Меню

Бебеносене по време на бременност

Бебеносене по време на бременност

Видели сте двете чертички на теста за бременност – поздравления! Но ако вече имате едно дете, което все още има нужда от вас както физически, така и емоционално, то бебеносенето е най-логичното решение.

Защо да носим по-голямото си дете по-време на бременност?

  1. Ако досега сте носили своето по-голямо дете и то, и вие сте свикнали да го правите, то е хубаво да продължите тази практика. Големите деца също имат нужда от мама, от нейната прегръдка, от чувството за сигурност, от кърмене.
  2. Детето ви все още има нужда от вас – ако вашето дете е на възраст между 1 и 3 години, то вероятно все още има нужда от вас физически – да го гушнете след дълга разходка, да купите нещо от магазина, да го успокоите, след като се е преуморило на площадката. Бебеносенето е много по-щадящо за вас от носенето на ръце. Тежестта се разпределя равномерно по цялото ви тяло – не натоварвате кръста и китките си, не притискате корема, а ръцете ви са свободни.


Но преди да вземетe това решение, обърнете внимание на нашите препоръки

Обсъдете ситуацията с генеколога, който ви следи 

Неговото мнение е от огромно значение, защото той знае най-добре как протича вашата бременност. Ако тя е рискова и ви препоръчва да почивате, то не рискувайте да носите точно в този момент! Ако не сте носили досега, но бихте искали да пробвате – не е препоръчително да започвате тепърва! Причината е, че тялото ви не е свикнало на тежестта, не се е адаптирало към ситуацията. Има риск да си причините усложнения.
 

Продължителност на бебебеносенето

Правилото е: докато се чувствате добре, не усещате тежест, нямате контракции или дискомфорт.
 

Коя позиция е по-подходяща (Отпред или на гръб е най-честно срещаният въпрос)
  1. Отпред можете да носите, докато все още нямате корем и се чувствате добре (за кратки разстояния или докато детето ви суче).
  2. На гръб е препоръчително, ако правите по-дълги разходки или корема ви е пораснал. При носенето на гръб тежестта се разпределя по-равномерно, а и няма да усещате притискане в областта на корема.

С какво да нося по-време на бременност 

Вариантите са много, но най-препоръчителни са:

  • тъкан слинг на хълбок или на гръб;
  • слинг с халки отпред (докато ви е комфортно) или на хълбок (много удобно и практично за кърмене);
  • май тай на хълбок или на гръб;
  • ергономична раница – на гръб или отпред (ако нямате изразен корем);
  • онбухимо (на гръб).

При структурираните носилки (като май тай и раница) внимавайте с поставянето на колана! Той може да се постави над корема или под него. Твърдостта на колана може да е различна, но имайте предвид, че той не трябва да притиска корема ви! В тази връзка е препоръчително да пробвате варианти на раници с мек колан или на такива без структуриран колан, тип престилка.
 

Възможно последствие от носенето 

Смъкване на тазовото дъно или генитален пролапс е доста често срещано състояние и причините за него са много: естествено раждане, възраст, индекс на телесна маса, голям брой раждания и много други. Повлиява се много успешно с упражненията на Кегел.
 

Много често в нашето общество се питаме: налага ли се да се носи толкова голямо дете?

Но нека разгледаме тази ситуация в световен мащаб. От хилядолетия хората са гледали децата си по този начин, чрез близък контакт с детето. За хората в Африка и Азия това е традиция, която едва ли някога ще се промени. Техните семейства са големи и имат много на брой деца, по-големите помагат за обгрижването на малките, но в нашето западно общество нещата не стоят така. През годините родителството се е променило, ние гледаме децата си основно без помощ и едно удобство като бебеносенето в тази ситуация не бива да се пренебрегва.

В заключение ще спомена моето лично мнение за носенето по време на бременност, без да ангажирам никого с него. За мен това е чудесен вариант за деца, които все още са малки и нестабилни и имат нужда от много подкрепа в ежедневието си. Нека използваме слинга или раницата като възможност за приспиване, за кратки разходки, за наше улеснение. Но нека не прекаляваме с това! Според мен в тази ситуация балансът е изключително важен! Нека новата бременност е повод да направим по-голямото си дете по-самостоятелно, докoлкото са неговите възможности – да му дадем възможност да ходи за ръка, да се качва само по стълбичката до мивката и много други неща.

 

 

Още по темата

Още от Ива Петкова

Публикации

Харесай ни във Facebook