Меню

Трябва ли да се изцеждам всеки път след кърмене?

Трябва ли да се изцеждам всеки път след кърмене?

Ако вашето бебе суче добре, а гърдите се чувстват омекнали и олекнали след кърмене, тогава отговорът на този въпрос е НЕ. В обичайната ситуация след първите дни и седмици няма никаква причина постоянно да се доизцеждате и така да поддържате по-голямо количество кърма от нужното.

Много често стандартните препоръки за изцеждане на гърдите след всяко кърмене са придружени с предсказания за сериозни неприятности, ако този съвет не се спазва, напр. спиране на кърмата или мастит.

Кърмата няма как да спре, ако бебето суче добре и има достъп до гърдите, когато пожелае. Препоръката за задължително доизцеждане датира от времето, когато се е препоръчвало хранене само от едната гърда на строг тричасов режим с нощна пауза.

Тъй като за повечето жени е трудно да поддържат достатъчно мляко само с 5-6 кърмения и при наличието на 6-9 часа пауза без изпразване на гърдите нощем, е било необходимо да се вземат мерки за поддържане на млякото по друг начин. Затова целта е била да се постигне и поддържа относителна хиперлактация, така че да може да се кърми бебето дори при такъв неестествен ритъм. Излишно е да се казва, че при подобна организация на кърменията дори с постоянно доизцеждане при голяма част от жените кърмата не е била достатъчно, което още повече е подсилвало важността на усърдното стимулиране чрез изцеждане.

За щастие, ако бебето се кърми в естествен ритъм, то обичайно суче 8-12 пъти, като много деца си искат и двете гърди. По този начин гърдите се стимулират с често изпразване, без да е нужно вие да правите нищо. Ако на детето му е нужно повече мляко, то просто ще суче много често, на всеки час за няколко дни. Така ще подаде сигнал за увеличаване на кърмата и вашият организъм ще отговори.

При нормално протичащо кърмене и добре сучещо бебе допълнително изцеждане за определен (обикновено кратък) период от време може да е нужно, ако:

 • Планирате раздяла с детето (пътуване, лекции, частично връщане на работа)
 • Желаете да изцеждате и да дарявате кърма
 • Имате проблем, напр. запушено каналче

За предпазване от запушвания и мастити е много важно бебето да бъде поставено добре на гърдата и да суче ефективно, така че да не се получават разранявания и застой на мляко. Рутинното изцеждане след всяко кърмене предизвиква свръхстимулиране и поддържане на ненужно голямо количество мляко, като по този начин увеличава риска от запушвания и мастит! Затова е важно внимателно да се преценява необходимостта от изцеждане във всяка индивидуална ситуация и изцеждането да продължава само толкова, колкото е действително нужно за преодоляване на даден проблем. Консултантите по кърмене и ЛЛЛ-лидерите може да ви помогнат да прецените как е най-добре да действате във вашата ситуация.

Същите съображения са валидни и когато желаете да дарявате кърма. Важно е да се постигне баланс с произвежданото количество, който да не представлява проблем нито за вашето бебе (твърде силната струя и твърде многото мляко често създават проблеми за кърмачето), нито за вашето тяло. Ако за продължителен период от време ще произвеждате значително повече мляко от нужното за вашето бебе (над 200 мл излишък дневно), е важно да поговорите с вашия лекар или консултант по кърмене за това как да се погрижите за повишените нужди на организма ви. Набавянето на достатъчно количество калций и индивидуално съобразяваната необходимост от допълнителни калории са две неща, на които трябва специално да се обърне внимание.

Изцеждане в по-късните месеци на кърменето

Обикновено изцеждане след първите дни и седмици рядко се налага, най-често при:

 • намаляло количество кърма;
 • запушено каналче и мастит;
 • временна раздяла за няколко часа или няколко дни;
 • болно бебе;
 • прием на лекарства, несъвместими с кърменето.

Във всички тези ситуации е важно да цедите поне толкова пъти, колкото нормално би се хранило бебето ви, за да запазите количеството мляко. Ако се борите за увеличаване на кърмата, то тогава може да се наложи за известен период от време да се цедите в ритъма на новородените деца, т.е. вероятно по-често, отколкото порасналото ви бебе иска да суче.

Имам ли достатъчно кърма – между първия и шестия месец

Някъде през втория месец от кърменето настъпват редица промени при бебето и при вас, които лесно може да ви объркат и да ви накарат да се съмнявате дали имате достатъчно мляко.

Тези белези НЕ са добър ориентир дали бебето се храни добре:

 • Гърдите ви са меки и няма напрежение дори преди кърмене;
 • Не можете да изцедите нищо след бебето;
 • Изцеждате само по 20-30 мл, дори от очевидно пълна гърда;
 • Бебето не спи през цялото време между храненията;
 • Детето се буди нощем за хранене;
 • Бебето иска да суче всеки път и от двете гърди;
 • Понякога бебето плаче, когато се пусне от гърдата;
 • Бебето плаче много, особено привечер, но наддаването му е добро;
 • Изведнъж бебето иска да суче на всеки час-два денонощно.

Това са съвсем нормални неща – но са и най-честите причини, поради които майките решават, че кърмата им не е достатъчно. Преди да се разтревожите сериозно и да решите да давате добавки, е разумно да се обадите на консултант по кърмене и да обсъдите ситуацията. Много е важно да не се съгласявате да давате добавка само на базата на косвени признаци, без да сте премерили бебето и без да сте наясно какво е наддаването му!

След първия месец вашите гърди омекват значително и може изобщо да не се напрягат между кърменията. Предвид че сте свикнала да разчитате на успокояващото усещане за напрегнати и тежки гърди, които свързвате с „много мляко”, омекването на гърдите може да ви разтревожи много. Не се притеснявайте – това е нормално и очаквано и отсега нататък гърдите ще се напрягат само ако пропуснете 1-2 кърмения (което не е разумно, защото гърдите все така продължават да имат нужда от стимулация и често изпразване, за да поддържат количеството мляко!).

Изцеждането не е добър ориентир дали имате достатъчно мляко. В първите дни след раждането, при твърди и тежки гърди, за повечето жени е сравнително лесно да изцеждат мляко. Но след няколко седмици, ако не ви се е налагало да се цедите непрекъснато поради редовни излизания или раздяла с бебето, тогава гърдите ви просто отказват да се „сработят” с помпата. Усещането от студените накрайници на помпата е много различно от топлата влажна устичка на детето и бурята от хормони и емоции, които ви заливат, когато гушнете бебето си. Затова и гърдите „не пускат” мляко за помпата, освен ако не сте ги приучавала редовно към изцеждане. Много често дори от пълна гърда не можете да изцедите повече от 20 мл, а ако в следващия момент сложите бебето на същата гърда, то започва да се храни и да гълта както обикновено. Затова не е разумно да отдавате голямо значение на това какво количество можете да изцедите.

С порастването промените при бебето са много. Детето става по-активно, може да прекарва в будно състояние по около час след кърменето, след което може да се размрънка и разплаче – не защото отново е гладно, а защото иска да се приспи. Даването на гърда в тези моменти го приспива много бързо, само за няколко минути. За душевното ви равновесие ще е по-добре, ако успеете да гледате на това „междинно” кърмене като на „хапче за сън”, а не като на „...и след един час отново е гладно”.

Доста бебета страдат сериозно от колики някъде между третата седмица след раждането и третия месец. Може да плачат много, особено във вечерните часове, и да се дърпат от гърдата, все едно им давате отрова. Това поведение не е защото млякото ви не стига, а просто бебето не се чувства добре в тези моменти. Гледайте цялата картинка, а не само вечерното парченце от пъзела – ако бебето наддава добре на тегло, значи кърмата му е достатъчно, независимо от това, че плаче и се дърпа от гърдата привечер.


 

Друга голяма промяна при порастването на бебето е, че изхожданията му намаляват като честота. Бебето, което дотогава може да се е изхождало 5-6 пъти на ден, вече може да цапа само по един памперс дневно – или дори да пропусне 2-3 дни между изхожданията. Затова след първия месец добър ориентир е не акането, а пишкането. Независимо дали бебето се изхожда ежедневно, памперсите му ще бъдат мокри и тежки, когато получава достатъчно мляко (и не му се дават никакви други течности освен кърма).

Другата голяма промяна при бебето е продължителността на храненията. Досега детето може да е сукало по половин час, а понякога и повече. Почти неусетно продължителността на кърменията е започнала да намалява и в един момент започвате да се паникьосвате, защото бебето прекарва на гърда само 4-5 минути! Може ли да се нахрани само за толкова кратко време?
Да! Едно пораснало и умело бебе се справя много ефективно с кърменето и са му  необходими само няколко минути, за да се нахрани.

Ако:

 • пелените продължават да са обилно мокри;
 • изхожданията са с нормален цвят и консистенция;  
 • бебето наддава добре на тегло,

значи всичко е наред, независимо как си усещате гърдите, дали бебето плаче понякога и колко време прекарва на гърдата!

Ако не сте цедила извън първите дни или пък изобщо, първите опити за изцеждане може да са доста обезсърчаващи и да не изкарате почти нищо от очевидно пълна гърда. Рефлексът на потичане се стимулира от взаимодействията ви с бебето и гърдите не са свикнали да „пускат“ млякото за помпата. Допирът до помпата и стресът от ситуацията, която налага изцеждането, пречат на нормалното потичане на кърмата. За щастие това е преодолимо и с повече търпение, топли компреси, масаж и стимулиране на зърната обикновено е възможно да се изцедят гърдите. С практиката изцеждането става по-лесно, така че не се обезкуражавайте – усилията ви ще дадат резултат. 


Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook