Меню

Рубрики

Високата температура не е страшният симптом на грипа

Високата температура не е страшният симптом на грипа

09.02.2013

Най-често, и при децата и при възрастните, грипът започва с много висока температура – до 40 градуса, без болки в гърлото, но със силно главоболие, болки в ставите и мускулите, отпадналост, дискомфорт, безапетитие. След започване на кашлицата се появява и болка в областта на гърдите, дължаща се на възпаление на трахеята, а не на пневмонии, както предполагат много майки. При някои деца, особено при тези с по-слаба имунна система, кашлицата се усилва лавинообразно и е последвана от усложнения ­– ларингити и бронхити, по-рядко пневмонии (наслагването на бактериална инфекция след 4-5 ден налага включването на антибиотик, а това спира усложнения като пневнониите). В много от случаите,  след третия ден от началото на високата температура се стига до отит.

По-рядко, има случаи на грип, започващи с висока температура, повръщане и разстройство.  Тези симптоми отзвучават бързо, следвани от появата на кашлица и хрема.

При всички случаи, високата температура при грипа не е страшният симптом. Усложненията идват след спадането й и затова е важно развитието на инфекцията да се следи от лекар, който може да прецени кога има усложнения и дали е нобходимо включването на антибиотично лечение. Имуностимулаторите (изопринозин, тамифлу) и симптоматичното лечение са основните мерки още при появата на първите симптоми.

Заради замърсената околна  среда бактерии и вируси мутират, по-бързо се приспособяват и затова лекарствата вече не са толкова ефективни.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook