Меню

Предпазване и ухапване от комари

Предпазване и ухапване от комари

Женските комари се нуждаят от кръв, за да снасят яйца и да имат потомство. За изсмукването на кръвта им помага хоботът, който забиват в кожата и слюнка, която съдържа протеини. Тези протеини предотвратяват съсирването, разширяват кръвоносните съдове и помагат на комара да суче кръвта, но освен това те активират мастоцитите в кожата - вид имунна клетка, която на свой ред освобождава хистамин, вещество, което предизвиква възпаление и неприятното чувство за сърбеж. Макар реакцията да е неприятна, тя е полезна, тъй като активирането на мастоцитите е необходима защита за ограничаване на инфекциите в мястото на ухапването (инфекции, пренасяни от комарите или предизвикани от разчесването на мястото).
 

Какво да направите?

При ухапване е нормално мястото да се зачерви и подуе до 1 см. При някои хора обаче мястото на подуването е по-голямо от 1 см и затова се разпространява твърдението, че това е алергична реакция. В действителност, ако има алергична реакция, е необходимо да се образуват антитела от клас Е срещу протеините на слюнката на комара. На практика обаче алергична реакция при ухапване от комари е рядко срещана, за разлика от ухапването от пчели и оси.

Острата алергична реакция е известна като Анафилактичен шок. Той предизвиква нарушаване на дишането, оток в гърлото и рязко спадане на кръвното налягане. Нужно е спешно да се обадите на 112 или да заведете детето в спешно отделение. (за София – приложението Healthy Kid София ще ви насочи към най-подходящата и близка болница.)

Прочетете какво да направите при тежки алергични реакции.

В повечето случаи след ухапване подуването и зачервяването са симптоми на възпаление, което лесно може да отшуми при предприемане на следните мерки:

След ухапване измийте мястото с вода и сапун. Можете да направите студен компрес (мокър плат, лед в плик, увит с плат, или студен компрес с лед). Ако подуването е по-голямо, можете да сложите детето да легне или да повдигнете на високо ухапаното място. Студеният компрес действа срещу подуването и болката. Срещу сърбежа можете да използвате подходящ за възрастта на детето лосион/крем/спрей срещу сърбеж, на основата на каламин или други естествени съставки; антиалергични продукти на основата на антихистамините; Внимание – някои от тези продукти не са подходящи за малки деца и бебета. Спазвайте упътванията. При по-малки деца можете да се посъветвате с лекаря. Ако мястото на ухапване се разчесва, се прилагат и кремове, съдържащи антибиотици, за да се избегне инфектиране с бактерии. Затова е по-добре да обясните на детето да не разчесва мястото, а да го потупва или леко да го разтрива с върха на пръстите, ако го сърби.
 

Народна медицина

Някои от изпитаните народни лекове при ухапване са: намазване с гъста паста от сода за хляб+вода; намазване с гъста паста от сол+вода; Внимание: при по-малките деца подобни съставки могат да стигнат до очите – пазете ги. Можете да прилагате тези лекове по няколко пъти на ден, докато отмине.


Предпазване

За предпазване от комари се използват продукти, които ги отблъскват – репеленти. Има репеленти на основата на синтетични вещества като DEET, Picaridin (Isaridin), PMD и OLE (Oil of lemon eucalyptus), но всички те дават странични реакции и не се препоръчват за деца под 2 или 3 г. Страничните ефекти от DEET и OLE са по-силни и затова в някои страни са забранени при деца под 3 г. Такива препарати обаче могат да бъдат животоспасяващи в райони като тропиците, където ухапването от комар може да бъде фатално.

 1. Има репеленти на основата на натурални съставки като растителни масла. Тези продукти не дават странични ефекти и съответно са по-подходящи за деца. (Някои етерични масла имат доказано отбъскащ ефект срещу комарите) При използването им обаче внимавайте за алергични реакции, особено при по-малките деца. 
 2. Електрически таблетки или пълнители + машинки – съдържат вещества за борба с вредителите, които могат да бъдат токсични или да предизвикат алергични реакции. Затова не се препоръчва използването им в затворени помещения – четете инструкциите. 
 3. Репелентни лепенки и гривнички за деца – най-често представляват контейнер с етерично масло от цитронела, което по напълно естествен и безопасен начин отблъсква комарите.
 4. Мрежи – по прозорците, над кошарката, количката, кошчето, в което оставяте детето.
 5. Комарите снасят яйцата си във водата – ако на терасата или в двора имате пълни с вода съдове, басейни и т.н, измивайте ги и сменяйте водата поне веднъж седмично.
 6. Дълъг ръкав, дълги панталони, възможно най-малка част от кожата ни да е на показ – най-добре по-прилепнали до кожата дрехи, светли на цвят (тъмните цветове привличат повече комарите).

 

Как ни разпознават комарите?

"На 10 до 50 метра разстояние, комарите успяват да подушат въглеродния диоксид (CO2) в струйката издишан от нас въздух. След като ни приближат на около 5 до 15 метра започват да ни виждат. След това, ръководени от зрението си, което ги приближава още повече до нас – на разстояние от около 1 метър усещат топината на тялото ни.", сочи изследване от 2015 г*. Комарите ни разпознават по миризмата, топлината на тялото и по движението. Правят го чрез техните специални рецептори и зрение. Особено чувствителни са женските комари, които в търсене на прясна храна за своето потомство, са развили по-добри рецептори. Репелентите срещу комари имат за цел да деактивират някои от техните рецептори, за да им попречат да ни разпознават.

 • Рецептор за въглеродния диоксид (CO2) и влагата в издишания въздух

Комарите усещат струята издишан въздух, а въглеродният диоксид в нея им помага да разпознаят тъмни и контрастни обекти по-лесно – в резултат на това, вероятността да полетят срещу нас нараства. Когато бягаме пък, издишваме повече въздух и затова ги привличаме по-лесно. 

Открити са вещества, които изключват този рецептор при комарите и това ги прави неадекватни към въглеродния диоксид. Тоест, не ни разпознават по издишания въздух.

 • Фасетно зрение

Комарите имат т.нар фасетно зрение – очите им са съставени от отделни сегменти (наречени омантиди) – като всеки сегмент образува образ, а всички сегменти свързват образа в мозайка. Въпреки че този тип визия не е много добра, тя им помага да засичат бързо-движещи се обекти.

Учените изследват начина, по който мозъка работи, така че миризмите толкова значително да променят начина, по който комарите реагират на визуален образ

 • Сензори за температура

След като благодарение на издишания въздух, успеем да задействаме доброто им зрение и те ни приближат, топлината на тялото ни им помага да ни открият. 

 • Рецептори за мирис на кожата 

С тях комарите разпознават млечна киселина, урея, амоняк и 400 други съединения, които отделяме с потта. Хората, при които концентрацията на стероли и млечна киселина в потта е по-висока, привличат повече комарите. При 80% от хората от кожата се отделя и захариден антиген, които зависи от кръвната група на човек. Смята се, че комарите предпочитат захариден антиген, отделян върху кожата на хора с кръвна група 0.

Учените правят изследвания с различни съединения, които показват взаимодействие с този някои от тези рецептори и търсят безвредни за здравето ни репеленти. 

 

Болести, пренасяни и предавани от комарите

В България се срещат два вида комари Aedes и Culex. Макар и рядко, има случаи на зараза от пренасяните от тях вируси.

 • Aedes комари – техен представител е тигровият комар. Среща се в областите Бургас, Благоевград, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, както и в Тропиците.

 • Culex комари – това са обикновените комари. 

 

Заболяване

Причинител

Преносител –
вид комари

Симптоми

Лечение

Западно-нилска треска

Вирус на западната Нилска треска – арбовирус, разпросранен в Тунис, Израел и САЩ. През 2011-2013 има случаи в Сърбия, Румъния и Гърция. Боледуват и животни – птици и коне.

В почти всички видове комари и най-вече от род Culex

Треска, висока температура, секрети от носа, грипоподобни симптоми с болки в ставите и мускулите, повръщане и гадене, умора, подуване на лимфните възли, енцефалит и менингит.

Няма, лекуват се симптомите.

Чикунгуня

Вирус Чикунгуня

Вирус в Aedes aegypti и Aedes albopictus, разпространен в Европа, Азия и островите Сейшели, Мавриций, Реюнион.

Хронична болка в ставите и мускулите, траеща години и причиняваща артрит.

Лекуват се симптомите, не се изгражда стабилен имунитет. 


Вижте пълната таблица, особено ако планирате пътуване в Африка, Азия и други тропически места.

 


*Mosquitoes Use Vision to Associate Odor Plumes with Thermal TargetsFloris van Breugel,Jeff RiffellAdrienne FairhallMichael H.
Dickinson
' 
Published Online: July 16, 2015

 

Още по темата

 • Какво да направите при тежки алергични реакции

  Как да разпознаете симптомите и да реагирате бързо и адекватно.

 • Таблица с болести, пренасяни и предавани от комарите

  Седем от най-разпространените болести предавани от комари

 • Крусти (млечни корички)

  Какво представляват, как да се справим и кога да се обърнем към лекар

 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим, какви са опасностите и усложненията? Варицела в...

 • Атопичен дерматит

  Вашето дете страда от атопичен дерматит? Това заболяване все още не може да бъде излекувано напълно, но може да бъде поставено под контрол и да се превърне в по-лесно...

 • Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

  Подсичането се среща сравнително често в бебешка възраст. Най-леката форма са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената, при по-тежките може да достигне до...

 • Въшки по косата

  Как да ги познаете, кои са най-честите знаци и симптоми за наличие на въшки, с какво се третират и как да се предпазите, ако в детската градина или училището има въшки....

 • Свободни в своята кожа

  Интервю с Проф. Снежина Василева, Клиника по дерматология на УМБАЛ „Александровска“, член на УС на Българското дерматологично дружество, член на Борда на Европейската...

Публикации

Харесай ни във Facebook