Меню

Въшки по косата

Въшки по косата

Как да ги познаете

Главовите въшки се хранят с кръвта от скалпа. Женските снасят яйца, които се прикрепят към косъма – гниди.

Най-често ще намерите гнидите в косата, намираща се зад ушите и задната част на главата – в близост до вратлето. След като малките въшки се излюпят, гнидите стават по-светли. Живите гниди имат размер до около 6 мм. Чесането може да предизвика възпаление заради самото нараняване на скалпа, затова е добре да не пренебрегваме този основен симптом за наличието им.

 

Снимка гниди: www.licesolutions.org; Снимка въшки: www.onhealth.com

 

Симптоми

Според Mayo Clinic най-честите знаци и симптоми за наличие на въшки са наличието на сърбеж, както и откриването на въшки и гниди.

Сърбежът е най-често в областта на скалпа, врата и зад ушите. Дължи се на алергична реакция към слюнката на въшката. Ако човек има въшки за първи път, може да няма сърбеж в първите 2 до 6 седмици – т.е., редовните прегледи за въшки имат смисъл, защото в възможно да няма никакви признаци, че детето има въшки. (Вариантът да откриете за наличието им след като се прехвърлят върху главите на други членове от семейството винаги си остава).

 

Как се предават

Мит е, че ходят по мръсни коси. Предават се от глава на глава. Най-често това се случва в детските заведения, клубове и училища, където децата често допират косички. Макар и по-рядко, могат да се предадат и чрез различни аксесоари за коса, гребени, слушалки, възглавници, шапки, кърпи, шалове и т.н. Домашните любимци – най-вече кучетата и котките – не са преносител на въшките.
 


Как да се предпазите

В аптеката ще намерите различни продукти без рецепта. Известно е, че етеричните масла отблъскват въшките, затова те са включени в средствата за превенция срещу въшки. Т.е., ако знаете, че в групата на детето има въшки, добре е да го къпете или пръскате с тях. Етеричните масла са напълно естествени.

Как се третират

При свършен факт – наличие на въшки, третирането им се прави няколко пъти. Препаратите срещу въшки ги убиват, но не винаги могат да убият младите гниди, които още не са се излюпили. Затова се изчаква тяхното излюпване и косата се третира наново – най-добрият момент е преди да порастнат и да снесат нови въшки. Обикновено този период е около 9 дни, но различните препарати дават различни инструкции и е най-добре да се съобразите с тях.

ХИГИЯ лечебен шампоан против въшки

Какво представлява ХИГИЯ?

Хигия е лечебен шампоан, предназначен за лечение при опаразитяване с главови и интимни въшки и техните гниди, подходящ за възрастни и деца над 5 години.


Как да използвате ХИГИЯ?

Начин на употреба:

1. Косата се намокря с топла вода.

2. Шампоанът се разклаща добре. Внимателно се нанасят 15-20 мл от него върху косата и се втрива в корените на космите до образуване на обилна пяна. Да се обърне особено внимание на участъците около врата и зад ушите.

3. Косата се оставя така 10-15 минути, след което се изплаква обилно с вода.

4. Подсушава се със суха кърпа и се разресва с гъстия гребен, намиращ се в кутията. По този начин се отстраняват мъртвите въшки и гниди.

* При необходимост се препоръчва повторно измиване най-рано 7 дни след първото третиране, но не повече от два пъти месечно.

Какво още трябва да знаете?

  1. Всеки може да хване въшки, но по-често се случва в детските колективи - градини, училища, лагери.
  2. Въшките не могат да скачат или летят, а се предават много лесно при тесен контакт (при игра на децата, претъпкан транспорт и др.) и ползване на общи принадлежности за коса (гребени, кърпи, шапки и др.).
  3. Въшките по-лесно се откриват при мокра коса, а гнидите стоят на около сантиметър от основата на косъма.
  4. Кучетата, котките и други домашни животни не играят роля при предаването на човешките въшки.
  5. При наличие на въшки в близкото обкръжение на децата се препоръчва старателна проверка на косите им през няколко дни.

Повече за шампоан ХИГИЯ тук.

Притежател на разрешението за употреба:
СОФАРМА АД, София 1220, ул. Илиенско шосе 16, България
тел.: 02 813 42 00, факс: 02 936 02 86, e-mail: safety@sopharma.bg
Изпълнителна агенция по лекарствата: bda@bda.bg
А0103/07.06.2018

Стандартните съвременни средства срещу въшки съдържат химикали, които могат да причинят раздразнения на скалпа и сърбеж. Най-модерните средства действат като изолират възможностите на паразитите да се хранят, а не като ги убиват по химичен път, затова са много по-щадящи кожата на скалпа в сравнение със стандартните.

 


Източник: Mayo Clinic

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook