа (заради което бебето може да бъде диагностицирано с „рефлукс“)
 • Изхожданията са твърде чести, експлозивни, зелени
 • Понякога изхожданията са нередовни, но бебето има повече от обичайната бройка тежки, постоянно мокри памперси
 • Бебето суче лошо заради постоянните опити да се справи със струята – засуква плитко, може да стиска с венци и да се дърпа от гърдата
 • Кърменето е голяма борба – детето се извива и дърпа назад, стяга се и пищи
 • Бебето не суче за успокоение и постоянно търси да суче нещо, което не пуска мляко
 • Детето е нервно, неспокойно и ревливо заради поемането на твърде много мляко и болките в коремчето
 • Някои деца започват да отказват да сучат на гърдата, ако не се вземат мерки и храненето продължава да е твърде некомфортно със седмици и месеци

Заради тези проблеми на бебето може погрешно да бъдат поставени диагнози като рефлукс, лактозна непоносимост, колики, алергия към белтъка на кравето мляко.

Как да съм сигурна дали проблемите с кърменето са заради твърде много мляко?

Всяка намеса в процеса на образуване на кърмата трябва да бъде преценена много внимателно, особено в първите седмици след раждането. Затова е важно да сте сигурна, че проблемът е именно с количеството кърма.

Признаците за това кога млякото е твърде много за бебето съвпадат с тези при различни други състояния на кърмачката и кърмачето (недостатъчно мляко, рефлукс, проблеми със сукането, къса юздичка на езичето и т.н.). Затова понякога разпознаването на проблема е трудно.

Един добър ориентир е, че при твърде много мляко децата обикновено наддават добре и дори повече от средното. Бързото наддаване на кърмачетата е нормално и не е повод за притеснение, ако детето се чувства добре и суче с удоволствие и желание. Ако обаче храненето е стресиращо за бебето и за вас, тогава е разумно да се вземат мерки.

Понякога обаче има бебета, които не наддават добре дори при изобилно количество мляко. Обикновено това е заради проблеми със сукането или защото храненето е твърде стресово и се опитват да го избягват.

Защо млякото е твърде много?

В първите дни почти всички жени имат много мляко. Ако раждането е протекло нормално и бебето има възможност да суче често и неограничавано, гърдите получават нужните сигнали и отговарят ентусиазирано. На 3-4. ден млякото се увеличава съществено и често става доста повече, отколкото е нужно за малкото стомахче на бебето. В тези моменти може да се наложи да се изцеждате, за да облекчавате постоянно пълните гърди.

Ако това е първото ви бебе, гърдите все още не знаят колко мляко ще е нужно и затова „дават всичко от себе си”.

При майките с второ или следващо бебе пък млякото обикновено е повече от първия път, вероятно защото нервните пътища за стимулиране са разработени добре и гърдите „знаят какво да правят”.

Това е физиологично свръхпроизводство, което се регулира за няколко дни до седмица, ако всичко върви нормално.

В първите дни след раждането често можете да чуете добронамерени, но погрешни съвети да цедите след всяко кърмене „докато гърдата стане мека като мекото на ухото”, за да няма препълване и задръжка на мляко. Ако в тази чувствителна фаза следвате усърдно тези съвети и всеки път цедите след добре сучещо бебе „до последна капка”, можете да се окажете с гърди, които произвеждат все повече и повече мляко с всеки изминал ден.

Опитите да спрете или намалите цеденето, когато не се правят по подходящ начин, може да докарат препълване, което да изисква още по-интензивно цедене за няколко дни. Така се завърта един неприятен порочен кръг на изцеждане, защото млякото е много, което прави млякото още повече, а това изисква още повече цедене.

Ако бебето се дави много по време на кърмене заради голямото количество кърма, може да чуете съвет да поизцедите гърдите преди това, за да се намали силата на струята. По този начин храненето става по-комфортно за бебето. В някои случаи обаче това изцеждане преди кърмене допълнително стимулира гърдите и млякото може да продължи да се увеличава.

Някои проблеми с организацията на кърмене също може да доведат до излишни количества мляко.

При жени, които имат изобилна кърма, бебетата често се нахранват много бързо. И ако сте чували, че бебето трябва да яде и от двете гърди, може да се изкушавате да го махнете бързо от едната, за да успее да посуче и на другата. По този начин се стига до свръхстимулиране на склонните към по-високо производство гърди.

Понякога поведението на децата също може да води до увеличаване на млякото. Бебето ви може да се нахранва много бързо, но да продължава да е много неспокойно. Макар да успява да поеме големи количества мляко само за няколко минути, информацията за пълното стомахче изисква поне 15-20 мин, за да стигне до мозъка. През това време бебето продължава да дава сигнали за глад, търси да суче и е неутешимо, което ви кара отново да предложите гърдата.

Препълването на коремчето пък прави детето още по-неспокойно и раздразнително. Големите кърмачета на майки с твърде много мляко се научават да отбягват гърдата и да си търсят други начини за сукане за комфорт (залъгалка, пръстче, одеалце...), но новородените още не са изградили тези връзки и разчитат на инстинкта си да сучат, когато усещат дискомфорт. От сукането обаче гърдите се стимулират повече от нужното и се поема твърде много мляко, което усилва дискомфорта на детето.

Майките на близнаци често имат големи количества мляко, тъй като по време на бременността гърдите са стимулирани от допълнителни количества плацентарен лактоген от втората плацента. След раждането пък всеки път се стимулират и двете гърди едновременно, а това е добра рецепта за поддържане на обилно количество кърма.

При някои жени може да има допълнителни (хормонални) фактори, които понякога имат за резултат свръхпроизводство на мляко.

Прочетете продължението, в което ще научите как да се справите с проблема:

Как да направя храненето по-комфортно за бебето?

Начини за намаляване на голямо количество излишно мляко

Как да разбера, че млякото е намаляло достатъчно

За щастие има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието между това, което гърдите предлагат и нуждите на бебето.

Как да направя храненето по-комфортно за бебето?

Според д-р Джак Нюман, повечето здрави бебета могат да се справят добре със силната струя, ако са засукали добре. Дълбокото засукване води до това млякото да тече в гърлото и намалява вероятността от давене и връщане на мляко през носа.

Когато кърмата е твърде много обаче, бебетата бързо се научават да сучат плитко и слабо в опит да намаляват силата на струята. Макар тази техника да им помага да се справят със силно течащото мляко за момента, в дългосрочен план позволяването на плитко и „мързеливо“ сукане може да доведе до рязък спад в количеството кърма след първите 2-3 месеца. Затова вниманието с поставянето и засукването винаги е добра идея.

Когато бебето се дави и не успява да се справя със силната струя, смяната на позата може да помогне:

Биологичната позиция

върши чудесна работа при повечето деца – детето е върху гърдата, главата му е по-високо от нея. В тази поза струята мляко трябва да тече срещу гравитацията. Това отслабва силата й и детето може да контролира по-лесно сукането.

Позата "конче" 

е друга много подходяща позиция, при която вие сте се облегнала назад, а детето е почти седнало с лице към вас и краченцата му обкрачват бедрото ви. Тази поза се препоръчва както при рефлукс, така и в много ситуации, когато децата се давят при хранене заради проблем с координирането на дишане, сукане и гълтане (както се случва и при твърде силна струя).

Вашето бебе суче спокойно през нощта, а се дави и дърпа през деня?

Тогава можете да помислите дали „нощната“ ви поза му помага да суче по-добре. Доста деца се справят значително по-лесно със силната струя в легналата поза за кърмене. Когато бебето е доста сънено, то суче по-слабо и млякото не тече така бурно.


А ако бебето има проблем само в самото начало,
при първото силно потичане на мляко, тогава има простичък трик, който често върши добра работа. Сложете едната си ръка плоско върху гърдата и в момента, в който усетите потичането, натиснете с длан към гръдния кош. Тъй като каналчетата са разположени плитко под кожата, такова плоско притискане върху голяма площ от гърдата намалява силата на струята и ще помогне детето да не се дави толкова.

Един друг вариант е да използвате поддържането на гърдата близо до ареолата „като цигара“ между показалеца и средния пръст. Това също притиска каналчетата и намалява силата на струята.


В случаите, когато тези простички мерки не помагат достатъчно или когато имате твърде много излишно мляко (над 500 мл излишък на ден), често са необходими по-сериозни действия.

Начини за намаляване на голямо количество излишно мляко

При голямо количество излишно мляко не е разумно рязко да се спре изцеждането. Това може да доведе до запушвания и проблеми.

Един възможен вариант е да започнете плавно да намалявате изцежданото количество. Напр. ако цедите по 100 мл след сукането на бебето, може за 3-4 дни да опитате да цедите по 80 мл. След това намалявате с още 20-30 мл и пак изчаквате няколко дни, за да дадете възможност на гърдите да се нагодят и да намалят производството. Този метод обикновено е успешен и много щадящ, независимо че отнема по-дълго време.

Често препоръчваното в тези случаи хранене на бебето само от едната гърда на хранене обичайно върши добра работа, ако количеството излишна кърма не е твърде голямо.

Когато обаче количеството излишна кърма наистина е много голямо и обичайните мерки не дават достатъчно добър резултат, се използва т.нар. метод на пълно изпразване на гърдите и блок-хранения от едната гърда.

При този метод на първото сутрешно хранене и двете гърди се изпразват напълно с изцеждане, а после се дава и на бебето да суче от тях. Целта е да започнете деня със спокойни и леки гърди.

В следващите няколко часа давате на бебето да суче колкото често желае, но само от едната гърда. Разумно е да започнете с по-кратък период, напр. 3-4 часа предлагане само на едната гърда. Сами ще разберете кога е време за смяна – когато усещането за препълване в другата гърда започне да става много осезаемо.

Неизползваната гърда ще се препълва много – важно е да я облекчавате колкото пъти се наложи! За облекчаване се използва следният начин:

Започвате да изцеждате по какъвто начин ви е най-удобно и в момента, в който млякото започне да пръска на струйки, спирате. Ако гърдата е много пълна, вероятно някакво количество кърма ще изтече спонтанно. По този начин напрежението в гърдата се отпуска леко и ви става по-комфортно. Изцеденото количество кърма обаче е малко и не стимулира произвеждането на повече. Гърдата се задържа пълна, което е важно за задействане на естествените механизми за намаляване на млякото.

Допълнително можете да облекчавате дискомфорта, като използвате компрес от зелеви листа (измито и намачкано листо от прясно зеле се увива около гърдата) или студен компрес за около 20 мин на всеки 2 часа.

Въпреки мерките за облекчаване, напрежението започва да става трудно за издържане след няколко часа (обикновено след 3 или 4 часа). Това усещане – или ако видите, че бебето е започнало да става неспокойно на другата гърда и изглежда, че не му е достатъчно – е сигнал да прехвърляте детето да суче на пълната гърда, докато изпразнената започне да се препълва нетърпимо.

Първите 1-2 кърмения от силно напрегнатата гърда може да са много некомфортни за бебето заради твърде силната струя, затова е важно да използвате всички похвати:

 • биологична поза или друга, в която главата на бебето е по-високо от гърдата;
 • плоското притискане с длан или цигарения захват при задействане рефлекса на потичане;
 • отдръпване на бебето от гърдата в момента, в който усетите потичането и оставяне на силната струя да изтече спонтанно (можете да си подложите чашка, кърпа, или дори памперс за попиване на течащото мляко).

На следващата сутрин повтаряте програмата отначало. Рядко се налага гърдите да се изпразват с изцеждане сутрин повече от 2 поредни дни. Обичайно след това можете просто да храните от едната гърда за няколко часа, а след това само от другата за следващите няколко часа, докато количеството кърма се нормализира.

В огромната част от ситуациите тези два подхода вършат отлична работа и в рамките на няколко дни до седмица има значително подобрение.

В случаите, когато процесът не върви гладко или не става достатъчно бързо, вашият консултант може да ви предложи допълнителни мерки за улесняване на нормализирането на кърмата. Има някои обичайни билки, които се използват успешно за намаляване на млякото (сок от магданоз, ментова тинктура, чай от салвия и др.) в комбинация с останалите мерки.

В изключително тежки случаи, особено ако е намесен хормонален елемент и обичайните мерки не дават резултат, може да се наложи приемане на медикаменти под контрола на лекар.

За щастие в повечето ситуации кърмата се регулира по естествен път с порастването на детето. При огромната част от майките напасването на производството към нуждите на бебето става още в рамките на първия месец. В останалите случаи излишните количества постепенно намаляват и изчезват между втория и третия месец след раждането, когато хормоналното „управление“ на процеса отпада за сметка на увеличаващото се значение на сукането на бебето за контролиране на количеството.

Как да разбера, че млякото е намаляло достатъчно

Мерките, които взимате, са временни и се използват, за да намалят излишното количество кърма – но ако се прилагат твърде дълго и не се следи ефекта им, може наддаването на бебето също да намалее. Целта ви е да се регулира производството – и след това да се върнете към нормален ритъм на кърмене, когато на всяко хранене предлагате на бебето да суче от едната гърда и следите за сигнали дали би искало да си хапне и от втората.

Когато количеството кърма се нормализира, ще забележите, че:

 • Бебето се храни по-спокойно, без толкова давене и кашляне;
 • Изхожданията стават жълти и не толкова течни;
 • Коликите на детето намаляват;
 • Бебето е по-спокойно и плаче по-малко;
 • Гърдите ви престават да се препълват силно и даже може да са доста меки.

Това са сигналите, че вече можете да опитате връщане към нормален ритъм на кърмене. Просто следете какво ви показва вашето бебе и как се чувствате. По този начин ще успеете да регулирате количеството на кърмата бързо, ефективно и с минимален дискомфорт за вас и за детето.

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook