Меню

Рубрики

Високата температура не е страшният симптом на грипа

Високата температура не е страшният симптом на грипа

09.02.2013

Най-често, и при децата и при възрастните, грипът започва с много висока температура – до 40 градуса, без болки в гърлото, но със силно главоболие, болки в ставите и мускулите, отпадналост, дискомфорт, безапетитие. След започване на кашлицата се появява и болка в областта на гърдите, дължаща се на възпаление на трахеята, а не на пневмонии, както предполагат много майки. При някои деца, особено при тези с по-слаба имунна система, кашлицата се усилва лавинообразно и е последвана от усложнения ­– ларингити и бронхити, по-рядко пневмонии (наслагването на бактериална инфекция след 4-5 ден налага включването на антибиотик, а това спира усложнения като пневнониите). В много от случаите,  след третия ден от началото на високата температура се стига до отит.

По-рядко, има случаи на грип, започващи с висока температура, повръщане и разстройство.  Тези симптоми отзвучават бързо, следвани от появата на кашлица и хрема.

При всички случаи, високата температура при грипа не е страшният симптом. Усложненията идват след спадането й и затова е важно развитието на инфекцията да се следи от лекар, който може да прецени кога има усложнения и дали е нобходимо включването на антибиотично лечение. Имуностимулаторите (изопринозин, тамифлу) и симптоматичното лечение са основните мерки още при появата на първите симптоми.

Заради замърсената околна  среда бактерии и вируси мутират, по-бързо се приспособяват и затова лекарствата вече не са толкова ефективни.

Още по темата

 • Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

  Видове грипни вируси. Какви са симптомите на грипа? Има ли усложнения от тази вирусна инфекция и какви могат да бъдат те?

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Най-важното за имунизациите

  Във ваксината се съдържа болестотворния микроб, причинител на дадена болест. При поставянето й организмът ни си изработва антитела срещу болестта. С времето тези антитела...

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Възпаление и инфекция не са синоними

  Възпаление или инфекция? Сигурно сте чували и двете думи, когато вие или детето ви се разболеете. Значението на двете думи обаче не е едно и също, макар да се отнасят на...

Публикации

Харесай ни във Facebook