Меню

Хиперлактация

Хиперлактация

Твърде многото кърма понякога се превръща в също толкова сериозен и притеснителен проблем, колкото и недостатъчното мляко. Това състояние често е некомфортно, болезнено и свързано с редица неприятни физически преживявания за вас и за детето. За щастие обаче има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието между това, което гърдите предлагат и нуждите на бебето.
 

Кога твърде многото мляко е проблем?

Всяка майка се надява да има много мляко за своето бебе и да се чувства спокойна, че то се храни добре и дори му остава. Затова обикновено обилното количество кърма е повод за радост и облекчение. Ако вие и бебето се чувствате добре и храненията са приятни и без стрес за двама ви, тогава няма нужда да се предприема каквото и да е.

Понякога обаче твърде изобилното количество мляко създава проблеми при вас и при бебето.
 

ПРОБЛЕМИ ПРИ МАЙКАТА

 • Гърдите ви са непрекъснато напрегнати и постоянно текат
 • Когато бебето се пусне от гърдата в началото на кърменето, млякото тече на силни струи
 • Постоянно се налага да изцеждате за облекчение на гърдите след сукането на бебето
 • Изцеденото мляко след кърмене е значително количество (повече от 50-60 мл)
 • Често получавате запушвания, които може да се развиват в мастит
 • Усещате болки по време на и след кърмене, защото бебето стиска зърното
 • Зърната може да се разраняват от дърпането на детето
 • Кърменията са изтощителни и нервни, защото бебето се дърпа и плаче на гърдата
   

ПРОБЛЕМИ ПРИ БЕБЕТО

 • Детето се дави от твърде силна струя, кашля, поема много въздух при хранене
 • Често повръща мляко по време на и след кърмене, понякога и през носа (заради което бебето може да бъде диагностицирано с „рефлукс“)
 • Изхожданията са твърде чести, експлозивни, зелени
 • Понякога изхожданията са нередовни, но бебето има повече от обичайната бройка тежки, постоянно мокри памперси
 • Бебето суче лошо заради постоянните опити да се справи със струята – засуква плитко, може да стиска с венци и да се дърпа от гърдата
 • Кърменето е голяма борба – детето се извива и дърпа назад, стяга се и пищи
 • Бебето не суче за успокоение и постоянно търси да суче нещо, което не пуска мляко
 • Детето е нервно, неспокойно и ревливо заради поемането на твърде много мляко и болките в коремчето
 • Някои деца започват да отказват да сучат на гърдата, ако не се вземат мерки и храненето продължава да е твърде некомфортно със седмици и месеци

Заради тези проблеми на бебето може погрешно да бъдат поставени диагнози като рефлукс, лактозна непоносимост, колики, алергия към белтъка на кравето мляко.
 

Как да съм сигурна дали проблемите с кърменето са заради твърде много мляко?

Всяка намеса в процеса на образуване на кърмата трябва да бъде преценена много внимателно, особено в първите седмици след раждането. Затова е важно да сте сигурна, че проблемът е именно с количеството кърма.

Признаците за това кога млякото е твърде много за бебето съвпадат с тези при различни други състояния на кърмачката и кърмачето (недостатъчно мляко, рефлукс, проблеми със сукането, къса юздичка на езичето и т.н.). Затова понякога разпознаването на проблема е трудно.

Един добър ориентир е, че при твърде много мляко децата обикновено наддават добре и дори повече от средното. Бързото наддаване на кърмачетата е нормално и не е повод за притеснение, ако детето се чувства добре и суче с удоволствие и желание. Ако обаче храненето е стресиращо за бебето и за вас, тогава е разумно да се вземат мерки.

Понякога обаче има бебета, които не наддават добре дори при изобилно количество мляко. Обикновено това е заради проблеми със сукането или защото храненето е твърде стресово и се опитват да го избягват.
 

Защо млякото е твърде много?

В първите дни почти всички жени имат много мляко. Ако раждането е протекло нормално и бебето има възможност да суче често и неограничавано, гърдите получават нужните сигнали и отговарят ентусиазирано. На 3-4. ден млякото се увеличава съществено и често става доста повече, отколкото е нужно за малкото стомахче на бебето. В тези моменти може да се наложи да се изцеждате, за да облекчавате постоянно пълните гърди.

Ако това е първото ви бебе, гърдите все още не знаят колко мляко ще е нужно и затова „дават всичко от себе си”.

При майките с второ или следващо бебе пък млякото обикновено е повече от първия път, вероятно защото нервните пътища за стимулиране са разработени добре и гърдите „знаят какво да правят”.

Това е физиологично свръхпроизводство, което се регулира за няколко дни до седмица, ако всичко върви нормално.

В първите дни след раждането често можете да чуете добронамерени, но погрешни съвети да цедите след всяко кърмене „докато гърдата стане мека като мекото на ухото”, за да няма препълване и задръжка на мляко. Ако в тази чувствителна фаза следвате усърдно тези съвети и всеки път цедите след добре сучещо бебе „до последна капка”, можете да се окажете с гърди, които произвеждат все повече и повече мляко с всеки изминал ден.

Опитите да спрете или намалите цеденето, когато не се правят по подходящ начин, може да докарат препълване, което да изисква още по-интензивно цедене за няколко дни. Така се завърта един неприятен порочен кръг на изцеждане, защото млякото е много, което прави млякото още повече, а това изисква още повече цедене.

Ако бебето се дави много по време на кърмене заради голямото количество кърма, може да чуете съвет да поизцедите гърдите преди това, за да се намали силата на струята. По този начин храненето става по-комфортно за бебето. В някои случаи обаче това изцеждане преди кърмене допълнително стимулира гърдите и млякото може да продължи да се увеличава.

Някои проблеми с организацията на кърмене също може да доведат до излишни количества мляко.

При жени, които имат изобилна кърма, бебетата често се нахранват много бързо. И ако сте чували, че бебето трябва да яде и от двете гърди, може да се изкушавате да го махнете бързо от едната, за да успее да посуче и на другата. По този начин се стига до свръхстимулиране на склонните към по-високо производство гърди.

Понякога поведението на децата също може да води до увеличаване на млякото. Бебето ви може да се нахранва много бързо, но да продължава да е много неспокойно. Макар да успява да поеме големи количества мляко само за няколко минути, информацията за пълното стомахче изисква поне 15-20 мин, за да стигне до мозъка. През това време бебето продължава да дава сигнали за глад, търси да суче и е неутешимо, което ви кара отново да предложите гърдата.

Препълването на коремчето пък прави детето още по-неспокойно и раздразнително. Големите кърмачета на майки с твърде много мляко се научават да отбягват гърдата и да си търсят други начини за сукане за комфорт (залъгалка, пръстче, одеалце...), но новородените още не са изградили тези връзки и разчитат на инстинкта си да сучат, когато усещат дискомфорт. От сукането обаче гърдите се стимулират повече от нужното и се поема твърде много мляко, което усилва дискомфорта на детето.

Майките на близнаци често имат големи количества мляко, тъй като по време на бременността гърдите са стимулирани от допълнителни количества плацентарен лактоген от втората плацента. След раждането пък всеки път се стимулират и двете гърди едновременно, а това е добра рецепта за поддържане на обилно количество кърма.

При някои жени може да има допълнителни (хормонални) фактори, които понякога имат за резултат свръхпроизводство на мляко.

Прочетете продължението, в което ще научите как да се справите с проблема:

 • Как да направя храненето по-комфортно за бебето?
 • Начини за намаляване на голямо количество излишно мляко
 • Как да разбера, че млякото е намаляло достатъчно

Още по темата

 • Хиперлактация - част 2: Как да се справите с проблема

  За щастие има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието между това, което гърдите предлагат и нуждите на бебето.

 • Проблеми при кърмене от страна на майката – преглед

  Често трудностите при кърмене се дължат на особености в протичането на лактацията и неефективно сукане. Те водят до неадекватно изпразване на гърдите на кърмещата жена и...

 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

Публикации

Харесай ни във Facebook