Меню

Реакция при спешни случаи

Реакция при спешни случаи

Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме. Какво е добре да направите, ако...

Бебето повърне

Обърнете го настрани, за да не се задави. Почистете го и му дайте вода на малки глътки с лъжичка или биберон. Не го хранете в рамките на следващия час (виж раздел Функционални нарушения при хранене). Имайте предвид, че при бебетата и малките деца бързо може да настъпи дехидратация от няколко поредни повръщания в рамките на кратко време.


Бебето падне

Ако бебето или детето падне от височина по-голяма от ръста му или претърпи силен сблъсък или удар по главата и не се разплаче скоро след това или е неадекватно, не го размествайте, придържайте главата му стабилна и повикайте линейка. Ако след подобен инцидент бебето започне да повръща обилно, ако е сънливо и апатично или прекалено възбудено и неспокойно, отведете го в спешен кабинет. При съмнения за нараняване на кости и стави, когато детето отказва да движи крайник и/или той е подут и посинял, отведете го в спешен кабинет.


Бебето се задави

Ако бебето се задави, но кашля и издава звуци или се разплаква, изправете го и го успокоявайте, докато започне да диша нормално. Ако не успява да се изкашля или не може да диша и издава звуци, хванете го стабилно върху едната си ръка по корем и направете до 5 удара между плешките. При положение, че това не даде резултат, обърнете го върху другата си ръка по гръб и направете до 5 извънгръдни притискания в средата на гърдите. Редувайте до 5 удара по гърба с до 5 извънгръдни притискания до успешното освобождаване на дихателните пътища. Ако в рамките на три цикъла не успеете да помогнете на бебето, повикайте линейка и продължете. 
За дете, което вече може да стои изправено, ударите по гърба се извършват като детето е леко приведено напред, а вместо извънгръдни притискания се предприемат притискания в областта на корема между пъпа и края на гръдната кост.


Детето погълне чужд предмет

Ако детето погълне остър предмет, батерии или други отровни вещества, незабавно се консултирайте с педиатъра си и го отведете в спешен кабинет. Не предизвиквайте повръщане. Ако детето е погълнало играчка, монета или друг подобен предмет, не се е задавило и няма затруднено дишане, консултирайте се с вашия педиатър. Обикновено не е необходима лекарска помощ, тъй като до 2-3 дни чуждият предмет ще бъде изхвърлен с изпражненията. Но, ако детето трудно си поема въздух, преглъща трудно или се оплаква от болки в гърдите, незабавно го отведете в спешен кабинет.


Детето хълца продължително 

Това често може да се случи след нахранване. Тогава стомахчето се препълва, притиска диафрагмата и тя започва да се съкращава. Дайте на бебето да пие вода на малки глътки. 
За по-голямо дете, накарайте го да задържи дъха си, до когато може.
 

Детето падне и се нарани

Ако раната е малка и повърхностна, измийте я обилно с течаща вода. В случай, че не разполагате с течаща вода, може да използвате кърпички или разтвор за почистване на рани, които не съдържат алкохол. При дълбока и силно кървяща рана, приложете директен натиск и направете компресивна превръзка. Не промивайте силно кървяща и дълбока рана, приоритет е спирането на кръвотечението. В следствие на голяма кръвозагуба може да настъпи шок. Отведете детето в спешен кабинет или повикайте линейка.


Детето се изгори

Охладете изгореното място с течаща студена вода за 10 минути. Не потапяйте цялото дете в студена вода, за да не го преохладите. Поставете хлабава превръзка или използвайте чисто кухненско фолио за свежо съхранение, за да покриете нараняванията. Не пукайте мехурите, които може да се появят след известно време. Препоръчително е дори за малки изгаряния при дете да търсите медицинска помощ. 


Детето погълне медикамент, алкохол или препарат за почистване

Незабавно го отведете в спешен кабинет или повикайте линейка. Ако повръща, сложете го да лежи настрани, за да не се задави. 


Детето получи температурен гърч

Ако детето има вирусна инфекция и при температура над 38° C започне спонтанни спазми на мускулите, свиване на юмруците, извиване на гърба, стягане на челюстите и др., освободете го от дрехите и поставете намокрени със студена вода кърпи на челото и под мишниците му. Не ограничавайте движенията му и внимавайте да не се нарани в околните предмети. Когато температурата спадне под 38° C и гърчовете спрат, подсушете детето и го завийте с лек чаршаф, за да не го преохладите. Консултирайте се с педиатъра си.


Детето получи пристъп на затруднено дишане

При вирусна инфекция на горните дихателни пътища, малък процент от децата под 4-5 годишна възраст могат да получат възпаление на ларинкса. Пристъпът обикновено настъпва през нощта със затруднено дишане, хриптене и къса лаеща кашлица. Уплахата и плачът могат да влошат състоянието на детето, затова запазете спокойствие и бъдете уверени. Поставете детето в седнало положение, добре подпряно. Пуснете горещата вода в банята да тече в кофа или леген и затворете вратата. След малко, когато въздухът в банята е наситен с пара, отведете детето там, сложете го да седне в скута ви и го насърчавайте да вдишва бавно и дълбоко. Това би трябвало да облекчи състоянието му, но ако това не стане и детето има висока температура, консултирайте се с вашия педиатър.


Детето получи кръвотечение от носа

Сложете детето да седне, наведено напред. Кажете му да притисне кървящата ноздра или я притиснете вие с кърпичка или марля от външната страна за 10 минути. Да диша през устата и да изплюва кръвта, която се стича в устата му. След 10 минути проверете дали кръвотечението е спряло и ако не е, притиснете за още 10 минути. Ако до 30 минути кръвотечението не е спряло или детето е претърпяло силен удар в главата, отведете го в спешен кабинет. 


Детето получи алергична реакция

Алергична реакция може да се получи при ужилване от насекомо, контакт с козината на животно, от някои храни и др. Ако детето получи обрив, гадене, повръщане, отпадналост, сълзене и оток на лигавиците, затруднено свиркащо или хриптящо дишане, незабавно го отведете в спешен кабинет или повикайте линейка. Разхлабете стегнатите дрехи около врата му и го поставете в полуседнало положение, сложете студени компреси върху гърдите и гърлото.

Още по темата

Харесай ни във Facebook