Меню

Въшки по косата

Въшки по косата

Как да ги познаете

Главовите въшки се хранят с кръвта от скалпа. Женските снасят яйца, които се прикрепят към косъма – гниди.

Най-често ще намерите гнидите в косата, намираща се зад ушите и задната част на главата – в близост до вратлето. След като малките въшки се излюпят, гнидите стават по-светли. Живите гниди имат размер до около 6 мм. Чесането може да предизвика възпаление заради самото нараняване на скалпа, затова е добре да не пренебрегваме този основен симптом за наличието им.

 

Снимка гниди: www.licesolutions.org; Снимка въшки: www.onhealth.com

 

Симптоми

Според Mayo Clinic най-честите знаци и симптоми за наличие на въшки са наличието на сърбеж, както и откриването на въшки и гниди.

Сърбежът е най-често в областта на скалпа, врата и зад ушите. Дължи се на алергична реакция към слюнката на въшката. Ако човек има въшки за първи път, може да няма сърбеж в първите 2 до 6 седмици – т.е., редовните прегледи за въшки имат смисъл, защото в възможно да няма никакви признаци, че детето има въшки. (Вариантът да откриете за наличието им след като се прехвърлят върху главите на други членове от семейството винаги си остава).

 

Как се предават

Мит е, че ходят по мръсни коси. Предават се от глава на глава. Най-често това се случва в детските заведения, клубове и училища, където децата често допират косички. Макар и по-рядко, могат да се предадат и чрез различни аксесоари за коса, гребени, слушалки, възглавници, шапки, кърпи, шалове и т.н. Домашните любимци – най-вече кучетата и котките – не са преносител на въшките.
 


Как да се предпазите

В аптеката ще намерите различни продукти без рецепта. Известно е, че етеричните масла отблъскват въшките, затова те са включени в средствата за превенция срещу въшки. Т.е., ако знаете, че в групата на детето има въшки, добре е да го къпете или пръскате с тях. Етеричните масла са напълно естествени.

Как се третират

При свършен факт – наличие на въшки, третирането им се прави няколко пъти. Препаратите срещу въшки ги убиват, но не винаги могат да убият младите гниди, които още не са се излюпили. Затова се изчаква тяхното излюпване и косата се третира наново – най-добрият момент е преди да порастнат и да снесат нови въшки. Обикновено този период е около 9 дни, но различните препарати дават различни инструкции и е най-добре да се съобразите с тях.

ХИГИЯ лечебен шампоан против въшки

Какво представлява ХИГИЯ?

Хигия е лечебен шампоан, предназначен за лечение при опаразитяване с главови и интимни въшки и техните гниди, подходящ за възрастни и деца над 5 години.


Как да използвате ХИГИЯ?

Начин на употреба:

1. Косата се намокря с топла вода.

2. Шампоанът се разклаща добре. Внимателно се нанасят 15-20 мл от него върху косата и се втрива в корените на космите до образуване на обилна пяна. Да се обърне особено внимание на участъците около врата и зад ушите.

3. Косата се оставя така 10-15 минути, след което се изплаква обилно с вода.

4. Подсушава се със суха кърпа и се разресва с гъстия гребен, намиращ се в кутията. По този начин се отстраняват мъртвите въшки и гниди.

* При необходимост се препоръчва повторно измиване най-рано 7 дни след първото третиране, но не повече от два пъти месечно.

Какво още трябва да знаете?

 1. Всеки може да хване въшки, но по-често се случва в детските колективи - градини, училища, лагери.
 2. Въшките не могат да скачат или летят, а се предават много лесно при тесен контакт (при игра на децата, претъпкан транспорт и др.) и ползване на общи принадлежности за коса (гребени, кърпи, шапки и др.).
 3. Въшките по-лесно се откриват при мокра коса, а гнидите стоят на около сантиметър от основата на косъма.
 4. Кучетата, котките и други домашни животни не играят роля при предаването на човешките въшки.
 5. При наличие на въшки в близкото обкръжение на децата се препоръчва старателна проверка на косите им през няколко дни.

Повече за шампоан ХИГИЯ тук.

Притежател на разрешението за употреба:
СОФАРМА АД, София 1220, ул. Илиенско шосе 16, България
тел.: 02 813 42 00, факс: 02 936 02 86, e-mail: safety@sopharma.bg
Изпълнителна агенция по лекарствата: bda@bda.bg
А0103/07.06.2018

Стандартните съвременни средства срещу въшки съдържат химикали, които могат да причинят раздразнения на скалпа и сърбеж. Най-модерните средства действат като изолират възможностите на паразитите да се хранят, а не като ги убиват по химичен път, затова са много по-щадящи кожата на скалпа в сравнение със стандартните.

SO'BiО натурална козметика против въшки

Купете SOBiO против въшки от SOpharmacy.bg

SO'BiО шампоан против въшки

200 мл

Шампоан с доказана ефикасност против въшки, базиран на синергията на 6 етерични масла и органични флорални води. Приятният аромат е 100% органичен. Съдържа 99% натурални съставки и 10% съставки от биологично земеделие. Препоръчва се да се използва след лосиона против въшки.

 • С 6 етерични масла: анасон, карамфил, лавандула, здравец, чаено дърво и джоджен
 • С органична флорална вода от лавандула и чаено дърво
 • Убива въшките чрез образуване на филм
 • Подходящ за деца над 3 години
 • 100% натурални съставки
 • 74% съставки от биологично земеделие

НАЧИН НА УПОТРЕБА: Може да се използва регулярно като превантивна мярка. Подпомага разплитането на косата и успокоява чувствителния скалп. При наличие на въшки може да се прилага върху цялото семейство. Препоръчва се комбинирано използването на лосиона и шампоана против въшки: лосиона се нанася и се оставя да действа 1 час, след това се нанася шампоана и се оставя 15 мин.

ВНИМАНИЕ: подходящ за деца над 3 г. Да не се поглъща. Да се избягва контакт с очи или лигавици. Да се пази далеч от деца. Не е подходящ за бременни и кърмещи жени. Да не се пръска срещу топлинен източник или пламък.

 

SO'BiО лосион против въшки

100 мл

Този лосион е одобрен от паразитолози и ароматерапевти. Формулата се базира на синергията между етерични и растителни масла с доказана ефективност срещу въшки и гниди. Уникалната комбинация от масла ги убива чрез образуване на филм. Не съдържа инсектициди, диметикон. Съдържа 100% натурални съставки и 74% съставки от биологично земеделие. Оставя се да действа 2 часа.

 • Убива въшките чрез образуване на филм
 • Подходящ за деца над 3 години
 • 100% натурални съставки
 • 74% съставки от биологично земеделие
   

НАЧИН НА УПОТРЕБА: Намажете косата кичур по кичур. Може да се използва по следните начини:

1) през нощта: оставете да действа 8 часа за оптимална ефикасност, след това измийте косата;

2) комбинирана употреба: оставете лосиона да действа поне 1 час, след това нанесете шампоана против въшки и изчакайте 15 мин;

3) бърза употреба: оставете лосиона да действа 2 часа, след това измийте косата с обичайния шампоан.

ВАЖНО: Да се повтори употребата два пъти в рамките на 7 дни.

СЪВЕТИ: Препоръчително е да се третира цялото семейство. Перете дрехите на 60°. Обезпаразитете четките, гребените и шнолите като ги потопите за 15 мин. в гореща сапунена вода. Третирайте диваните, автомобилните седалки и др. със Спрей против въшки SO'BiO étic®.

ВНИМАНИЕ: подходящ за деца над 3 г. Да не се поглъща. Да се избягва контакт с очи или лигавици. Да се пази далеч от деца. Не е подходящ за бременни и кърмещи жени. Да се избягва контакт с наранена кожа. Само за външна употреба (коса и скалп). При съмнение се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

 

 

SO'BiО спрей против въшки

100 мл

Спрей, базиран на синергията на 6 етерични масла с доказано репелентно действие. Има приятен аромат и 100% органична формула. Съдържа 100% натурални съставки и 22% съставки от биологично земеделие.

 • С 6 етерични масла: анасон, карамфил, лавандула, здравец, чаено дърво и джоджен
 • С алое вера
 • С доказано репелентно действие
 • Подходящ за деца над 3 години
 • С приятен аромат
 • 100% натурални съставки
 • 22% съставки от биологично земеделие

НАЧИН НА УПОТРЕБА: Пръска се косата и областта зад ушите.

СЪВЕТ: не забравяйте да напръскате шапки, шалове, възглавници, столове и автомобилни седалки.

ВНИМАНИЕ: подходящ за деца над 3 г. Да не се поглъща. Да се избягва контакт с очи или лигавици. Да се пази далеч от деца. Не е подходящ за бременни и кърмещи жени. Да не се пръска срещу топлинен източник или пламък.

 

Повече за продуктите на SO'BiO étic® тук.

 

Производител: SO'BiO étic®, Франция

 

Дистрибутор: Софарма Трейдинг АД, ул. Лъчезар Станчев 5, Софарма Бизнес Тауърс, сграда А, ет 12, София 1756

 


Източник: Mayo Clinic

Още по темата

Публикации

Смяна на фокуса ►►►

Откъс от книгата на Шефали Тсабари "Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook