Меню

Имам ли достатъчно кърма – първия месец

От момента на първото поставяне на бебето на гърда този въпрос натрапчиво се върти в главата на всяка майка. Дали му е достатъчно, дали се нахранва, дали всичко е наред... На кого ли не му е минавало през ум колко по-удобно щеше да бъде, ако гърдите бяха разграфени, така че с един поглед да може да се разбере колко мляко е поело бебето.

От колко кърма има нужда бебето?

Отговорът на този въпрос вероятно ще е шокиращ за повечето жени: никой не може да каже точно колко мляко е нужно конкретно за вашето бебе. Количеството мляко, с което всяко индивидуално бебе се чувства и расте добре, се колебае в огромни граници – между 500 и 1200 мл за денонощие. При 700 мл разлика в потребностите на отделните бебета е буквално невъзможно да се предвиди колко ще е нужно за вашето бебе.

Затова милилитрите не са важни. Това, което ни е нужно да знаем, е дали бебето получава мляко от гърдата и как расте с количеството, което изяжда.

Как бебето показва дали се храни добре?

Простичкото правило „каквото е влязло, ще излезе” е прекрасен ориентир, на който може да се има доверие. Памперсите на вашето бебе ви дават нагледен отчет за състоянието му на всеки няколко часа. През първия месец от живота на детето изхожданията са изключително чувствителен показател и могат да ви ориентират кога всичко е наред и кога е нужно да търсите помощ.

Първите 5 дни

През първите пет дни броят мокри и наакани памперси за деня приблизително отговаря на цифрата на дните. Ако вашето бебе е само на кърма и не получава добавки от АМ и вода (чай, глюкоза), памперсите му би трябвало да изглеждат така:

Първи ден – един мокър и един наакан с тъмнозелен, почти черен цвят на изхожданията.
Втори ден – два мокри, два наакани памперса, цветът все още е тъмен.
Трети ден – съответно три мокри и три наакани, като зеленото изсветлява до цвета и консистенцията на грахова крем супа.
Четвърти ден – броят на мокрите и аканите памперси се увеличава още, като цветът продължава да изсветлява и да се промъкват светложълти нотки.
Пети ден – бебето би трябвало да ака и пишка обилно, а изхожданията да са жълтозеленикави до жълтооранжеви.

Тъмни изхождания на 5-ия ден при бебе, което не получава адаптирано мляко, най-често означават, че бебето не се храни добре и трябва да потърсите помощ!

В този период бебето все още е сънливо и може да е склонно да спи дълго време, дори да пропуска хранения. Важно е да помните, че храненията не трябва да падат под 8 за 24 ч и че е нужно детето да се храни и активно да поема мляко, а не само да спи на гърдата.

Първият месец

Поведението, действията и звуците на вашето бебе също са добър ориентир за това дали то получава мляко от гърдата.

 • Сукането започва с бързи кратки посуквания в първите няколко минути, последвани от дълбоко ритмично сукане след това, което се задържа поне за няколко минути;
 • Преглъщането на бебето се чува като ритмично сумтене или като тихо кхъ-кхъ-кхъ;
 • Бебето може да прави паузи, в които да си почива за кратко, но държи стабилно гърдата в устата си и възобновява сукането по своя инициатива;
 • В началото на кърменето бебето държи ръчичките си свити в юмручета близо до главичката, но в течение на храненето ръцете се отпускат и слизат по-надолу по тялото. Стегнатите юмручета се разпускат и пръстчетата вече са полусвити;
 • Детето се пуска от гърдата по свое желание, като изглежда сънено и спокойно – личицето му е изгладено, веждите и устните са отпуснати.

Усещанията за вас също ясно ви показват, че млякото изтича от гърдите и стига до детето.

 • Когато поставянето и засукването са както трябва, не усещате болка по време на храненето;
 • Имате ясното усещане за добър вакуум и ритмично „дърпане” при сукане;
 • След кърмене гърдите са осезаемо олекнали, в сравнение с преди кърменето;
 • При излизане от устата на бебето зърната са леко удължени и с по-наситен цвят, но не са смачкани, сплескани, наранени, нито са зачервени, лилави или бели;
 • В първите няколко дни след раждането сукането на бебето предизвиква осезаеми контракции на матката. Ако това е първото ви дете, може да ги разпознаете само по засиленото изтичане на лохиите в тези моменти. При второ и следващо дете тези контракции може да са много болезнени, но за щастие отминават след първите няколко дена, когато матката се свие значително;
 • Внезапно ожаднявате – буквално имате чувството, че бебето ви „изсмуква”;
 • В първите седмици може да се потите обилно по време на кърменето;
 • Възможно е в края на кърменето да се чувствате отпусната и сънлива, „като изцедена”.

Потенето и ожадняването са част от въздействието на хормоните, които предизвикват образуването и потичането на млякото. Те са „виновни” и за това в края на кърменето да ви се спи много. Не защото кърменето ви изтощава, а защото се синхронизирате с бебето. Както то ще поспи малко след храненето, така тялото ви подсказва, че е хубаво и вие самата да си почивате в първите седмици след раждането.

Кога да се притесняваме?

Ако вашето бебе няма изхождане за 24 ч, това е сигнал да се свържете спешно с вашия педиатър и бебето да бъде измерено още в рамките на същия или следващия ден!

На тази възраст – между изписването и края на първия месец – липсата на изхождания трябва да се приеме много сериозно. В над 90% от случаите при липса на наакан памперс се установява, че бебето не се храни добре и трябва да се вземат мерки да се подобри кърменето.

 

Имам ли достатъчно кърма – между първия и шестия месец

Някъде през втория месец от кърменето настъпват редица промени при бебето и при вас, които лесно може да ви объркат и да ви накарат да се съмнявате дали имате достатъчно мляко.

Тези белези НЕ са добър ориентир дали бебето се храни добре:

 • Гърдите ви са меки и няма напрежение дори преди кърмене;
 • Не можете да изцедите нищо след бебето;
 • Изцеждате само по 20-30 мл, дори от очевидно пълна гърда;
 • Бебето не спи през цялото време между храненията;
 • Детето се буди нощем за хранене;
 • Бебето иска да суче всеки път и от двете гърди;
 • Понякога бебето плаче, когато се пусне от гърдата;
 • Бебето плаче много, особено привечер, но наддаването му е добро;
 • Изведнъж бебето иска да суче на всеки час-два денонощно.

Това са съвсем нормални неща – но са и най-честите причини, поради които майките решават, че кърмата им не е достатъчно. Преди да се разтревожите сериозно и да решите да давате добавки, е разумно да се обадите на консултант по кърмене и да обсъдите ситуацията. Много е важно да не се съгласявате да давате добавка само на базата на косвени признаци, без да сте премерили бебето и без да сте наясно какво е наддаването му!

След първия месец вашите гърди омекват значително и може изобщо да не се напрягат между кърменията. Предвид че сте свикнала да разчитате на успокояващото усещане за напрегнати и тежки гърди, които свързвате с „много мляко”, омекването на гърдите може да ви разтревожи много. Не се притеснявайте – това е нормално и очаквано и отсега нататък гърдите ще се напрягат само ако пропуснете 1-2 кърмения (което не е разумно, защото гърдите все така продължават да имат нужда от стимулация и често изпразване, за да поддържат количеството мляко!).

Изцеждането не е добър ориентир дали имате достатъчно мляко. В първите дни след раждането, при твърди и тежки гърди, за повечето жени е сравнително лесно да изцеждат мляко. Но след няколко седмици, ако не ви се е налагало да се цедите непрекъснато поради редовни излизания или раздяла с бебето, тогава гърдите ви просто отказват да се „сработят” с помпата. Усещането от студените накрайници на помпата е много различно от топлата влажна устичка на детето и бурята от хормони и емоции, които ви заливат, когато гушнете бебето си. Затова и гърдите „не пускат” мляко за помпата, освен ако не сте ги приучавала редовно към изцеждане. Много често дори от пълна гърда не можете да изцедите повече от 20 мл, а ако в следващия момент сложите бебето на същата гърда, то започва да се храни и да гълта както обикновено. Затова не е разумно да отдавате голямо значение на това какво количество можете да изцедите.

С порастването промените при бебето са много. Детето става по-активно, може да прекарва в будно състояние по около час след кърменето, след което може да се размрънка и разплаче – не защото отново е гладно, а защото иска да се приспи. Даването на гърда в тези моменти го приспива много бързо, само за няколко минути. За душевното ви равновесие ще е по-добре, ако успеете да гледате на това „междинно” кърмене като на „хапче за сън”, а не като на „...и след един час отново е гладно”.

Доста бебета страдат сериозно от колики някъде между третата седмица след раждането и третия месец. Може да плачат много, особено във вечерните часове, и да се дърпат от гърдата, все едно им давате отрова. Това поведение не е защото млякото ви не стига, а просто бебето не се чувства добре в тези моменти. Гледайте цялата картинка, а не само вечерното парченце от пъзела – ако бебето наддава добре на тегло, значи кърмата му е достатъчно, независимо от това, че плаче и се дърпа от гърдата привечер.


 

Друга голяма промяна при порастването на бебето е, че изхожданията му намаляват като честота. Бебето, което дотогава може да се е изхождало 5-6 пъти на ден, вече може да цапа само по един памперс дневно – или дори да пропусне 2-3 дни между изхожданията. Затова след първия месец добър ориентир е не акането, а пишкането. Независимо дали бебето се изхожда ежедневно, памперсите му ще бъдат мокри и тежки, когато получава достатъчно мляко (и не му се дават никакви други течности освен кърма).

Другата голяма промяна при бебето е продължителността на храненията. Досега детето може да е сукало по половин час, а понякога и повече. Почти неусетно продължителността на кърменията е започнала да намалява и в един момент започвате да се паникьосвате, защото бебето прекарва на гърда само 4-5 минути! Може ли да се нахрани само за толкова кратко време?
Да! Едно пораснало и умело бебе се справя много ефективно с кърменето и са му  необходими само няколко минути, за да се нахрани.

Ако:

 • пелените продължават да са обилно мокри;
 • изхожданията са с нормален цвят и консистенция;  
 • бебето наддава добре на тегло,

значи всичко е наред, независимо как си усещате гърдите, дали бебето плаче понякога и колко време прекарва на гърдата!

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook