Меню

Предпазване и ухапване от комари

Предпазване и ухапване от комари

Женските комари се нуждаят от кръв, за да снасят яйца и да имат потомство. За изсмукването на кръвта им помага хоботът, който забиват в кожата и слюнка, която съдържа протеини. Тези протеини предотвратяват съсирването, разширяват кръвоносните съдове и помагат на комара да суче кръвта, но освен това те активират мастоцитите в кожата - вид имунна клетка, която на свой ред освобождава хистамин, вещество, което предизвиква възпаление и неприятното чувство за сърбеж. Макар реакцията да е неприятна, тя е полезна, тъй като активирането на мастоцитите е необходима защита за ограничаване на инфекциите в мястото на ухапването (инфекции, пренасяни от комарите или предизвикани от разчесването на мястото).
 

Какво да направите?

При ухапване е нормално мястото да се зачерви и подуе до 1 см. При някои хора обаче мястото на подуването е по-голямо от 1 см и затова се разпространява твърдението, че това е алергична реакция. В действителност, ако има алергична реакция, е необходимо да се образуват антитела от клас Е срещу протеините на слюнката на комара. На практика обаче алергична реакция при ухапване от комари е рядко срещана, за разлика от ухапването от пчели и оси.

Острата алергична реакция е известна като Анафилактичен шок. Той предизвиква нарушаване на дишането, оток в гърлото и рязко спадане на кръвното налягане. Нужно е спешно да се обадите на 112 или да заведете детето в спешно отделение. (за София – приложението Healthy Kid София ще ви насочи към най-подходящата и близка болница.)

Прочетете какво да направите при тежки алергични реакции.

В повечето случаи след ухапване подуването и зачервяването са симптоми на възпаление, което лесно може да отшуми при предприемане на следните мерки:

След ухапване измийте мястото с вода и сапун. Можете да направите студен компрес (мокър плат, лед в плик, увит с плат, или студен компрес с лед). Ако подуването е по-голямо, можете да сложите детето да легне или да повдигнете на високо ухапаното място. Студеният компрес действа срещу подуването и болката. Срещу сърбежа можете да използвате подходящ за възрастта на детето лосион/крем/спрей срещу сърбеж, на основата на каламин или други естествени съставки; антиалергични продукти на основата на антихистамините; Внимание – някои от тези продукти не са подходящи за малки деца и бебета. Спазвайте упътванията. При по-малки деца можете да се посъветвате с лекаря. Ако мястото на ухапване се разчесва, се прилагат и кремове, съдържащи антибиотици, за да се избегне инфектиране с бактерии. Затова е по-добре да обясните на детето да не разчесва мястото, а да го потупва или леко да го разтрива с върха на пръстите, ако го сърби.
 

Народна медицина

Някои от изпитаните народни лекове при ухапване са: намазване с гъста паста от сода за хляб+вода; намазване с гъста паста от сол+вода; Внимание: при по-малките деца подобни съставки могат да стигнат до очите – пазете ги. Можете да прилагате тези лекове по няколко пъти на ден, докато отмине.


Предпазване

За предпазване от комари се използват продукти, които ги отблъскват – репеленти. Има репеленти на основата на синтетични вещества като DEET, Picaridin (Isaridin), PMD и OLE (Oil of lemon eucalyptus), но всички те дават странични реакции и не се препоръчват за деца под 2 или 3 г. Страничните ефекти от DEET и OLE са по-силни и затова в някои страни са забранени при деца под 3 г. Такива препарати обаче могат да бъдат животоспасяващи в райони като тропиците, където ухапването от комар може да бъде фатално.

 1. Има репеленти на основата на натурални съставки като растителни масла. Тези продукти не дават странични ефекти и съответно са по-подходящи за деца. (Някои етерични масла имат доказано отбъскащ ефект срещу комарите) При използването им обаче внимавайте за алергични реакции, особено при по-малките деца. 
 2. Електрически таблетки или пълнители + машинки – съдържат вещества за борба с вредителите, които могат да бъдат токсични или да предизвикат алергични реакции. Затова не се препоръчва използването им в затворени помещения – четете инструкциите. 
 3. Репелентни лепенки и гривнички за деца – най-често представляват контейнер с етерично масло от цитронела, което по напълно естествен и безопасен начин отблъсква комарите.
 4. Мрежи – по прозорците, над кошарката, количката, кошчето, в което оставяте детето.
 5. Комарите снасят яйцата си във водата – ако на терасата или в двора имате пълни с вода съдове, басейни и т.н, измивайте ги и сменяйте водата поне веднъж седмично.
 6. Дълъг ръкав, дълги панталони, възможно най-малка част от кожата ни да е на показ – най-добре по-прилепнали до кожата дрехи, светли на цвят (тъмните цветове привличат повече комарите).

 

Как ни разпознават комарите?

"На 10 до 50 метра разстояние, комарите успяват да подушат въглеродния диоксид (CO2) в струйката издишан от нас въздух. След като ни приближат на около 5 до 15 метра започват да ни виждат. След това, ръководени от зрението си, което ги приближава още повече до нас – на разстояние от около 1 метър усещат топината на тялото ни.", сочи изследване от 2015 г*. Комарите ни разпознават по миризмата, топлината на тялото и по движението. Правят го чрез техните специални рецептори и зрение. Особено чувствителни са женските комари, които в търсене на прясна храна за своето потомство, са развили по-добри рецептори. Репелентите срещу комари имат за цел да деактивират някои от техните рецептори, за да им попречат да ни разпознават.

 • Рецептор за въглеродния диоксид (CO2) и влагата в издишания въздух

Комарите усещат струята издишан въздух, а въглеродният диоксид в нея им помага да разпознаят тъмни и контрастни обекти по-лесно – в резултат на това, вероятността да полетят срещу нас нараства. Когато бягаме пък, издишваме повече въздух и затова ги привличаме по-лесно. 

Открити са вещества, които изключват този рецептор при комарите и това ги прави неадекватни към въглеродния диоксид. Тоест, не ни разпознават по издишания въздух.

 • Фасетно зрение

Комарите имат т.нар фасетно зрение – очите им са съставени от отделни сегменти (наречени омантиди) – като всеки сегмент образува образ, а всички сегменти свързват образа в мозайка. Въпреки че този тип визия не е много добра, тя им помага да засичат бързо-движещи се обекти.

Учените изследват начина, по който мозъка работи, така че миризмите толкова значително да променят начина, по който комарите реагират на визуален образ

 • Сензори за температура

След като благодарение на издишания въздух, успеем да задействаме доброто им зрение и те ни приближат, топлината на тялото ни им помага да ни открият. 

 • Рецептори за мирис на кожата 

С тях комарите разпознават млечна киселина, урея, амоняк и 400 други съединения, които отделяме с потта. Хората, при които концентрацията на стероли и млечна киселина в потта е по-висока, привличат повече комарите. При 80% от хората от кожата се отделя и захариден антиген, които зависи от кръвната група на човек. Смята се, че комарите предпочитат захариден антиген, отделян върху кожата на хора с кръвна група 0.

Учените правят изследвания с различни съединения, които показват взаимодействие с този някои от тези рецептори и търсят безвредни за здравето ни репеленти. 

 

Болести, пренасяни и предавани от комарите

В България се срещат два вида комари Aedes и Culex. Макар и рядко, има случаи на зараза от пренасяните от тях вируси.

 • Aedes комари – техен представител е тигровият комар. Среща се в областите Бургас, Благоевград, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, както и в Тропиците.

 • Culex комари – това са обикновените комари. 

 

Заболяване

Причинител

Преносител –
вид комари

Симптоми

Лечение

Западно-нилска треска

Вирус на западната Нилска треска – арбовирус, разпросранен в Тунис, Израел и САЩ. През 2011-2013 има случаи в Сърбия, Румъния и Гърция. Боледуват и животни – птици и коне.

В почти всички видове комари и най-вече от род Culex

Треска, висока температура, секрети от носа, грипоподобни симптоми с болки в ставите и мускулите, повръщане и гадене, умора, подуване на лимфните възли, енцефалит и менингит.

Няма, лекуват се симптомите.

Чикунгуня

Вирус Чикунгуня

Вирус в Aedes aegypti и Aedes albopictus, разпространен в Европа, Азия и островите Сейшели, Мавриций, Реюнион.

Хронична болка в ставите и мускулите, траеща години и причиняваща артрит.

Лекуват се симптомите, не се изгражда стабилен имунитет. 


Вижте пълната таблица, особено ако планирате пътуване в Африка, Азия и други тропически места.

 


*Mosquitoes Use Vision to Associate Odor Plumes with Thermal TargetsFloris van Breugel,Jeff RiffellAdrienne FairhallMichael H.
Dickinson
' 
Published Online: July 16, 2015

 

Още по темата

 • Какво да направите при тежки алергични реакции

  Как да разпознаете симптомите и да реагирате бързо и адекватно.

 • Таблица с болести, пренасяни и предавани от комарите

  Седем от най-разпространените болести предавани от комари

 • Крусти (млечни корички)

  Какво представляват, как да се справим и кога да се обърнем към лекар

 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим, какви са опасностите и усложненията? Варицела в...

 • Атопичен дерматит

  Вашето дете страда от атопичен дерматит? Това заболяване все още не може да бъде излекувано напълно, но може да бъде поставено под контрол и да се превърне в по-лесно...

 • Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

  Подсичането се среща сравнително често в бебешка възраст. Най-леката форма са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената, при по-тежките може да достигне до...

 • Въшки по косата

  Как да ги познаете, кои са най-честите знаци и симптоми за наличие на въшки, с какво се третират и как да се предпазите, ако в детската градина или училището има въшки....

 • Свободни в своята кожа

  Интервю с Проф. Снежина Василева, Клиника по дерматология на УМБАЛ „Александровска“, член на УС на Българското дерматологично дружество, член на Борда на Европейската...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook