Меню

Бебеносене през студените дни – лесно и удобно

Бебеносене през студените дни – лесно и удобно

Гледането на деца през студените дни притеснява някои родители. В главите им изникват хиляди въпросителни като Как да обличам бебето; С какво да го разхождам? На какви градуси да излизам? Вятърът и мъглата проблем ли са? Всички тези въпроси създават усещането у родителите, че разходките през студените месеци се случват рядко и то при положителни температури и слънце. А всъщност нещата не се случват точно така. Разходката на бебетата и малки деца е изключително важна да тяхното развитие. Чистият въздух е една чудесна основа за здрав и продължителен сън. По време на разходката бебетата опознават нашия свят – всички лица и предмети, които ни заобикалят. Излизането навън през зимата калява децата и активира защитните им сили. С изключение на мъглата и силния вятър и валеж, всяко друго време е подходящо за разходка.

Различните средства за бебеносене са чудесна опция за разходка в студените месеци. В случай, че изберете този вариант, тази статия ще ви даде основните насоки за това.

Подходящо облекло при бебеносене в студено време

Отговорът на този въпрос зависи изцяло от температурите навън. Бебетата е добре да са облечени като нас и най-добре – на слоеве. Например: боди с дълъг ръкав и панталонче с чорапки. Над него може да се облече жилетка с по-плътно панталонче или цяло гащеризонче. Важно е да имаме предвид, че носилката е допълнителен слой плат върху бебето. Като влезете на топло, не забравяйте да разсъблечето детето, за да не го претоплите.

Препоръчителните материи за детски дрехи са естествените – вълна, памук. Те запазват топлината на тялото, не спарват и не са обемни. Може да си подготвите бодита, панталончета и гащеризончета от вълна. Задължително допълнение към тоалета е шапката и подплътените буйки/чорапи. Защото именно главата и крайците са най-чувствителни към изстудяване! 

Важно! Използването на обемен космонавт не е желателно, заради обема на дрехата, която се притиска и сплесква при бебеносене! Освен това дрехата ограничава разкрача на бебето и му създава дискомфорт.

 

Защо да бебеносим през студените дни?

Всички знаем, че малките бебета нямат добра термолегулация, това е една от причинате ние да ги държим близо до нашето тяло и те да се чустват като у дома си. Когато сложим бебето в носилката, ние се топлим взаимно. Носенето и полюшването успокоява бебето, в комбинация със свежия въздух вашето съкровище ще заспи бързо, без усилия от ваша страна.

Бутали ли сте количка в условия на сняг, кал или киша? Вярвайте ми – това си е преживяване и то много неприяно! Употребата на количка в такива условия изисква много физическа сила, съобразяване и търпение да изчакате всички на пътя, за да минете и вие. При бебеносенето пречки нямате! Достатъчно е да имате слинг или раница, за да излезете бързо на разходка, без да сваляте 15-килограмова количка, заедно с бебе и куп принадлежности за него. Благодарение на раницата може да се разходите навсякъде, без да се съобразявате с условията. Тази разходка ще подобри вашето физическо състояние, ще ви даде време да се насладите на красивите снежинки и обсипаните със сняг дървета. Ще освободи ръцете ви – може да ги приберете на топло в джобовете си.
 

Какво е нужно, за да бебеносим през студеното време?

Слинг/раница и нещо, с което да се облечете.

Важно! Ако решите да носите върху вашето яке и то е от изкуствена, хлъзгава материя, имайте предвид, че носилката ще се хлъзга по него и това ще ви създаде дискомфорт при носене. При малки бебета е задължително бебеносенето да е под обща дреха. Причината е в терморегулацията, а и е много по-лесно предвид ограничените движения на бебетата. След като влезете в затоплено помещение е достатъчно да си разкопчаете ципа на якето, за да не претоплите детето.

Вариантите за обща дреха са: яке за бебеносене, покривало за бебеносене, суитшърт за бебеносене или яке, което е по-голям размер и бебето е покрито с него. Може да се изработят по поръчка и приставки за бебеносене към вашето яке, като един лесен и икономичен вариант.
 

Как да се защитим от спъване, падане при хлъзгав терен?

При зимни условия и опасност от заледяване, носенете задължително детето отпред. При евентуално подхъзване, по-този начин ще подложите вашите ръце при удара и ще предпазите детето.

Може да използвате и котки, които да закачите към вашите обувки. Те ще ви осигурят сигурност и спокойствие. Ще ги намерите в магазините за спортни стоки.

Носенето през студените дни е лесно и удобно и ви пожелавам да му се насладите. Ако имате нужда от консултация кой вариант да изберете за вашето бебе, свържете се с консултант по бебеносене. Може да пробвате различни варианти в специализираните магазини за ергономични носилки.

Още по темата

Още от Ива Петкова

Публикации

Харесай ни във Facebook