Меню

Розеола

Розеола

Ако детето получи обрив – издигнати червени и розови петна или плосък обрив, които като натиснете с пръст избледняват до бели, възможно е това да е Розеола. Обрив може да има по ръцете, краката, но и по цялото тяло. Много често започва по бузките като надигнати червени петна, които с течение на времето се сливат. Засилва се от слънчевата светлина и от затопляне при спане. При охлаждане намалява.

Розеолата се причинява най-често от човешкия херпес вирус 6 (HHV-6), по-рядко от херпес вирус 7 (HHV-7).
 

Заразяване и продължителност

Предаването на заразата става по въздушно-капков път, за съжаление в периода, в който няма обрив. Около 10 дни от момента на контакт с болен се проявяват и симптомите.

Детето с обрив от розеола вече не е заразно. Спокойно може да посещава детско заведение или училище, стига то самото да се чувства добре. Розеолата не е силно заразна и не предизвиква епидемии.

Обривът ще продължи около 2 до 4 дни и след това безвъзвратно ще изчезне. Възможно е обаче при единични случаи да продължи дори 2 седмици, като остават отделни петна, които понякога се местят.

Счита се, че почти винаги се създава и доживотен имунитет към вируса-причинител.
 

Симптоми

При повечето от случаите, обривът е предхождан от висока темпрература (между 38.9 и 40.5 градуса C), продължаваща от 3 до 5 дни.

Възможно е обаче заболяването да протече без температура или температурата да се вдигне паралелно с появата на обрива и дори след появата му.

Други симптоми на заболяването са зачервено гърло, хрема, подути лимфни възли – всички те, предшестващи или съпътстващи високата температура, ако има такава.

Възможно е подуване на клепачите, леко разстройство, отпадналост, раздразнителност, липса на апетит.
 

Възраст

Най-често Розеолата се среща при малките деца до 2-3 годишна възраст, които все още нямат добре изграден имунитет. Бебетата до около 6 месеца имат имунитет срещу вируса на розеолата, предаден от майката, ако майката е боледувала.

Тези, които не са преболедували, могат да я изкарат във всяка възраст, най-вече при отслабен имунитет.
 

Лечение

Счита се, че Розеолата отшумява без необходимост от специфично лечение. При необходимост се предприемат действия за сваляне на температурата, дават се температуро-понижаващи средства и много течности. Лекарите у нас препоръчват прием на витамин C, който има противовирусен и противовъзпалителен ефект и Калциев глюконат, който особено в комбинация с витамин C има противоалергичен ефект и намалява обрива. В краен случай може да се дадат антиалергични препарати – за да се избегне по-тежка реакция и усложнения, като например ларингоспазъм, свързан с подуване на гърлото и затруднено дишане.

Тъй като алергизиращите храни могат да увеличат първичния обрив, добре е те да се избягват. Такива са най-вече шоколадът, яйцата, цитрусовите плодове, бобовите (боб/фасул, грах, леща, нахут, соя), ядки, ягоди, къпини, малини, риба, пастет, майонеза и др. – виж повече тук.
 

Повод за внимание

При Розеолата високата температура може да е съпроводена с т.нар фебрилен или температурен гърч. Това се случва в 5 до 35% от случаите, които отминават бързо и без последствия. В случай на гърч целта е бързо сваляне на температурата –  дава се противотемпературно средство, слагат се влажни кърпи, търси се медицинска помощ. Поради липсата на обрив на този етап, лекарите от спешната помощ трудно могат да диагностицират заболяването.

В случаите на розеола при деца с намален имунитет, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.


Референции:
http://www.mayoclinic.com/health/roseola/DS00452/DSECTION=symptoms
http://www.medicinenet.com/roseola/page2.htm

Още по темата

 • Реакция при спешни случаи

  Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Обриви под пелената – причини, превенция, помощ

  Подсичането се среща сравнително често в бебешка възраст. Най-леката форма са няколко зачервени пъпчици в областта под пелената, при по-тежките може да достигне до...

 • Течащият нос при децата – основни причини

  Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват...

 • Какво ни прави по-силни – ролята на родителите

  Вируси, теломери и микробиом: Как да програмираме в децата по-голяма устойчивост срещу заплахите за здравето?

 • Крусти (млечни корички)

  Какво представляват, как да се справим и кога да се обърнем към лекар

 • Възпаление и инфекция не са синоними

  Възпаление или инфекция? Сигурно сте чували и двете думи, когато вие или детето ви се разболеете. Значението на двете думи обаче не е едно и също, макар да се отнасят на...

Публикации

Харесай ни във Facebook