Меню

Рубрики

Високата температура не е страшният симптом на грипа

Високата температура не е страшният симптом на грипа

09.02.2013

Най-често, и при децата и при възрастните, грипът започва с много висока температура – до 40 градуса, без болки в гърлото, но със силно главоболие, болки в ставите и мускулите, отпадналост, дискомфорт, безапетитие. След започване на кашлицата се появява и болка в областта на гърдите, дължаща се на възпаление на трахеята, а не на пневмонии, както предполагат много майки. При някои деца, особено при тези с по-слаба имунна система, кашлицата се усилва лавинообразно и е последвана от усложнения ­– ларингити и бронхити, по-рядко пневмонии (наслагването на бактериална инфекция след 4-5 ден налага включването на антибиотик, а това спира усложнения като пневнониите). В много от случаите,  след третия ден от началото на високата температура се стига до отит.

По-рядко, има случаи на грип, започващи с висока температура, повръщане и разстройство.  Тези симптоми отзвучават бързо, следвани от появата на кашлица и хрема.

При всички случаи, високата температура при грипа не е страшният симптом. Усложненията идват след спадането й и затова е важно развитието на инфекцията да се следи от лекар, който може да прецени кога има усложнения и дали е нобходимо включването на антибиотично лечение. Имуностимулаторите (изопринозин, тамифлу) и симптоматичното лечение са основните мерки още при появата на първите симптоми.

 

Заради замърсената околна  среда бактерии и вируси мутират, по-бързо се приспособяват и затова лекарствата вече не са толкова ефективни.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook