Меню

Положителен ефект от носенето на детето за родителите и грижещите се за него

Положителен ефект от носенето на детето за родителите и грижещите се за него

 
Носенето на ръце или в слинг не е благоприятно само за бебето, то влияе добре на родителите и на всички, които се грижат за него.
  1. Носенето на ръце създава чувство на любов и свързаност чрез освобождаване на хормона окситоцин; когато бебето е близо до тялото на родителя, той има по-непосредствено усещане за нуждите му. Повече за ефектът на окситоцина прочетете тук.
  2. Увеличава увереността на родителя в собствените му качества на родител. Той е настроен на една честота със своето бебе, защото носенето на ръце прави бебето част от личното пространство на родителя и родителят забелязва веднага евентуална промяна в настроението и състоянието му и може да отговори адекватно. Това изгражда взаимно доверие и удовлетворение.
  3. Доказано е, че използването на слинг помага при нарушения на настроението, свързани с раждането, като следродилна депресия. Това отчасти се дължи на освобождаването на окситоцин и на изграждането на силна връзка с бебето.
  4. Бащите и другите хора, които се грижат за бебето също могат да използват слинг. Това укрепва връзката в семейството и помага на бебето да разпознава повече гласове и усещания. Слингът е подходящ за “гушкане“ от цялото семейство и е много полезен и за детегледачките.
  5. При носенето на бебето в слинг ръцете на родителите са свободни, което им дава възможност да извършват и други дейности като приготвяне на бърза закуска, игра с другото дете, домакинска работа или други занимания. Неспокойното бебе бързо се успокоява, когато го сложат в слинг,  а родителите му могат да разполагат по-свободно с времето си.
  6. Слингът дава възможност и за физически упражнения и умствени занимания, за научаването на нещо ново и за поддържане на социалния живот. Много родители установяват, че носенето на детето в слинг по време на разходка им помага да свалят килограми и да стегнат тялото си. Динамичното носене на ръце също е отличен фитнес!
  7. Слингът помага на родителите да не прекъсват социалните си контакти – могат да ходят навсякъде – на плаж, на разходка, да изкачват височини, в натъпкан обществен транспорт, по летища…светът е ваш!
  8. Слингът може да осигури комфорт и спокойствие и на по-големи деца.

Източник: https://www.carryingmatters.co.uk/positive-effects-of-carrying-for-parents-and-carers/ 
Текстът, който предлагаме на читателите ни, е от интернет страницата на д-р Роузи Ноулс www.carryingmatters.co.uk. Публикуваме го с любезното ú съгласие. Снимка: www.carryingmatters.co.uk
"Дневникът на мама и татко" благодари на Слингомания и Kaya за съдействието.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook