Меню

Опасни ли са антибиотиците за бременната?

Опасни ли са антибиотиците за бременната?

Акушер-гинеколозите съветват в периода на бременност да се ограничи до минимум приемът на лекарства. Причината е, че много от тях преминават през плацентата в организма на детето и могат да повлияят растежа и развитието му. Но има случаи, в които приемът на антибиотици е необходим. И тук пред бъдещата майка основателно изникват много въпроси. Да приема ли антибиотици или не? И ако е необходимо, в каква дозировка и колко дълго време? Какви странични ефекти са възможни при такова лечение? За да не се навреди на плода, антибиотика за бременната жена трябва да назначава само специалист. Той ще избере най-ефективния препарат, отчитайки въздействието му върху плода.

Обикновено всеки антибиотик избирателно действа само на определени видове микроби. В тази връзка се различават антибиотици с широк и тесен спектър на действие. Първите унищожават разнообразни микроби, докато вторите влияят само върху микроби от определена група. Традиционно антибактериалните препарати се делят на природни (пеницилин), полусинтетични (напр. амоксициклин или цефазолин) и синтетични (напр. сулфаниламиди, нитрофурани). За да се подбере най-ефективният антибиотик, предварително се изолира причинителят на заболяването и се определя чувствителността му към един или друг препарат. Ако по някакви причини такива изследвания не могат да бъдат направени, се избира широкоспектърен антибиотик.

Дозировката на атибиотика по време на бременност не се отличава от обичайната. В никакъв случай бременната жена не бива своеволно да намалява определената ú от специалист доза от страх да не увреди плода, защото по този начин го прави неефективен. Дозировката  е определена по такъв начин, че да унищожи размножаването на микробите.

Приложими по време на бременност са антибиотиците от групата на пеницилина (напр. оксацилин, ампицилин), цефалоспорините (напр. цефазолин) и някои макролиди (напр. еритромицин, азитромицин). Те са предпочитани от специалистите при лечението на инфекциозни болести при бременните.

Антибиотиците не могат да помогнат при:

 • грип, остри респираторно-вирусни инфекции (тези заболявания са предизвикани от вируси, срещу които антибиотиците са безсилни),
 • повишена температура (те нямат температуропонижаващ ефект или обезболяващ);
 • при възпалителни процеси (те нямат противовъзпалително действие);
 • кашлица, ако е следствие от вирусна инфекция, алергия, бронхиална астма, повишена чувствителност на бронхите към външни дразнители (прилагат се в много редки случаи, когато кашлицата е предизвикана от действието на микроорганизми);
 • при стомашно разстройство.
   

На какво влияят антибиотиците при бременност?

Многочислени изследвания са установили, че тези препарати не влияят на генетичния (наследствен) апарат и не предизвикват развитие на вродени пороци. Но някои групи антибиотици могат да окажат т. нар. ембриотоксичен ефект – да нарушат функцията на бъбреците, формирането на зъбите, да поразят слуховия нерв. Най-неблагоприятно въздействие антибиотиците могат да окажат през първия триместър на бременността, когато се извършва формирането на органите и системите на плода. Затова, ако е възможно, лечението се провежда едва след встъпване във втория триместър. Ако няма такава възможност (когато лечението е спешно), лекарят назначава най-малко токсичните препарати и строго контролира състоянието на майката и плода. През втората половина от бременността наборът от антибиотици, които могат да бъдат прилагани при лечението на бъдещата майка, се разширява. Но и в този период лекарствата може да назначава единствено специалист.
 

Какво трябва да помните винаги!

При назначението на антибиотици винаги трябва да съобщите на лекаря за всякакви алергични реакции, които сте имали (ако сте имали такива) към лекарства или определен вид храни през целия си досегашен живот. Едно от най-сериозните усложнения при лечението с антибиотици е появата на алергична реакция. Обезателно информирайте лекаря си за хронични заболявания, ако имате такива.

Автор: Анелия Атанасова

 

Още по темата

 • Йога за бременни

  Как помага, от кога да започнем и кои са най-важните упражнения за всеки триместър?

 • Бременност и СПА - какво може и какво - не?

  Готови ли сте да поглезите „дивата” в себе си с един СПА ден само за вас? Запознайте с основните СПА правила за двама.

 • Чакаме дете... заедно с домашния любимец

  Дете или домашен любимец? Преди всичко това е абсолютно неправилна постановка на въпроса. Той трябва да бъде поставен другояче – как да направим безопасно...

 • Обичайте бременното си тяло!

  Няколко съвета, които ще ви помогнат да се чувствате добре и в бременното си тяло..

 • Бременност и спорт

  „Бременните жени трябва да са предпазливи”, така се е смятало някога. В днешно време лекарите и акушерките твърдят, че интензивното движение поддържа бъдещите майки в...

Харесай ни във Facebook