Меню

Кога излизат кърлежите - предпазване и усложнения

Кога излизат кърлежите - предпазване и усложнения

За професионално мнение и съвети по основните въпроси, които вълнуват родителите, се обърнахме към проф. д-р Ива Христова, Завеждащ Националната Референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции и директор на Национален Център по Заразни и Паразитни Болести – София.
 

Кога излизат кърлежите?

Кърлежите „излизат“, т.е. стават активни със затопляне на времето, още през месец март, дори и по-рано, ако има серия по-топли дни. В края на април и особено през май условията са най-благоприятни и тогава отчитаме бум на ухапаните от кърлежи. През летните месеци, поради значителните горещини и оскъдните валежи (кърлежите „обичат“ влажни и топли места) активността на кърлежите намалява, за да се увеличи отново в края на август и особено през септември. Всъщност става дума за преминаване на кърлежите от една фаза в друга, например от ларва в нимфа и от нимфа във възрастен екземпляр – например ако е достигнал до нимфа през пролетта, през есента вече е възрастен екземпляр. На всеки един от стадиите си на развитие кърлежът еднократно кръвосмуче. Това му е достатъчно, за да премине в следващия стадий, когато отново ще има нужда от еднократно кръвосмучене.


Докога у нас в тревите има кърлежи?

На практика през цялата година в тревите и въобще на земята има кърлежи. Когато настъпят багоприятните за тях условия те изпълзяват нагоре по стъблото на тревата, по храсти и дори дървета. Тези кърлежи по принцип се изхранват от горските и полски животни, основно от мишевидните гризачи.
 

Кога се пръска против тях? С какво? Опасни ли са за децата химикалите, с които пръскат?

Пръсканията се провеждат пролет и есен, малко преди разгара на активния сезон за кърлежите. Обработват се предимно градските площи за разходка, детски градини, паркове и прочие. Химикалите не представляват опасност за хората, но се препоръчва да се избягва навлизането в наскоро обработени тревни площи, за което след пръскането се поставят предупредителни табели.
 

Какво е първото нещо, което трябва да направим, ако открием кърлеж в кожата?

Да не изпадаме в паника. Човек не е ефективен когато излишно се паникьосва. Трябва да се знае, че изваден в първите часове от запиването си (до 12-18 часа), кърлежът не представлява опасност, тъй като вероятността да успее да предаде инфекция е нищожен. Затова от изключително значение е редовното оглеждане на тялото за запити кърлежи и тяхното отстраняване. За предпочитане е отстраняването на кърлежа да се направи от медицинско лице с пинсета, метална бримка или друго подходящо средство, ако кърлежът се скъса със скалпел, да се отстрани останалия в кожата смукателен апарат, а мястото да се дезинфектира.
 

Защо казват, че олиото не е ефективна мярка?

Задушаването на кърлежа с олио крие риска, дори и до момента да не е успял да предаде инфекцията, това да стане в момента на задушаването му, поради регургитация, т.е. връщане на чревното съдържимо към челюстите му и смукателния му апарат. Затова задушаването на кърлежа трябва да се избягва.
 

Най-често срещани усложнения у нас?

Основните, най-чести инфекции, предавани с кърлежи, които се срещат у нас са Лаймската болест и Марсилската треска. И двете заболявания се причиняват от бактерии, което означава, че лесно се лекуват с антибиотици.

  1. Лаймската болест започва типично с червено петно с размер над 4-5 см, което се появява след 7-10 дни на мястото на ухапването от кърлежа. Често има общо неразположетие, умора, отпадналост. Температурата обаче по правило не е повишена. Оставена без лечение, болестта прогресира, засягат се ставите, нервите, мозъка, сърцето. Това протича на стадии с обостряне и подобрение между тях.
  2. Марсилската треска е остро заболяване с висока температура, характерно черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по тялото. Протича тежко, може да даде редица усложнения, но не е коварно и продължително като Лаймската болест.

Други, предавани с кърлежи инфекции в България са анаплазмозата, Кримската Конго хеморагична треска, кърлежовия енцефалит.

  1. Анаплазмозата протича също с висока температура 5-10 дни след ухапването, с главоболие, болки в мускулите и ставите, но е добра прогноза и дори спонтанно пациентът оздравява без лечение.
  2. Кримската Конго хеморагична треска е изключително тежко заболяване, за щастие много рядко, едва 5-6 случая се регистрират на година през последните години, но трябва да се има предвид, че се ригристрират само най-тежките заболявания, които са били хоспитализирани, а действителната заболяемост е доста по-висока. Заболяването протича с висока температура, кървене по кожата, от венците, от лигавиците и от вътрешните органи.
  3. Кърлежовият енцефалит протича най-често само като фебрилно заболяване и в единични случаи със засягане на мозъка или обвивките му.

 


Кърлежите вече дебнат

Кърлежите вече дебнат
Свежестта на обилната зеленина и още неизгорялата трева мами всички ни да отидем „на зелено“. Топлината и влагата обаче са идеални и за изпълзяването на кърлежите, които само чакат да „помиришат“ човешка кожа.

Още по темата

Харесай ни във Facebook