Меню

Положителен ефект от носенето на детето за родителите и грижещите се за него

Положителен ефект от носенето на детето за родителите и грижещите се за него

 
Носенето на ръце или в слинг не е благоприятно само за бебето, то влияе добре на родителите и на всички, които се грижат за него.
  1. Носенето на ръце създава чувство на любов и свързаност чрез освобождаване на хормона окситоцин; когато бебето е близо до тялото на родителя, той има по-непосредствено усещане за нуждите му. Повече за ефектът на окситоцина прочетете тук.
  2. Увеличава увереността на родителя в собствените му качества на родител. Той е настроен на една честота със своето бебе, защото носенето на ръце прави бебето част от личното пространство на родителя и родителят забелязва веднага евентуална промяна в настроението и състоянието му и може да отговори адекватно. Това изгражда взаимно доверие и удовлетворение.
  3. Доказано е, че използването на слинг помага при нарушения на настроението, свързани с раждането, като следродилна депресия. Това отчасти се дължи на освобождаването на окситоцин и на изграждането на силна връзка с бебето.
  4. Бащите и другите хора, които се грижат за бебето също могат да използват слинг. Това укрепва връзката в семейството и помага на бебето да разпознава повече гласове и усещания. Слингът е подходящ за “гушкане“ от цялото семейство и е много полезен и за детегледачките.
  5. При носенето на бебето в слинг ръцете на родителите са свободни, което им дава възможност да извършват и други дейности като приготвяне на бърза закуска, игра с другото дете, домакинска работа или други занимания. Неспокойното бебе бързо се успокоява, когато го сложат в слинг,  а родителите му могат да разполагат по-свободно с времето си.
  6. Слингът дава възможност и за физически упражнения и умствени занимания, за научаването на нещо ново и за поддържане на социалния живот. Много родители установяват, че носенето на детето в слинг по време на разходка им помага да свалят килограми и да стегнат тялото си. Динамичното носене на ръце също е отличен фитнес!
  7. Слингът помага на родителите да не прекъсват социалните си контакти – могат да ходят навсякъде – на плаж, на разходка, да изкачват височини, в натъпкан обществен транспорт, по летища…светът е ваш!
  8. Слингът може да осигури комфорт и спокойствие и на по-големи деца.

Източник: https://www.carryingmatters.co.uk/positive-effects-of-carrying-for-parents-and-carers/ 
Текстът, който предлагаме на читателите ни, е от интернет страницата на д-р Роузи Ноулс www.carryingmatters.co.uk. Публикуваме го с любезното ú съгласие. Снимка: www.carryingmatters.co.uk
"Дневникът на мама и татко" благодари на Слингомания и Kaya за съдействието.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook