Меню

Рубрики

С деца на море

С деца на море

Най-хубавото време на годината дойде, време е за отпуски и пътешествия. Най-сетне семейството е заедно и може да се порадва на децата в пълен комплект. Една голяма част от почиващите избират летуване на море.

Но заедно с удоволствията идват и грижите. Особено ако до този момент са ви помагали баби, учителки, бавачки. Сега сте само вие и децата и повярвайте, няма да имате миг спокойствие, но това не пречи да си спомняте летуването като един от най-щастливите моменти на семейството.

Ето няколко съвета, които ще направят времето на отпуската ви малко по-спокойно, така че почивка след почивката няма да е толкова наложителна.


А пък на Гого му е лошо!

По време на пътуването към морето, независимо какво превозно средство ще изберете, на децата се случва да им прилошее. Обикновено това засяга малчугани над две годишна възраст.

Причината е конфликт между информацията, изпращана от очите и тази от вестибуларния апарат към мозъка. Очите наблюдават неподвижната кабина, предметите в колата или автобуса, докато вестибуларният апарат докладва за промени в положението на тялото като при движение. Това малко объркване често може да завърши с пребледняване, изпотяване, гадене и повръщане.

Освен медикаментите, които можете да получите от вашия педиатър, има няколко съвета, които могат да ограничат симптомите: ако детето не може
да заспи, което би помогнало най-сигурно, накарайте го
да гледа напред и да следи пътя – така мозъкът е подготвен за завоите или заобикалянето на някоя дупка. Внимавайте в колата
да няма тежки миризми от ароматизатори, бензин, газ.
Проветрявайте и в никакъв случай не пушете.
Специално на моя син винаги му помага
дъвченето на дъвка със свеж аромат.
Не карайте детето да се върти, посочвайки му различни красиви гледки, кравички или овце.


Мамо, кожата ме боли!

Щом пристигнете и се настаните, заведете децата на плажа – те за това са мечтали цяла година. Но още от началото пуснете в обръщение мазилата против изгаряне. Най-добре е да ги намажете още от хотела, защото щом видят синята вода, те няма да имат търпение да влязат вътре. А трябва да е минало време, през което лосионът или млякото да са попили.

Числото на слънцезащитния фактор (SPF – Sun Protection Factor) се определя от възрастта, естественият пигмент и силата на греенето, като трябва да имате предвид, че стъпилото във водата дете е под въздействието също и на отразените лъчи. Фактор 50, например, ни показва, че при плътно покритие само 1/50 от постъпилото ултравиолетово лъчение ще проникне до кожата.В много слънчеви държави има и дрехи с поглъщащи лъчите свойства, които отново имат защитен фактор (UPF – Ultraviolet Protection Factor). Най-добре се снабдете с препарат, специално за деца и с висок защитен фактор, а може и с някоя фланелка с късо ръкавче за първите дни.


Слънцето – ползи, вреди, защита

Слънцето – ползи, вреди, защита

Как да се защитим от слънцето? Необходимо ли е това? Кои лъчи са вредни и кои полезни? Какви слънцезащитни средства да използваме?


Кой всъщност гледа децата?

Често на плажа нашите деца си намират весела детска компания или пък по начало сме отишли на море с приятели и техните деца. Покрай струпването на много възрастни ни обхваща измамното чувство, че нищо не може да се случи и все някой, вероятно, гледа към децата. Можете да сте сигурни, че цялата компания има същото усещане, че друг върши работата, особено ако ни пече в очите или ни е обзела дрямка.

Бъдете сигурни, че сте си разпределили добре задълженията по наблюдението на децата. Няма нищо лошо да говорите с непознати, чиито деца играят с вашите и да се разберете кой ще наглежда децата, може и да се редувате. Така ще избегнете паническия момент, в който се сещате, че хлапето ви ей сега беше тук, но може вече да е къде ли не и хуквате с викове по плажа.


Опасност дебне във водата!

Не, в Черно море няма човекоядни акули, нито отровни медузи. Нещо много по-тривиално може да се случи на детето – да си пореже стъпалото на счупена мида или остър камък. Дори и на небрежно захвърлено от нощни компании счупено шише.

Ако раната е плитка и не тече много кръв е достатъчно да се уверите, че вътре не е останал пясък или други замърсители. Промийте с морска вода, а при по-удобни условия – в хотела или квартирата – може вече да направите компресче с риванол за половин час. Сложете лепенка и пуснете детето да играе.

При по-дълбока рана също промийте с морска вода, която всъщност представлява лечебен разтвор, близък по състав до човешката кръв, превържете с кърпичка или затиснете с чиста хартиена салфетка и занесете детето до най-близкия медицински пункт, за преценка как ще се третира нараняването. Не поливайте с алкохол!

Ако летувате на бреговете на някое от топлите морета, винаги имайте предвид богатството на местната фауна, представлявана от морски таралежи или нещо далеч по-опасно. Разпитайте в хотела за мерките за безопасност още на първия ден.


Всичко е добре, когато завършва добре

Разбира се, с деца никога не може да се предвиди в какви забавни, а понякога и опасни щуротии ще ни направят участници те. Важно е не да сипем забрани и наказания, защото така ще провалим и своята, и тяхната почивка, а да си имаме винаги едно на ум и спокойно, но бдително да се грижим всичко да завърши възможно най-безопасно.

Накрая, каквото и да са ни погодили малките дяволчета, ще разглеждаме снимките от почивката с усмивка, напълно забравили дребните неразбории.

Още по темата

 • Прилошаване при пътуване (кинетоза)

  Хубавото ваканционно настроение може да се помрачи, ако ние самите или детето ни страдаме от прилошаване по време на пътуване. Как да помогнете на себе си или детето да...

 • Слънцето – ползи, вреди, защита

  Как да се защитим от слънцето? Необходимо ли е това? Кои лъчи са вредни и кои полезни? Какви слънцезащитни средства да използваме?

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Крусти (млечни корички)

  Какво представляват, как да се справим и кога да се обърнем към лекар

 • Какво да направите при тежки алергични реакции

  Как да разпознаете симптомите и да реагирате бързо и адекватно.

 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим, какви са опасностите и усложненията? Варицела в...

Публикации

Харесай ни във Facebook